Iako ljeti izbjegavamo stajanje za štednjakom, opće je poznato da, kada se javi želja za palačinkama, teško joj se oduprijeti i toplina štednjaka odjednom se ipak čini podnošljivom. Posebice kada nam zamirišu klasične palačinke, i to s domaćim džemom od marelice! Najčešće ih radimo odokativno (jer tko ima vremena tražiti vagu?), a kada želimo da ispadnu baš jako dobro, tu su dva provjerena recepta kojima se uvijek vraćamo. Jedan je s nama podijelila kreatorica sadržaja Anja Maršić, a drugi chef Christian Misirača.
RECEPT: PALAČINKE KOJE UVIJEK USPIJU
RECEPT: PALAČINKE PO RECEPTU CHEFA
Osim klasičnih, volimo i američke palačinke, one pufaste, lagane, prozračne, kojih odjednom možemo pojesti i tri komada. Svaku premazujemo s malo maslaca, slažemo na hrpicu i prelijemo javorovim sirupom. Volimo ih jer su jednostavnije za okretanje i u isto vrijeme ih možemo peći nekoliko, a i najmlađi ih obožavaju, posebice kada u smjesu ubacimo koju borovnicu ili malinu.
RECEPT I SAVJETI: AMERIČKE PALAČINKE
Za one koji vole male, debele palačinke, ali izbjegavaju šećer, dobra opcija bit će kukuruzne palačinke s kefirom. Jednostavne su za pripremu, trebat će vam samo nekoliko sastojaka, a poslužiti ih možete s pečenim jajem, narescima, svježim sirom, ali i medom i voćem.
RECEPT: KUKURUZNE PALAČINKE S KEFIROM
Među slanim varijantama izdvojili bismo i slane palačinke s tikvicama, koje su sočne i slasne i također se mogu poslužiti na nekoliko načina – sa sirom i šunkom ili pršutom, s umakom od grčkog jogurta ili tzatzikijem ili jednostavno samostalne, premazane s malo slanog maslaca.
Još jedan slani favorit su i palačinke s krumpirom, recept za koje nam je svojevremeno ustupila slastičarka Petra Jelenić. Baš kao i one s tikvicama, poslužiti se mogu uz različite slane namaze, nareske, sireve...
Ako volite ljutkasto, a posebno vam je drag kimchi, ove palačinke morate isprobati. I najbolje od svega, toliko su bogate i aromatične da vam uz njih neće trebati baš ništa drugo.
U slučaju da vam se, pak, baš i ne stoji za štednjakom, uvijek dobra opcija bit će i jedna velika Dutch baby palačinka iz pećnice. Po provjerenom receptu naše suradnica Slavice Šagolj uvijek ispadne baš kako treba, a nadjenuti je možete slanim i slatkim dodacima. Nama se najviše sviđa sa sezonskim bobičastim voćem.
Za one kod kojih klima radi bez prestanka i nije im problem stajati za štednjakom, a ni upaliti pećnicu, najbolja opcija bit će fine zapečene palačinke. S ovim jelom, zna se, nema greške!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....