SLANE I SLATKE

Od klasičnih iz tave, preko američkih, do one jedne velike, slasne iz pećnice, ovo su naši omiljeni recepti za palačinke

Izdvojili smo ponešto za svakog - od jednostavnih slanih palačinki s kefirom, onih s tikvicama, preko pufastih američkih, pa sve do omiljenih zapečenih

Iako ljeti izbjegavamo stajanje za štednjakom, opće je poznato da, kada se javi želja za palačinkama, teško joj se oduprijeti i toplina štednjaka odjednom se ipak čini podnošljivom. Posebice kada nam zamirišu klasične palačinke, i to s domaćim džemom od marelice! Najčešće ih radimo odokativno (jer tko ima vremena tražiti vagu?), a kada želimo da ispadnu baš jako dobro, tu su dva provjerena recepta kojima se uvijek vraćamo. Jedan je s nama podijelila kreatorica sadržaja Anja Maršić, a drugi chef Christian Misirača.

RECEPT: PALAČINKE KOJE UVIJEK USPIJU

RECEPT: PALAČINKE PO RECEPTU CHEFA

image
Mtreasure/Getty Images

Osim klasičnih, volimo i američke palačinke, one pufaste, lagane, prozračne, kojih odjednom možemo pojesti i tri komada. Svaku premazujemo s malo maslaca, slažemo na hrpicu i prelijemo javorovim sirupom. Volimo ih jer su jednostavnije za okretanje i u isto vrijeme ih možemo peći nekoliko, a i najmlađi ih obožavaju, posebice kada u smjesu ubacimo koju borovnicu ili malinu.

RECEPT I SAVJETI: AMERIČKE PALAČINKE

image
Pexels/

Za one koji vole male, debele palačinke, ali izbjegavaju šećer, dobra opcija bit će kukuruzne palačinke s kefirom. Jednostavne su za pripremu, trebat će vam samo nekoliko sastojaka, a poslužiti ih možete s pečenim jajem, narescima, svježim sirom, ali i medom i voćem.

RECEPT: KUKURUZNE PALAČINKE S KEFIROM

image
Lidija Lončarić/

Među slanim varijantama izdvojili bismo i slane palačinke s tikvicama, koje su sočne i slasne i također se mogu poslužiti na nekoliko načina – sa sirom i šunkom ili pršutom, s umakom od grčkog jogurta ili tzatzikijem ili jednostavno samostalne, premazane s malo slanog maslaca.

RECEPT: PALAČINKE S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

Još jedan slani favorit su i palačinke s krumpirom, recept za koje nam je svojevremeno ustupila slastičarka Petra Jelenić. Baš kao i one s tikvicama, poslužiti se mogu uz različite slane namaze, nareske, sireve...

SLANE ČEŠKE PALAČINKE OD KRUMPIRA PO RECEPTU PETRE JELENIĆ

Trebat će vam:

3 manja krumpira (cca 350 g)
2 žlice glatkog brašna
3-4 žlice vode
sol

Priprema:

Krumpire ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitniji). Krumpiri će tijekom ribanja pustiti nešto vode. Dodajte brašno i malo soli pa promiješajte. Dodajte malo vode, žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke. Pazite da ne presolite, jer kako se palačinka peče, tako gubi vlagu i postaje sve slanija. Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja. Petra ih peče na običnoj limenoj tavici poprilično dobro sezoniranoj godinama korištenja. Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro je zapecite s druge strane. Najbolje su tople, hrskave.

image
Bojan Haron Markičević/

Ako volite ljutkasto, a posebno vam je drag kimchi, ove palačinke morate isprobati. I najbolje od svega, toliko su bogate i aromatične da vam uz njih neće trebati baš ništa drugo.

RECEPT: PALAČINKE S KIMCHIJEM

image
Berislava Picek/Cropix

U slučaju da vam se, pak, baš i ne stoji za štednjakom, uvijek dobra opcija bit će i jedna velika Dutch baby palačinka iz pećnice. Po provjerenom receptu naše suradnica Slavice Šagolj uvijek ispadne baš kako treba, a nadjenuti je možete slanim i slatkim dodacima. Nama se najviše sviđa sa sezonskim bobičastim voćem.

RECEPT: PALAČINKA IZ PEĆNICE

image
Berislava Picek/Cropix/

Za one kod kojih klima radi bez prestanka i nije im problem stajati za štednjakom, a ni upaliti pećnicu, najbolja opcija bit će fine zapečene palačinke. S ovim jelom, zna se, nema greške!

RECEPTI I SAVJETI: ZAPEČENE PALAČINKE

image
Gmvozd/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 23:40