KUKASTI KRIŽEVCI

FOTO: 'Ja sam Josip. Organizator, sto posto rasist i nacionalist'

25-godišnji Josip Friščić svoj je profil na Facebooku ‘ukrasio’ i svastikom. Priveden je i Mauricio Tromboni, sin policajca iz PU istarske, 2004. osuđen za napad na pankere
 Damir Krajač/CROPIX

KRIŽEVCI - Josip Friščić, 25-godišnji Križevčanin, okupio je par desetaka hrvatskih, njemačkih i talijanskih neonacista na skandaloznom skupu u Križevcima.

Josip je organizirao koncert njemačkog ultradesničarskog benda Blue Max. Koncert nije održan jer ih je policija sve rastjerala i privela.

INOSLAV BEŠKER: Tko god podržava govor nacizma, podržava i genocid

ALEKSANDAR DRAGAŠ: Naci-punk bendovi minoran dio scene

Ja sam 100 posto fašist, rasist i nacionalsocijalist, predstavio se u svom Facebook profilu, ukrašenom svastikom. Današnji je dan proveo na Prekršajnom sudu . Potporu su mu došli iskazati dvojica mladića. Jedan obrijane glave, sa spitkom i cipelama Dr. Martens, drugi sa šiltericom i znakom međunarodne nacionalističke organizacije Blood and honour (Krv i čast). Jedan je na koncert došao iz Pule, drugi iz Osijeka. Njihova priča razlikuje se od policijske. Bio je to, kažu, samo rođendanski tulum.

Nismo nikoga tukli

- Rođendan je slavila jedna djevojka koju ni ne poznajemo, no došli smo jer smo za tulum saznali preko Facebook-a. Došli smo na koncert grupe Blue Max. To je normalan band koji je u Njemačkoj i EU posve legalan. Policija nije imala razloga privesti nas. Nismo nikoga vrijeđali, nismo nikoga tukli. Došli smo se zabavljati - počeo je razgovor jedan od dvojice mladića, Puljanin. Kaže kako ga zbog njegovog izgleda policija često maltretira.

- Proveo sam pola noći u policijskoj postaji, a cijelu noć nisam spavao. na kraju nisam dobio ni zapisnik, a kamoli da su mi rekli zašto su me priveli. Zanimalo ih je samo kako smo saznali za koncert. Ispitivali su nas mrzimo li Rome i tučemo li ih. No, to je moja stvar koga ja mrzim, dok god ne pravim probleme - rekao je Osječanin.

Pet godina u zatvoru

Često odlazi na međunarodna okupljanja te na koncerte radikalnih skupina, zbog čega je imao probleme i s policijom. No, tvrdi da nije nasilan iako je pet je godina proveo u zatvoru.

- Probleme radi mala skupina skinsa, uglavnom mlađi. Mi nikoga ne tučemo ni ne napadamo. Naše okupljanje žele zabraniti, a homoseksualne skupove nitko ne napada. Punkeri rade što žele, prije dva tjedna napravili su rusvaj u Koprivnici, šarali po zgradama, divljali. Postoje sotonističke grupe koje su posve legalne i na njihove koncerte policija nikada ne dolazi. Nismo nasilni, obični smo navijači koji se zalažu za navijačko jedinstvo - kaže Osječanin.

Ne skrivaju opredjeljenost

Puljanin pak ističe da je policija zaplijenila bedževe s natpisima na engleskom poput "White Power" (bijela moć) i "White resistance" (bijeli otpor), no nije pronašla ni jednu svastiku ili kukasti križ. Obojica ne skrivaju svoju nacionalističku opredjeljenost. Ne podnose pedofile, homoseksualce ni punkere no o crncima i Romima nisu se htjeli izjašnjavati. Među uhićenima je i Mauricio Tromboni (25) iz Ližnjana, istarskoj koji je 2004. ispred bivše vojarne Karlo Rojc s pomagačem nožem teško ozlijedio dvojicu punkera, Ivana Hlušičku i Matiju Siljana.





Na sud u Puli Tromboni je osuđen na devet mjeseci zatvora, a Vrhovni sud preinačio ju je u četverogodišnju uvjetnu kaznu. Tromboni je na sud dolazio u majici s natpisom “White revolution - only solution. Njegov je otac službenik istarske policije

Dr. Ivo Goldstein: Vlada i Sabor moraju hitno reagirati

- Besmisleno je da predstavnici židovske zajednice budu dežurni kad se ovakvi incidenti događaju, i da oni moraju ukazivati na očigledne manjkavosti hrvatske demokracije - rekao je dr. Ivo Goldstein, profesor povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i predsjednik Židovske zajednice u Zagrebu Bet Israel.

- Kažem da je posve besmisleno, a trebalo bi koristiti i malo oštrije riječi da se ukaže na bit problema: zapravo je blesavo dokazivati kako to nije samo skupina besposlenih adolescenata koji su se navukli na nacizam, nego da stvari mogu poprimiti puno dublju i puno opasniju dimenziju. Mislim da bi nadležne osobe, prije svega Vlada i Sabor, pod hitno trebale preuzeti inicijativu i naći adekvatna zakonska rješenja. Kakva bi ona bila, to bi trebala odlučiti politička većina - poručio je Ivo Goldstein. (S. P.)

Hrvatski zakon: Isticanje nacističkih simbola nije posebno zabranjeno

Kako u Hrvatskoj nije posebno zabranjeno isticanje nacističkih simbola, policija je u subotu u selu pokraj Križevaca privela mlade skinheadse na osnovi kršenja zakona o prekršajima javnog reda i mira. Organizatori koncerta dobili su prekršajne prijave jer policiji nisu unaprijed prijavili koncert, a trojica mladića od 34, koliko ih se skupilo radi koncerta, prijavljeni su zbog “nošenja simbola koji potiču na diskriminaciju i nesnošljivost”, objavila je policija. Prema tom zakonu o prekršajima, onaj tko na javnom mjestu izvođenjem pjesama ili nošenjem i isticanjem simbola, tekstova i slika remeti javni red i mir, kaznit će se novčanom kaznom ili zatvorom do 60 dana. Iako se prije pet godina najavljivalo da ćemo uvesti zabranu veličanja fašizma i totalitarizma, te nošenje ustaških i nacističkih simbola, to se nije dogodilo. Dio javnosti tada je tražio da se zabrane i komunistički simboli. (S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:02