KOMPLETAN IZVJEŠTAJ

Kompletan izvještaj: Harry i Meghan su prolazili pakao, ona se htjela ubiti, a Palača se oglušila

U televizijskom mega specijalu nazvanom ‘CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem‘ kraljevski par ispričao je svoju stranu priče
Oprah Winfrey, Meghan Markle, princ Harry i kraljica Elizabeta II.
 Profimedia, Afp; Ilustracija: Vesna Veselić

"Televizijski događaj desetljeća", dvosatni specijal TV kuće CBS u kojem je američka talk show kraljica Oprah Winfrey (67) intervjuirala princa Harryja (36) i Meghan Markle (39) uistinu je bio bombastičan, kako se i najavljivalo.

Mladi je kraljevski par Opri ispričao brojne dosad javnosti nepoznate činjenice objašnjavajući pozadinu svoje odluke da odstupe s dužnosti starijih članova kraljevske obitelji.

Svakako najšokantniji trenutak intervjua bilo je Meghanino priznanje da se borila s mislima o samoubojstvu te da joj Palača nije htjela pomoći kada ih je zamolila za stručnu pomoć. Razgovarajući s Oprom Meghan je razjasnila brojne tračeve vezane uz njezin odnos s drugim članovima kraljevske obitelji. Priznala je kako je kraljica Elizabeta "divna", a ispričala je i detalje sukoba s vojvotkinjom Kate oko haljina za malene djeveruše otkrivši tko je koga rasplakao.

Segment koji je samu Opru naviše šokirao i o kojem je tijekom cijelog intervjua pokušala što više saznati bilo je Meghanino priznanje da su određeni članovi kraljevske obitelji za vrijeme njezine prve trudnoće s malenim Archiejem bili vrlo zabrinuti oko toga koliko će biti tamna koža njezinog djeteta. Neosuđivanje rasizma jedna je od mnogih stvari koje princ Harry zamjera svojoj obitelji, a otkriveno je i da je do raskola s Palačom jednim dijelom došlo i zbog toga što su Archieju po rođenju uskratili titulu princa.

Par je pak u intervjuu ekskluzivno otkrio da je njihovo drugo dijete koje stiže na ljeto - djevojčica, a zbog toga su, priznaju, nevjerojatno uzbiđeni.

image
Meghan Markle i princ Harry kod Opre Winfrey
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Harry je govorio o ostalim članovima kraljevske obitelji rekavši da je i dalje vrlo blizak s kraljicom te da se nada da će vrijeme pomoći da se izliječi njegov odnos s bratom, ali i da njegov otac, princ Charles više ne odgovara na njegove pozive. Rekao je da ga je otac "iznevjerio".

Tijekom intervjua Harry se često osvrtao na svoju pokojnu majku, princezu Dianu ističući kako potpuno razumije kroz što je sve prolazila.

Nema dvojbe da tiskovni ured Palače noćas ima pune ruke posla te da će danas tijekom dana pristizati njihovi odgovori na brojne optužbe koje su princ Harry i Meghan iznijeli u ovom šokantnom intervjuu.

Podsjetimo, nešto kraća verzija TV specijala od ove američke danas u 19.30 sati može se pogledati na RTL-u.


Završio je šokantni intervju koji je privukao milijune gledatelja

Nakon dva sata trajanja završio je CBS-ov specijal nazvan “CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem” koji je potvrdio svoju etiketu "televizijskog događaja desetljeća".


Princ Harry: 'Presretan sam što napokon mogu sina provozati na biciklu po dvorištu'

Oprah pita Harryja što ga posebno "oduševljava" sada u novom životu u Kaliforniji.

Harry odgovara da voli svoj "vanjski prostor", što može izvesti Archieja u dvorište i provozati ga u sjedalici na svom biciklu. To je nešto što "nikad nije mogao učiniti", priznaje.

"Ovo je za nas tek početak", dodaje Meghan.

Oprah pita je li Meghan ipak ostvarila sretan kraj s princem Harryjem.

image
Harry i Meghan
Justin Tallis

"Naša je priča veća od bilo koje bajke koju ste ikad pročitali", kaže ona. Odlaskom iz kraljevske obitelji "Mislim da je Harry spasio sve nas. U konačnici je odlučio. Donio je odluku koja mi je spasila život i spasila sve nas.

"Ali moraš željeti biti spašen."


Meghan: 'Vjerovala sam im kada su rekli da će me zaštititi'

Kajete li se zbog nečega?, pita ih Oprah.

Meghan kaže da se kaje zbog sjedne stvari, sto im je "vjerovala kad su rekli da ću biti zaštićena".

Ali ona kaže da sada nisu samo preživjeli, nego da "već i napreduju".

Oprah ju pita ima li njezina priča s princom sretan kraj. "Ima", kaže ona.


Sve se promijenilo nakon turneje po Australiji

Princ Harry kaže da je Meghan na početku njihove veze u javnosti primljena "daleko bolje nego što je on očekivao".

Kaže da su princ od Walesa i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea bili "zaista otvoreni".

"Ali sve se promijenilo nakon australske turneje", dodaje.

image
Princ Harry i Meghan u glavnom gradu Fidžija 2018.
Peter Parks

Australija je bila prva službena kraljevska turneja para nakon vjenčanja u svibnju 2018. godine.

"To je bilo prvi put da je obitelj vidjela koliko je Meghan nevjerojatna u tom poslu. A to je vratilo uspomene", kaže Harry, aludirajući na turneju princeze od Walesa, Diane po Australiji 1983. godine.

Na to se poziva i posljednja scena Netflixove serije "Kruna".

Harry i Meghan kažu da su gledali neke od popularnih serija, odgovarajući na Oprino pitanje.

"Samo bih volio da svi učimo iz prošlosti", dodaje Harry.


Jesu li oni 'grabežljivi članovi kraljevske obitelji"?

Oprah je upitala par o nekim trenutnim kritikama s kojima se suočavaju - da au "grabežljivi članovi kraljevske obitelji" koji su financiraju luksuzan život ugovorima sa Spotifyjem i Netflixom.

Harry i Meghan inzistiraju da im to "nikad nije bila namjera".

"Iskreno, prije nismo o tome razmišljali", kaže Harry, dodajući da je samo tražio "dovoljno novca da plati sigurnosne snage".


Problematični odnosi s kraljevskom obitelji

Kakav je sada vaš odnos s obitelji?, pita Oprah Harryja.

Kaže da je u posljednjih godinu dana razgovarao s kraljicom, svojom bakom, više nego što su razgovarali u zadnjih nekoliko godina i priznaje da imaju stvarno dobar odnos. "Ona je moj vrhovni pukovnik, zar ne? Uvijek će biti."

Upitan o svojoj vezi s ocem, princom Charlesom - prijestolonasljednikom - Harry na trenutak zastaje.

