Naša suradnica Slavica Šagolj u posljednjem nam je broju magazina Dobra hrana pokazala gotovo sve strane mnogima omiljene namirnice. Jaje se, nećemo pogriješiti ako tako kažemo, nalazi u hladnjaku svakog kućanstva. S njim radimo tijesta, premazujemo kolače, radimo kreme, kuhamo ga, pečemo, poširamo, kiselimo... I nakon što smo naučili kako ga ispravno kuhati i poširati, kako ga sve ukiseliti te napraviti najbolju proljetno-ljetnu slasticu na svijetu i savršeni omlet, vrijeme je da otkrijemo i kako ga ispravno ispeći na oko.
Doista najjednostavniji način pripreme ove namirnice jest pečenje na malo masnoće na tavi. Iako ih obično spremamo za doručak, zapravo je jaje na oko jednostavan način dodavanja proteina u sve vrste obroka - salate, sendviče, hamburgere…
Postoje četiri osnovna stila pečenih jaja:
• jaje na oko ili “sunny-side up” - jaje se peče sa žumanjkom prema gore i ne okreće se
• lako pečeno jaje - jaje se okreće, ali se peče nekoliko sekundi i žumanjak je još tekuć
• srednje pečeno jaje - jaje se okreće i peče oko pola minute te je žumanjak samo malo tekuć
• dobro pečeno jaje - jaje se okreće i peče se sa svih strana da je reš