Važna odluka

Ispunite naš kalkulator i doznajte koliko možete uštedjeti ugradnjom solarne elektrane

Korištenje sunčeve energije u kućanstvu postalo svjetski je trend broj 1, a i u Hrvatskoj sve više raste svijest o iskorištavanju obnovljivih izvora energije
 Shutterstock

Jeste li znali da svake sekunde Sunce pretvori otprilike 4,3 milijuna tona tvari u energiju?

Radi se o gotovo beskonačnoj zalihi energije koja je uglavnom neiskorištena. Ipak, neki oblici života su puno prije nas, ljudi, naučili kako iskorištavati sunčevu energiju. Sjetite ćete se zasigurno satova biologije u školi jer, prema standardima fotosinteze, biljke pretvaraju sunčevu energiju u kemijsku energiju pohranjenu u organskim molekulama.

U tom procesu biljka je učinkovita oko pet posto - to nije loše, ali ljudi žele bolje.

Tako su nastali solarni paneli koji prekrivaju krovove sve većeg broja domova i poslovnih zgrada, a za vedrih dana, kada nema tmurnih oblaka, hvataju dio sunčeve energije. Stručnjaci kažu da prosječni panel solarnih ćelija može pretvoriti 18 do 22 posto energije koju prikupi u upotrebljivu električnu energiju.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Najbolja stvar u svemu tome - sunčeva energija je besplatna.

Tako je korištenje sunčeve energije u kućanstvu postalo svjetski je trend broj 1, a i u Hrvatskoj sve više raste svijest o iskorištavanju obnovljivih izvora energije.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem obnovljivih izvora energije kažu da je evidentan porast interesa za solare na krovovima, a rast interesa može se pripisati novim energetskim politikama i tehnološkom napretku koji je omogućio da proizvodnja električne energije iz Sunca postane ekonomski isplativa.

image
U. J. Alexander/Alamy/Alamy/Profimedia

Iskorištavanje sunčeve energije je budućnost. Ali ne budućnost u smislu redovitih linija za Mars, govorimo o realnoj i već sada mnogima dostupnoj budućnosti.

Trend broj 1

Mnogi se sjećaju kako prije 20 godina, telefonirajući na fiksne telefone s dugom žicom, nismo mogli ni zamisliti da ćemo svi imati male prijenosne telefone koje ćemo nositi posvuda sa sobom te da ćemo svi imati i svoje virtualne živote, prijatelje, razgovore i odnose, a danas je to normalna svakodnevica.

Isto je i s iskorištavanjem sunčeve energije. Mnogi su se okrenuli Suncu kao obnovljivom izvoru energije, a neki još odmahuju rukom na tu ideju. No činjenica je da će korištenje sunčeve energije uskoro postati opći standard, baš poput tipkanja na laptopu umjesto na pisaćoj mašini.

No, nije ovaj trend nastao iz hira, već iz sušte potrebe.

image
Shutterstock

Fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i zemni plin sve je manje. Redovito čitamo napise o nestašicama, restrikcijama, prepucavanjima između država zbog smanjenja opskrbe, rastu cijena energenata...

K tome, izgaranjem fosilnih goriva povećava se koncentracija ugljikovog dioksida u atmosferi što nas dovodi do neizvjesne klimatske budućnosti jer prema nekim saznanjima već sada zagađenje i poremećaji globalnih prehrambenih sustava koje izazivaju ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju sedam milijuna prijevremenih smrti godišnje.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Rješenje je energetska neovisnost.

Kako potvrđuju stručnjaci, budućnost hrvatske energetike i gospodarstva ogleda se u geotermalnim izvorima, bioplinu, malim i srednjim solarnim elektranama, energiji iz otpada, industriji energetske učinkovitosti i vodiku uz elektrifikaciju.

Građani se trebaju okrenuti proizvodnji vlastite energije na mjestu potrošnje te upravljanju svojom energijom iz obnovljivih izvora energije. Konkretno, instalirati solarne elektrane na svoje krovove.

Nevjerojatna profitabilnost

Cijeli proces je vrlo jednostavan i višestruko isplativ.

Osim što se radi o ekološki prihvatljivoj energiji čije vas iskorištavanje štiti od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti, ugradnja solarne elektrane povećava vrijednost vaše nekretnine.

I ono najvažnije, Sunce najisplativiji izvor energije zato što traži najmanja ulaganja i daje najveću uštedu.

Prosječnu hrvatsku četveročlanu obitelj ugradnja solarne elektrane stajala bi između 35.000 i 45.000 kn, a nakon ugradnje njihovi bi se računi za struju trebali smanjiti za 75 do 90 posto.

Povrat investicije može se očekivati već kroz 6 do 8 godina nakon čega solarna elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane u pravilu predaje u energetski sustav preko dvosmjernog brojila. Na taj će način, tijekom svoga životnog vijeka prosječna solarna elektrana svome vlasniku uštedjeti oko 100.000 kuna.

