DOBRI SAVJETI

Kiflice premažite jajem, mekana peciva mlijekom, a pite slatkim vrhnjem, evo zašto

 Alvarez
Donosimo kratak vodič koji bi vam mogao pomoći pri odabiru premaza kada se idući put upustite u pripremu pita ili peciva

Vjerujemo kako ste se do sada, čitajući brojne recepte iz različitih izvora, susreli s različitim varijantama premaza za pite i peciva. Dok vas u jednom receptu traže da pecivo premažete jednostavnim premazom od umućenih jaja, u drugom je potrebno unaprijed pripremiti i mlijeko ili slatko vrhnje. Istina je da svaki od navedenih premaza ima svoju funkciju, a kako biste lakše razumjeli zašto ih koristimo, pripremili smo mali vodič koji bi vam u tome mogao pomoći.

image
Lucentius

Premaz od jaja

Kod pripreme najrazličitijih peciva od lisnatog tijesta ili, primjerice, kiflica, najčešće koristimo klasičan premaz od jaja. Upravo umućeno jaje slanim i slatkim zalogajima daje divnu zlatnu boju, ali i dodatan sjaj. Osim toga, spoj bjelanjka i žumanjka na pecivima zaslužan je i za lagano hrskavu koricu koja se pri pečenju stvara na vašim zalogajima.

U slučaju da želite postići sjaj, ali želite izbjeći prebrzo dobivanje boje, za premazivanje koristite samo umućeni bjelanjak. Dobra ideja s kojom baš nikada ne možete pogriješiti bit će i klasična kombinacija jednog jaja i jedne žlice mlijeka.

image
Reklamlar

Mlijeko za suptilniji sjaj

Za premaz možete koristiti i mlijeko, a najbolji odabir bit će pri pečenju na nižim temperaturama i za peciva koja se značajno rašire. Mlijeko će biti zaslužno i za lagano hrskavu koricu, a vašim pecivima i kruhu dat će i nešto suptilniji sjaj od premaza od jaja. Dobar primjer peciva koje možete premazati mlijekom su, primjerice, mekane domaće kajzerice, sendvič peciva ili pogačice.

image
Richlegg

Zašto pite premazujemo slatkim vrhnjem?

Za razliku od mlijeka, slatko vrhnje koristimo za premazivanje tijesta koja se pri pečenju šire minimalno. Najbolji primjer su pite i tartovi napravljeni od prhkog tijesta koji će, premažete li ih slatkim vrhnjem brzo poprimiti zlatnu boju i primamljivi sjaj.

image
Alvarez

Ulje ili maslac za bogatiji okus

Buhtle je uvijek dobro premazati maslacem s kojim ćete postići još dublji okus, ali i miris te lijepu boju, no korica neće biti sjajna kao što je to slučaj s ranije navedenim opcijama. Dobra ideja bit će i tijesto premazano jajem, nakon što ga izvadite iz pećnice, dodatno premazati otopljenim maslacem koji će zatim dati dodatan sjaj i bolji okus. Sličan rezultat dobit ćete i s maslinovim uljem (sjetite se samo focaccie).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:36