OD MANEŠTRE DO KRUHA

Neka od ovih jela možda ste već zaboravili, a nisu skupa i sve sastojke vjerojatno već imate

 Marko Miscevic/Cropix
Za ova jela trebat će vam tek nekoliko sastojaka koji nisu preskupi, a svi će vas tražiti recept

U vrijeme kada baš svi govore o velikim poskupljenjima čak i osnovnih namirnica kao što su jaja i maslac, okrećemo se jednostavnijim jelima s manje sastojaka, a dovoljno ukusnima i hranjivima. Napravite tako jednostavnu domaću tjesteninu koja ne oduzima previše vremena, iskoristite jeftinije komade mesa ili ribe, a uvijek možete i zamijesiti svoj kruh pa ga poslužiti uz jednostavne, brze, a tako ukusne namaze.

RUČAK ZA CIJELU OBITELJ MOŽE KOŠTATI MANJE

Zavirite u kuhinjski ormarić i potražite otvoreno pakiranje palente pa ga potrošite na pripremu kremastog priloga koji ćete poslužiti uz jetrica. Baš kao ni na palentu, niti na jetrica nećete potrošiti previše novaca, a osim toga, za ovo jelo trebat će vam još samo luk i pokoji dodatak po želji. Ručak za cijelu obitelj mogao bi vas tako koštati tek oko 3-4 eura (20-30 kuna). U slučaju da vam dio jetrica i ostane, od njih napravite jednostavnu paštetu u koju ste dodali malo začina i žlicu maslaca. Poslužite uz domaći ili kruh od jučer koji ste kratko tostirali na tavi.

KAKO KUHATI NAJBOLJU PALENTU

https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/ova-namirnica-po-porciji-kostat-ce-vas-mozda-1-kunu-a-nepravedno-je-zapostavljena-u-kuhinji-15283789

PILEĆA JETRICA S PALENTOM

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

PAŠTETA OD PILEĆE JETRICE

image
Berislava Picek/Cropix/

TJESTENINA GOTOVA U 20-AK MINUTA

Još jedno jeftino, a brzi i ukusno jelo bit će i trganci. Od jednostavnih sastojaka kao što su brašno, jaje, sol i voda napravite tijesto, ispuštajte komadiće u vrelu vodu, a zatim poslužite uz kiselo vrhnje, malo masti i crvene paprike.

TRGANCI S VRHNJEM

image
Marko Miscevic/Cropix/

Osim trganaca, odlična opcija za brzu tjesteninu bit će i špecle. Odlično se slažu uz različite gulaše, no poslužiti ih možete i uz jednostavan umak od šampinjona. Za umak će vam trebati tek luk, češnjak, malo svježeg peršina i slatko ili kiselo vrhnje. Šampinjone pirjajte na luku, dodajte malo vode u kojoj su se kuhale špecle kako biste dobili gusti umak i na kraju umiješajte žlicu slatkog ili kiselog vrhnja. Pospite peršinom i poslužite još toplo. Kilogram šampinjona koštat će vas 20-ak kuna, a za ovo jelo za obiteljski ručak bit će vam dovoljno tek 300-400 grama, dok ostale sastojke vjerojatno već ionako imate kod kuće.

SVE ŠTO VAM TREBA ZA PRIPREMU ŠPECLA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUMPIR KAO ZVIJEZDA STOLA

Zasitan ručak po nižoj cijeni uvijek možete napraviti i ako od krumpira, kila kojeg danas košta oko 2 eura ili 15-ak kuna, napravite zvijezdu stola. Pole s malo domaće slanine mogu biti jednostavan ručak ili večera koju ćete poslužiti uz malo kiselog vrhnja ili umak na bazi grčkog jogurta, dok će vam žganci od krumpira oduzeti nešto više vremena, ali mogu biti ručak koji će obožavati i mali i veliki. Recept za ovo jednostavno, pristupačno jelo s nama je nedavno podijelila gospođa Rajka iz međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol, a otkrila nam je i kako su ovi žganci odlični već i sami za sebe, a još bolji kada se posluže uz finu domaću kobasicu.

ŽGANCI OD KRUMPIRA

image
Darko Tomas/cropix/

Također, uvijek možete napraviti i jednostavne popečke od ribanog krumpira kojem ste dodali jaje i malo brašna po potrebi. Pecite ih u pećnici ili na ulju i poslužite uz zdjelu salate ili umak po želji.

JELA NA ŽLICU UVIJEK SU HIT

Sredinom tjedna uvijek je na redu ručak na žlicu. Ukusna, a jeftina opcija mogu biti različite varijante graha za koji će vam trebati tek grincajg, koji će vas na tržnici koštati 10-ak kuna te konzerva graha koja u trgovini košta između 5 i 10 kuna. Povrće pirjajte na ulju, pred kraj kuhanja dodajte grah iz konzerve koji ste najprije isprali, a zatim sve zajedno poslužite uz krišku ili dvije kruha. Želite li jelo učiniti još jačim i bogatijim, poslužite se našim receptom za maneštru s ječmom i grahom, a svemu na kraju možete dodati i inćune ili pak, ako ste više za mesnu varijantu, faširance.

