KOSTARIKANSKA KUHINJA

JELA JUŽNE AMERIKE I KOD VAS DOMA: Naučite pripremati astečku juhu, kukuruzne tortilje, empanade i pupuse!

 Marko Miščević
U trenutku kada sve više Hrvata odlazi iz države trbuhom za kruhom posebno nas vesele priče o strancima koji su svoj dom stvorili u Hrvatskoj.

Ovo je jedna takva priča, a njezin je glavni lik Esteban Antillón, 38-godišnjak iz Kostarike, kojeg je u Zagreb dovela, mogli ste pretpostaviti - ljubav! Svoju ženu Stellu Esteban upoznao je na team buildingu tvrtke za koju su tada oboje radili, i to ni manje ni više nego u Kostariki. Kako ljubav ne priznaje kilometre i ne daje baš mnogo izbora, selidba u Zagreb na proljeće 2016. godine nametnula se kao jedino rješenje za ovaj hrvatsko-kostarikanski par koji je odlučio da je život u Hrvatskoj mnogo ugodniji. Uvijek je lijepo čuti za ovakav happy end, no kakve to ima veze s Dobrom hranom?

Marko Miščević

Budući da rijetko kad imamo priliku kušati jela iz daleke Južne Amerike, kad smo doznali za ovog Kostarikanca prepunog šarenih tetovaža, koji pritom i odlično kuha, nismo željeli propustiti priliku za malu gastro avanturu. Uputili smo se u zagrebački Siget i u jednom od nebodera pronašli Estebana kako opasan pregačom prži tortilje, kuha juhu i slaže jela koja su obilježila njegovo djetinjstvo. Vedar, brz i zanimljiv, Esteban nas je dočekao s bezbroj informacija o državi iz koje potječe i jelima koje sprema, a njegova žena Stella uskakala mu je u pomoć dok se borio s brojnim tavama, tanjurima i gomilom povrća.

Marko Miščević

Esteban nam je za ovu priliku pripremio tradicionalni doručak koji njegovi sunarodnjaci s tek blagim preinakama jedu već stoljećima. Riječ je o tortilji od kukuruznog, "masa harina" brašna, koja se poslužuje s pečenim jajima, kriškama avokada, kuhanom rižom s grahom i rajčicama te vrhnjem.

- Naš tradicionalni doručak bogat je zato što su ga farmeri jeli rano ujutro, prije nego što bi se uputili na polje iskoristiti vrijeme kada sunce nije toliko jako. Hranjivi obrok bio je nužan kako bi imali dovoljno energije za naporan rad - objasnio nam je Esteban.

Kukuruzna tortilja koju smo prvi put kušali u sklopu doručka osnovni je sastojak većine jela i bez nje kostarikanska kuhinja jednostavno ne bi bila zamisliva. Od doručka do večere, tortilja je sveprisutni prilog koji se na dograđuje mesom i brojnim povrćem na različite načine. Na španjolskom je zovu "gallo", što u prijevodu znači pijetao, a najukusnije su one koje pri - premite sami. - Za pripremu odlične tortilje potrebna je samo praksa.

Marko Miščević

Jednom kad to svladate moći ćete ih raditi i zatvorenih očiju. Ukratko, potrebno je smjesu od masa brašna i vode održavati vlažnom i ne dopustiti da se tava previše zagrije kako biste izbjegli stvaranje džepića od pare. Prvih nekoliko tortilja vjerojatno će vam izgledati neobično, no već nakon četvrte ili pete postat ćete spretniji. Perite često ruke kako vam ne bi bile ljepljive dok pritišćete kuglice od brašna i vode i oblikujete tortilju. Ovo je ujedno i odličan način kako impresionirati svoje prijatelje - uz smijeh nam je protumačio Esteban. Kad je riječ o pripremi hrane iz Južne Amerike i dostupnosti namirnica na našim prostorima, upravo je glavni sastojak brojnih jela taj koji je zapravo teško nabaviti.

Marko Miščević

Riječ je, naravno, o kukuruznom brašnu "masa harina" koje Esteban nabavlja u malom dućanu Pekinška patka u Vlaškoj. Još jedan ključni sastojak koji se u nas ne može često naći je svježe lišće korijandera, a najjednostavnije ga je zamijeniti divljom rikulom. Klasično pitanje koje ne možemo zaobići kada razgovara - mo sa strancima koji žive u Hrvatskoj uvijek se tiče razlika između Hrvatske i zemlje iz koje potječu.

Marko Miščević

- Hrvatska i Kostarika imaju više sličnosti nego što biste isprva mislili, no naravno da postoje neke logične kulturološke razlike. Budući da je vaša svježa hrana toliko dobra, veći naglasak stavljate na okus tih sastojaka. Primjerice, jednostavno jelo kao što je blitva s krumpirom ne treba mnogo dorađivati. Sami sastojci toliko su bogati okusom da imate savršeno jelo samo po sebi. Kostarikanska kuhinja u mnogim se slučajevima oslanja na začine i dodatke jelima kako bi se ostvarili fantastični i kulturološki prepoznatljivi okusi - objasnio nam je Esteban, a mi smo zadovoljno prionuli na empanade, astečku juhu i tortilje s piletinom kako bismo se i sami u to uvjerili.

Astečka juha

Marko Miščević

Kukuruzne tortilje

Marko Miščević

Chalupa tortilja s piletinom

Marko Miščević

Empanade

Marko Miščević

Pupuse

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:25