VODIČ ZA VIKEND NA KAUČU

Ovaj vikend ostajemo kod kuće i imamo odlične ideje što kuhati i gdje naručiti, a što čitati, slušati i gledati

Radimo brunch, tacose i košarice od jabuka, čitamo dobro štivo, slušamo glazbu i na Netflixu gledamo dobar hrvatski film

Kišni petak natjerao nas je da zastanemo, otkažemo vikend planove i subotu i nedjelju ipak provedemo kod kuće, uživajući u zalogajima koje smo sami spremili uz dobru glazbu, gledajući kakav feel good film i čitajući dobro štivo. U nastavku donosimo nekoliko dobrih preporuka za apsolutno uživanje u vikendu kod kuće.

ŠTO KUHATI?

Jutra vikendom idealna su za raskošan doručak za kakav tijekom radnog tjedna jednostavno nemamo dovoljno vremena, a kada se isti taj doručak protegne sve do podneva, pa i kasnije, postaje nam još draži. Ako ulazite u onu skupinu ljudi koji nemaju baš ništa protiv dobrog bruncha, na poveznici u nastavku potražite detaljan popis baš svega što možete pripremiti - od poširanih jaja i slatkih zdjela, do napitaka i drugih dodataka stolu kojih se na prvu sami možda ne biste sjetili.

SVE ŠTO VAM TREBA ZA DOBAR BRUNCH KOD KUĆE

image
Aleksey Serikov/Getty Images/istockphoto
image
Colin Michel/Unsplash/

Nakon bruncha, na redu je dobar ručak. Kada smo nedavno posjetili novootvorenu taqueriju Cato u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, vlasnica Dolores Kunštek s nama je podijelila nekoliko recepata. Sve ih možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, koji vas još uvijek čeka na kioscima, a mi u nastavku ostavljamo recept za taco s gljivama koji vrlo lako možete replicirati kod kuće.

TACO S GLJIVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Što je vikend bez slatkog? Košarice od lisnatog tijesta s jabukama idealna su opcija kada vam se baš i ne provodi previše vremena u kuhinji, a želite zadiviti goste ili, još bolje, sami sebe ukusnim i efektnim zalogajima. Recept je s nama podijelila Slavica Šagolj i dio je serije recepata s jabukama koje također možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana.

KOŠARICE OD LISNATOG TIJESTA S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

GDJE NARUČITI HRANU?

Ako vam se, pak, dan ne provodi u kuhinji, a volite se počastiti dobrom hranom, razmislite o tome da ručak naručite iz nekih od dobrih zagrebačkih restorana. Nedavno smo otkrili odlične sendviče u Pohu, o kojima smo pisali ovdje, a uvijek dobra ideja je najbolja pizza iz dostave iz Goat pizzerije, roštilj iz Starog kotača, burger iz Burger bara, bezmesne opcije iz Plant Punka ili klasičan nedjeljni ručak iz Ficleka. Naše favorite iz dostave možete pronaći ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

ČITAJ: NOVU DOBRU HRANU

Nakon što smo vas zainteresirali odličnim receptima, što drugo preporučiti za čitanje nego novi broj Dobre hrane. Na kioscima je već mjesec dana i, bez lažne skromnosti, prepun je sjajnih priča. Donosimo vam onu o kopunima, ribi iz zamrzivača, Ani Ugarković, jednom sasvim posebnom chefu i njegovoj kuhinji na Krku i pravim zagorskim štruklima, a samo za vas istražili smo i kakva se sve čudesa mogu napraviti od glavice ili dvije luka te kako je to zapravo raditi u restoranu. Naravno, to je samo dio onoga što smo upakirali u više od 200 stranica magazina pa, ako još niste, trk do kioska osigurati si provjereno dobro štivo za vikend na kauču.

image
Fotografija: Tomislav Krišto/cropix, Dizajn: Vesna Veselić/

ŠTO SLUŠATI: PIPSI IMAJU NOVI ALBUM

U slučaju da još niste čuli, zagrebački bend Pips Chips&Videoclips predstavili su novi album - "Vesna". Osim za šetnju gradom ili šumom, vožnju automobilom ili na biciklu, upravo nove stvari ovog sada već legendarnog zagrebačkog benda mogu biti dobra podloga za vikend opuštanje i kuhanje.

