OVO STE PROPUSTILI ZA VIKEND

Milanović odustao od puta u BiH, tajna crne bilježnice Igora Premilovca i smrt slavnog Montyja Shadowa

Jutarnji je uoči godišnjice potresa na Baniji okupio četiri žene s poznate fotografije Cropixovog fotografa Gorana Mehkeka - Maricu, Višnju, Ivanku i Ivanku iz Gundulićeve ulice u Petrinji
 Cropix; Matko Biljak

Otkazivanje odlaska predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Bosnu i Hercegovine na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” priča je koja je obilježila vikend iza nas.

Ured predsjednika RH u nedjelju je u jutarnjim satima objavio da se Milanovićev posjet BiH otkazuje zbog sigurnosnih razloga.

Izvijestili smo potom da je predsjednik Milanović osobno odlučio da neće otići u BiH nakon što mu je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol dostavila informacije kako tamo ne bi bio lijepo dočekan.

Bosanskohercegovački su mediji nakon toga napisali da je Milanović relativiziranjem genocida u Srebrenici i svađalačkom politikom razbjesnio bosanskohercegovačku, hrvatsku i europsku javnost te da bi bilo interesantno čuti službeni stav SOA-e i predsjednik RH o sigurnosnim rizicima koje bi nosila njegova posjeta Travniku i Novoj Biloj.

U subotu je u 83. godini života od posljedica zaraze koronavirusom preminuo Čedo Komljenović, jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa koji je pod imenom Monty Shadow napravio svjetsku karijeru. Nedjeljni Jutarnji donio je priču o Komljenovićevom putu od siromaštva u Karlovcu do dvorca u Milanu.

Jutarnji je uoči godišnjice potresa na Baniji okupio četiri žene s poznate fotografije Cropixovog fotografa Gorana Mehkeka - Maricu, Višnju, Ivanku i Ivanku iz Gundulićeve ulice u Petrinji. S njima smo popričali o tome gdje su bile kada je Banovinu pogodio potres te kako danas žive.

Istražili smo i sadržaj tajne crne bilježnice Igora Premilovca u kojoj je zapisao za koga je sve prao novac preko svoje tvrtke Remorker.

S bosanskom filmskom redateljicom Jasmilom Žbanić razgovarali smo nakon što je na dodjeli nagrada Europske filmske akademije njezin film "Quo vadis, Aida?" proglašen najboljim filmom, a ona najboljom redateljicom. "Nevjerojatno je da je više Amerikanaca bilo emotivno potreseno ratom kod nas nego Europljana. Mi smo za njih 'drugi', nismo dio europske priče. Ove teme ih ne zanimaju. Ali, mi nismo preradili traumu rata i zato sam radila ovaj film, da govorim o stvarima koje bole i mijenjaju društvo", rekla je Žbanić za Jutarnji.

Objavili smo i priču o poduzetniku iz Slavonskog Broda Jerku Zovaku, koji je zbog gospodarskog kriminala bio osuđen na godinu dana zatvora te koji je u Zagrebu u zatvoru proveo tri, a u Požegi šest mjeseci. Zovak je svoje iskustvo opisao u knjizi "Kopilad".

Magazin Jutarnjeg istražio je li Hrvatska postala bolja zemlja za život djece i osoba s poteškoćama. To smo pitanje postavili 30 godina nakon fotografije koju je snimio Matko Biljak.

Novinari Jutarnjeg dva su tjedna razgovarali s građanima koji su podržali referendumske inicijative Mosta. Građani su nam otkrili zašto se protive epidemijskim mjerama i zašto ne podržavaju rad Stožera.

Naši su se kolumnisti prošlog vikenda bavili postavljanjem Davora Filipovića u Nadzorni odbor Ine, monetarnim poticajima, propasti političkom potencijala Mosta nezavisnih lista te potresom u Baniji i sporom obnovom iste.

Jelena Veljača se u novom "Deadline" dotaknula američkog glumca i redatelja Bena Afflecka, koji je nedavno u intervjuu rekao da bi još uvijek imao problema s alkoholom da se nije razveo od supruge Jennifer Garner.

Prošlog je vikenda završena prva faza natjecanja u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi. Dinamo je nakon pobjede nad Hrvatskim Dragovoljcem od 2:0 postao jesenski prvak, a posljednje je kolo obilježio derbi Osijeka i Hajduka na Poljudu, koji su pred više od 30 tisuća gledatelja odigrali 0:0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:08