TAKO JEDNOSTAVNO

Imamo rješenje vječne dileme: Što pojesti na poslu a da nisu sendvič ili kroasan?

Osim pronalaska slobodnog vremena za pauzu, u svakodnevnoj neprestanoj žurbi glavni je izazov je otkriti nutritivno zadovoljavajuće obroke, čija priprema ne traje dugo, a konzumacija je jednostavna
 -/depositphotos

Prošla su vremena kada je pauza za ručak označavala odlazak iz ureda točno u podne, na sat vremena dug obrok koji uključuje fino, kuhano glavno jelo i druženje s kolegama u obližnjem restoranu. Takve scenarije danas možete vidjeti samo u idiličnim filmovima ili serijama poput 'Seksa i grada'.

Čini se da su svi prezaposleni. Dok su nekoć zaposlenici uistinu izdvajali i do sat vremena za pauze na poslu, danas prosječna pauza za ručak na poslu iznosi 22 minute, što je za trećinu kraće nego prije šest godina.

U tako kratkoj pauzi, zbog sve izazovnijih radnih uvjeta, koji se u mnogim kompanijama zahuktavaju posebno pred blagdane, mnogi zaposlenici pribjegavaju brzim i najčešće nutritivno lošim rješenjima po pitanju kvalitete obroka. Jedno istraživanje je otkrilo da 46 posto zaposlenika za vrijeme radnog vremena najčešće pojede pecivo, sendvič ili neki drugi krušni proizvod koji brzinski kupe ili u pauzi ili na putu za posao.

image
-/depositphotos

Pandemija je mnogima promijenila način i mjesto rada, no bilo da radimo od kuće ili iz ureda u tvrtki, na radnom mjestu provodimo većinu svojih dana. No, naša potreba za hranom punom hranjivih tvari i dalje je ostala, kao i činjenica da bazalni metabolizam za muškarce prosječne visine i težine iznosi oko 1500 kcal, odnosno 1200 kcal za žene. Kalorije nam trebaju da bismo imali dovoljno energije funkcionirati i obavljati svoj posao, no nije svejedno iz kojih izvora dobivate te kalorije.

Primjerice, samo 72 g slasnog muffina posutog šećerom ima 200 kcal, jednako kao i čak 385 g jabuka, što su otprilike dvije cijele i jedna šestina treće jabuke srednje veličine. No iako imaju jednak iznos, te kalorije nikako nisu iste. Jabuke imaju veću nutritivnu vrijednost i tijelu će trebati više energije da ih probavi, dok će obrađene ili šećerne namirnice poput muffina jedva angažirati probavni sustav te nećemo potrošiti dodatne kalorije da ih probavimo

U svakodnevnoj žurbi glavni je izazov je otkriti nutritivno zadovoljavajuće obroke, čija priprema ne traje dugo, a konzumacija je jednostavna. Umjesto da u pauzi skoknete do prve pekarnice, bolje je posegnuti za laganim, a hranjivim snackovima koji će vam pomoći da do kraja radnog vremena ostanete energični i produktivni.

No, ponekad smišljanje ideja za grickalice koje je lako pripremiti, a zdrave su i lako prenosive može biti zamorno, zato vam donosimo sedam ideja za fine i nutritivne plant based snackove kojima nećete moći odoljeti.

1. Orašasti plodovi i suho voće

Orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci brazilski oraščići... Svi ovi fini orašasti plodovi uz dodatak sušenog voća poput marelica, šljiva, smokvi, brusnica ili, primjerice, datulja čine zdravu, nekvarljivu mješavinu, idealnu kao snack na poslu. Ova kombinacija ima dobar balans svih makronutrijenata, zdravih masti i proteina iz orašastih plodova te ugljikohidrata iz suhog voća. Štoviše, obje su vrste namirnice pune vlakana koja vam mogu pomoći da ostanete siti između obroka.

image
Oksana Bratanova/depositphotos

2. Granola

Fina zobena granola ili müsli, kako god je zvali, odličan je snack kojeg uvijek valja imati u torbi, džepu ili ladici. Riječ je o pečenim hrskavim grumeni zobi i ostalih žitarica pomiješanih s voćem, orašastim plodovima i/ili čokoladom.

Zaboravite na one mikseve koji su puni umjetnih aroma i dodanih šećera, hrskave Boom Box zobene granole razvijene su s nutricionistima i potpuno su biljnog porijekla. Obogaćene su pomno odabranim dodacima – od miksa šumskog voća, kokosa i badema, preko čokolade i badema ili, pak, kokosa, badema i bijele čokolade do raskošnog miksa orašastih plodova koji uključuje lješnjake, indijske oraščiće, bademe i američke pekan orahe ili mješavine 100 posto biljnog proteina u finoj granoli s čokoladom. Boom Box zobene granole dolaze u velikom pakiranju od 300 g, ali i u jako praktičnom malom pakiranju od 60 g koje je oduševilo mnoge jer je granola fina, fina, hrskava grickalica čak i ako ju ne prelijete Boom Box biljnim napitkom od zobi, hladnim ili toplim, kako se uobičajeno konzumira. Zaboravite na nezdrave slatkiše kojima zavaravate glad i na poslu stvorite zalihu Boom Box granola. Nećete požaliti.

image
Kati Molin/depositphotos

Zahvaljujući dobrim ugljikohidratima, vlaknima i zdravim mastima, Boom Box granola dat će vam energiju i za najaktivnije dane. Naime, 100 g granole ima 444,6 kcal i nema dodatnih šećera već samo one koji su prirpdno prisutni u zobi, voću, čokoladi ili ostalim sastojcima. Osim toga, topiva vlakna u zobi mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i poboljšanju zdravlja srca.