"Na tome se može puno raditi", kaže. "Osjećam se stvarno razočarano jer je prošao nešto slično, zna kakav je osjećaj boli... a Archie mu je unuk. Ali istovremeno, naravno da ću ga uvijek voljeti, ali dogodilo se puno povreda i nastavit ću si postavljati kao jedan od prioriteta da pokušam izliječiti tu vezu."

image
Princ Wiliam i princ Harry fotografirani 2002.
Stefan Rousseau

Upitan o vezi sa svojim bratom, princom Williamom, Harry kaže da ga beskrajno voli i da su zajedno prošli pakao. "Ali bili smo na različitim putovima", dodaje. To je također odnos koji se nada popraviti u bližoj budućnosti, a ističe i kako bi njihova majka zbog toga danas zasigurno bila ljuta i tužna.


Kraljevski par ne želi otkriti tko ih je ispitivao o rasi njihove djece

Oprah je zamolila Harryja da prokomentira Meghanine ranije komentare i tvrdnje da su ga pojedini članovi kraljevske obitelji pitali o rasi njihove buduće djece.

"Taj razgovor nikada neću javno podijeliti", odgovara Harry.

"U to mi je vrijeme bilo neugodno, bio sam pomalo šokiran", kaže on, dodajući da se ovaj razgovor vodio "odmah na početku" njihove veze.


Harry: 'Obitelj mi je oduzela sve novce'

Princ Harry kaže da ugovori s kompanijama kao što su Netflix i Spotify "nikad nisu bili dio plana".

Kaže da je do toga došlo kad ga je njegova obitelj "doslovno financijski odrezala", uskratili su mu gotovo sav novac, a on je pak odjednom morao sam plaćati i sigurnosne snage.

Ali kaže da ima novac koji mu je majka ostavila.

image
Kraljevska obitelj
Dominic Lipinski

Princ Harry povlači paralele između tretmana Meghan i njegove majke, princeze Diane.

"Znate, meni je zaista laknulo i sretan sam što sjedim ovdje i razgovaram s vama sa suprugom kraj sebe", kaže.

"Jer ne mogu zamisliti kako je moralo biti mojoj majci koja je sama prolazila kroz ovo prije svih tih godina, jer ovo je sve bilo nevjerojatno teško za nas dvoje - ali barem smo se imali jedno drugo", dodaje Harry.

Podsjetimo, baš kao što su to učinili Harry i Meghan, i Harryjeva pokojna majka Diana, princeza od Walesa, odrekla se naslova 'Njezino Kraljevsko Visočanstvo' u vrijeme razvoda od princa od Walesa u kolovozu 1996.

Preminula je naredne godine u fatalnoj automobilskoj nesreći u Parizu. Vozač je bio pod utjecajem alkohola, a automobil su pratili paparazzi na motorima u trenutku kada se dogodila nesreća.


Oprah inzistira na istini o Megxitu: 'Čiji je to bio plan?'

Aludirajući na Megxit, Opru je zanimalo: je li Meghan organizirala njihovo istupanje iz kraljevske obitelji?

"Možete li zamisliti koliko malo smisla to ima?", odgovara Meghan. "Pa sve sam ostavila zbog njega."

"Naš je plan bio činiti to zauvijek", dodaje

Oprah se okreće Harryju, pitajući bi li se povukao iz svog života u kraljevskoj obitelji da nije bilo Meghan?

image
Princ Harry
Kirsty Wigglesworth

"Odgovor je ne. Ne bih mogao", kaže. "I sam sam bio zarobljen"

Oprah uzvraća pitajući kako bi "pravi princ" mogao biti "zarobljen".

Bio sam "zarobljen u sustavu", odgovara Harry. "Moj otac i moj brat su također zarobljeni. Oni ne mogu otići i zbog toga imam veliko suosjećanje."


Palača je u 'stalnom strahu od tabloida'

Govoreći o svom razočaranju što njegova obitelj nije pokazala Meghan potporu u javnosti, Harry kaže: "Također sam jako svjestan gdje stoji moja obitelj i koliko se plaše tabloida da se ne bi slučajno okrenuli protiv njih."

image
Naslovnice britanskih novina u kolovozu 2012.
Daniel Sorabji

Rekao je da postoji svojevrsni nepisani "ugovor" između kraljevske obitelji i britanskih tabloida, prema kojem će članovi kraljevske obitelji dobiti bolji tretman u novinama ako daju pristup novinarima.

"Postoji razina kontrole straha koja postoji generacijama."


Harry: 'Boli me što moja obitelj nije osudila rasizam'

Kraljica televizijskih talk showova Oprah Winfrey postavila je krlajevskom paru pitanje kako su se nosili s činjenicom da je Meghan razmišljala o samoubojstvu?

"Nisam imao pojma što učiniti, nisam bio spreman za to, i sam sam otišao u vrlo mračno mjesto", kaže.

Harry kaže da to nije rekao nikome u obitelji jer "to jednostavno nije razgovor koji bi se vodio s njima".

"Pretpostavljam da me bilo sram priznati im to", kaže on, dodajući da je je Palača okoliš koji te zarobi.

"Nisam se imao kome obratiti", dodaje.

image
Službeni portret kraljevske obitelji napravljen u povodu 70. rođendana princa Charlesa 2018. godine
Mega/The Mega Agency/Profimedia

"U obitelji imaju mentalitet: takav je kakav je. Tako je zamišljeno, ne možete to promijeniti, svi smo to prošli. Ali ono što je za mene bilo drugačije, bio je element rase. Budući da se nije radilo samo o njoj, već i o onome što ona predstavlja", rekao je Harry.

Dodaje da je za Meghan i Harryja, "specifičnosti oko njezine rase", bila prilika da kraljevska obitelj "pokaže određenu javnu podršku".

Kaže da je dio koji najviše govori o tome, ali ujedno i najtuniji dio činjenica da je više od 70 zastupnika i osudilo kolonijalne podloge naslova i novinskih članaka.

"Ipak, nitko od moje obitelji nikada nije rekao ništa tijekom te tri godine", kaže on. "To boli."


Harry i Meghan su pobjegli iz Kanade jer su se bojali za svoju sigurnost

Harry kaže da mu je najveća briga dok su živjeli u Kanadi bila ta što su njihove sigurnosne snage bile otklonjene, nisu vie imali tjelohranitelje i policajce u službi koji ih čuvaju, a ljudi su znali gdje su i gdje točno žive i to "zahvaljujući Daily Mailu".

Kaže da je opravdanje Palače zbog uklanjanja sigurnosnih snaga bila "promjena statusa" - ali Harry kaže da je "uzvratioo" i pitao je li došlo do promjene prijetnje ili rizika, na što je palača rekla da nije.

Odlučili su se preseliti u Kaliforniju jer su osjećali da u Kanadi nisu na sigurnom.

image
Harry i Meghan
Daniel Leal-olivas

Oprah ih pita što je bila prekretnica u njihovoj odluci da se povuku kao stariji članovi kraljevske obitelji?

