OD DANAS NOVA PRAVILA

Uvedene su obavezne covid potvrde: Situaciju u hrvatskim gradovima ovdje možete pratiti uživo

Od danas su na snazi nove mjere, svi zaposlenici, ali i korisnici državnih i javnih službi moraju imati covid potvrde

Prosvjed u Splitu

>>>NOVO<<< 15:36 Više od polovice kolektiva Osnovne škole Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u prijepodnevnoj smjeni nije održalo nastavu. Prema potvrdi ravnatelja škole Ante Konjuha, od 27 zaposlenika škole, njih 16 ili nije željelo predočiti 'ulaznicu' za radno mjesto ili je nisu imali. Zbog manjka djelatnika, patila je nastava.

Provjeru covid-potvrda i nalaza testova obavljali su ravnatelj i računovođa škole.

- Kako smo izdvojeni slučaj u županiji, nadam se da su kolege u zabludi. Snalazili smo se kako smo mogli, kolega i ja uspijevali smo djeci zadavati zadatke koliko smo mogli. Realno, sve je to lijepo i krasno što se netko s nečime ne slaže, ali djeca pate. Mi ih ne možemo pustiti na ulicu, kaže Konjuh.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:12 Stranka Most objavila je u utorak da pokreće inicijativu prikupljanja potpisa za organiziranje referenduma protiv uvođenja covid potvrda kao uvjeta pristupa radnom mjestu i državnim i javnim institucijama.

"Inicijalni odbor zajedno sa pravnim stručnjacima već se sastao, a trenutno smo u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja. Uskoro ćemo vas obavijestiti o svim detaljima inicijative", objavio je predsjednik Mosta Božo Petrov na Facebook stranici.

"Most čvrsto staje u obranu ustavnih vrijednosti! Nećemo dozvoliti da se naša ustavna prava krše proizvoljnim odlukama Stožera koji djeluje kao parapolitičko tijelo!", stoji u objavi.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:02

Na naš upit kako funkcionira poslovanje poslovnica s obzirom na nove mjere vezane uz covid-potvrde i testove, iz Fine su odgovorili da u radu njihovih poslovnice sve teče neometano.

Gužvi, navode, nema, a povećan promet je bio u ponedjeljak, kada su mnogi požurili obaviti što trebaju dan prije uvođenja novih mjera.

"Covid-potvrde naših zaposlenika provjeravaju njihovi neposredni rukovoditelji, odnosno potvrde o negativnom nalazu PCR ili antigen testa te druge oblike potvrda navedene prema uputama Stožera civilne zaštite RH. Ukoliko netko od zaposlenika dođe na posao bez navedenih potvrda, upućujemo ih na testiranje.Svoje zaposlenike uputili smo na sve ustanove i laboratorije koji provode testiranje, prema uputama HZJZ-a. Za sada nismo uveli testiranje na covid-19 na našim lokacijama, ali ne isključujemo tu mogućnost u budućnosti", navodi se u odgovoru Fine.


12:13 Četiri djelatnice Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću uspjele su jutros ući u školu, iako nisu imale covid-potvrde, niti negativan nalaz testa. U školu su ušle unatoč pokušajima apeliranja ravnateljice i drugog osoblja škole, potvrdila je Jutarnjem listu ravnateljica škole Ivančica Grubišić.

Paralelno, pred školom je protiv covid-potvrdi prosvjedovala grupa roditelja, djelatnika škole i - mjesni svećenik. Pozvana je, doznajemo, policija.

- Mi smo ih upozorili, no unatoč tomu kolegice su ušle u školu na nastavu i sada odrađuju svoj radni dan, ali bez predočenih potvrda ili nalaza testova. Fizički ih niti možemo, niti želimo udaljiti s radnoga mjesta, jer to i ne smijemo. Žao mi je zbog te situacije. Odluka Stožera i Ministarstva je jasna i ja je nastojim je ispoštovati, kaže ravnateljica.

Opširnije pročitajte OVDJE.


12:11 Čini se kako se u većini ustanova na području Požeško-slavonske županije nova odluka da bez potvrde o cijepljenju ili negativnog testa na koronavirus djelatnici javnih, školskih, zdravstvenih i drugih ustanova ne mogu na svoja radna mjesta zasad poštuje, no ne i u Glazbenoj školi Požega, što je za RVA potvrdio ravnatelj Glazbene škole Požega, Alen Kovačević.