3. Jabuke i maslac od kikirikija

Kriške jabuke s prirodnim maslacem od kikirikija u trenu će utažiti vašu glad. Maslac od kikirikija bogat je bjelančevinama i zdravim mastima, dok jabuke obiluju vlaknima i vodom, što ih čini posebno zasitnim. Jedna jabuka srednje veličine, od oko 182 g, sadrži više od 85 posto vode i ima više od 4 g vlakana. Premažite kriške maslacem i uživajte.

image
Brent Hofacker/depositphotos

4. Zobeni keksići

Ako volite kekse, ali se mučite tražeći zdrave, ali fine verzije - ne morate tražiti dalje. Boom Box zobeni keksi, bili oni obični ili s dodacima, uvijek su bez dodanog šećera, umjetnih aroma i bojila. Fini su kao da ste ih sami pekli, a k tome su visoko obogaćeni vlaknima. Savršeno će upotpuniti vašu prvu jutarnju kavu, čaj ili šalicu raskošnog Boom Box biljnog napitka od zobi koji dolazi u niz bogatih aromama. Boom Box zobeni keksi dolaze u četiri okusa: kakao, kokos, brusnica i obični koji otkriva najbolje od zobi. Već neko vrijeme možete pronaći paketiće od 60 g, a novost je veliko family pakiranje od 200 g. Za jedan međuobrok na poslu dovoljno vam je 50 g Boom Box zobenih keksi, a ta količina ima 4 g vlakana koja su obvezni sastojak balansirane prehrane.

image
Yaroslav Astakhov/depositphotos

5. Pečeni slanutak

Pečeni slanutak je ukusan i nekvarljiv međuobrok koji obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Pola šalice, odnosno 125 g slanutka ima 5 g vlakana i 10 g proteina. Štoviše, sadrže većinu aminokiselina potrebnih vašem tijelu, pa se smatra da su njihovi proteini kvalitetniji od onih drugih mahunarki. Vjeruje se da konzumacija mahunarki s visokokvalitetnim proteinima može pomoći u poboljšanju osjećaja sitosti te pri gubitku težine. Da biste napravili pečeni slanutak, prvo je potrebno ocijediti konzervu slanutka i osušiti ga. Ubacite slanutak u maslinovo ulje te dodajte sol i začine po želji. Pecite ga u plitkoj limenoj posudi na 180℃ oko 40 min.

image
Anna Shepulova/depositphotos

6. Zobena kaša

Zaliha paketića zobene kaše na poslu spasit će vas u trenucima najveće gužve. Jednostavna priprema, odlični okusi i visoka nutritivna vrijednost glavni su razlozi zbog kojih je zobena kaša postala mnogima omiljeni obrok. Dok neki i dalje vjeruju kako je zobena kaša neukusna, oni koji su otkrili Boom Box zobene kaše znaju pravu istinu. Uz cijeli niz finih kombinacija okusa uživat ćete u svom međuobroku na poslu. Odaberite između Boom Box zobene kaše s bananom, čokoladom i lješnjacima, kaše s jabukom i cimetom ili šumskim voćem i bademom, s jagodom i chia sjemenkama, s malinom i vanilijom ili novih kombinacija s kokosom i čokoladom, lješnjakom i čokoladom, kikirikijem i čokoladom ili proteinske kaše s bananom i čokoladom. Uzmimo za primjer kašu 'božićnog' okusa, s jabukom i cimetom koja u 100 g ima 60,9 g ugljikohidrata od čega je samo 3,7 g šećera, dok ostale kaše u prosjeku imaju 20 g šećera na 100 g.

image
Boris Kovacev/Cropix

Zobene kaše odličan su odabir zdravog obroka na poslu jer su bogate energijom dobrih ugljikohidrata i topivih vlakana, za koja se pokazalo da pomažu u snižavanju razine kolesterola i poboljšavaju zdravlje srca.

Boom Box zobene kaše, koje su potpuno veganske i bez dodanog šećera, lako je pripremiti prema vlastitim preferencijama, no daleko najbolji okus imaju kada su pripremljene uz Boom Box zobene napitke bogatih aroma.

Malo pakiranje od 60 g idealno je spremiti u ladicu na poslu, dok je veće pakiranje od 300 g praktično za kućnu smočnicu, gdje je nadohvat svim članovima obitelji.

7. Kokice bez dodatka ulja ili maslaca

Iznenađujuće, ali kokice su zapravo vrlo hranjivi međuobrok, sjajna zamjena za nezdrave slatkiše za kojima mnogi posežu dok su na poslu. One imaju visoki udio vlakana i malo kalorija. Dvije šalice, odnosno 16 g kokica pečenih na vrućem zraku, bez ulja i maslaca, poput onih iz kućnog aparata za kokice, imaju 62 kcal, 12 g ugljikohidrata, 2 g vlakana te nekoliko vitamina i minerala.

image
-/depositphotos

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Boom Boxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 20:24