"Bilo je očajno", kaže Harry. "Otišao sam na sva mjesta za koja sam mislio da bih trebao otići kako bih zatražio pomoć, oboje smo to činili, odvojeno i zajedno."

Oprah pita: "Znači, otišli ste jer ste tražili pomoć, ali je niste mogli dobiti?", "Da, u osnovi", kaže Harry.

"Ali nikad nismo otišli", kaže.

"Nikad nismo napustili obitelj", dodaje Meghan, rekavši da su željeli imati samo onu vrstu uloge koja već postoji - da ne budu stariji članovi kraljevske obitelji.


'Moja najveća briga bila je ponavljanje povijesti'

Harry je rekao da su on i Meghan željeli "predahnuti" od "neprestane navale posla" s kojom su se suočavali kao radni članovi kraljevske obitelji.

"Moja najveća briga bila je ponavljanje povijesti", govori harry Opri.

"I ono što sam vidio je da se povijest doista ponavlja."

image
Princeza Diana, 1996.
Mark Reinstein/Zuma Press/Profimedia

No rekao je da je ovaj put to "daleko opasnije" u usporedbi sa situacijom njegove majke, uzimajući u obzir rasu i dimenzije društvenih mreža.

Rekao je da je tražio pomoć, ali nije je dobio te mu je umjesto toga kontinuirano govoreno "tako je to".


Harry: 'Moj otac se više ne javlja na moje pozive'

Harry poriče da je ikad "zaslijepio" svoju baku kraljicu odlaskom iz kraljevske obitelji i odstupajući s kraljevskih dužnosti.

"Nikad nisam zaslijepio svoju baku, previše je poštujem", kaže Harry Opri.

Kaže da je imao tri telefonska poziva s kraljicom prije prve izjave kojom je najavio da će se on i Meghan povući.

image
Princ Charles
Molly Darlington

S ocem je razgovarao dva puta, kaže, "prije nego što je prestao primati moje pozive".

Zašto je princ Charles prestao razgovarati s Harryjem, pita Oprah.

"Jer sam stvar uzeo u svoje ruke", odgovara Harry.


Harry otkrio da Meghan nosi djevojčicu

Meghan i Harry najavili su da očekuju djevojčicu.

Harry kaže da je njegova prva misao bila "nevjerojatno" i da se osjećao "zahvalno".

Imamo svoju obitelj, kaže - "nas četvero i naša dva psa".

image
Meghan i Harry s Oprah Winfrey u ekskluzivnom intervjuu
Joe Pugliese/Afp/Profimedia

Meghan optužila palaču da potiče laži o njoj i Harryju

Oprah pita vojvotkinju: "Kako se osjećate prema palači danas kada govorite svoju istinu?"

Meghan kaže da svoj život neće živjeti u strahu.

"Ne znam kako su mogli očekivati da ćemo, nakon toliko vremena, i dalje samo šutjeti ako postoji aktivna uloga koju Firma igra u perpetuiranju laži o nama", kaže ona.

image
Harry i Meghan
Tolga Akmen

"U jedno trenutku samo vam dođe da kažete: ljudi, nka netko samo kaže istinu."

"A ako to dovodi do rizika od gubitka stvari, mislim... Puno je toga već izgubljeno."

Kaže da je izgubila oca, izgubila je i dijete, a također je izgubila i svoj identiteta - ali "i dalje stojim", dodaje.


Meghan: 'Htjela sam se ubiti...'

Oprah je upitala Meghan kako se nosila s komentarima i medijskim napisima, opisujući to iskustvo kao "neizdrživo".

"Gotovo zvuči neizdrživo, kao da je došlo do točke prijeloma", kaže Oprah.

"Jednostavno više nisam htjela biti živa", odgovara Meghan u suzama, rekavši kako se "sramila" to priznati Harryju zbog "gubitka koje je pretrpio".

Tada je bila u petom mjesecu trudnoće s Archiejem i život u Ujedinjenom Kraljevstvu joj je bio nepodnošljiv.

"To je bila prava i zastrašujuća, stalna misao", kaže ona. Nije vidjela svoj smisao, razmišljala je kako bi sve bilo jednostavnije da je nema.

Kada se slomila i otkrila svoje misli Harryju kaže da ju je saima samo držao u naručju. Više ju nije ispuštao iz vida. Zahvaljujući njemu nikada nije bila sama.

Meghan kaže da je pomoć potražila u "instituciji", željela je da joj netko pruži pomoć jer se nije znala sama nositi sa situacijom i prtiskom.

Nadala se da će joj Palača pomoći u pronalasku stručne pomoći.

"Zahtjev je odbijen", rekla je, jer ona nije bila djelatnik na plaći Dvora.

"Jeste li imali misli o samoubojstvu?", pita Oprah.

"Da", odgovara Meghan. "Mislila sam da bi to bilo najbolje rješenje za sve."


'Kraljevska obitelj bila je zabrinuta koliko će Archiejeva koža bit tamna'

"Zašto mislite da kraljevska obitelj nije željela od Archieja stvoriti princa?", pita Oprah vojvotkinju.

"Zašto mislite da je to tako? Mislite li da je to zbog njegove rase?", pita.

"Mogu vam dati iskren odgovor", kaže Meghan.

"U onim mjesecima kada sam bila trudna, otprilike u isto vrijeme kada vodimo razgovor o tome da on neće dobiti sigurnost, neće dobiti titulu, ističe se zabrinutost i vode se razgovori o tome koliko će njegova koža biti tamna kad se rodi", ističe.

image
Britanska kraljevska obitelj
Daniel Leal-olivas/Afp/Profimedia

Oprah je pita tko je to rekao.

Meghan ne odgovori, a Oprah ponovno pita. "Postoji nekoliko razgovora o tome", kaže Meghan. Razgovor se s Harryjem, kaže ona, i o tome koliko će beba biti "potencijalno biti tamna i što bi to značilo i kako izgledalo".

Ona odbija reći o kome se radi, rekavši: "Mislim da bi im to jako naštetilo."

Meghan dodaje: "To mi je prenio Harry. To su bili razgovori koje je obitelj vodila s njim"


Meghan: 'Promijenili su pravila kako moj sin ne bi bio princ'

Oprah je upitala Meghan za malenog Archieja - koji po rođenju nije postao princom.

Kaže da joj je ta vijest bila "jako teška" - ne zato što je željela naslov za svog sina, već zato što je značilo da neće dobiti sigurnost.

"Najvažniji naslov koji ću ikada imati je 'mama'. Ali ideja da naš sin nije siguran, kao i ideja da prvi član kraljevske obitelji koji je miješane rase ne bude naslovljen na isti način kao što bi to imali i drugi unuci... "

Kaže da je konvencija oko toga hoće li njezina djeca nositi titulu princa i princeze promijenjena dok je bila trudna.

image
Trudna Meghan fotografirana 2019.
James Whatling/Mega/The Mega Agency/Profimedia

"Nije njihovo pravo oduzeti titulu... Dok sam bila trudna, rekli su da žele promijeniti konvenciju za Archieja. Pa, zašto?"