Petnaest zaposlenika Glazbene škole Požega jutros pri ulaz u školu odbilo je pokazati potvrdu kao dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju nakon čega su ušli u prostorije škole, unatoč upozorenju da na to nemaju pravo, a prema Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društva i ustanova od dana 12. studenog 2021. godine.

Opširnije pročitajte OVDJE.

11:40 U Hrvatskoj pošti prvog dana uvođenja obveze predočenja potvrda o negativnom testu, cijepljenju ili preboljenju za zaposlenike, ali i korisnike, nije bilo problema.

Jo Kempen, direktorica Ureda za korporativne komunikacije kaže kako su se počeli pripremati čim su dobili informaciju o uvođenju ove mjere.

image

Testiranje u Branimirovoj i sortirnom centru u Gorici

Hrvatska Pošta

- Jučer smo na dvije lokacije, u Branimirovoj i u sortirnom centru u Velikoj gorici, testirali tisuću zaposlenika, od kojih je osam bilo pozitivno. Riječ je o zaposlenicima koji nisu znali da su pozitivni na covid, kaže Kempen.

Na današnji dan imaju 170 pozitivnih i 200 zaposlenih u samoizolaciji, od ukupnog broja zaposlenih, kojih ima 9800.

- Za sada nije bilo nikakvih problema. Imamo informaciju da četvero zaposlenih jutros nije imalo potvrdu o negativnom testu, ali nije bilo neugodnih situacija. Za sada imamo 55 posto cijepljenih te ćemo opet organizirati cijepljenje za naše zaposlene, napominje Kempen.

image

Testiranje u Branimirovoj i sortirnom centru u Gorici

Hrvatska Pošta

Hrvatska pošta je za svoje zaposlenike, osim Branimirove i Velike Gorice, organizirala još 15 lokacija na koje se njihovi zaposlenici diljem zemlje mogu testirati.

HP je, tako, svoje zaposlenike, organizirao testiranja u žzpanijskim Zavodima za javno zdravstvo i Domovima zdravlja. Na dvije lokacije (Branimirova i Velika gorica), gdje su organizirali testiranja u svojim prostorima, testove su odrađivali zaposlenici Specijalne bolnice Primamed za internističke djelatnosti.

image

Testiranje u Branimirovoj i sortirnom centru u Gorici

Hrvatska Pošta

- Mislimo da je to lakše za sve. Zaposlenici dolaze, testiraju se, ne moraju plaćati i čekati povrat novca, govori.

Što se tiče klijenata, do sada nisu zabilježili neugodne situacije. Zaposlenike koji pregledavaju potvrde klijentima upoznali su sa svim vrstama potvrda koje vrijede kao 'ulaznica'.

image

Testiranje u Branimirovoj i sortirnom centru u Gorici

Hrvatska Pošta

- Osim QR koda, tu su i potvrde od liječnika, tako da smo detaljno upoznali zaposlenike što je valjana potvrda, a što ne. Za sada ne mogu reći je li zbog uvođenja potvrde bilo manje klijenata jer ih ujutro uglavnom ima manje nego popodne, tako da ćemo o tome više moći reći kako dan bude odmicao, zaključuje Kempen.


11:24 Baš kako su i najavili prvoga dana šire primjene covid-potvrda, prosvjednici su se opet okupili u Splitu. Zasad njiih šačica ispred zgrade Policijske uprave. Međutim, u njihovom susjedstvu, ispred Trgovačkog suda, okupilo se desetak djelatnika Suda. Tvrde da ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a.

Navodno nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

Opširnije pročitajte OVDJE!


10:54 - Bila sam u Domu zdravlja na Vežici zbog testiranja u 6 ujutro, ali to je dosta loše organizirano. Otvorili su u 6 i pol, a rezultate testa dobila sam u 7 i pol, nakon čega sam primjerak covid potvrde dostavila u tajništvo - priča nam Marijana Rebac Dešić, zaposlenica Gradske knjižnice Rijeka, jedna od rijetkih u toj ustanovi koja još nema trajnu covid potvrdu.

Opširnije informacije iz Rijeke pročitajte OVDJE


10:07 Tridesetak osoba, većinom pravosudnih policajaca, stoji ispred zatvora u Remetincu jer nemaju covid-potvrde i odbijaju se testirati. Tvrde nam kako nije riječ o prosvjedu već da su uredno oko 7 sati stigli na svoju smjenu, ali ih bez testa ne puštaju na njihovo radno mjesto.

Pri dolasku na posao pitali su ih žele li se testirati, na što su odgovorili da ne žele.

