Čak i oni koji još uvijek meso nabavljaju "iz gepeka" na zagrebačkim parkiralištima osjećaju da je piletine sve manje. Zašto? Ova je namirnica cjenovno iznimno pristupačna, a različiti dijelovi pileta mogu se iskoristiti na bezbroj načina, pa tako od bataka i zabataka možete pripremiti more paprikaša, krilca ispeći u pećnici s malo začina, kost koristiti za izradu temeljaca koji bez problema možete zamrznuti, a jetrica pripremiti na saft s bijelim žgancima ili običnom palentom. Ipak, ako ste svoju škrinju opskrbili s nekoliko pilića, vrlo je vjerojatno da će vam ponestati "pametnih" ideja što pripremiti od često najomraženijeg dijela ove peradi - pilećeg filea, odnosno pilećih prsa. Pileći file je na prilično lošem glasu: lako se isuši, postaje bezukusan, dosadan, prazan. Ali to nije razlog za odustajanje, niti za ovo treba kriviti piletinu, već je potrebno držati se nekoliko osnovnih pravila.
Pileća prsa istucite
Jedan od glavnih problema s pilećim prsima je taj što je jedan kraj tanji, a drugi deblji. Vrijeme koje je potrebno da se deblja strana ispeče nije jednako vremenu potrebnom da se tanja strana ispeče, stoga je najbolje da deblji kraj istučete na debljinu tanjeg kraja.
Marinirajte meso
Marinade savršeno začinjavaju inače prilično bezukusna pileća prsa. Korištenje marinade znači da ćete omekšati vlakna koja se nalaze u mesu i time postići mekanija pileća prsa.
Rez je važan
Pri rezanju mesa za odreske uvijek pazite da je rez okomit u odnosu na mišićna vlakna. Na taj način vam odrezak u konačnici nije žilav. No u slučaju pilećeg bijelog mesa postupak je suprotan - ili ga režite uzdužno ili ga pecite i pržite cijelog. U protivnom, njegovi sokovi iz mišićnih vlakana iscure i file zaista postane suh.
Masnoće i začini
Maslinovo ulje je bitno, no može mu se dodati i malo maslaca. Ako pileći file ocijedite i uvaljate u brašno, odlično ćete ga pripremiti za cvrčanje na masti.
RECEPTI:
Pileći curry
Pileća prsa punjena mozarellom
Pileća prsa s pancetom i porilukom
Aromatizirana piletina
Pileća prsa s koromačem
Pileći ražnjići
Varivo od batata i piletine
Pileća prsa s agrumima
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma