DIVNI SU

Jedan bolji od drugog: ovo su neki od najljepših i najukusnijih deserata koje smo u posljednjih godinu dana isprobali

Izdvojili smo pet slastica koje su prava slastičarska umjetnička djela

KAŽUN, FRANGIPANE TART OD ČVARAKA I PRAHA BOROVA CVIJETA, SKUTE I NARA

image
Tomislav Kristo/Cropix

Dragana Kovačević, pastry chefica porečkog restorana Spinnaker, poznata je po velikoj emociji koju unosi u svoje slastice, a otkrila je i odakle inspiracija za ovu slasticu: "Kada smo za novogodišnju večeru prošle godine u Spinnakeru radili prve Istrijanske štorije, poseban menu koji priča priču o Istri i svojevrstan je gastro putopis kroz Istru, svako jelo bilo je povezano s nekim istarskim mjestom koje je poslužilo kao inspiracija. Desert Kažun bio je inspiriran vodnjanskim Parkom kažuna". Iako se na prvu čini kompliciran Dragana je otkrila je recept ove slastice.

CROQENBOUCHE

image
Berislava Picek/Cropix

Za prosinačko izdanje magazina Dobra hrana, slastičarka Petra Jelenić pripremila je croqenbouche - profiterole punjene finom kremom i povezane u dojmljivi slatki stožac. Svečani je to francuski desert koji se uvijek jede svjež, jer se ne može čuvati u hladnjaku, budući da će se karamel umak koji profiterole drži na okupu početi topiti, a krema će namočiti samo tijesto. Petra je objasnila korak po korak izrade ove francuske slatke kreacije.

JAJE

image
Berislava Picek/Cropix

Tema prvog kolekcionarskog broja magazina Dobra hrana bilo je jaje. Tim povodom mlada i talentirana slastičarka Ruža Šimić osmislila je ovaj desert.

"Htjela sam imitirati pravo jaje: bjelanjak je mousse od kokosa, žumanjak je krema od yuzua i mandarine, a sve je umočeno u velvet od karamelizirane bijele čokolade, koji predstavlja ljusku jajeta. Gnijezdo je kadaif, a sve skupa je u kremi od mente. Jaje je osnova svega, od jaja u slastičarstvu sve počinje, biskviti, kreme… Bez jaja u mojem poslu praktički ne možeš", ispričala nam je tom prilikom. Ruža je za Dobru hranu napisala recept, ali nemojte se obeshrabriti jer vrijedi truda, od prvog do zadnjeg zalogaja.

YUZU

image
Tomislav Kristo/Cropix

Yuzu je citrus koji izgleda kao žućkasta mandarina, miriše kao spoj limuna i limete, a okusom će vas na trenutak podsjetiti i na grejp. Iako je na prvu prilično intenzivan, na stol donosi i nježne cvjetne note. Vjeruje se da dolazi iz Kine, no najviše se koristi u japanskoj kuhinji. Dražen Zeljković, čokolatijer, slastičar i vlasnik brenda Chozen, i Ana Marić, naša talentirana slastičarka, spojili su glave te se bacili na posao od čudesnog yuzua napraviti još čudesniji desert.

Tjedan dana kasnije bili su spremni predstaviti ultimativan yuzu desert.

“Dolje je hrskavac od mliječne čokolade, badema i ekspandirane riže, onda tučeni ganache od jogurta i yuzua, žele od mandarine i yuzua, unutra je karamela od miso paste, pa opet sloj ganachea, tu je hrskavi sloj od maslinova ulja, ganache i perlice od yuzua. Na kraju još dolazi i list od čokolade", prezentirali su nam ponosno Ana i Dražen svoj desert te za vas ispisali recept yuzu deserta.

SLADOLED OD KAMILICE S KUPINAMA, PČELINJIM PELUDOM, KARAMELOM OD PČELINJEG GARUMA I STROOPWAFELOM

image
Neja Markicevic /Cropix

Nika Čavlović, 20-godišnja slastičarka zagrebačkog restorana ManO2 ne voli kalupirane deserte, voli slobodu. Ne voli niti čokoladu i uvijek je više zainteresirana za izradu voćnih slastica. Ovaj desert jedan joj je od dražih, a rekla nam je i kako inače, kada je u procesu stvaranja, ponavlja desert toliko puta dok ne uspije baš kako je zamislila.

"Nekad taj proces traje dva, tri dana, a nekad o istom receptu razmišljam po mjesec dana. Često pitam i chefa Kroflina ili sous-chefa Belančića što bih mogla spojiti, koji okusi se najbolje slažu."

O Niki i njenim slatkim kreacijama pisali smo vam u jesenskom broju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:50