Opširnije pročitajte OVDJE.


9:30 U Puli na ulazima u državne, županijske i gradske tvrtke te urede i institucije nije danas ujutro bilo nikakvih gužvi niti incidenta. Sve je, kako sada stvari stoje, prvog dana uvođenje COVID potvrda proteklo glatko i bez kakvih gužvi čak i na mjestima gdje se to očekivalo kao što je MUP.


9:15 - Covid potvrde provjeravaju se i prilikom ulaska u poslovnice Hrvatske pošte. U onoj najvećoj u Zagrebu, u Branimirovoj, zaposlenici ulaze na bočni ulaz, a zaštitari im mjere temperaturu i provjeravaju jesu li cijepljeni, testirani ili su preboljeli koronu. Oni koji nisu ni u jednoj od tih skupina moraju otići kući. Glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić objašnjava kako je i inače pravilo da tri neopravdana izostanka znače otkaz, ali se čini da za time neće biti potrebe.

- Do sada je na posao stigla većina zaposlenika i sve dobro funkcionira. Njih pet ili šest je preboljelo covid, jedna osoba ima PCR test, a svi su se ostali cijepili - objašnjavaju zaštitari.

image

Krešimir Domjančić

Marko Todorov/Cropix

Jučer je organizirano testiranje za zaposlenike Hrvatske pošte pa je u Branimirovoj i sortirnici u Velikoj Gorici testirano oko tisuću njih.

- Osim toga, dogovorili smo da svi naši zaposlenici koji se trebaju testirati to mogu obaviti u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja ne samo u Zagrebu, nego i u drugim hrvatskim gradovima. Za njih je sve besplatno jer umjesto dobivanja refundacije, Hrvatska pošta direktno plaća testove-objašnjava Domjančić.

image

Hrvatska pošta

Marko Todorov/Cropix

Na glavnom ulazu za korisnike nema zaštitara pa djelatnici provjeravaju ima li osoba covid potvrdu tek kad dođe do pulta. One koji nemaju zamole da odu, ali u prvim satima smjene, od kako se primjenjuje nova mjera, nisu imali nikakvih problema. Građani su već u redu čekali s pripremljenom potvrdom, a u pošti nije bilo prevelike gužve.

- Jučer nešto prije ponoći, u vrijeme kada inače dolazi jako malo ljudi, bila je dosta velika gužva jer su ljudi valjda željeli iskoristiti zadnji tren prije nego im za ulazak trebaju covid potvrde - otkriva jedan od zaštitara.

Dodaju kako nije bilo nikakvih prosvjeda ili okupljanja, a ni danas nismo susreli nikoga tko je prigovarao zbog nove mjere.


8:59 U Gradskoj plinari Zagreb također nema gužve. Potvrde kontrolira jedan od zaštitara, a tvrdi da ovog jutra još nitko nije imao problema s covid potvrdom, odnosno, nitko se nije pojavio bez potrebne potvrde.


8:51 - U školama zasad sve ide glatko i u većini slučajeva djelatnike se ne provjerava jer su unaprijed dostavili covid-potvrde ili važeće testove. Zato se u veći broj škola ulazi bez ikakvih provjera na ulazu.

Dio je ravnatelja odlučio da djelatnici ne moraju danas donijeti nalaz testa, već sutra, s obzirom na to da imaju mogućnost sami birati dane za dostavu nalaza testova.

Opširnije pročitajte OVDJE


8:45 Zasad nema gužve ispred stanice Policijske uprave Zagrebačke u Petrinjskoj, kao ni prosvjednika. Sve se odvija bez ikakvih poteškoća.

Policijski službenik na ulazu u zgradu provjeru covid potvrde izvrši za tek nekoliko sekundi, a zatim dolaznici slobodno mogu obaviti svoje obveze. Za ulazak je potrebno predočenje covid potvrde ili drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju bolesti ili testiranju.

image

Kontrola covid potvrda na ulazu u PU zagrebačku

Damjan Tadic/Cropix
image

Provjera potvrda

Marko Todorov/Cropix

8:23 - Ovo mi liči na strijeljanje - prokomentirao je, pak, jutros nešto poslije sedam sati djelatnik karlovačke gradske Uprave, nakon što su ga na porti dočekali portir i zaštitar, jedan koji mu je mjerio temperaturu tijela, a drugi koji mu je evidentirao Covid-potvrdu.

