UKLJUČITE I NAJMLAĐE

Ovi jestivi darovi toliko su jednostavni da ih možete napraviti čak i na božićno jutro

 Privatna arhiva/Berislava Picek/Cropix/Lidija Lončarić
Osim za Božić, ove ideje iskoristite za inspiraciju za kućni tulum i doček Nove godine

Za sve one zaboravljive, ali i one koji su samima sebi obećali kako ove godine preskaču kupovinu poklona pa se u zadnji čas ipak predomislili, donosimo popis najjednostavnijih jestivih poklona koji su gotovi u sat vremena pa ih pripremiti stignete i na samo božićno jutro. U izradu ovakvih i sličnih jestivih darova upustili smo se i sami pa vam tako donosimo nekoliko provjereno dobrih ideja, ali i savjeta kako ih upakirati. Pripremite jaja, brašno i maslac, kakav aromatičan dodatak, papir za pečenje i vrpcu pa krenite s malom blagdanskom radionicom. Uključiti, naravno, možete i one najmlađe.

S KEKSIMA NEMA GREŠKE

Keksi su apsolutno najsigurniji odabir kada su u pitanju jestivi božićni darovi. Vole ih baš svi, a kod pripreme možete biti kreativni pa se zaigrati na nebrojeno mnogo načina. Napravite klasične gingerbread čovječuljke, ukrasite ih, upakirajte u ukrasni papir po želji, dodajte mašnicu i imate slatki poklon za svakog iznenadnog gosta.

Želite li svoj poklon učiniti još malo zanimljivijim, od tijesta za linzere napravite kekse, a zatim ih samo pečene upakirajte u kutiju zajedno s domaćim džemom. Poklonite ih prijateljima uz upute za spajanje i dogovorite novo druženje uz kekse i topli napitak. Također, uz već pripremljene kekse možete dodati i staklenku koju ste napunili mješavinom za vrući kakao. Pomiješajte kakao i šećer u prahu te začine poput đumbira, čilija i cimeta, dobro protresite, dodajte mašnu i spremni ste za još jedno darivanje.

GINGERBREAD MAN KEKSI PO RECEPTU SLASTIČARKE IVANE ČULJAK

RECEPT ZA LINZERE

image
Privatna Arhiva/

SLANE GRICKALICE SU HIT

Još jedan prilično jednostavan i brz poklon bit će začinjene grickalice. Internet je prepun recepata za hrskave orašaste plodove s dodatkom začina poput čilija i dimljene crvene paprike. Mi smo inspiraciju pronašli na Instagram profilu burbon i borovnice, a zatim oraščiće doradili po svojoj želji. Koristili smo bademe, bučine i sjemenke suncokreta, lješnjake i kikiriki pa sve zajedno začinili otopljenim maslacem, soja sosom, za'atarom, dimljenom crvenom paprikom, soli i paprom. Dodali smo i malo ljutog umaka te javorovog sirupa, a na kraju smo dodatno poprskali s nekoliko kapi maslinovog ulja. Oraščiće i sjemenke dovoljno je peći tek 10 do 15 minuta, dok ne postanu hrskavi i aromatični. Upakirajte ih u papirnate vrećice, omotajte vrpcom ili špagom ili pak ubacite u kakvu staklenku u kojoj je prije bio džem i poklonite ljubiteljima filmova i serija. Vjerujte, bit će oduševljeni novom grickalicom.

image
Andy @ Fatmanphoto/

KARAMELA JE UVIJEK DOBRA IDEJA (posebice slana)

Oni nešto spretniji svakako se mogu upustiti i u pripremu karamele. Dobar odabir bit će brittle s orašastim plodovima kakav smo i sami nedavno napravili, a oni koji vole spoj čokolade i karamele, ali izbjegavaju industrijske slatkiše, mogli bi se oduševiti jednostavnim karamelama bez bijelog šećera. Pripremaju se u 20 minuta, a zatim ih je važno staviti na hlađenje kako biste ih mogli upakirati. Umotajte svaku pralinu u zaseban komad papira za pečenje, na krajeve stavite kakvu blagdansku vrpcu i ubacite u veću staklenku.

Na kraju, više nego odlična ideja bit će i karamel namaz. Za pripremu će vam trebati tek nekoliko sastojaka, a uz sam namaz možete priložiti i nekoliko jednostavnih ideja za korištenje, primjerice, u palačinkama, na sladoledu ili na žlicu. Ne zaboravite dodati niti prstohvat soli koji će okus karamele učiniti još uzbudljivijim.

RECEPT ZA BRITTLE S ORAŠASTIM PLODOVIMA

RECEPT ZA PRALINE OD KARAMELE

RECEPT ZA KARAMEL NAMAZ

image
Marko Miscevic/Cropix

ŠTO KAŽETE NA KREKERE?

Krekeri također mogu biti prilično jednostavan, ali efektan poklon. Napraviti možete klasične krekere sa sjemenkama, ali i one aromatičnije sa sirom. Koristite parmezan pa napravite tanke, hrskave grickalice ili pak gorgonzolu za nešto elegantnije slane kekse koji se dobro slažu uz najrazličitije blagdanske paštete. Krekere također možete upakirati u papirnate ili limene kutije koje ste obložili papirom za pečenje i uz njih priložiti recept. Uvjereni smo da bi ga oni kojima ćete krekere pokloniti ionako sami tražili.

KREKERI OD CHIA SJEMENKI I SUNCOKRETA

KREKERI S PARMEZANOM

KREKERI S GORGONZOLOM

SLANI KEKSI S MASLINAMA

image
Berislava Picek/Cropix

A NAMAZI?

Na kraju, jednostavnije opcije od namaza zbilja nema. Napraviti možete dobar pesto od pistacije i bosiljka, kremasti namaz od čvaraka ili neku od brojnih slatkih varijanti. Dobra ideja bit će namaz od kokosa i badema, domaći orašasti namaz ili pak maslac od jabuka koji će, provjereno, osvojiti svakog tko ga ovih blagdana proba.

NAMAZ OD ČVARAKA

NAMAZ OD KOKOSA I BADEMA

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI ORAŠASTI MASLAC

MASLAC OD JABUKA

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:00