Naime, kada korisnik ima veću proizvodnju od potrošnje, električnu energiju predaje u mrežu i taj predani višak koristi u nekom drugom trenutku kada mu je potrošnja veća od vlastite proizvodnje.

Kako biste saznali koliko treba iznositi snaga solarne elektrane potrebne za vaše kućanstvo te koliko novca ćete godišnje uštedjeti nakon ugradnje ne morate danima skupljati papire, čekati u redovima u raznim institucijama te slati službene dopise i molbe. Sve je vrlo jednostavno jer je Energia naturalis, jedna od najbrže rastućih kompanija u Hrvatskoj koja teži biti generator znanja, inovativnosti i razvoja u regiji, izradila je kalkulator uz pomoć kojega sve to možete i sami izračunati:

Era solara

Valja znati da Hrvatska ima golemi potencijal za korištenje sunčevih resursa i fotonaponske solarne tehnologije. Prosječno 2.000 sunčanih sati godišnje u svom kontinentalnom dijelu i do 2.700 sati na obali, kažu stručnjaci, što je više nego što imaju mnoge druge europske zemlje, a ti nam uvjeti omogućavaju veću proizvodnju energije iz solara za jednaku ili sličnu investiciju.

UZ POMOĆ SUNCA UŠTEDITE DO 4.000 KUNA NA RAČUNIMA ZA STRUJU! PROČITAJTE VIŠE NA NAŠEM SPECIJALU.

Dobro je što rast popularnosti prati i pristupačnost samih sunčanih elektrana, zato cijena fotonaponske tehnologije (sunčana elektrana i pripadajuća oprema) bilježi konstantan pad posljednjih godina te danas iznosi samo desetinu cijene iz 2009. godine.

Pad cijena prati i rast potražnje. Pretpostavlja se da je samo u 2020. godini da je instalirano više od 115 gigavata solarnih panela diljem svijeta. Uz to, postoje sve čvršće indicije da će do 2030. godine solarna energija postati najvažniji izvor proizvodnje električne energije u razvijenim svjetskim državama, stoga čini se da je sada idealan trenutak da pronađete način kako da Sunce koristi i vama.

Smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute i uštedite čak 40 litara vode

Smanjenje računa ultimativni je cilj svakog potrošača, posebno onih koji još nemaju višak energije poput vlasnika solarnih elektrana. Zato valja naučiti kako efikasno štedjeti energiju. Primjerice, znamo da su kućanski aparati 'veliki gutači' struje, no osim suštog izbjegavanja korištenja, postoje i neki praktičniji načini štednje. Energia naturalis je nedavno objavila knjižicu s praktičnim savjetima za odgovorno korištenje energije u kućanstvu koje znatno može smanjiti račune.

Univerzalno pravilo jest da se veliki kućanski aparati, poput perilice rublja, koriste u večernjim satima kada je električna energija jeftinija. No, ima još nekoliko savjeta uz koje je moguće uštedjeti pokoju kunu. Primjerice, zamijenite dotrajale kućanske uređaje novima. S obzirom na razvoj tehnologije, novi uređaji su učinkovitiji u odnosu na one proizvedene prije 10-15 godina. K tome, novi uređaji su višeg energetskog razreda, što znači da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Tuš, pak, u prosjeku ispusti oko 10 litara vode u minuti, a ako smanjite vrijeme tuširanja za samo četiri minute, možete uštedjeti čak 40 litara vode. Kada biste još smanjili temperaturu tople vode u bojleru do 10 stupnjeva niže od uobičajene, mogli biste uštedjeti 22 posto godišnje potrošnje energije.

Savjetima koji su objavljeni u knjižici Energije naturalis puno se energije može uštedjeti i u sezoni grijanja. Primjerice, smanjenje temperature doma na 10 do 16 stupnjeva prilikom izbivanja može smanjiti račun za grijanje i do 10 posto, dok svaki stupanj iznad 20 stupnjeva može dodati 10 posto cifri na računu za grijanje. Troškove možete smanjiti ugradnjom sobnog termostata koji će noću ili kad ste izvan kuće biti programiran na niže vrijednosti. Imajte na umu da smanjenje temperature za samo jedan stupanj može uštedjeti do pet posto energije.

Također, ugradnjom kondenzacijskog bojlera smanjit će se potrošnja plina i do 20 posto, a instalacija termostatskih ventila na radijatorima može uštedjeti 5 do 10 posto troška za grijanje. Činjenica je da radijatori emitiraju toplinu u svim smjerovima, što znači da se velika količina topline, i to čak 45 posto, otpušta prema zidu na kojem je postavljen radijator. Kako bi se spriječio taj gubitak topline, iza radijatora se može postaviti aluminijska folija koja svojom površinom vraća toplinu natrag u prostor.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Energije naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 15:45