Kaže da su vijesti koje sugeriraju da je izostavljanje titule bila njezina i Harryjeva odluka - potpuno pogrešne.


O kraljevskoj obitelji: 'Lagali su za druge, a za nas nisu htjeli reći ni istinu'

Kao odgovor na Oprino pitanje "je li šutjela ili je bila ušutkana", Meghan kaže da je riječ o potonjem.

Ističe da su svi u njezinom svijetu dobili "vrlo jasnu direktivu" da nakda ne daju komentare od trenutka kada je postalo javno poznato da su ona i Harry par.

Rekla je da je u početku mislila da je "zaštićena", no to se ubrzo promijenilo.

"To je bilo stvarno teško pomiriti, jer tek smo se vjenčali i sve se počelo stvarno pogoršavati, tada sam shvatila da ne samo da nisam zaštićena, već i da su spremni lagati da bi zaštitili ostale članove obitelji. Ali nisu bili spremni reći istinu da bi zaštitili mene i mog supruga."


Meghan priznaje da je bila u kraljevskom tipu lockdowna koji nije imao veze s pandemijom

Meghan govori o tome da se u kraljevskoj obitelji počela osjećati usamljeno nakon što su joj ograničene stvari koje smije raditi. Primjerice, nije mogla otići na ručak sa svojim prijateljima.

Kaže da ju je jedan od "članova obitelji" zamolio da se pritaji na neko vrijeme, a Meghan kaže da mjesecima nije izlazila iz kuće.

"Posvuda sam, ali nigdje me nema", kaže ona.

Kaže u jednom je trenutku pomislila: "Trenutno se nisam mogla osjećati usamljenijom."

image
Meghan kod Opre
Cbs/Ferrari/Profimedia

"Nisam bila usamljena s njim", kaže ona, misleći na princa Harryja. "Bilo je trenutaka kad je morao raditi, morao je otići, nekada i usred noći. Bilo je vrlo malo stvari koje sam smjela činiti. Naravno da to stvara samoću."

Uspoređuje gubitak slobode s onim što su ljudi osjećali tijekom protekle godine zbog lockdowna u pandemiji.


Meghan: 'Voljela sam biti u kraljičinom društvu'

Meghan naglašava razliku između kraljevske obitelji i "Firme", odnosno ljudi i poslova oko njih.

"Kraljica mi je oduvijek bila divna", kaže Meghan. "Voljela sam biti u njenom društvu."

Prisjeća se njihovog prvog zajedničkog javnog nastupa 2018. godine, rekavši kako joj je kraljica poklonila biserne naušnice i odgovarajuću ogrlicu.

image
Meghan i Harry s kraljicom
John Stillwell

"Oduvijek je bila topla, otvorena i doista me prihvatila", kaže Meghan.

Oprah pita jesu li svi članovi kraljevske obitelji učinili isto?

"Mislim da su me svi prihvatili", odgovara Meghan.


Mediji imaju dvostruke standarde po pitanju Kate i Meghan

Oprah pita misli li Meghan da je mediji imaju jedan standard za Kate, a drugi za nju.

Zatim Oprah ističe neke vijesti objavljene o Kate u usporedbi s Meghan, na primjer Kate koja jede avokado za pomoć u jutarnjim mučninama, ali u priči o Meghan avokado je opisan kao plod povezan s problematičnim krčenjem šuma.

"Ne znam zašto, sad vidim koji su slojevi tamo bili u igri. I opet se čini da stvarno žele prču o heroju i zlikovcu", kaže ona.

image
Vojvode od Sussexa i vojvode od Cambridgea
Tolga Akmen

Oprah ističe da je bila prva osoba mješovite rase koja se udala u obitelj, kao i razvedena i neovisna žena. Je li je to brinulo kako će se uklopiti?

"Razmišljala sam o tome jer su me natjerali da razmislim o tome, zar ne. Ali mislim da su istovremeno, nakon razmišljanja, hvala Bogu sve te stvari bile istinite", ističe.


Meghan: 'Kate je mene rasplakala, a ne ja nju'

Oprah je upitala Meghan za gomilu tabloidnih priča objavljenih o njoj, posebno je pitavši da komentira glasine da je Meghan rasplakala Kate Middleton usvađi oko haljina za malene djeveruše za Harryjevo i Meghanino vjenčanje.

Ova je priča označila "prekretnicu", odgovara Meghan, rekavši da je istina "obrnuta".

"Nekoliko dana prije vjenčanja [Kate] je bila uznemirena zbog haljina za malene djeveruše i to me rasplakalo", kaže Meghan, dodajući da se "nadala" da Kate željeli da se lažne priče isprave.

image
Meghan u vjenčanici
Jonathan Brady

Kate se kasnije ispričala, donijevši joj cvijeće i pisanu ispriku.

"Ne dijelim ovaj događaj o Kate da bih je omalovažavala", kaže Meghan. "Ona je dobra osoba."

Na pitanje zašto misli da Kate nije u javnosti ispravila glasine, Meghan kaže: "Dobro pitanje".


'Harry i ja vjenčali smo se tri dana prije vjenčanja', otkrila je Meghan u kokošinjcu

Meghan je priznala Opri da su se ona i Harry vjenčali tri dana prije vjenčanja.

"Tri dana prije našeg vjenčanja mi smo se zapravo vjenčali. Nitko to ne zna, ali nazvali smo nadbiskupa (Canterburyja) i samo smo mu rekli: 'ovo sve, ovaj spektakl je za svijet, ali mi želimo da naš brak bude samo među nama'".

image
Meghan i princ Harry na dan vjenčanja
Ben Stansall

Otkrila je to u ranije snimljenom dijelu intervjua u kojem Harry i Meghan zajedno pokazuju Opri kokoši koje su spasili.


Meghan: 'Nisam se znala ni nakloniti prije udaje'

Oprah je upitala Meghan o prvom susretu s kraljicom - Harryjevom bakom. Kakav je to bio susret, je li bila zabrinuta?

Meghan odgovara da "zapravo nije bilo velike formalnosti kad sam prvi put upoznala njezino veličanstvo kraljicu".

image
Meghan kod Opre
Cbs/Planet/Profimedia

Ona i Harry išli su na ručak u dio palače gdje živi princ Andrew i gdje princeze Eugenie i Beatrice provode puno vremena.

"Ispostavilo se da je kraljica završavala misu u Windsoru", kaže Meghan.

Kaže da ju je Harry pitao zna li kako se nakloniti, a ona mu je zbunjeno odgovorila: "Što?"

"Iskreno sam mislila da se to događa samo vani", kaže ona, rekavši kako je mislila da je naklanjanje "dio pompe", a "nije mislila da se to događa i unutar obitelji".

Potom su ona i Harry zajedno vježbali koliko se duboko treba nakloniti.

