OBITELJSKO NASILJE

Istaknuti teolog odgovorio svećeniku Manduriću: ‘Nije, Ike, Denis Buntić učinio ‘lošu stvar‘...‘

‘Denis je više puta pretukao mlađu žensku osobu kojoj se zakleo na ljubav i vjernost te ispod kreveta držao arsenal oružja na kojem bi mu pozavidio i Volodimir Zelenski‘

Pater Ike Mandurić

 Darko Tomas/Cropix

Dalibor Milas, teolog i katolički svećenik, inače rodom iz Ljubuškog, na Facebooku je komentirao slučaj nasilja u obitelji bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića. Podsjetimo, Klara Buntić, majka devetomjesečne bebe iz Ljubuškog, javno je optužila supruga za nasilje u obitelji, a Jutarnjem listu ponudila i kao dokaz uznemirujuću audiosnimku strahota koje je proživljavala prošloga petka.

Milas se u svojoj objavio osvrnuo na skandalozni komentar patera Ikea Mandurića koji je poslao poruku muškarcima koji su ‘prošli teške trenutke na kakvima je Denis pao‘: ‘Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim‘, poručio je Mandurić.

Milas je, između ostalog, poručio da je jako bitno javno govoriti o ovome i podržavati sve one koje se hrabro usude izaći u javnost sa svojim pričama. Koliko god to bilo neugodno, nezahvalno i teško, istaknuo je.

Njegov istup na Facebooku prenosimo u cijelosti.

- Čini se da po pitanju još jedne scene brutalnog obiteljskog nasilja u BiH na društvenim mrežama vlada popriličan kaos. Mlada žena je povukla nedvojbeno jako hrabar potez. No, jedni je sada prozivaju zbog navodnog "sponzoriranja" i fizičkog izgleda, drugi se čude zašto je toliko dugo čekala, treći pravu žrtvu vide u - Denisu Buntiću.

Jedan od potonjih je i kontroverzni isusovac Ike Mandurić. Pater Ike je na Facebooku objavio status u kojem je prokomentirao spomenuti slučaj i optužbe da je Denis pretukao svoju suprugu Klaru. Unatoč deklarativnoj osudi nasilja, Ike je prave žrtve pronašao u "muškarcima koji trpe maltretiranje" te nadodao: "Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim. Dečki, svaka vam čast!" Također je napisao da je Denis učinio "lošu stvar"...

Nije, Ike. Nije Denis učinio "lošu stvar", nego je počinio više krivičnih djela zbog kojih ga vjerojatno čeka zatvor. Lošu stvar naprave djeca kada proliju sok po kuhinjskom stolu. On je više puta pretukao mlađu žensku osobu kojoj se zakleo na ljubav i vjernost te ispod kreveta držao arsenal oružja na kojem bi mu pozavidio i Volodimir Zelenski. Nakon što je Ike primijetio da je i on napravio "lošu stvar", izbrisao je objavu, što ne znači da je automatski promijenio i svoj stav.

Obiteljsko nasilje nažalost (i na sreću) nije samo naša specifičnost. Riječ je o veoma raširenom fenomenu i u europskim i u svjetskim razmjerima. Najnovija sociološka istraživanja pokazuju da su brak i obitelj za mnoge žene postali zatvor u kojemu one zbog mnogih razloga (ponajprije onih religijskih) trebaju ostati trajno bez obzira na počinjeno nasilje nad njima.

Hercegovina je još uvijek izrazito religiozna sredina. Nemoguće je ne postaviti pitanje zašto Crkva nema nikakve mehanizme za zaštitu zlostavljanih žena i majki? Nije nikakva tajna da pojedini svećenici svojom pasivnošću redovito staju na stranu nasilnika, nagovarajući žene da trpe i prešućuju svoje patnje u obitelji. U patrijarhalnim društvima su žene one koje, čak i kad su brutalno pretučene i silovane, nose osjećaj sramote i stida, a ne nasilnici. Stoga je jako bitno javno govoriti o ovome i podržavati sve one koje se hrabro usude izaći u javnost sa svojim pričama. Koliko god to bilo neugodno, nezahvalno i teško.

image

Pater Ike Mandurić

Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:04