PROLJEĆE NA TANJURU

OMILJENI PROLJETNI GRAŠAK U GLAVNOJ ULOZI: Zelene bobice u osam provjereno dobrih recepata!

Marko Miščević

Iako naizgled skromna namirnica, mladi grašak bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima, a njegovom redovitom konzumacijom održava se zdravlje našeg imunološkog sustava i hrani organizam.

Iako nam je cijele godine dostupan u sušenoj, smrznutoj ili konzerviranoj verziji, najslađi je mladi i svježi kad je i najbogatiji hranjivim tvarima i najukusniji. Jednom ubran, grašak ima kratki vijek trajanja pa ako ga nećete odmah koristiti, poslužite se blanširanjem u kipućoj vodi dopet minuta kako biste ga pripremili za smrzavanje. Kad ga kupujete na tržnici, obratite pozornost na boju i čvrstoću mahuna te imajte na umu da su manja i mlađa zrna graška najčešće slađa i ukusnija, dok će ona starija biti tvrđa te ćete ih trebati dulje kuhati pa su stoga primjerenija za jela kao što su različita variva i juhe.

Salata od graška i šunke

Marko Miščević
 

Pita od boba i graška

Marko Miščević
 

Tjestenina s mladim graškom

Pasta primavera on a vintage plates on wooden background.
Getty Images/iStockphoto
 

Tjestenina s graškom i parmezanom

Creamy Fettucini with Peas and Parmesan and crusty Bread -Photographed on Hasselblad H3-22mb Camera
Getty Images
 

Špageti sa šparogama i graškom

Marko Miščević
 

Artičoke s bobom i graškom

Skabrnja i Zagreb 14042016 i 30042016
ARTICOKE za Dobru hranu
Foto: Mario Kucera
Mario Kučera

Artičoke s bobom i graškom

 

Janjetina s bižima

 

Rizi bizi

Risotto with freh peas
Getty Images/iStockphoto
 

Izdvajamo

Iz drugih medija