VIKEND PROJEKT

Sastavili smo detaljan vodič za pripremu 4 vrste tijesta s važnim savjetima i omiljenim receptima

 Neja Markičević/cropix/
Ovog vikenda ruke i pregače prljamo brašnom i mijesimo omiljene poslastice

Jela koja uključuju baš svaku vrstu tijesta obožavamo, no priprema istih za neke može biti izbor brojnih frustracija. Tako vam se do sada možda već nebrojeno puta dogodilo da odustajete od pripreme domaće pizze, buhtli, savijača, kroasana ili pak omiljene pite od jabuka samo zbog toga što vam se cijeli postupak činio jednostavno previše kompliciranim. Najčešći problemi koji se javljaju kod pripreme tijesta su, primjerice, dizano tijesto koje se ne diže, vučeno tijesto koje se ne razvlači, prhko koje se raspada ili lisnato koje se nije razlistalo. Kako bismo vas riješili baš svih muka, donosimo vam detaljan vodič kroz četiri vrste tijesta uz koje će omiljene poslastice baš uvijek ispasti kako treba.

Dizano tijesto

Od svih pobrojanih, vjerujemo kako je dizano tijesto najčešći uzrok nezadovoljstva u kuhinji. Ne postupate li s tijestom kako treba ono se neće dići, ostat će tvrdo i zbijeno, a jela koja od njega pripremate ni približno onakva kakvima ste ih zamišljali. Upravo zato, valja pripaziti na nekoliko važnih koraka.

Najprije je važno dobro zagrijati prostoriju kako bi kvasac mogao rasti. Kada se diže, stavite ga u blizinu izvora topline, a ako je takav izvor nemoguće pronaći, dobra ideja bit će i zagrijati pećnicu na 50 stupnjeva, ugasiti je, odškrinuti vrata pa u nju staviti kvasac, a zatim i tijesto na dizanje. Također, sve namirnice koje upotrebljavate trebale bi biti sobne temperature, osim vode ili mlijeka koje koristite za dizanje, oni neka budu topli kako bi se kvasac lakše digao.

RAZLISTANE KIFLICE

image
Lidija Lončarić/

Kada kvasac ostavljate da se diže, prije nego zamijesite tijesto, nemojte mu dodavati sol, on će usporiti dizanje. Za mekše tijesto poput onog za buhtle, brioche pecivo ili slatki kruh, klasičnim sastojcima kao što su brašno, mlijeko, kvasac, šećer i sol, dodajte i jaja te maslac.

Dok mijesite tijesto radite to energičnim pokretima kako bi se svi sastojci dobro povezali, a vi dobili glatku kuglu. Koristite li mikser s nastavkom za tijesta, pustite da ga mijesi barem 10 do 15 minuta. Dok se tijesto diže prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom.

FRANCUSKI BAGUETTE

image
Elena Elisseeva/


Nakon što ste zamijesili tijesto i ono se diglo, prebacite ga na radnu površinu i oblikujte željene oblike, a zatim ga prebacite u posudu za pečenje i pustite da se diže još barem 20 minuta. Tijesto premazujte žumanjcima tek kada ga planirate ubaciti u pećnicu.

Dizano tijesto voli visoke temperature pa tako, pripremate li domaću pizzu, pećnicu zagrijte na najjače i pecite kratko. Kod pripreme peciva, pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva prvih nekoliko minuta, a zatim smanjite na 200 i pecite dok ne poprime lijepu zlatnu boju.

U slučaju da preskačete pećnicu i dizano tijesto završavate u dubokom ulju ili na tavi kako biste pripremili, primjerice, poderane gaće, pita kruh ili krafne, najprije se uvjerite da su ulje i tava dobro zagrijani. Pečenjem u nedovoljno zagrijanom ulju tijesto će popiti previše masnoće, dok će tijesto pečeno na hladnoj tavi biti suho i neće se dovoljno dići.

DETALJNE UPUTE ZA PRIPREMU DOMAĆE PIZZE

image
Neja Markičević/cropix/

Prhko tijesto

Kod pripreme prhkog tijesta najvažnije je zapamtiti omjer 1:2:3 koji predstavlja jedan dio šećera, dva puta više maslaca i tri puta više brašna. To bi značilo da na 100 grama šećera dodajete 200 g maslaca i 300 grama brašna. Također, uvijek koristite šećer u prahu, a kako biste dobili prhko tijesto koje se topi u ustima, važno je ne smanjiti količinu maslaca. U slučaju da tijesto nikako ne možete povezati, dodati možete žlicu hladne vode ili žumanjak.

TART OD ČOKOLADE I PISTACIJE

image
Neja Markicevic/Cropix/


Maslac za pripremu prhkog tijesta baš uvijek mora biti hladan. Izvadite ga iz hladnjaka, narežite na kockice pa prstima utisnite u brašno. Prhko tijesto mijesite brzo i sve dok se svi sastojci ne povežu. Predugim miješenjem zagrijat ćete sastojke, a samim time mogli biste izgubiti na prhkosti te tijesto učiniti žilavijim.