"Navono sam napravila vrlo dubok naklon", kaže ona, dodajući: "Ne sjećam se točno toga."

Kasnije su ona i kraljica "sjedile i samo čavrljale".

"Hvala Bogu da nisam znala puno o obitelji", dodaje ona. "Hvala Bogu što nisam istraživala."


'Bilo je to kao da imam izvantjelesno iskustvo'

Raspravljajući o svom danu vjenčanja, Meghan kaže da je ono za nju bilo jednako "izvantjelesnom iskustvu"

Otkrila je da je mirno prespavala noć prije vjenčanja, a kad se probudila na dan vjenčanja, slušala je pjesmu "Chapel of Love"

“Mislim da smo oboje bili stvarno svjesni, čak i prije toga, da to nije bio naš dan. To je bio dan koji je bio planiran za cijeli svijet", rekla je Meghan.

image
Harry i Meghan napuštaju Dvorac Windsor nakon vjenčanja 2018. i odlaze na slavlje
-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Meghan: "Nisam razumjela" što znači biti dio kraljevske obitelji

Oprah je upitala Meghan kakva su bila njena očekivanja kada se pridružila kraljevskoj obitelji.

Meghan inzistira da nikada nije 'guglala' Harryja za vrijeme njihova "udvaranja". Znala je jedino ono što bi joj Harry rekao, kaže.

Meghan kaže da "nikako nismo mogli znati iz dana u dan" što znači biti aktivan član kraljevske obitelji.

image
Harry i Meghan na jednom od brojnih službenih pojavljivanja
Tolga Akmen

A percepcija - temeljena na bajkama - znatno se razlikuje od stvarnosti, kaže ona.

"Ocjenjuju vas prema percepciji, ali živite stvarnost", ističe Meghan.


Meghan će otkriti spol djeteta koje nosi kad se Harry pridruži intervjuu

Oprah je započela intervju komentirajući Meghanin trudnički trbuščić.

"Izgledaš divno, trudno i ljupko", rekla joj je.

Meghan kaže da znaju već nosi li dječaka ili djevojčicu - ali pričekat će dok se Harry ne pridruži prije nego što podijele vijest s ostatkom svijeta.

Razgovaraju o danu vjenčanja, a Oprah se prisjeća onog "osjećaja čarolije" i Meghan koja kao da "lebdi" prolazeći kroz crkvu.

"Bilo je to poput izvantjelesnog iskustva kojem sam bila prisutna", kaže Meghan.

image
Meghan Markle
Daniel Leal-olivas

komentirajući vjenčanje Meghan dodaje da su ona i Harry shvatili da "to nije bio naš dan, to je bio dan koji je planiran za cijeli svijet".


Oprah: 'Bit će šokantno'

Američka mreža CBS trenutno emitira dvosatni specijal u kojem Oprah Winfrey intervjuira princa Harryja i Meghan Markle.

Kraljica talk showova obećala je gledateljima "šokantan" intervju, rekavši nam u najavama da nijedna tema nije zabranjena.


Započeo je 'televizijski događaj desetljeća'

Napokon je započeo dugoočekivani intervju princa Harryja i njegove supruge Meghan s talk show kraljicom Oprom Winfrey u kojem će, kako je najavljeno, odbjegli kraljevski par po prvi put ispričati svoju stranu priče.

U prvom će dijelu Oprah s Meghan razgovarati o braku, majčinstvu, filantropiji, ali i o tome kako funkcionira pod pritiskom javnosti, koji nije ništa manji otkako su se doselili u SAD.

U drugom dijelu će im se pridružiti i princ Harry te će se dotaknuti teme preseljenja u Ameriku, budućnosti i skorašnje prinove.

Meghan, vojvotkinja od Sussexa za prijelomni je intervju odjenula svilenu Armani haljinu s motivom cvijeta lopoča koji u hinduizmu predstavlja rast i ponovno rođenje, što je svakako prigodna simbolika za novi život njezine obitelji u SAD-u. Haljina stoji 4.700 dolara, odnosno oko 30.000 kuna.

image
Ljudi u Arlingtonu, u američkoj državi Virginiji s maskama na licu gledaju intervju kraljevskog para
Olivier Douliery

Uz haljinu Meghan je odabrala i upečatljiv primjerak nakita, dijamantnu narukvicu koja je nekada pripadala Harryjevoj majci, pokojnoj princezi Diani.

Kako piše britanski People, par namjerno odlučio istaknuti ovu narukvicu u prijenosu intervjua kako bi imali dojam da je Diana cijelo vrijeme uz njih.

Princ Harry je pak odjenuo sivo odijelo koje za njega ima sentimentalno odijelo jer ga je nosio kada je zajedno sa suprugom svijetu pokazao svog prvorođenog sina Archieja.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, kako je javio Daily Mail uoči intervjua, inzistiraju na tome da je njihov intervju s Oprom Winfrey bio "zadnji put da su rekli riječ" o njihovom razdoru s kraljevskom obitelji. Par koji se kasnije ove godine sprema dočekati svoje drugo dijete, ističe da osjećaju kako "trebaju reći svoje mišljenje", ali nakon intervjua smatraju da je stvar zatvorena i potom žele "krenuti dalje".

Ističe se kako princ Harry želi razriješiti nesuglasice koje ima s bratom, princom Williamom s kojim se priprema pokazati jedinstvo pri otkrivanju kipa u čast njihove majke, princeze Diane kasnije ove godine. Naime, vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea zajedno će otkriti naručeni kip svoje majke u palači Kensington 1. srpnja, na njezin 60. rođendan.


EVO ŠTO SMO RANIJE PISALI O OVOJ TEMI:

Britanski dvor noćas će se nesumnjivo zatresti kada iz Amerike krene 'paljba'.

Meghan Markle (39) i princ Harry (36) neće se ustezati i neće posustati pred uvredama i niskim udarcima koji već danima stižu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Poručuju da se ne daju zastrašiti i da neće nikoga poštedjeti oštrih riječi.

U 2 sata ujutro po našem vremenu u Americi će na CBS-u započeti “televizijski događaj desetljeća” kako je etiketiran intervju koji su američkoj talk show kraljici i kućnoj prijateljici Opri Winfrey dali Meghan Markle i princ Harry.

To je intervju koji već danima gotovo cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje, a sada ćemo napokon saznati koliko daleko će Harry i Meghan otići u optužbama.

Milijuni ljudi će gledati američki CBS kako bi pratili njihovo 'poravnavanje računa' s Buckinghamskom palačom.

Otkako su se prije malo više od godinu dana odrekli kraljevskih dužnosti i preselili u južnu Kaliforniju Harry i Meghan nose etiketu “odbjeglog kraljevskog para”.

U jednom od napetih isječaka intervjua, Meghan Markle, bivša TV glumica koja je trudna s drugim djetetom, optužila je kraljevsku obitelj, koju je nazvala internim nadimkom “Firma”, da “perpetuira laži o njoj i njezinom suprugu”.

