SVI SU LUDI ZA...

Cannoli, pizza i slasni sendviči: gdje u Zagrebu isprobati omiljene talijanske specijalitete?

Osim toga, donosimo i adrese koje nude dobru tjesteninu, otkrivamo gdje pojesti popularne slastice...

Posljednjih mjeseci među zagrebačkim gurmanima sve su popularnija talijanska jela kao što su mali zalogaji poznatiji kao cicchetti, slatki cannoli i maritozzi, ali i konkretna jela kao što su fine tjestenine i pizze. U nastavku donosimo detaljni vodič gdje pronaći pobrojane specijalitete, ali i gdje kupiti sastojke ako ih poželite pripremiti u vlastitoj kuhinji.

GDJE KUPITI CANNOLE?

Kada je prošle godine u svibnju otvorena Mangia Paninoteka, za oko su nam ponajviše zapeli njihovi slasni sendviči s porchettom i mortadelom. Cannole smo tada, potpuno neopravdano, stavili u drugi plan, no u slučaju da ste se nedavno vratili iz Italije gdje ste uživali u prevelikim količinama ovih punjenih kremastih iznutra, a hrskavih izvana poslastica, svakako svratite u Medulićevu ulicu na broj 14 i počastite se kojim cannolom. Rade ih s laganom kremom od sira, a dodaju i kandiranu naranču te ih kupiti možete u lokalu ili naručiti putem dostavnih servisa. Osim cannola, Mangia Paninoteka nudi i bombolone, talijanske krafne koje pune Nutellom po cijeni od 2,39 eura ili oko 18 kuna.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

SLATKA BRIOCHE PECIVA NOVI SU HIT

Kako smo pisali nedavno, veliki hit trenutno su i maritozzi, slatka brioche peciva punjena kremom i džemom od naranče koje nudi Noel Bread&Deli. U pitanju je tradicionalna rimska slastica koju u Noelu rade glavni pekar Nikša Mandić te slastičarka Selest Ulrich. Dok je on zadužen za meko brioche pecivo s rogačem, Selest je razvila kombinaciju punjenja o kojem zagrebački gurmani ovih dana ne prestaju pričati. Maritozzi su trenutno toliko popularni da se u prvih sat i pol od otvaranja lokala proda svih 60 komada iz prve ture te se već nestrpljivo čeka nova. Cijelu priču, ali i recept potražite ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

SENDVIČI KOJE VOLIMO

Nedavno smo u pekarnici Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj isprobali odličan sendvič s mortadelom koji nas je odmah podsjetio na onaj koji smo svojevremeno jeli u Bologni. Jednostavni sastojci kao što je dobra sourdough focaccia i isti takav pesto te mortadela dovoljni su da sendvič učine slasnim, a nije zanemariva niti veličina. Naime, nakon što pojedete ovaj sendvič, možete biti sigurni da nećete biti gladni do kraja dana.

image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix
image
Privatna Arhiva/

Osim toga, odlične sendviče možete kušati i u ranije spomenutoj Paninoteci Mangia te u Noel Bread&Deliju, gdje nude odlične, bogate i zasitne varijante sendviča s porchettom.

Malo drugačije, bogate tople sendviče koji se rade od pizza tijesta i pune najrazličitijim dodacima, a poznatiji su pod imenom panuozzo, kušati možete i u zagrebačkoj pizzeriji Mrs. Fogg. Ondje ih nude u nekoliko varijanti, a više o svemu možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Dugačke, bogato punjene talijanske panuozzo sendviče odnedavno nude i Gastronomadi. Naime, početkom mjeseca predstavili su svoj projekt Šmekeraj by Gastronomadi te njihove sendviče možete naručiti putem dostavnih servisa. Birati možete između sendviča s jetricama, porchettom, brie sirom, piletinom i još nekoliko opcija, veliki i zasitni te jedan vrlo lako mogu podijeliti dvije gladne osobe.

A GDJE POJESTI TJESTENINU?

Nedavno je na zagrebačkim Sveticama otvoren talijanski restoran Scarpetta u kojem možete naručiti klasike kao što su cacio e pepe i saltimbocca alla romana, a ipak najpopularniji ovdje su njihovi ravioli punjeni telećim raguom s kremom od komorača i parmezana. Kada smo nedavno posjetili Scarpettu, voditelj restorana Mladen Tolić i chef Mario Grilec s nama su podijelili i nekoliko recepata. Cijelu priču i recept možete potražiti ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Još jedno, ovog puta malo drugačije mjesto, gdje možete uživati u talijanskim zalogajima je i nedavno otvorena ciccheteria. Riječ je o malom lokalu smještenom u zagrebačkoj Tomašićevoj ulici koji nudi bruschette ili, kako ih nazivaju u venecijskim barovima, cicchette s različitim dodacima. Male zalogaje rade s pikantnom talijanskom salamom, dodaju i tapenadu te različite talijanske sireve, mortadelu i druge dodatke, a cijelu ponudu i detalje možete provjeriti na njihovim društvenim mrežama. I da ne zaboravimo, uz uživanje u cicchettima obavezna je i čaša dobrog vina.

image
@cicchetti.zagreb Instagram/

NIŠTA BEZ PIZZE

Mnogima prva asocijacija na talijansku kuhinju je i nezaobilazna pizza. Kako smo nedavno sastavili popis najboljih pizzerija u Zagrebu, ostavljamo ga u nastavku, a pobrojanima bismo dodali još i Papavero pizzeriju te Public, gdje smo nedavno jeli odlične, zasitne i zbilja ukusne pizze.

VODIČ: GDJE NA PIZZU?

image
Frankos Pizza&bar/

ZA ONE KOJI VIŠE VOLE KUHATI KOD KUĆE

I na kraju, ako ste ipak više od onih koji kuhanje vole obaviti u vlastitoj kuhinji i pritom uživati u svakom koraku, svakako vrijedi spomenuti i nekoliko adresa na kojima možete kupiti sastojke za jela kao što je dobra pizza, rižoto ili pasta. Jedno od naših omiljenih takvih mjesta svakako je Salumeria Mangia, koju možete pronaći u Medulićevoj i Tomašićevoj ulici. Ovdje najčešće kupujemo tjesteninu, brašna, sireve i odličnu šunku te mortadelu, a nedavno smo tamo kupili i sjajne guanciale čvarke.

image
Lidija Lončarić/

Osim Mangie, valja spomenuti još i La Riseriju u Gundulićevoj ulici te Delicatese O La La u Masarykovoj ulici, ali i nedavno otvoren specijalizirani dućan Gastronomica u ulici Bartola Kašića, u blizini tržnice Kvatrić.

Također, želite li se zbilja počastiti kvalitetnim talijanskim delikatesama, razmislite i o odlasku u Bonkulović delikatese u Centru Kaptol gdje možete pronaći, primjerice, 50 godina star aceto balsamico, pancetu s divljim komoračem, velik izbor vrhunskih vina i druge poslastice. Cijelu listu trgovina s talijanskim specijalitetima možete potražiti i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:26