prestižna nagrada

Veliko priznanje: Dizajner iz Čepina i njegov tim autori izgleda najljepšeg automobila na svijetu 2024!

Izgled Priusa je nastao pod vodstvom našeg 49-godišnjeg dizajnera Marija Majdandžića rodom iz Čepina

Toyota Prius

 AFP

Na međunarodnom salonu automobila u New Yorku održana je dodjela svjetske prestižne nagrade "The Road to World Car 2024" i "World Car Finals Powered by Brembo",u šest kategorija. Tako je (dvostruka) titula najboljeg svjetskog automobila i najboljeg električnog automobila 2024. pripala Kiji EV9, BMW-u Serije 5 za najbolji luksuzni automobil, Hyundai Ioniq 5 N proglašen je najboljim automobilom visokih performansi, najbolji urbani automobil je Volvo EX30, a najljepši automobil na svijetu za 2024. godinu je Toyota Prius.

image

Toyota Prius

Toyota

Pobjednike je odabrao žiri od stotinu uglednih međunarodnih auto novinara iz 29 zemalja tajnim glasovanjem na temelju njihove pojedinačne procjene. Zanimljivo, izgled Priusa je nastao pod vodstvom našeg 49-godišnjeg dizajnera Marija Majdandžića rođenog u Stuttgartu, a koji je u Čepinu proveo djetinjstvo i mladost kod bake i djeda i koji nije od jučer u ovom poslu.

U Toyotin dizajnerski tim stigao je iz BMW-a te je iza sebe već imao uspješnu karijeru i može pohvaliti kako je još 2009. godine bio uključen u dizajniranje modela sportskog hibrida BMW-a i8. Naš ekskluzivni intervju s Marijom, kako je stvarao novi Prius pročitajte OVDJE.

image

Mario Majdandžić

BMW

Ovo je veliko priznanje za njega, a Yasushi Ueda, voditelj projekta modela Prius na ceremoniji je rekao kako nije ideja novog Priusa bila samo stvoriti "robu", uobičajeni automobil za taksi, već nešto što će osvojiti i srca. "U konačnici, izabrali smo stvoriti nešto što ljudi mogu voljeti ne samo zbog racionalnih prednosti, već i zbog emocionalnog iskustva”, rekao je.

image

Toyota Prius

Toyota

Odbor za dizajn sastojao se od šest cijenjenih svjetskih stručnjaka za dizajn koji su izradili uži popis preporuka za konačno glasovanje žirija: Gert Hildebrand (Njemačka, Hildebrand-Design), Patrick le Quément (Francuska, dizajner i predsjednik strateškog odbora – Škola održivog dizajna), Tom Matano (SAD – Sveučilište Akademija umjetnosti, bivši voditelj dizajna – Mazda), Victor Nacif (SAD – glavni kreativni direktor, Brojure.com i instruktor dizajna u NewSchool of Architecture and Design), Shiro Nakamura (Japan – šef kompanije, Shiro Nakamura Design Associates Inc.) te Frank Stephenson (UK – osnivač i vlasnik, Dizajn Franka Stephensona). U užem krugu tri finalista Prius je tako "potukao" Ford Bronco i Ferrari Purosangue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:43