DOBRI RESTORANI 2021

Deseti izbor Dobrih restorana napokon može početi, donosimo prve recenzije

 Boris Kovacev/
Pokušat ćemo ih ocijeniti što više, u nadi da ćemo ove jeseni nagrade najboljima ipak predati na svečanoj dodjeli

Projekt Dobri restorani, nastao 2012. godine radi promicanja kvalitete, konkurentnosti i podizanja restoranske kulture, postao je najprestižniji i najpoznatiji hrvatski izbor, koji je afirmirao velik broj restorana i njihovih chefova te značajno utjecao na kvalitetu restoranske ponude. S vremenom, koncept se prilagođavao trenutku, no drastičnu je preobrazbu doživio u lanjskoj pandemijskoj godini.

Kao što je to, uostalom, bio slučaj i s nekim velikim svjetskim izborima. U 2020. Dobri restorani nisu održali svečanu dodjelu priznanja najboljima, ali ipak smo bili odlučili nagraditi one koji su smogli snage za opstanak, ne zanemarujući kvalitetu i kreativnost. U tom skraćenom vremenu prije drugog lockdowna objavili smo 55 priča iz 55 restorana - svojevrsni “best of” te, silom prilika skučene, perspektive. Bilo nam je žao što neke nismo uvrstili, jer su to zaslužili, ali mi ih nismo stigli pokriti. To je ujedno i dobra vijest: u ovoj zemlji ima više restorana koji zaslužuju ući u izbor Dobri restorani.

Sad smo, napokon, nakon preduge suše koja je posljednjih mjeseci samo objektima s terasama dopuštala ograničen rad, na početku prave nove sezone. Ove godine odlučili smo doraditi postojeći koncept tako da stručnom žiriju pridružimo stotinjak neovisnih redovitih posjetitelja restorana, koji će svojim sugestijama, utemeljenim na poznavanju lokalne gastronomije, pomoći da ne propusti pokoji skriveni biser, ali i ukaže na promjene u orijentaciji i pristupu pojedinih restorana koje, možda, uzimamo zdravo za gotovo.

Postojeće kategorije u kojima dodjeljujemo priznanja za najbolje i dalje su iste: Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Urbana kreativna kuhinja (bistro, street food i etnička kuhinja). Svaki od njih ocjenjivat ćemo prema četiri ključna kriterija: hrana, usluga, ambijent i vrijednost za novac. Uz to, proglasit ćemo Chefa godine, dodijeliti časnu nagradu “Andrej Barbieri” za najboljeg mladog chefa u usponu, kao i nagradu Prijatelj vina za restoran s najboljom ponudom i servisom vina. Nadamo se da ćemo uspjeti, kao i dosad, pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji. Recenzije dobrih restorana možete redovito pratiti u Nedjeljnom Jutarnjem i izdanjima Dobre hrane, a prve smo objavili već u lipanjskom broju našeg magazina. Potražite ih u nastavku.

Restoran kreativne urbane kuhinje

MALI BAR

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Hotelski restoran visoke kuhinje

NOBILON IKADOR

image
Ikador Službena Stranica/

Restoran kreativne urbane kuhinje

CURRY BOWL

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Hotelski restoran visoke kuhinje

LUCIANO, SAN CANZIAN VILLAGE & HOTEL

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:45