IMAMO POPIS

Gdje na doručak, kavu, ručak i večeru? Posljednjih mjeseci Zagreb je dobio nekoliko novih, uzbudljivih mjesta

Izdvojili smo mjesta koja su već u prvoj polovici godine, otkad su, zapravo, otvorena, postala hit i koje su Zagrepčani jedva dočekali, njih čak 15-ak

Početak godine na zagrebačkoj gastro sceni bio je prilično uzbudljiv. Otvoreno je nekoliko novih mjesta, od kojih su neka donijela sasvim nove koncepte, a drugi su restorani zadržali stare, ali na novim adresama. Imali smo prilike tako saznati sve o novom projektu Marina Medaka, gledali kako mali lokal s ponudom kasnog doručka postaje sve popularniji iz dana u dan, ali i isprobati neku novu, malo drugačiju pizzu, koja je također u rekordnom roku postala veliki hit. U nastavku donosimo listu s 15-ak novih (i starih-novih) mjesta, koja bi vas mogla itekako zainteresirati.

TEK OTVORENI, A VEĆ SUPERPOPULARNI

Jedan od lokala o kojem se u posljednje vrijeme naveliko priča i hvali svakako je Tender, koji se nalazi na adresi Račkoga 11. Ovdje se nudi kasni doručak, nedjeljom i tematski ručak, a jela su svakog dana malo drugačija i pomaknutija. Kuha ih Petar Tucman, široj javnosti poznat po sudjelovanju u jednoj od prošlih sezona MasterChefa Hrvatska koji, ako je suditi po broju pohvala na račun Tendera, posao obavlja više nego dobro. Osim hrane, nude i koktele, a više o svemu možete čitati i ovdje.

image
/Privatna Arhiva

U kratkom roku jako je popularna postala i pizzerija Shango, o kojoj smo također već u nekoliko navrata pisali. Ova mala pizzerija smještena na adresi Krčelićeva ul. 30, osim klasičnih kombinacija, neprestano stvara i neke nove, uzbudljivije, tijesto im je odlično i pizza ukusna i sočna ostaje čak i kada je naručite putem dostave. Shango smo baš zato nedavno uvrstili i u među top pizze iz dostave.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Novi projekt Marina Medaka, koji je iz Petrinjske ulice preselio u Muzej Suvremene Umjetnosti, Bar&Ton, također je u kratkom vremenu pridobio publiku. Osim što je lokacija više nego zanimljiva, u sklopu samog muzeja, ambijent je totalno otkačen. Jela koja se nude za sada su poznata publici Medakovog RougeMarina, ali s vremenom će se meni mijenjati, kako je najavio, i kuhanje će postati još svježije i uzbudljivije. Cijelu priču o novom projektu Marina Medaka možete čitati ovdje.

image
Bojan Haron Markicevic/
image
Bojan Haron Markicevic/

NOVI BURGERI I SENDVIČI

Kada se usred radnog dana zaželite finih sendviča, koje biste rado podijelili i s omiljenom kolegicom ili kolegom, dobro je znati da se na adresa Savska cesta 95 otvorio Šmekeraj by Gastronomadi. Ovdje se sada mogu kupiti i naručiti sendviči koji su neko vrijeme bili totalni hit na zagrebačkom izdanju Place Marketa. Zasitni, bogato punjeni i slasni, sve što vam treba da presiječete još jedan dugi, radni tjedan. Više o svemu pisali smo ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Posljednjih dana veliki je hit i Chubby Chuck‘s, novi burger bar otvoren na Vrbanima. Nude sada prilično popularne smash burgere i nekoliko varijanti krumpirića. Isprobali smo ih i o svemu smo više zapisali ovdje.

