GDJE SU NESTALI?

Zašto nitko više ne radi muffine? Praktični su, mogu biti jeftini, a zbilja ukusni. Ovo su naši top recepti

Slani ili slatki, nije bitno, volimo ih jer su brzo gotovi, a mogu trajati danima

Prije desetak godina iz Engleske i Amerike u Hrvatsku je stigao muffin trend. U to su vrijeme baš svi imali barem jedan kalup i radili ih, najprije u čokoladnoj ili vanilija varijanti, a ubrzo krenuli kombinirati različite okuse, dodavati komadiće čokolade, smrznuto, sušeno ili svježe voće ili orašaste plodove.

MUFFINI SA SUHIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Onda su na red došli i cupcakes, kolačići s muffin bazom (iako će se kasnije pokazati da u pitanju ipak nije ista stvar) s najrazličitijim kremama koji su na rođendanima i drugim proslavama bili totalni hit, pa i slani muffini u koje su se stavljale kockice šunke, sira, kulena, kobasica i povrće po želji. A onda je zaluđenost muffinima odjednom splasnula.

Želite li se okušati u pripremi malo drugačijih muffina i izbjeći dodavanje jaja u smjesu, svakako pogledajte i naš Gastrolab tekst u kojem smo testirali čak 8 zamjena za original.

PRONAĐITE GA OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix

ZAŠTO SMO IH NEPRAVEDNO ZANEMARILI?

Pojavili su se neki novi trendovi, poput primjerice još uvijek iznimno popularnog cruffina, i klasični spužvasti kolačići pomalo su padali u zaborav. No, kada malo razmislimo, muffini su zapravo izrazito praktični, ako se rade pametno, mogu biti i jeftini, a od nekoliko jaja, malo brašna i mlijeka možete ih napraviti popriličan broj.

Možete ih već u startu napraviti 12-ak, koliko obično stane u jedan kalup, pa ih držati u hladnjaku i u njima uživati svakog dana za doručak ili desert, ili ih možete ubaciti u zamrzivač pa ih vaditi i u njima uživati kada vas za to uhvati želja.

SAVJETI ZA BOLJE MUFFINE

Najvažnije pravilo kod pripreme muffina jest da se smjesa nikako ne smije previše miješati. Pretjerano miksanje sastojaka, naime, biskvite i muffine učinit će tvrđima i žilavijima. Upravo zato, smjesu za muffine miješajte tek toliko da se svi sastojci povežu, a grudice brašna u potpunosti nestanu.

Također, gušće i sočnije tijesto u smjesu od koje obično pripremate muffine, dodajte i žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Ono će vaše kolačiće učiniti bogatijima teksturom, ali i okusom.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Slatke muffine možete napraviti i dva dana prije nego što ćete ih poslužiti, a kada radite cupcakese, isti ili dan ranije napravite samo kremu pa ih spojite tik prije posluživanja.

MUFFINI S ČOKOLADOM, BANANOM I MEDOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

MUFFINI S KIKIRIKIJEM I TAMNOM ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix/

RECEPT ZA SLATKE MUFFINE

Slatke muffine, posebice one s voćem, prije pečenja možete posipati i hrskavim posipom. Napravite ga od brašna, maslaca, šećera i zobenih pahuljica, a dodati možete i orašaste plodove, kokos i druge dodatke. U nastavku ostavljamo recept za kokos posip.

Trebat će vam:

50 g maslaca
10 g brašna za posip
20 g kokosa
20 g zobenih pahuljica
30 g šećera

Priprema:

U zdjelu stavite brašno, kokosovo brašno ili pahuljice, zobene pahuljice i šećer. Dodajte kockice hladnog maslaca i povežite u mrvičastu smjesu. Prije pečenja dobivenom smjesom pospite muffine.

Iako nam je Katarina Filipović, koja stoji iza brenda Cupcakes & Fairy tales, svojevremeno objasnila kako muffini i cupcakes nisu ista stvar te kako muffin ima veći omjer biskvitne baze u odnosu na cupcake, robusniji je, konkretniji i manje vlažan, s gušćim tijestom, kada se nemate vremena baviti finesama i želite od klasika napraviti nešto posebno, rekli bismo, i muffine možete iskoristiti kao bazu za kolačić s kremom.

RECEPT ZA CUPCAKES

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li ih učiniti sočnijima, Katarina nam je otkrila kako u biskvit možete dodati usitnjenu čokoladu, a dobar izbor kreme bit će buttercream ili švicarska meringue krema. Šlag izbjegavajte, posebice ako cupcakes moraju dulje vremena stajati na stolu.

MUFFINI S ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix/

ŠTO JE SA SLANIM MUFFINIMA?

Kada su, pak, u pitanju slani muffini, sve što će vam trebati su jaja, brašno, sol, začini i dodaci po želji. U smjesu možete dodati i kukuruzno brašno ili palentu ako želite da budu teži i zasitniji, a u toj će se kombinaciji dobro snaći i komadići paprike i, primjerice, cheddar sira te malo čilija.

Napraviti ih možete i s mladim lukom ili porilukom, ubaciti komadiće blanširane brokule ili jednostavno kockice topivog sira ili šunke, pa čak i tunu. Mogućnosti je nebrojeno mnogo, potrebna vam je samo dobra baza pa se pobrinite da pri ruci imate osnovne sastojke i bacite se na miksanje. Slane muffine držite u hladnjaku i poslužite za doručak ili ponesite na posao za gablec. Uvijek će se dobro složiti uz čašu jogurta, kefira ili kiselog mlijeka.

RECEPT ZA SLANE (I SLASNE) MUFFINE

Trebat će vam:

150 g slanine
150 g tvrdog sira
150 g kiselih krastavaca
1 šalica* jogurta
2 šalice brašna
½ šalice ulja po želji
3 jaja
1 prašak za pecivo
malo soli

Priprema:

Slaninu narežite na komadiće, naribajte tvrdi sir i usitnite krastavce. Jogurt, brašno, ulje, jaja, sol i prašak za pecivo izmiksajte u smjesu i dodajte usitnjenu slaninu, krastavce i naribani sir. Rasporedite smjesu u kalup za muffine i pecite 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

*Kada ispraznite čašicu od jogurta, koristite je kao mjeru za brašno i ulje

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:49