Tijesto prije pečenja baš uvijek spremite u hladnjak na barem sat vremena. Kako biste ga lakše valjali smjestiti ga možete i između dva papira za pečenje, a zatim ga prebacite u kalup, izbodite vilicom i najprije pecite na slijepo kako biste bili sigurni da je pečeno i kako pri dodavanju nadjeva ne bi popilo previše tekućine i postalo gnjecavo. Kod pečenja na slijepo dobro je koristiti suhi grah, slanutak ili pak rižu kako biste bili sigurni da će tijesto zadržati svoj oblik. Također, postoje i posebne kuglice namijenjene upravo pečenju prhkog tijesta na slijepo koje su stvorene za višestruku uporabu. Kada tijesto pečete na slijepo, dovoljno će mu biti svega 15 minuta kako bi poprimilo boju, a zatim odmah dodajte nadjev i prebacite u pećnicu.

PITA OD LIMUNA

image
Marko Miscevic/cropix/


U slučaju da imate problema s pripremom prhkog tijesta i nikako vam ne uspijeva kako biste voljeli, svakako se okušajte u pripremi prhkog tijesta po receptu chefica Paule Caillat koji je na svom blogu podijelio bloger David Leibovitz, a koji smo i sami testirali kod pripreme pite s čokoladom i lješnjacima.

PITA SA SASVIM DRUGAČIJIM PRHKIM TIJESTOM

image
Lidija Lončarić/


Vučeno tijesto

Već smo se nebrojeno puta uvjerili kako štrudle, bureci i savijače naprosto nemaju isti okus kada se pripremaju od kupovnog i kada se pripremaju od domaćeg vučenog tijesta. Iako zvuči komplicirano, priprema domaćeg vučenog tijesta zbilja nije toliko teška. Trebat će vam svega nekoliko sastojaka, malo vremena i strpljenja, a vjerujemo kako ćete rezultatom biti i više nego zadovoljni.

ŠTRUDLA OD JABUKA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Pripremite brašno, suncokretovo ulje, sol i mlaku vodu pa se bacite na miješenje. Ono što želite dobiti je mekana, ali čvrsta kugla tijesta koju ćete zatim premazati uljem i staviti na odmaranje najmanje pola sata. Nakon što tijesto odstoji, potrebno ga je lagano razvaljati, premazati uljem, a zatim mu dopustiti da još malo odmara kako biste ga lakše razvlačili.

RECEPT ZA JUFKU

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Tijesto razvlačite iz sredine prema krajevima sve dok ne dobijete željenu debljinu, a zatim po njemu rasporedite nadjev po želji, odrežite deblje rubove kako ne biste imali žilave dijelove pa pomoću stolnjaka zarolajte štrudlu. Nadjev koji dodajte na tijesto najprije ohladite. Ne brinite ako tijesto na mjestima pukne, jednom kada je zarolate to se ni neće primijetiti, no svakako pripazite da se to ne dogodi na previše mjesta.

Štrudlu prije pečenja premažite maslacem ili uljem i pecite dok se ne zarumeni. U slučaju da radite burek ili pitu od sira, pred kraj pečenja ugrijte malo mlijeka ili pomiješajte maslac i vodu pa zalijte burek i vratite u pećnicu na još nekoliko minuta.

BUREK S MESOM

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix


Lisnato tijesto

Najsloženije od sva četiri tipa tijesta svakako je lisnato. Priprema ovog tijesta oduzet će vam najviše vremena no kada izradu ponovite nekoliko puta, sve će ići puno jednostavnije i lakše. Kada je u pitanju lisnato tijesto, važno je naoružati se strpljenjem i koristiti kvalitetan maslac. Upravo on u ovoj poslastici igra glavnu ulogu.

RECEPT ZA LISNATO TIJESTO

Baza je klasično tijesto od brašna, soli i vode, a želite li od lisnatog tijesta napraviti kroasane, tada mu dodajte i kvasac. Tijesto je potrebno dobro umijesiti kako biste dobili elastičnu kuglu. Kuglu je zatim potrebno razvaljati u pravokutnik, a u sredinu dodati maslac koji ste najprije pomiješali s brašnom, oblikovali u pravokutnik i dobro ohladiti. Na redu je preklapanje, a zatim valjanje te spremanje tijesta u hladnjak. Preklapanje možete ponavljati toliko puta koliko slojeva želite dobiti, no upamtite, tijesto je važno odmoriti kako se maslac ne bi otopio, a slojevi se u potpunosti izgubili. Od lisnatog tijesta bez kvasca možete pripremati slane i slatke pite i tartove, a bit će i dobar dodatak slasticama poput kremšnita i mille feuille.

RECEPT ZA MILLE FEUILLE S JAGODAMA

image
Marko Miščević/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:50