Zamolili smo ga nakon toga izjavu, ali je odbio rekavši da bi se to "ionako krivo protumačilo". Pregled na porti inače je protekao mirno, uz manji red, a jednako tako je bilo i na ulazu u zgradu Karlovačke županije. Za sada nema informacija da je negdje došlo do nekih incidenata ili napete situacije.

- Preboljela sam i cijepljena sam, tako da, što se toga tiče, nemam problema. Ali, iskreno mi je sve to skupa bezveze zbog onih koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni te se moraju testirati, prokomentirala nam je djelatnica Grada Karlovca Mirna Mileusnić.

Njezina kolegica Lidija Malović kaže da nije proboljela "koronu", ali je dvaput cijepljena, pa nije imala potrebu testirati se, a ovakvi "pregledi" su joj u redu, jer "ako epidemija zahtjeva da se držimo reda, onda se trebamo držati reda".

- Ja sam dvaput cijepljen, odmah sam skinuo aplikaciju i gdje god što treba, samo pokažem, tako da mislim to je super. Mislim da je ovo pregledavanje ok, samo da je prostor malo veći pa da nije gužva- kaže nam informatičar Zoran Cetinjanin.

Za ove potrebe inače, testirano je tijekom jučerašnjeg popodnevnog dana 1257 osoba, te je tom prilikom utvrđeno da je pozitivno na koronavirus 38 osoba, potvrdio je jutros Branko Zoretić, pročelnik Ureda županice Branko Zoretić

- Od 1.257 osoba testiranih brzim antigenskim testom 38 je bilo pozitivno na koronavirus. Ovo je podatak za cijelu Karlovačku županiju osim bolnica Ogulin i Duga Resa, a radi se o 6 domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu i OB Karlovac, rekao je Zoretić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić kaže da je kasno sinoć razgovarao s prosvjednicima protiv Covid-potvrda koji su došli zapaliti cvijeće pred gradski Magistrat, pa je dojmove sažeo u Facebook objavi.

- I tako, baš smo se uljudno porazgovarali. Naravno, svatko iz svog uvjerenja, poprilično suprostavljenih argumenata. Bez ambicija uvjeravanja ili razuvjeravanja. I njima i meni najjači argument bio je zdrav razum! Pravo izbora? Ustavna prava? Teorija zavjere? Politička zavjera? Biskupi i Papa? Pravo na zdravlje? Zašto testiranje? Liječnici? Cijepljenje? Zdrav razum? I, kako dalje!? Mi cijepljeni smo izabrali. Necijepljeni su isto tako izabrali. Predubok je ponor nepovjerenja, kako među nama, tako i u društvu. I to nije dobro. A život ide dalje. Dan po dan, piše gradonačelnik Damir Mandić.


8:22 Baš kako su i najavili, prvoga dana šire primjene covid-potvrda prosvjednici su se opet okupili u Splitu. Zasad njiih šačica ispred zgrade Policijske uprave, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, u njihovom susjedstvu, ispred Trgovačkog suda, okupilo se desetak djelatnika. Tvrde da ne žele dati svoje zdrastvene podatke na uvid, smatraju da je to kršenje GDPR-a.

Navodno nisu protiv cijepljenja ni testiranja, ali jesu protiv neovlaštenog baratanja njihovim podacima.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

8:20 Veterinarski fakultet u Zagrebu od danas provjerava covid-potvrde i studentima. Gužve na ulazu u zgradu fakulteta nema, kao ni prosvjeda studenata. Ranije je potvrđeno da će fakultet plaćati studentima testiranje tijekom prvog tjedna, no još uvijek se ne zna hoće li nakon toga to prestati činiti. Studenti koji su se tek nedavno cijepili i još uvijek nemaju covid-potvrdu u prostorije fakulteta mogu i s potvrdom da su primili cjepivo.


