OVAKO NEŠTO JOŠ NISMO DOŽIVJELI

Ovaj restoran jedan je od zabavnijih u kojima smo bili, cijela priča vrti se oko meksičko-indijske ljubavne priče iz mašte slavnog chefa

Restoran se nalazi na katu iznad Gagganova glavnog restorana

 Privatna Arhiva/
Ove godine Ms. Maria & Mr. Singh iz Bangkoka uvršten je na listu Asia‘s 50 Best Restaurants.

Urednik Dobre hrane, Gordan Zečić, posjetio je Bangkok i napisao šest priča koje tvore zanimljiv gastroputopis. Prvu priču posvetio je Jay Fai, kulinarskoj senzaciji koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta, a u drugom nastavku otkrio je skromni štand u koji tajlandska princeza šalje limuzinu zbog njihovih ribljih kuglica. Jedan članak posvetio je blizancima koji rasturaju, fenomenalnoj braći Sühring i njihovom fine diningu u tropskom vrtu, a posebno ga se dojmila visoka kuhinja azijske zvijezde u staroj zgradi kineske apoteke. Ovdje pročitajte i dojmove o divnom restoranu koji je proglašen najboljim restoranom Azije.

Posjetivši Oaxacu u Meksiku, Gaggan Anand je zaključio kako postoje velike sličnosti u koncepcijama prehrane Meksikanaca i Indijaca i pala mu je na um ideja, koju je 2020. i realizirao, da otvori meksičko-indijski restoran. To je i učinio, prvo u Bangkoku, a onda i u Singapuru. Ove godine Ms. Maria & Mr. Singh iz Bangkoka uvršten je na listu Asia‘s 50 Best Restaurants, a početkom ožujka preselio se na novu, logičnu adresu, iznad samog Gaggan Anand restorana u Ulici Sukhumvit.

image
Privatna Arhiva/
image

Privatna arhiva

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na stubištu, na polukatu između dva restorana neonski je Gagganov portret. A onda glavni likovi postaju Meksikanka Maria i Indijac Singh, fikcionalni likovi koje je osmislio sam Gaggan, koji se slučajno sretnu, sudare i zaljube na prvi pogled. Između njih sve pršti od strasti, ljube se, svađaju i kuhaju - jedno drugome upadaju u tave, lonce i tanjure, oboje vole začinjeno i ljuto. Ili, kako kaže moto ovog restorana: Love should never be mild.

image

Restoran se nalazi na katu iznad Gagganova glavnog restorana

Privatna Arhiva/

U restoran prvi put ulazimo iste večeri kad smo sletjeli u Bangkok. Marko Kovač, prvi i najvažniji hrvatski promotor prirodnih vina, koji je s vinima iz regije prisutan i na ovom tržištu, a promovira i neke najbolje restorane u Bangkoku, najavio se prijateljima i kolegama koji ovdje rade, sommelierima Milanu Rukavini i Vladimiru Kojiću, jednom od Gagganovih partnera. Tako da se te večeri, uz nekoliko sljedova i boca vina - naravno prirodnih jer druga ovdje ni ne drže - govorilo hrvatski. Na večeru smo, ovaj put kompletnu, opet došli za nekoliko dana.

image

Milan Rukavina, Marko Kovač i Vladimir Kojić, trojac kojemu je zajednička strast prema prirodnim vinima. Kojić je i Gagganov partner u ovom restoranu, glavni je sommelier u Gagganu, a Rukavina, kojeg se sjećamo iz zagrebačkog Bastiona, sommelier je u Ms. Maria & Mr. Singh te povremeno i u Gagganu

Privatna Arhiva/
image

Milan Rukavina

Privatna Arhiva/

Ms. Maria & Mr. Singh jako je zabavan restoran u kojem se ozbiljno kuha po pristupačnim cijenama. Uređen je s mnogo detalja, uzoraka i boja koji podsjećaju i na Meksiko i na Indiju, ali prevladava bizaran motiv meksičkog Dana mrtvih - karikaturalni kosturi posvuda su, pa i sjede za ponekim stolom. Atmosfera je sjajna, muzika glasna, i svi se ovdje dobro zabavljaju.

image
Privatna Arhiva/

Meni za dvoje stoji 5000 bahta, što je oko 135 eura, i poput fikcionalnog životopisa glavnih likova, podijeljen je na pet poglavlja: Love At First Bite, I Don‘t Want To Miss A Thing, I Need You Now…, For Wedding And Maybe A Funeral i Ob-La-Di, Ob-La-Da.

Kuhari Hernán Crispín Villalva i Roshan Kumar ovdje isporučuju uvrnute inačice jela inspiriranih domaćom kuhinjom meksičke Oaxace i indijskog Jodhpura. Iza svega se, naravno, osjeća Gaggan, i to od samog početka.

Prvo za stol stiže chips & dips guacamole, a odmah potom i papdi chaat, tradicionalni indijski ulični snack, ali s Gagganovim potpisom: naime, sfera od jogurta na puriju, kruščiću prženom u dubokoj masnoći, sa zrnima nara, zapravo je varijacija njegove čuvene Yogurt Explosion.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Poslije tog uzbudljivog zalogaja stiže Golgappa, odnosno panipuri - hrskav, slan, sladak, kiseo - jedan zalogaj s toliko okusa. Pa cold curry ceviche, nova meksičko-indijska fusion verzija Gagganova slavnog jela s jakobovim kapicama, uz kukuruznu salsu, chutney od avokada i leche de tigre. I tako redom, uz izvrsna, mahom europska prirodna vina, sve do dva izvanredna curryja, poslužena uz netom na ognjištu ispečen poee kruh. Jedan je od njih zapravo Gagganov slavni Crab Curry, a oba su najbolja koja smo probali - čistih okusa, mekani i prozračni, a vrlo kompleksni.

Sve u svemu, fina hrana iz zaigrane meksičko-indijske ljubavne kuhinje kojoj je kum rock-star chef Gaggan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:46