No, kraljica Elizabeta II. navodno se ne sekira previše oko intervjua koji nije samo PR katastrofa za Dvor, već bi mu mogao i ozbiljno naštetiti ako Harry i Meghan iznesu teže optužbe i neotkrivene detalje odnosa i stanja na Dvoru.

Britanska TV kuća ITV američkom je CBS-u platila više od milijun funti za prava prikazivanja intervjua na Otoku, pa će tako cijeli intervju Britanci u miru moći pogledati tek u ponedjeljak navečer. No, uzevši u obzir značaj britanske kraljevske obitelji za Britance te interes koji je privukao ovaj kraljevski rat, jasno je da će mnogi već noćas na razne načine zaviriti u program CBS-a.

Ništa joj neće pokvariti san

No, ne i kraljica. Njoj ne pada na pamet propustiti san zbog intervjua usred noći.

Kako javlja The Sunday Times, kraljica je odlučila ignorirati intervju i ne namjerava ga gledati. Zvuči gotovo nevjerojatno da jedna baka neće zabrinuto gledati kako je njezin nekada najdraži unuk blati na televiziji, tim gore što je ta baka ujedno i kraljica.

image
Kraljica Elizabeta II.
Chris Jackson

Službenici iz palače optužili su princa Harryja i Meghan, odnosno vojvodu i vojvotkinju od Sussexa da su "zaratili" s kraljevskom obitelji i upozoravaju, da ako ih napadnu u, kako je najavljeno, bombastičnom intervjuu, dobit će oštar uzvratni udarac.

Sunday Times izvještava da kraljica neće ni u ponedjeljak navečer na ITV-u gledati intervju jer je usredotočena na puno važnija nacionalna pitanja od ovog intervjua kojeg su na Dvoru prozvali "cirkusom”.

- Vidjet ćete sljedeći tjedan da se njezino veličanstvo bavi s poprilično puno stvari. Mislim da nitko ne bi trebao očekivati da će njezino veličanstvo ostati budno i gledati intervju. Neće! – rekao je novinarima izvor blizak kraljici.

- Na što ćemo se zapravo fokusirati u ponedjeljak? Na djecu koja se vraćaju u školu nakon lockdowna, na učinkovitost programa cijepljenja, to su velika pitanja na koja se kraljevska obitelj želi usredotočiti, a ne vijesti o cirkusu kod Opre i ostalim stvarima povezanim sa Sussexima – dodao je izvor za The Sunday Times.

image
Meghan Markle s Oprom Winfrey
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Drugi, pak, izvor za iste britanske novine tvrdi da Sussexi namjerno i planirano potkopavaju rad monarhije.

- Raspoloženje u obitelji je: mogu li svi jednostavno ušutjeti i možemo li nastaviti s normalnim dnevnim poslom – ističe.

U međuvremenu, Sunday Express izvijestio je da je kraljičin um usmjeren “samo na njezine dužnosti i na Philipa”.

Podsjetimo, odbjegli kraljevski par, kao i televizijske kuće koje emitiraju sporni intervju, našli su se na udaru žestokih kritika zbog beskrupuloznosti jer planiraju napasti Dvor u trenutku dok je zdravstveno stanje supruga kraljice Elizabete II., vojvode od Edinburgha, princa Philipa (99) kritično.

image
Prince Philip
Victoria Jones

No, Meghan i Harryu ne pada napamet odustati od svog nauma. U jednom od unaprijed objavljenih isječaka intervjua Meghan je objasnila zašto je odlučila izaći u javnost baš sad.

Burna noć na Dvoru

“Svi donosimo vlastite odluke, ali tada to nisam mogla. O tome nisam odlučivala ja”, rekla je Meghan dodavši da je “doista oslobađajuće” što sada može “govoriti u svoje ime” pa će očito reći sve što su joj godinama branili.

image
Meghan Markle u intervjuu s Oprom Winfrey za CBS
Cbs/Ferrari/Profimedia

Intervju je za kraljicu svakako neugodno iznenađenje, posebice zato što do zadnjeg trenutka ne zna što će točno njezin unuk i njegova supruga reći pred svjetskim auditorijem budući da ona nije dobila primjerak intervjua unaprijed, kao što je to uobičajeno kada netko od članova kraljevske obitelji razgovara s medijima.

Kako javlja Daily Mail, dok će kraljica noćas mirno spavati u dvorcu Windsor njezini će bliski suradnici budno i napeto pratiti razotkrivajući dvosatni intervju na CBS-u te će je u sutra ujutro, tek nakon što pojede svoj doručak – uobičajeni tost s marmeladom ili možda, kajganu s dimljenim lososom i tartufima, koju odabire za posebne prilike – informirati o najnovijim optužbama Harryja i Meghan koji s tiču Dvora.

Posljednjih mjeseci, navode britanski mediji, kraljica je vodila privatne razgovore s Harryjem zbog njegove odluke da odstupi s kraljevskih dužnosti i izrazito je tužna zbog njegove odluke, no budući da se razilaze u mišljenjima i stavovima jasno mu je dala do znanja da nikako ne može zadržati počasne vojne naslove i kraljevska pokroviteljstva.

image
Kraljica Elizabeta II. i Meghan fotografirane 2018.
Jim Clarke

Kraljevski zaposlenici koji će ovu noć provesti budni također će izvijestiti i princa Charlesa, koji provodi lockdown sa suprugom Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla u Highgroveu u Gloucestershireu.

Nije, dakako, ovo prvi put da se Palača suočava s mučnim intervjuom snimljenim obitelji iza leđa. Princa Charlesa ovaj će Harryjev intervju nesumnjivo podsjetiti na intervju koji je princeza Diana dala za Panoramu prije 25 godina kada je govorila o postojanju “troje ljudi u ovom braku”.

image
Princ Charles i princeza Diana Diana sa sinovima Williamom i Harryjem 1995.
Johnny Eggitt

U međuvremenu, tiskovni ured Palače noćas će se nakon intervjua odmah baciti na pripremanje izjava za očekivanu salvu pitanja medija iz cijelog svijeta.

'Kalkulirana kampanja klevete'

Iako Dvor u medijima igra na kartu ravnodušnosti prema Harryju i Meghan omalovažavajući značaj i interes za njihov intervju s Oprom, činjenica je da su žestoko uplašeni pa su u danima koji su prethodili intervjuu svojim odbjeglim članovima 'zabijali noževe u leđa' pokušavajući ih zastrašiti i nagovoriti da odustanu od emitiranja intervjua.

