AUKCIJA U SOTHEBY‘SU

Tajanstveni, golemi crni dijamant ‘Enigma‘ na dražbi, neki vjeruju da mu je porijeklo iz svemira

Također poznat kao karbonado dijamant, moguće je da je crni dijamant došao iz svemira

Crni dijamant 'Enigma'

 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Crni dijamant "Enigma" težak nevjerojatnih 555,55 karata prodaje se na višednevnoj dražbi u Sotheby'su koja je počela u četvrtak u Londonu.

Sotheby's je objavio da je to najveći fasetirani crni dijamant koji se ikada pojavio na aukciji i bio je najveći brušeni dijamant na svijetu prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda u 2006. godini.

Također poznat kao karbonado dijamant, moguće je da je crni dijamant došao iz svemira.

Takva struktura dijamanta pronađena je samo u Brazilu i Srednjoafričkoj Republici, a znanstvenici su dugo teoretizirali o njihovom podrijetlu.

"Oni su obavijeni velom misterije što se tiče podrijetla ili formacije jer ih nema puno na Zemlji", rekao je za Reuters geolog Aaron Celestian, kustos mineralnih znanosti u Prirodoslovnom muzeju u Los Angelesu.

Celestian je rekao da je većina karbonada stara oko 2,6 do 3,2 milijarde godina.

image

Crni dijamant 'Enigma'

Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Kako sama Zemlja datira prije 4,65 milijardi godina, karbonado je nastao kada su se Zemljine ploče još kretale i kada se odvijala oksigenacija atmosfere, rekao je.

"Mislimo da su se mogli formirati vrlo duboko u unutrašnjosti Zemlje, daleko dublje od onoga što već znamo o dijamantima. Postoje hipoteze koje sugeriraju da su nastali na mjestima udara gdje je veliki asteroid udario u Zemlju", rekao je Celestian.

"Postoje i međuzvjezdane hipoteze koje sugeriraju da su nastali u svemiru, a zatim pali na površinu Zemlje."

Očekuje se da će se prodati za između 4 i 7 milijuna dolara. Sadašnji vlasnik ima ga već dva desetljeća, no o njegovoj povijesti prije toga malo se zna.

Celestian vjeruje da bi nam istraživanje dijamanta moglo puno reći o mineralogiji duboke Zemlje ili evoluciji našeg Sunčevog sustava.

Dražba završava 9. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 04:28