image
/Privatna Arhiva

JEDNOSTAVAN, ALI DOBAR GABLEC

Nedavno smo sasvim slučajno naišli i na novo mjesto u zagrebačkoj Bauerovoj ulici. Skromno uređen, još skromnije reklamiran, Galerija je mali lokal gdje se nude domaći kolači i peciva poput zlevanke, kiflica, štrukli i štrudli, a ovdje možete pojesti i jednostavan gablec. Mi smo ovdje svojevremeno naručili mlince s rebricama za 5,50 eura, pola porcije koja je sasvim dovoljna ako ste srednje gladni, i nismo ostali razočarani. O svemu smo pisali ovdje.

image
Privatna Arhiva/

NOVO IZVAN (ŠIREG) CENTRA GRADA

Na zagrebačkom Jarunu, na adresi Pakoštanska 5, nedavno je otvoren i Tao of Ramen, malo mjesto koje bi vas već na prvu moglo osvojiti ambijentom, a zatim i hranom. Isprobali smo njihov ramen, koji je odličan, a osim toga, nude i patku, piletinu, juhe i salate. Porcije su konkretne, cijene se kreću od 8 do 9 eura za ozbiljan obrok i s ovog mjesta sigurno nećete otići gladni. Više o svemu možete čitati ovdje.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Bundek je također dobio novo mjesto, i to još jednu ispostavu Mime‘s Trattorije, koja je u centru Zagreba, u Petrinjskoj, već prilično popularna. Ovdje se mogu pojesti različite tjestenine, ali i jela poput biftek tartara i carpaccia od tune, odresci te vegetarijanske opcije poput pečenog patlidžana s mozzarellom. Više informacija možete pronaći ovdje.

image
Bojan Zibar/
image
Bojan Zibar/

Na mjestu nekadašnje Alegrije, na adresi Rudeška cesta 246, otvoren je još jedan Taste of India, prema mnogima jedan od boljih indijskih restorana u gradu. Ako volite dobar curry, butter chicken ili neko drugo, fino i utješno indijsko jelo, svakako razmislite da ih posjetite.

image
Biljana Blivajs/Cropix

MJESTO ZA KAVU ILI KOKTEL

Monocycle Bar relativno je novo mjesto za kavu, ali i čašu vina i male zalogaje. Nalazi se na mjestu nekadašnje slastičarnice Dolcinotti, na adresi Trg Žrtava fašizma 14. Bar je ugodno uređen, atmosfera je dobra, koncept je malo drugačiji pa, ako se nađete u blizini i ne znate gdje biste svratili po dozu osvježenja, razmislite da to bude upravo Monocycle Bar.

image
/Privatna Arhiva

Još jedno mjesto za osvježenje je i nedavno otvoreni KOi na Ribnjaku. Ovaj mali bar idealan je za one koji cijene dobar koktel i atmosferu, može biti dobra usputna stanica, ali i mjesto gdje ćete provesti večer uz dobru glazbu i čašu, dvije, tri pića kakva ne možete isprobati niti na jednoj drugoj adresi u gradu.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

NOVO I SLATKO

Od novih slatkih mjesta, u prvoj polovici godine otvorena je Mrvica Café & Pâtisserie u Teslinoj i jedno sasvim novo, drugačije mjesto koje nudi samo kekse - Keks Point na Knežiji. Mrvica je, zapravo, franšiza i prvi zagrebački lokal ekipe iz popularne sarajevske slastičarnice, o čemu smo pisali ovdje, a u Keks Point možete svratiti kada vam se jedu hrskavi izvana, meki iznutra, pravi američki keksi s čokoladom i drugim dodacima. Nude ih u 10-ak varijanti, neke smo i isprobali i o svemu vam pisali ovdje.

JOŠ NOVIH ADRESA

Osim navedenih, dobro je spomenuti i da su neki od već poznatih restorana i koncepata preselili na nove adrese. Gajbica se sada nalazi u zagrebačkoj Radićevoj, na mjestu nekadašnjih Ferdinand knedli, Melt u Dalmatinskoj, a Sol tapas na hrvatski u Petrinjskoj, na mjestu nekadašnjeg RougeMarin bistroa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 10:12