8:07 U Gradskom poglavarstvu je ispred ulaza postavljen punkt na kojem se kontroliraju covid-potvrde. Nakon što se potvrda pokaže, osoba može ući u zgradu.

image

Ulaz u Poglavarstvo

Damjan Raknić

Zaposlenici Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića testirat će se na licu mjesta, prije ulaska u zgradu. Ulazit će na dva ulaza - zapadni i istočni. Na zapadnom ulazu iz Miramarske ulice bit će punkt za testiranje brzim antigenskim testom za zaposlenike koji nemaju covid-potvrdu, a na istočnom će ulazu pristup imati samo zaposlenici s potvrdama. Nismo uspjeli dobiti potvrdu hoće li ista procedura vrijediti i za građane koji će tamo dolaziti.

image

Testiranje na ulazu iz Miramarske

Damjan Raknić

U službenom dopisu zaposlenicima, koji potpisuje Gradski ured za zdravstvo, napominje se da vrijeme testiranja ne ulazi u radno vrijeme, odnosno da mogu početi sa svojim "osmosatnim dnevnim radnim vremenom nakon dobivanja negativnog rezultata testiranja brzim antigenskim testom".

image

Testiranje na ulazu iz Miramarske

Damjan Raknić

7:24 Okupljeni građani ispred zatvora u Remetincu pružaju podršku djelatnicima zatvorskog sustava koji ne pristaju na testiranja i pokazivanje covid-potvrde prilikom dolaska na posao.

image

Skup podrške djelatnicima zatvorskog sustava

Ronald Gorsic/Cropix
image

Skup podrške djelatnicima zatvorskog sustava

Ronald Gorsic/Cropix
image

Skup podrške djelatnicima zatvorskog sustava

Ronald Gorsic/Cropix

7:14 U Zagrebačkom holdingu nema gužve za sada, a nema ni prosvjednika. Potvrde na ulazu kontrolira zaštitar, a djelatnica na recepciji potom skenira potvrdu kako bi se utvrdila valjanost. Jedan gospodin je došao bez jer nije znao da se Holding računa kao javno poduzeće, dok je jedna gospođa uredno pokazala potvrdu i ušla.

image

Primjena covid-potvrda u ZG Holdingu

Damjan Raknić
image

Ulaz za zaposlenike ZG Holdinga

Damjan Raknić

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obvezne za ulaz u javne i državne ustanove, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na cijepljenje i osigurati dostupnost zdravstvenog sustava.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Bez potvrde ili testa ne može se ući u radni prostor

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Covid potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs očekuje u školama određene probleme dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne i velike poteškoće jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Primjerice, Fina je u ponedjeljak pozvala korisnike da prilikom ulaska u poslovnice svoju potvrdu predoče zaštitaru, odnosno osobi koju je poslodavac ovlastio za provjeru dokumenata, te ih uputila na mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti testiranja.

HAC je također izvijestio da je svaki posjetitelj obvezan službenoj osobi na ulazu predočiti potvrdu ili drugi dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju covida.

Potvrde se ne primjenjuju na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece te na adolescente s posebnim potrebama i osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde neće trebati ni osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje, što se dokazuje potvrdom.

Oni koji nisu preboljeli covid niti su cijepljeni testirat će se dvaput tjedno

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni morat će se testirati dvaput tjedno, pa je otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda vrijediti samo za dolazak na posao.

Odluka o uvođenju obveznih covid potvrda za ulazak u javne i državne ustanove donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere.

Covid potvrde proširene su na javni i državni sektor nakon što je početkom listopada ta obveza uvedena u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da u sustavu koji obuhvaća proširenje covid potvrda ima 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava, među kojima će se možda 100.000 trebati testirati.

"Napravili smo sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se mogu testirati. Omogućili smo poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima, bilo sami bilo da sklope ugovor s nekim tko to može napraviti", poručio je.

Uvođenje obveznih potvrda bilo je predviđeno za ponedjeljak, ali je odgođeno za jedan dan kako bi se svi zainteresirani mogli testirati i u utorak imati covid potvrde.

Kritike oporbe, biskupa, Milanovića...

Novu mjeru u borbi protiv pandemije koronavirusa kritizirala je oporba ocjenjujući kako je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska oporba traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Stožer čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat.

Na obvezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, koje je ocijenilo da se u društvu stvorilo "ozračje određenih pritisaka" na necijepljene i poručilo da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

Najoštriji u kritici bio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je uvođenje obaveznih covid potvrda nazvao "mahnitanjem bez ikakvih argumenata" i poručio da se građani trebaju cijepiti, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.

Zbog covid potvrda već danima dio nezadovoljnih građana prosvjeduje na Markovu trgu i u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminira i da im se ograničavaju slobode.

Premijer Andrej Plenković odgovorio im je kako je prosvjedovanje protiv cijepljenja dozvoljeno, ali je izrazio nevjericu da u današnje vrijeme netko bira o cijepljenju vjerovati neprovjerenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina.

Komentirajući poruku biskupa o cijepljenju, Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je "bio jasan" i pozvao ljude da se cijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24