"Album konstruiran poput autorefleksivnih zapisa o autoru ili glavnom junaku novih pjesama Pipsa i dijaloga s nekom imaginarnom i reklo bi se bitno mlađom djevojkom koju zbog razlike u godinama baš i ne kuži potpuno, a ponekad je zbog svog životnog iskustva zeza ili se čudi njenim navikama mada zna da njemu vrijeme brže curi nego njoj. Zapravo, ovo je i album o mladoj Vesni koja autora ponovo čini mladim pa eto nas i do moguće dodirne točke albuma "Vesna" Pipsa i romana "Dok prelaziš rijeku" Zorana Ferića", piše o novom albumu Pipsa Aleksandar Dragaš i dodaje: "Između prve i posljednje pjesme Ripper bluzerski zavija o ludom psu i o tome kako mu nedostaje bariton kakvim bi postao njen, pa razglaba o web dizajnu i binganju serija, o pogledu u životni retrovizor i shizofreniji u Parizu u zrelim godinama, drogama i trap likovima. U biti to su unutarnji monolozi i preneseni dijalozi koje osobno dobro razumijem, zabavni su i inteligentni."

Cijeli osvrt možete pročitati ovdje, a album preslušati na Spotifyu, YouTubeu...

image
Matej Grgić/

ŠTO GLEDATI: DOMAĆI HIT NA NETFLIXU

Nedavno smo nakon dugo vremena pronašli dva, tri slobodna sata, sjeli ispred malog ekrana i krenuli pretraživati Netflix. Kako baš i nismo bili raspoloženi za gledanje popularnog serijala o Beckhamovima, za oko nam je zapeo hrvatski film "Nosila je rubac črleni". Upalili smo ga i ugodno se iznenadili. Toplo, zabavno, simpatično, ovaj film ima sve pobrojano i baš je pravi feel good odabir za vikend ispod dekice.

image
Goran Dukić/

"Dukićeva ratna komedija ima nekoliko aduta koji ne treba odbaciti. Već davno nismo vidjeli film koji se tako sprda s temom domoljublja. Naime, glavna junakinja je seljanka Anka (izvrsna Nataša Dorčić) kojoj je u jeku raspada Jugoslavije (za nju se Zagorcima ionako fućka) najvažnije pronaći prasca koji će oploditi njezinu prasicu Bebu. Ima ona kandidata, to je Roki, ali on je iz Srbije, što joj mještani počnu predbacivati. Anka se brani da je Roki već dugo u Zagorju, da je poput domaćih i da je svoju mušku dužnost obavio već puno puta, pa da podrijetlo zapravo i nije važno. Ona je ionako već donijela odluku i s Bebom kreće na put zagorskim brdima prema Rokiju.

Štos je u tome što u ovom filmu i životinje govore, kao u sjajnoj australskoj komediji ‘Praščić Babe‘, istina ne tako da im se njuška pokreće u ritmu riječi, ali za takvo što hrvatski film zbilja nema novca: ‘Babea‘ je producirao George Miller, a taj zbilja zna kako treba napraviti spektakl na ekranu. No, i ovako je simpatično kad Beba Anki postavlja pitanja koja se čovjek ne bi usudio i dobiva prave narodske odgovore. Govori i Isus Krist na raspelu u kapelici (glasom Janka Popovića Volarića), ali te su scene animirane i daju filmu posebni zaigrani štih. Isusu - onako razapetom - uopće nije dosadno, zabavljaju ga ti bedasti Zagorci, muškarci jedva čekaju da se opiju, a žene da ogovaraju svoje susjede", pisao je svojevremeno o ovom ostvarenju Nenad Polimac. Cijeli osvrt možete pročitati ovdje, a film pogledati na Netflixu. Topla preporuka.

image
Press/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:49