JEZIK I GOVOR

Kada titule vrhovnih poglavara treba pisati velikim, a kada malim početnim slovom? Evo objašnjenja lektora

Velikim se slovom pišu izrazi Ekscelencija, Svetost, Uzoritost, Veličanstvo, Sveti Otac i slično, objašnjava Lobel Filipić

Lobel Filipić

 Ranko Suvar/Cropix

Funkcije vrhovnih poglavara, kada dolaze bez njihovog imena, možemo pisati velikim početnim slovom ako im želimo izraziti posebno poštovanje ili počast. Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor ističe da velikim početnim slovom možemo pisati imenice Kralj, Kraljica, Papa, Predsjednik, Predsjednica... Također se velikim početnim slovom pišu i posvojni pridjevi izvedeni od tih naziva: Kraljičin jubilej, Papin blagoslov ili Predsjedničin govor.

„Ipak, ispravno je sve navedeno pisati i malim slovom ako nema potrebe navedenim osobama iskazivati posebno poštovanje i naklonost. Stoga je ispravno i kraljičin jubilej, papin blagoslov, predsjedničin govor – malim slovom. Ako uz naziv državnoga ili vjerskoga poglavara stoji osobno ime ili kakva odrednica, tad se naziv piše malim slovom”, upozorava Filipić pa daje primjer: Ukrajinski predsjednik Zelenski primio je delegaciju Republike Hrvatske. Ili: Već u prvim danima svojega pontifikata papa Franjo pokazao je da ne mari za protokol.

U slučaju kad je koji od spomenutih naziva povezan s funkcijom, a ne s osobom koja funkciju obnaša, naziv se, kaže Filipić, piše malim početnim slovom - Ured predsjednika Republike Hrvatske ili savjetnik predsjednika Republike Hrvatske - jer se misli na funkciju predsjednika, ne na konkretnu osobu nego ured u kojemu radi svaka osoba izabrana na funkciju predsjednika.

Pravilno je „Došao je Predsjednik“ velikim slovom kad se misli na konkretnu osobu, primjerice Volodimira Zelenskog i želi mu se iskazati posebno poštovanje i čast. No, jednako je tako pravilno i „Došao je predsjednik“ malim slovom i to opet ako se misli na konkretnu osobu, primjerice već spomenutoga Zelenskog, ali bez potrebe da mu se iskazuje posebna čast. Malim se slovom, tvrdi Filipić, ne iskazuje se nepoštovanje nego neutralan odnos.

„Velikim se početnim slovom pišu i izrazi Ekscelencija, Svetost, Uzoritost, Veličanstvo, Sveti Otac i slično. Posvojne zamjenice uz riječi iz počasti pišu se velikim početnim slovom: Njegova Svetost, Njegova Visost, Njezino Visočanstvo, Vaša Ekscelencija, Vaša Uzoritost... Sve velikim početnim slovom”, savjetuje Lobel Filipić dodajući da nema potrebe pravilo koje se odnosi na ove rijetke slučajeve kraljeva i kraljica, predsjednika i predsjednica te pape prenositi na mnoge druge nazive visokih dužnosnika upravnih, administrativnih, političkih, ideoloških, crkvenih i drugih tijela. „Sve se titule i posvojni pridjevi izvedeni od njih također pišu malim slovom. Takve su pogreške posebno česte u korporacijskoj komunikaciji. Stoga se razni voditelji odjela, upravitelji i šefovi svih vrsta pišu malim slovom bez obzira na to koliko im želite izraziti iskrenu ili manje iskrenu naklonost. Jednako vrijedi za rektore, dekane, biskupe, načelnike i ostale”, zaključuje Filipić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:38