Naime, osim što su ih prozvali bezosjećajnima zbog toga što ne misle na jadnog princa Philipa koji je trenutno u londonskoj bolnici Sv. Bartolomeja gdje je prije par dana i operiran, Dvor je odjednom pokrenuo istragu tvrdnji da je Meghan zlostavljala zaposlenike Kensingtonske palače u kojoj su ona i Harry živjeli neko vrijeme. The Times je izvijestio o izjavama bivšeg osoblja, rekavši da optužbe datiraju do listopada 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što je par imao bajkovito vjenčanje.

image
Harry i Meghan
Dominic Lipinski

Prema tim tvrdnjama, vojvotkinja je natjerala dvije pomoćnice da daju otkaz 2018. godine, a optuživali su je i za emocionalnu okrutnost i manipulativnost. Odgovorne službe dvora pozvat će sve zaposlenike koji su u to vrijeme radili u Kensingtonskoj palači, uključujući i one koji su u međuvremenu otišli, na razgovor i suradnju u rješavanju ovog slučaja.

U petak je čak pokrenut i nezavisni nadzor navodno suspektne dobrotvorne organizacije Sussex Royal, princa Harryja i Meghan Markle, koji istražuje kako je organizacija bila vođena te kako je zatvorena u trenutku kada se par odselio iz Ujedinjenog Kraljevstva.

- Nazovimo to pravim riječima - kalkuliranom kampanjom klevete utemeljenom na prijetvornim i štetnim dezinformacijama - odgovorio je glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

- Nije slučajnost da se iskrivljene i nekoliko godina stare optužbe koje su usmjerene prema potkopavanju vojvotkinje dostavljaju britanskim medijima kratko prije nego što bi ona i vojvoda trebali otvoreno i iskreno govoriti o svome iskustvu proteklih godina – istaknuo je njihov predstavnik.

image
Meghan Markle i Prince Harry javljaju se iz svog losanđeleškog doma kako bi najavili suradnju sa Spotifyem
Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Par je, naime, često govorio da su napustili Britaniju kako bi pobjegli od medija, no isto tako su dali do znanja da su bili nesretni kao članovi kraljevske obitelji.

Naime, nakon što je u jednom od teasera intervjua princ Harry rekao da se odrekao kraljevskih dužnosti kako bi sebe i svoju obitelj zaštitio od “toksične” situacije koju su proizveli britanski mediji i koja je “uništavala moje mentalno zdravlje”, otočki mediji zadnjih dana vade laskave naslovnice odbjeglog para i guraju mu ih pod nos suptilno govoreći: “Evo, pisali smo i lijepo, bez nas ste ništa!”

Oprah Winfrey, koja je na ovom bombastičnom intervjuu zaradila 9 milijuna dolara, navodno je još prije vjenčanja, ali i kasnije, nekoliko puta zvala Meghan i nudila joj intervju, no Meghan joj je tada odgovorila da “nije pravi trenutak”. Sada se prisjetila tog njihovog telefonskog razgovora i rekla kako joj je intervju bio zabranjen, a nije čak smjela niti privatno telefonski razgovarati s Oprom kao s prijateljicom jer je cijelo vrijeme netko iz palače bio uz nju i nadzirao ju.

Prikazat će se u 70 država

Televizijski mega specijal nazvan “CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem” radila je Oprina producentska kuća Harpo Productions, izvršni su producenti Terry Wood i Tara Montgomery, suizvršni producent Brian Piotrowicz. Prvo se noćas po našem vremenu emitira u SAD-u na kanalu CBS, a sutra navečer je na ITV-jevom TV rasporedu u Velikoj Britaniji.

image
CBS-ova najava za televizijski mega specijal nazvan “CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem”
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Pravo na prikazivanje intervjua otkupile su televizije cijele podsaharske Afrike koja broji 52 zemlje te preostalih 17 zemalja među kojima je i Hrvatska, jedina s Balkana. Procjenjuje se da će CBS na intervjuu zaraditi nekoliko desetaka milijuna dolara, a inkasirat će i na reklamama za vrijeme intervjua jer 30 sekundi naplaćuju 325.000 dolara.

Meghan i Harry navodno neće biti plaćeni ni dolara za ovaj specijalni intervju, no nesumnjivo je da će im pomoći u izgradnji njihovog brenda, koji već sada vrijedi više od milijardu dolara, budući da će pred malim ekranima biti milijuni ljudi iz cijelog svijeta.

Otkad su stigli u SAD, Harry i Meghan su osnovali humanitarnu fondaciju naziva Archewell te potpisali sporazum s Netflixom o proizvodnji dokumentaraca, filmova, dječjeg programa i drugog sadržaja te ugovor sa Spotifyem, a ovome se valja pridodati partnerstvo s Apple TV-om u suradnji s Winfrey.

Intervju u ponedjeljak i na hrvatskom RTL-u

Nešto kraća verzija TV specijala od one američke, bez uvodnih emisija i naknadnih impresija te komentatora u studiju, očekuje i Hrvate sutra 19.30 sati na RTL-u. Tako ćemo mi, nekoliko sati nakon cijele Amerike, otprilike isto kada i Britanci, čuti što to Meghan i Harry drže na duši.

image
Oprah Winfrey
Suzanne Cordeiro

Ovaj iščekivani intervju veliki je povratak 67-godišnje Opre Winfrey na TV mrežu CBS, gdje je njezin popularni show premijerno prikazan još 8. rujna 1986., a u 25 godina emitiranja i pet tisuća emisija donio je neke od najznačajnijih trenutaka u povijesti televizije.

“Svatko tko je netko” u javnom životu bio je na Oprinom vrućem stolcu - ondje su najveće svjetske zvijezde davale ekskluzive i otkrivale šokantne detalje iz privatnog života često plačući, a Oprah je darežljivo publici u studiju uvijek dijelila poklone.

Veliki povratak talk show kraljice

Da unatoč kraju slavnog showa Oprah neće prestati raditi dokazala je pokrenuvši 2011. vlastitu televizijsku mrežu The Oprah Winfrey Network.

Što će sve svojoj prijateljici i losanđeleškoj susjedi Opri - koja je bila na njihovom vjenčanju u Windsoru u svibnju 2018. - Meghan i Harry otkriti, i dalje se nagađa.

Sigurno je da će svijet pratiti novi u nizu pažljivo planiranih promidžbenih poteza “odbjeglog” kraljevskog para, baš kao što su već mogli pratiti obraćanje kraljice Elizabete koja je odlučila preduhitriti unuka i njegovu suprugu te prirediti svoj TV show nekoliko sati prije njihove ispovijesti Opri.

image
Britanska obitelj prati kraljičino obraćanje u sklopu BBC-jeve emisije pod nazivom "Proslava Dana Commonwealtha"
Adrian Dennis

Palača priredila svoj TV show

Naime, kraljica Elizabeta II., Charles, princ od Walesa, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i Sophie, grofica od Wessexa pojavili su se večeras u vlastitom televizijskom programu, samo nekoliko sati prije Harryja i Meghan, u programu BBC One.

Ovi članovi kraljevske obitelji bili su dio unaprijed snimljene emisije pod nazivom "Proslava Dana Commonwealtha", koji se obilježava u ponedjeljak.

Britanska kraljica Elizabeta II. naglasila je u svom TV obraćanju važnost "nesebične predanosti i osjećaja dužnosti".

