ISPROBANI RECEPTI

PILEĆA PRSA: Što s komadom mesa koji je prilično nezahvalan, a sada ga možda imate pun zamrzivač?

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Upravo je piletina bila meso koje je prvo nestajalo iz vitrina mesnica i supermarketa u jeku korona šoping-krize.

Čak i oni koji još uvijek meso nabavljaju "iz gepeka" na zagrebačkim parkiralištima osjećaju da je piletine sve manje. Zašto? Ova je namirnica cjenovno iznimno pristupačna, a različiti dijelovi pileta mogu se iskoristiti na bezbroj načina, pa tako od bataka i zabataka možete pripremiti more paprikaša, krilca ispeći u pećnici s malo začina, kost koristiti za izradu temeljaca koji bez problema možete zamrznuti, a jetrica pripremiti na saft s bijelim žgancima ili običnom palentom. Ipak, ako ste svoju škrinju opskrbili s nekoliko pilića, vrlo je vjerojatno da će vam ponestati "pametnih" ideja što pripremiti od često najomraženijeg dijela ove peradi - pilećeg filea, odnosno pilećih prsa. Pileći file je na prilično lošem glasu: lako se isuši, postaje bezukusan, dosadan, prazan. Ali to nije razlog za odustajanje, niti za ovo treba kriviti piletinu, već je potrebno držati se nekoliko osnovnih pravila.

Pileća prsa istucite

Jedan od glavnih problema s pilećim prsima je taj što je jedan kraj tanji, a drugi deblji. Vrijeme koje je potrebno da se deblja strana ispeče nije jednako vremenu potrebnom da se tanja strana ispeče, stoga je najbolje da deblji kraj istučete na debljinu tanjeg kraja.

Marinirajte meso

Marinade savršeno začinjavaju inače prilično bezukusna pileća prsa. Korištenje marinade znači da ćete omekšati vlakna koja se nalaze u mesu i time postići mekanija pileća prsa.

Rez je važan

Pri rezanju mesa za odreske uvijek pazite da je rez okomit u odnosu na mišićna vlakna. Na taj način vam odrezak u konačnici nije žilav. No u slučaju pilećeg bijelog mesa postupak je suprotan - ili ga režite uzdužno ili ga pecite i pržite cijelog. U protivnom, njegovi sokovi iz mišićnih vlakana iscure i file zaista postane suh.

Masnoće i začini

Maslinovo ulje je bitno, no može mu se dodati i malo maslaca. Ako pileći file ocijedite i uvaljate u brašno, odlično ćete ga pripremiti za cvrčanje na masti.

RECEPTI:

Pileći curry

Zagreb, 041017. 
Tjedni meni Dobre hrane.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Pileća prsa punjena mozarellom

Grilled chicken breasts stuffed with vegetables on rustic wooden table
Getty Images/iStockphoto

Pileća prsa s pancetom i porilukom

Zagreb, 270218. 
Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Aromatizirana piletina

Marko Miščević

Pileća prsa s koromačem

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pileći ražnjići

Pileći ražnjići sa slanutkom i komoračem
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Varivo od batata i piletine

Pileća prsa s agrumima

Grilled chicken breast with orange sauce on wooden background, top view
Getty Images/iStockphoto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:26