Zanimljivo je spomenuti kako se riža kod banketa u principu ne služi jer se u Kini smatra da domaćini nisu dovoljno bogati. Obožavaju uz jela piti konjak umjesto vina, a završavaju sve s čajem u kojem se može uživati tijekom cijelog objeda. Deserte uglavnom ne jedu - možda ponekad voće. U Vijetnamu su zbog siromaštva u mnogim su područjima iskorištavali sve pa su tako nastala i jela sa zmijama, kukcima, pa čak i psima. Japanci su posebna priča jer su oni opsesivno zaluđeni tehnikama pripreme i strogo prate tradiciju.

A sad dvije tri o woku:
Meso dolazi prvo na red
Prvo ispecite meso na malo ulja, zatim dodajte luk i mrkvu i ritmičkim pokretima lagano protresite tavu od sebe za što vam je potrebno između 2 i 3 minute. Kad je meso gotovo najčešće ga stavimo sa strane kako se ne bi kuhalo u sokovima s ostalim povrćem.
Kod kineske kuhinje sva bi se jela trebala poslužiti odjednom i pazi se da ima vrsta jela koliko je osoba za stolom, potom se poklanja pozornost na raznovrsnost tehnika kuhanja - tako da nisu sva jela pripremljena na isti način, jelo treba odlikovati primarni okus, ali dodatno se mora istaknuti i drugi glavni okus, pa potom različitost boja unutar jela - boja je jako važna.
Masnoća je važna!
U wok se stavlja ne kap ili dvije ulja, nego tri-četiri žlice ulja te se zagrijava dok se wok i ulje ne počnu dimiti - i to ne trenutak ili dva nego nekoliko minuta.
Kineska kuhinja je kao meze, a kada se radi o banketima, služi se između 8 i 12 slijedova od kojih su obavezno četiri juhe.
Ne pretjerujte s količinom
Najbolje bi bilo kako ne bi prepunili tavu i da odjednom pripremite porciju dovoljnu za dvije osobe. Ako stavite više hrana će se zapravo kuhati što ne želite u ovom slučaju.
Kvalitetan wok
Za wok je jako važno da imate kvalitetno posuđe, a u ovom slučaju ne zaboravite dobro zagrijati wok prije pečenja.
Ocijedite noodle
Noodle svakako ocijedite prije kuhanja kako ne bi došlo do kuhanja namirnica zbog viška vode.
Gong Bao piletina

Recept Đele Hađiselimovića: Wok s paprikama i kikirikijem

Undonska tjestenina s govedinom

Wok u staklenci

Wok puretina
*Recept iz restorana Takenoko

Wok s kozicama

Wok sa žutom rižom

Piletina i celer iz woka

Wok s naanom

Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....