LUĐAČKI POHOD

Ubojica iz Siska: Pucao po susjedima, palio im kuće i aute, ali neće biti osuđen na zatvor!

Bracan je kobne srpanjske večeri sijao smrt i strah naoružan puškama, bombama i molotovljevim koktelima

Ubojica iz Siska

 Goran Mehkek/Cropix, Jutarnji list

Nepunih šest mjeseci od masakra u sisačkim Capraškim Poljanama, kada je ubijena jedna osoba, a četvero ih je ranjeno, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv Neđada F. (58).

Riječ je o muškarcu koji je tog kobnog 1. srpnja ove godine oko 20 sati, u svom luđačkom pohodu posijao neopisivi strah krenuvši pucati po susjedima te paliti imovinu, svoju i tuđu.

Kazneno će odgovarati zbog jednog ubojstva, 10 pokušaja ubojstava, tri dovođenja u opasnost života i imovine kao i jednog takvog produljenog kaznenog djela, ali i zbog nedozvoljenog držanja oružja. No na zatvorsku kaznu neće moći biti osuđen!

Naime, na temelju članka 550. st.1. Zakona o kaznenom postupku, tužiteljstvo je predložilo sisačkom sudu da se Neđada F. smjesti prisilno u psihijatrijsku instituciju prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama jer su, kao je pokazalo psihijatrijsko vještačenje, kaznena djela počinjena u stanju neubrojivosti.

image

Zapaljena kuća u Kanaku

Jutarnji list
image

Zapaljena kuća u Kanaku

Jutarnji list
image

Zapaljena kuća u Kanaku

Jutarnji list
image

Zapaljena kuća u Kanaku

Jutarnji list

Do daljnjega mu je, stoga, produljen istražni zatvor, a nakon pravomoćnosti sudske odluke, prisilno će se liječiti u jednoj od nadležnih ustanova a njegovo zdravstveno stanje će se svakih šest mjeseci revaluirati.

Podsjetimo, Neđad F. zvani Bracan je te kobne subote navečer naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima, prešao iz svojeg dvorišta u susjedno te bez riječi počeo pucati po svima.

image

Zapaljeni automobil u Kanaku

Jutarnji list

Žamor ljudi i djece zamijenili su užasnuti vriskovi. Meci su doslovno frcali na sve strane, a prva na udaru njegovih metaka se našla prva susjeda Ivana J. (45) koju je navodno, kako su nam ispričali nakon horora svjedoci, prvo ranio u nogu, a zatim upucao na tlu.

U ruku je ranio i njezina supruga koji, prema riječima njegova brata, isprva nije niti shvatio što se događa, samo je čuo kako oko njega fijuču meci. Nakon toga osumnjičeni je krenuo u daljnji pohod, a pred njim su mještani trčali, skrivali djecu, zabarikadirali se u kuće...

Vidjevši to, rastrojeni muškarac s pripremljenim molotovljevim koktelima krenuo im je paliti kuće i to nakon što je prvo zapalio svoju.

image

Neđad F. zvani Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad F. zvani Bracan

Goran Mehkek/Cropix

Osim kuća, prestravljenim susjedima palio je i aute, a iako je pobjegao potom u noć, uhićen je više od četiri sata kasnije u Domagojevoj ulici. Svirepe zločine po Kanaku počinio je iz pušaka koje datiraju iz ratnog vihora u kojem je dao svoj obol kao dragovoljac od 1991. do 1995. godine – pucao je iz poluautomatske puške CZ PAP M5-9 Papovke i automatske puške AK47.

image

Neđad F. zvani Bracan

Goran Mehkek/Cropix
image

Neđad F. zvani Bracan

Goran Mehkek/Cropix

Što se tiče, pak, ručne obrambene bombe koju je policija također pronašla, taj razvojačeni branitelj je ustvrdio da ista nije ispravna pa samim time i da nije bilo opasnosti. A zbog cijele situacije tijekom koje je, među ostalim, ugasio i život majke troje djece, 58-godišnjak je odmah na početku kaznenog postupka izrazio žaljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:02