MANEŠTRA ZA SVAKI DAN

image
Marko Miscevic/cropix/

Osim variva, napraviti možete i klasičnu juhu od rajčice tako da najprije pirjate sitno sjeckani luk na (maslinovu) ulju, dodate češnjak, konzervu ili dvije pelata i začinite po želji. Kuhajte dok se sve ne sjedini, a zatim izmiksajte štapnim mikserom. Uz juhu od rajčice možete poslužiti kuhanu rižu ili otići korak dalje pa je poslužiti uz popečke koje ćete napraviti tako da skuhanu rižu pomiješate s malo topljivog sira, tom smjesom napunite kalup za muffine koji ste premazali maslacem ili uljem i pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Također, u juhu od rajčice možete ubaciti i klasične noklice od brašna i jaja koje ćete napraviti tako da pomiješate jedno jaje, dvije žlice brašna, koju kap ulja i sol. Kada dobijete gustu smjesu koja se lako odvaja žlicom, ubacujte jedan po jedan žličnjak u juhu koja se još kuha i pustite da sve noklice isplivaju na površinu.

OSTACI POVRĆA U JEDNOSTAVNIM ZALOGAJIMA

Pristupačna, a dobra ideja za ručak mogu biti i različiti popečci. Napraviti ih možete od konzerve tune ili sardina, zelenog lisnatog povrća kao što su blitva i špinat ili kada vam u hladnjaku ostane pola glavice brokule i jedna mrkva, a u zamrzivaču malo graška. Najjednostavnija formula za pripremu popečaka bit će jaje, brašno, malo praška za pecivo i začini, a zatim možete dodavati ribano ili sitno sjeckano ili blanširano povrće po želji.

RECEPTI ZA POPEČKE

image
Berislava Picek/Cropix/

Popečke također možete napraviti i od, primjerice, riže, a dobra ideja bit će i kombinacija riže, pšenice, leće i heljde.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/

ZAŠTO NE BISTE ZAMIJESILI SVOJ KRUH?

Nemojte zaboraviti niti na kruh. Iako je kupovni kruh jednostavnija opcija, onaj domaći može biti zdravija upravo zato što vam je dobro poznat svaki sastojak koji ste u tijesto dodali. Osim toga, od kilograma brašna cijene kojeg se ovih dana penju i do 10-ak kuna ili 1,50 eura, napraviti možete i dva, pa čak i tri manja kruha koja će vam, u slučaju da ga ne jedete uz svaki obrok, potrajati i dva dana. Idući dan ga možete kratko tostirati i natrljati češnjakom te će se takav dobro slagati uz različita variva, paštete i druge namaze.

KRUH PO RECEPTU IZ BREAD CLUBA

image
Marko Miscevic/cropix/

Napraviti tako možete i namaz od graha ili popularni humus od slanutka (konzerve možete kupiti po cijeni od 1,50 eura). Začinite ih po želji, a umjesto kupovnog tahinija, od dvije šake sezama možete ga napraviti i sami. Sjemenke tostirajte na tavi, a zatim prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete pastu. U slučaju da cijelu količinu ne potrošite odmah, spremite u hladnjak i koristite po potrebi.

RECEPT ZA HUMUS

image
Deposit Photos/

Jedno od onih jela koje najčešće zaboravimo da postoji dok nam ga netko ne posluži i uljepša dan je i liptauer namaz. Sve što vam treba je svježi sir, vrhnje i dodaci po želji. Dodati možete malo senfa, maslac, krastavce, kapare, crvenu mljevenu papriku i luk, sve dobro sjediniti, ohladiti i poslužiti uz tostirani stari ili još topli svježi kruh.

SLATKO ZA KRAJ

Osim na slanim jelima, uštedjeti možete i kod pripreme deserata. Jedan od jednostavnih, a cjenovno prilično pristupačan bit će upravo svima omiljene palačinke. Kada smo svojevremeno zavirili u kuhinju Pojode u kojoj nam je kuhao chef Christian Misirača, otkrio nam je recept za palačinke koje uspijevaju baš uvijek te kombinaciju koja ne uključuje čokoladni namaz, ni džem već samo malo meda, limunove korice i maslinova ulja. Isprobali smo je i od tada joj se baš često vraćamo.

PALAČINKE PO RECEPTU CHEFA CHRISTIANA MISIRAČE

image
Marko Miscevic/cropix/

Još jedno pomalo zaboravljeno slatko jelo je i riža na mlijeku. Trebat će vam tek nekoliko osnovnih namirnica, a aromatizirati je možete po samo svom ukusu. Dodati možete voće koje ste pirjali sa začinima, primjerice jabuke s cimetom i klinčićem ili smrznuto šumsko voće s vanilijom, ali i orašaste plodove ili ranije spomenuti namaz od sezama zaslađen s malo meda. Od klasika napravite jelo koje će voljeti čak i najveći skeptici pa mu se vraćajte češće.

RIŽA NA MLIJEKU

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:32