- Iako su prošlogodišnja iskustva diljem Commonwealtha bila raznolika, dirljivi primjer hrabrosti, odlučnosti, nesebične predanosti i osjećaja dužnosti potvrđeni su u svim dijelovima Commonwealtha - istaknula je kraljica u ranije snimljenom govoru koji je objavio BBC.

- Ovo vrijeme iskušenja za toliko ljudi pokazat će do koje mjere tijekom ostanka u kontaktu s drugima, uživamo u njihovoj solidarnosti i njihovoj duhovnoj podršci - dodala je Elizabeta II.

image
Obitelj u zapadnom Londonu gleda specijalan program kraljevske obitelji na BBC-u samo nekoliko sati prije emitiranja bombastičnog intervjua Harryja i Meghan u SAD-u
Adrian Dennis

U programu su sudjelovali i princ William i Catherine, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea koji su putem videopoziva razgovarali s dr. Zolelwom Sifumbom iz Južne Afrike, zagovornicom za prava zdravstvenih radnika na prvoj crti bojišnice.

Princ Charles odao je počast “izvanrednoj odlučnosti, hrabrosti i kreativnosti” svih ljudi Commonwealtha tijekom krize covida-19 u govoru iz Westminsterske opatije.

image
Princ William, princ Charles, princ Harry, vojvotkinja Camilla, vojvotkinja Catherine te vojvotkinja Meghan na izlasku iz iz Westminsterske opatije 9. ožujka 2020. nakon mise u povodu Dana Commonwealtha
Phil Harris

Upravo su lani na misi u povodu Dana Commonwealtha u istoj toj opatiji Harry i Meghan posljednji put viđeni sa svojom obitelji, kako sjede blizu kraljice, Charlesa, Camille te Williama i Kate.

Samo nekoliko mjeseci ranije, u studenom 2019. potresli su svijet, ali ponajviše monarhiju, najavivši da će odstupiti iz kraljevske obitelji, sa svojih pozicija i odreći se titule. Njihova je odluka postala poznata kao 'Megxit', budući da je cijela Britanija bila uvjerena kako je sve to bio Meghanin 'pakleni plan'.

Idila u Montecitu

Nakon što su jedno vrijeme živjeli u Kanadi, ubrzo su se preselili u Kaliforniju koja im je oduvijek bila cilj. Najprije su živjeli u Los Angelesu, a potom se par s malenim Archiejem, koji će u svibnju navršiti dvije godine, u lipnju smjestio u prostranom ljetnikovcu u Montecitu, malom i imućnom primorskom gradiću. Njihov novi dom ima devet spavaćih soba, a kupili su ga za 14,65 milijuna dolara.

image
Meghan i Harry poziraju medijima s novorođenim sinom Archijem u svibnju 2019.
Dominic Lipinski

Sada se, pak, nastoje se pozicionirati kao moderan par fokusiran na humanitarne probleme, u zemlji gdje je javno mnijenje prema njima naklonjenije nego što je to bilo u Britaniji.

Iako su mnogi britanski promatrači kraljevske obitelji kritizirali par kao nepromišljen i sebičan, neki u SAD-u u ovome su iščitali znakove rasizma prema Markle, koja je dijete crnkinje i bijelca.

Podsjetimo, na Valentinovo ove godine Meghan i Harry obznanili su svijetu vijest da očekuju svoje drugo dijete.

- Možemo potvrditi da će Archie (Harrison Mountbatten-Windsor) postati stariji brat. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa presretni su što očekuju drugo dijete - rekao je tada glasnogovornik para medijima. Ova je sretna vijest objavljena samo nekoliko mjeseci nakon Meghanina potresnog priznanja o tragičnom spontanom pobačaju koje je eksplicitno i s velikom boli opisala u ekspozeu za New York Times.

image
Ovom su crno-bijelom fotografijom Meghan i Harry prije manje od mjesec dana svijetu objavili da očekuju svoje drugo dijete
Misan Harriman

Spol prinove, kao i Meghanin termin, i dalje nisu poznati javnosti.

Meghan kakvu dosad nismo čuli

Nesumnjivo, svađa i drama koja će zasigurno biti epilog ovog bombastičnog intervjua prouzročit će trudnoj Meghan dodatni stres.

U jednom od nekoliko ranije objavljenih isječaka Oprah pita Meghan: “Kako se osjećate kada znate da će u palači danas čuti vaše iznošenje istine?”

Meghan odgovara: "Ne znam kako su mogli očekivati da ćemo... šutjeti kada Tvrtka ima aktivnu ulogu u poticanju laži o nama. A ako to dolazi s rizikom od gubitka stvari... Pa, mnogo je toga već izgubljeno".

Vodeća komunikologinja specijalizirana za govor tijela, Judi James proučila je dosadašnje teasere za intervju s Oprom i istaknula je da možemo očekivati Meghan “kakvu nikad dosad nismo čuli”.

image
Meghan Markle
Andrew Cowie

- Njezin glas je tiši, govori sporije, radi pauze između riječi radi naglašavanja. Zbog toga zvuči manje emotivno, a više činjenično. Njezin je pogled usmjeren prema prisjećanju dok naglašava neke riječi, a zatim u drugom smjeru, povezanom s pogledom u budućnost, kada govori o “riziku od gubitka” - rekla je James za jedan britanski medij.

Iako neki mediji navode kako bi Meghan mogla otkriti detalje o svom navodnom razdoru s Catherine, vojvotkinjom od Cambridgea, izvor upućen u cjelokupan sadržaj intervjua za Daily Mail ističe kako Meghan o vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea ima samo “lijepe riječi”. Iako braća William i Harry nisu razgovarali već mjesecima, Harry i Meghan ne žele stvoriti raskol između njihovih kućanstava, odnosno tima mladih i popularnih nada kraljevske obitelji nekoć nazvane “The Fab Four” (odnosno, u slobodnom prijevodu, “veličanstvena četvorka”), javlja New York Post.

Nezainteresirani premijer

Hoće li ostati budan i u kasnim noćnim satima gledati intervju koji iščekuje gotovo cijeli svijet – bilo je pitanje koje su novinari postavili britanskom premijeru Borisu Johnsonu kojeg su uhvatili u posjetu centru za cijepljenje u Brentu u sjevernom Londonu.

image
Britanski premijer Boris Johnson
Geoff Pugh

- Naravno da me zanimaju razne stvari u vijestima širom svijeta. No, mislim da je intervju prilično kasno po našem vremenu, pa ću ga vjerojatno propustiti – priznao je Johnson.

Na to su ga novinari upitali hoće li onda barem noćas snimiti intervju pa ga pogledati ujutro?

- Mislim da je tako nešto malo vjerojatno. Usredotočeni smo na uvođenje cjepiva i ekonomski oporavak zemlje – rekao je premijer i time dao do znanja da ga kraljevske prepirke i ne zanimaju baš previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 11:48