IDU DO KRAJA

Tko su gerilci pred kojima bježi Putinova vojska: Vodi ih Cezar, a obećanje iz svibnja 2023. frapiralo je Ruse!

Današnji napad dvaju oružanih skupina čije je sjedište u Ukrajini, Sloboda Rusiji i Sibirski bataljun, a koju čine Rusi koji se protive Kremlju šokirao je Putina

Denis Nikitin

 Screenshot X

Današnji napad dvaju oružanih skupina čije je sjedište u Ukrajini, Sloboda Rusiji i Sibirski bataljun, a koju čine Rusi koji se protive Kremlju šokirao je Putina i njemu bliske suradnike i medije, ali ovo nije prvi puta da se ovakva situacija dogodila. Legija Sloboda Rusiji koja tvrdi da svoju zemlju želi osloboditi Putinove vlasti i donijeti joj slobodu već je izvršila napada na Belgorodsku oblast.

Naime, gotovo istovjetna situacija dogodila se u svibnju prošle godine, a o tome smo pisali i tada.

Te oružane formacije bore se na strani Ukrajine u ratu s Rusijom, no Kijev odbacuje povezanost s tim ruskim partizanskim borcima i tvrdi da oni djeluju neovisno te da nisu pod vojnom kontrolom.

U skladu s time, ukrajinski dužnosnici tvrdili su tada da su pripadnici ovih ruskih postrojbi djelovali sami kada su probili rusko-ukrajinsku granicu i u napadu koji se protegnuo i na drugi dan pucali na ruske gradove u regiji Belgorod ranije ovog tjedna. Međutim, kako je tada pisao CNN, to baš i nije točno.

Svi pripadnici skupina Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dragovoljački korpus - obje sastavljene od ruskih državljana koji se bore u Ukrajini protiv svoje domovine - nalaze se pod zapovjedništvom ukrajinskih snaga sigurnosti, tvrdio je ugledni američki medij.

- Je li to bila samostalna akcija, nekoordinirana s ukrajinskim Ministarstvom obrane ili su vam oni dali upute?, pitao je tada Sam Kiley, novinar CNN-a, Denisa Nikitina - pravog imena Denis Kapustin, a poznat i kao Bijeli Reks - vođu krajnje desnog Ruskog dragovoljačkog korpusa.

- Očito, sve što radimo, svaka odluka koju donesemo u pozadini, preko granice (u Rusiji) ... naša je vlastita odluka, odgovorio je Nikitin.

- No, nastavio je priznajući da primaju određeno ‘ohrabrenje i pomoć‘. ‘Ono što radimo, očito, možemo zamoliti naše, da tako kažemo, (ukrajinske) suborce, prijatelje, za njihovu pomoć u planiranju. Što misliš o ovome? Možete li nam reći je li ovo vjerodostojna misija? Bi li to pomoglo Ukrajini u borbi ili bi pogoršalo stvari?‘, rekao je Nikitin. ‘Oni će reći će ‘da‘, ‘ne‘, ‘ovo je dobra ideja‘, ‘ovo je loša ideja‘. Dakle, to je jedna vrsta ohrabrenja i pomoći"‘ dodao je. Nikitin, kako je pisao novinar sina CNN-a tada, ovime mu nije u potpunosti dao mig, ali zapravo i jest.

Sada već pokojni Jevgenij Prigožin iskoristio je događaj iz svibnja da ukaže na nesposobnost ruske vojske i zapovjednika

- Diverzantske i izviđačke snage mirno ulaze u Rusiju i marširaju, snimaju video snimke, voze svoje tenkove, oklopna vozila pješaštva. Gdje je jamstvo da neće ući u Moskvu?... Koliko ja shvaćam, nikoga nije briga za stanovnike Belgorodske oblasti", grmio je Prigožin u intervjuu s proratnim vojnim blogerom Konstantinom Dolgovom.

- Poručujem eliti Ruske Federacije - kučkini sinovi, okupite svoju djecu. Pošaljite ih u rat. Kad dođete na sprovod i počnete ih ukopavati, ljudi će reći: ‘Sada je sve pošteno‘.

Kako je završio Prigožin nakon svog neuspjelog puča, vidjeli smo.

No, vratimo se još malo legiji ‘Sloboda Rusiji‘ koja je već sudjelovala u napadu na Rusiju.

Glasnogovornik Legije koji za ratno ime koristi naziv Cezar pričao je u svibnju da ne strahuje da će biti meta Kremlja jer je njegova obitelj sigurna u Ukrajini, a on je ionako već tražen čovjek u Rusiji. Odrastao je u Sočiju, potom se preselio u Sankt Peterburg, gdje je 20 godina bio kondicijski trener. Također je bio član dviju krajnje desničarskih skupina koje su proglašene terorističkim organizacijama koje su se urotile protiv Kremlja - Ruskog carskog pokreta i Narodne milicije.

- Dugo sam bio na meti ruskih obavještajnih agencija. Uhitili su me nekoliko puta, ali nikad nisam bio u zatvoru... Mislim da sada žale zbog toga, pričao je.

Govorio je i o tome kakvu podršku imaju i što očekuju u budućnosti.

- Tisuće kandidata čekaju da se pridruže našim redovima i nastavit ćemo napadati ruske granice dok nam snage ne budu dovoljno velike i snažne da udare na Moskvu, zaključio je tada.

Danas su obećanje dano u svibnju prošle godine i ispunili. Što će i kako dalje, vidjet ćemo u danima koji su pred nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 05:17