TJEDNI MENI

Što kuhati ususret Božiću, a što nakon blagdana? Od juhe i svinjetine s gljivama, do ribe i purice

A nakon blagdana trošimo ostatke pečenja i uživamo u laganijim jelima, kao što je dobra salata

Blagdanski tjedan započinjemo laganim ručkom, pa tako radimo krem juhu od bundeve s đumbirom, zatim su na redu svinjski medaljoni u umaku od gljiva, a na Badnjak, logično, riba. Za Božić radimo raskošnu puricu s mlincima, a onda je na redu iskorištavanje ostataka pa tako kuhamo i rižoto i zapečene njoke. U nedjelju ovog tjedna nešto laganiji ručak - salata s piletinom, jabukama i orasima. Svi recepti čekaju vas u nastavku.

PONEDJELJAK

Dobra krem juha je uvijek dobra, zasitna, a jednostavna opcija za brzi ručak. Ovog puta radimo je od bundeve i đumbira, pa će, osim dobrog ručka, biti i odlična za sve one koje ovih dana muče prehlade i gripe.

Krem juha od bundeve s đumbirom i tostiranim sjemenkama

image
Annapustynnikova/Getty Images

UTORAK

Prije nego krenu uživanja u božićnim gozbama, još jedan jednostavan ručak bit će svinjski medaljoni u umaku od gljiva. Brzo, a fino, baš kako volimo u ovo vrijeme blagdanske gužve.

Svinjski medaljoni u umaku od gljiva

image
Tatiana Volgutova/Getty Images

SRIJEDA

U slučaju da ne pripremate bakalar, već tražite neku jednostavniju opciju, možda će riba u umaku od bijelog vina i kapara biti baš dobra opcija za vas. Prilog uvijek može biti krumpir s blitvom.

Riba u umaku od bijelog vina i kapara

image
Triocean/Getty Images

ČETVRTAK

Klasični božićni ručak, purica s mlincima, a nakon toga, fina makovnjača i orahnjača. Ima li boljeg?

Pečena purica s mlincima

image
Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto

PETAK - ŠTEFANJE

Ako vam malo purice ostane, ubacite ga u rižoto. Dodati možete i poriluk, gljive ili ono što već imate u hladnjaku i predobar ručak od ostataka je gotov za čas.

Rižoto s ostacima pečene purice

image
Vasil Dimitrov/Getty Images

SUBOTA

Još jedna dobra opcija za potrošiti ostatke bit će zapečeni njoki sa šunkom i sirom. Umjesto šunke koristiti možete i ostatke pečenja, a svakako nemojte zaboraviti ni puno sira.

Zapečeni njoki sa šunkom i sirom

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

NEDJELJA

Kraj blagdanskog tjedna dobro je zaokružiti nečime laganijim, a ova salata s piletinom, jabukom i orasima zvuči kao baš dobra opcija.

Lagana salata s piletinom, jabukom i orasima

image
5ph/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 11:34