JEZIK I GOVOR

Viša lektorica objašnjava: Je li svejedno kažemo li duljina i dužina, odnosno pažnja ili pozornost

Je li svejedno kažemo li duljina i dužina, odnosno pažnja ili pozornost, objašnjava dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

Dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu

 HANZA MEDIA

Jesu li glagoli poštovati, poštivati i štovati sinonimi? Je li svejedno kažemo li duljina i dužina, odnosno pažnja ili pozornost. U emisiji Jezik i govor odgovore na ta pitanja daje dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Poštovati i poštivati imaju isto značenje – osjećati i izražavati svijest o tome da netko posjeduje poželjne i dobre odlike, recimo poštovati roditelje. Isto što i cijeniti. Može značiti i uvažavati, ponašati se u skladu s čime, recimo poštovati zakonske propise, prometne znakove ili rokove. Neki hrvatski rječnici ne sadrže natuknicu poštivati, a svi sadrže natuknicu poštovati. To je znak da ta dva glagola nemaju jednak tretman u standardnome hrvatskome jeziku. Međutim, glagol poštivati se pojavljuje u djelima Eugena Tomića, Side Košutić ili Ksavera Šandora Gjalskog. Poštovati je nastao prefiksacijom od glagola štovati i može biti svršeni i nesvršeni glagol. Tvorba glagola poštivati je nejasna jer nemamo glagol štivati. Možda je nastao sufiksalnom tvorbom jer sufiks ivati označava nesvršenost. U Hrvatskom jezičnom savjetniku iz 1999. godine nema eksplicitne preporuke da se treba upotrebljavati glagol poštovati, dok se u Savjetniku Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje izričito kaže da treba koristiti glagol poštovati i to iz tradicijskih razloga“, naglašava Čilaš Mikulčić. Oba se glagola, dodaje, u prezentu konjugiraju jednako – poštujem, poštuješ…, iako se mogu naći i primjeri konjugacije glagola poštivati - poštivam, poštivaš…

„Neki hrvatski rječnici smatraju glagole štovati i poštovati sinonimima, no u Školskom rječniku hrvatskog jezika postoji razlika: štovati znači poštovati krajnji autoritet kao što je Bog ili sveci. Osobu koja poštuje ili štuje nazivamo poštovatelj ili štovatelj, odnosno poštovateljica i štovateljica“, ističe Čilaš Mikulić.

Prema njezinim riječima u općem hrvatskom jeziku nema razlike u značenju između imenica dužina i duljina te pridjeva dug i dugačak. No, u nekim strukama, recimo matematici, se dvije imenice razlikuju kao što je i zemljopisna dužina, a ne duljina.

„Pažnja u općem jeziku znači usredotočenost, ali i susretljivost, uslužnost i ljubaznost, no ima i treće značenje – pozornost odnosno zanimanje i zainteresiranost kao u sintagmama izazvati ili privući pažnju. No isto tako možemo reći i izazvati ili privući pozornost. Imenica pozornost znači isto što i pažnja, ali i sposobnost održavanja koncentracije na jednoj djelatnosti“, zaključuje Marica Čilaš Mikulić.


Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi hrvatskog jezika i govora možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:41