RECEPTI I DOBRI SAVJETI

Ultimativni vodič: Ako vam je 10 eura za jaja i avokado tost previše, brunch napravite sami! Ovdje je sve što vam treba

Sastavili smo ultimativni brunch vodič, od pripreme jaja i avokado tosta, do slatkih zalogaja kojima nitko za stolom neće moći odoljeti

Koliko puta ste razmišljali o odlasku na brunch, ali su vas odbile danas prilično visoke cijene za ono što sami smatrate malom količinom hrane? Koliko puta ste pomislili kako je tost s malo avokada i jajem za 10 eura precijenjen i da bolje jelo možete napraviti sami? Naravno, to se nikada zapravo nije dogodilo, već ste svakog puta jednostavno stali u usputnoj pekari i svoja 2 eura uložili u mali burek. Ne brinite, niste jedini, u posljednje vrijeme često čujemo pritužbe na visoke cijene u restoranima i kafićima i, dok sami još uvijek vjerujemo u kvalitetu pripremljenih brunch jela te se s vremena na vrijeme volimo razmaziti kakvim poširanim jajem u kombinaciji s dimljenim lososom ili kremastim hollandaise umakom, daleko češće brunch pripremamo kod kuće. Uglavnom samo za sebe, a kada samo posebno dobro raspoloženi, vikendom oko stola okupljamo ekipu dragih prijatelja, vadimo najljepše zdjelice i tanjure pa u njih serviramo sva čuda koja jedan brunch mora sadržavati.

image
Berislava Picek/Cropix/

A ŠTO TO TOČNO ZNAČI BRUNCH?

Brunch je nešto između doručka i ručka, obrok u kojem se kod nas najčešće uživa u kasnijim prijepodnevnim i ranijim poslijepodnevnim satima. To često podrazumijeva period od 11 pa do 14 sati, a ponegdje i dulje. Brunch bismo mogli nazvati i kasnim doručkom ili ranim ručkom.

A što podrazumijeva? Univerzalnog pravila nema, no kod nas se za brunch najčešće poslužuju slatke granola ili zdjelice sa zobenom kašom i voćem, tostevi i sendviči, a najpopularnija jaja ‘na oko‘, omleti i poširana jaja u kombinaciji s hollandaise umakom, dimljenim lososom ili šunkom. Brunch popisu jela ponegdje se dodaju i wafli, palačinke, slane pite, slana i slatka peciva, salate, pladnjevi sa sirevima ili voćem.

Osim hrane, brunch često podrazumijeva i kakav osvježavajući, čak i alkoholni napitak. Najpopularnije su mimose, kombinacija pjenušca i soka od naranče, ali i lagani kokteli poput Huga, koji se radi s vinom, mineralnom vodom i sirupom od bazge, zatim rose limunada, pa čak i mojito. Naravno, nije zabranjeno naručiti niti kavu (ako je niste stigli popiti uz doručak), čaj, cijeđeni sok od naranče, smoothie ili dobru limunadu.

KOKTEL S NARANČOM, A NIJE MIMOSA

image
@ Aboutnicoeller Instagram/

KAKO NAPRAVITI BRUNCH KOD KUĆE?

Kada smo definirali pojam bruncha i što sve podrazumijeva, vrijeme je da pravu malu gozbu pripremite sami. U nastavku donosimo nekoliko recepata koji će vam itekako dobro doći, ali i savjete koje vrlo lako možete primijeniti i kod pripreme doručka ili laganog ručka na užurbane dane.

ZA POČETAK, JAJA!

Jaja su apsolutne zvijezde gotovo svakog bruncha. Obožavamo ih pripremljena na različite načine, a posebice poslužena na tostu u kombinaciji s dobrom šunkom i umakom. U tom slučaju, uvijek najradije biramo poširana jaja, a kako ih najjednostavnije napraviti, bez straha da će se pri kuhaju raspasti, saznajte u tekstu koji smo objavili kada smo testirali metodu Anje Maršić, poznatije kao Hungry Anja. Od tada ih ne radimo na niti jedan drugi način i uvijek ispadaju savršeno kuhana.

TRIK ZA SAVRŠENO POŠIRANA JAJA

image
Berislava Picek/Cropix

Osim poširanih, uvijek možete napraviti i jaja pečena na željenoj masnoći, a želite li izbjeći tekući žumanjak, svakako razmislite o pripremi omleta na jedan od pet načina po receptima Slavice Šagolj koje također donosimo u nastavku. Pripremili smo i mali vodič za kuhanje jaja pa, ako brunch radite za veći broj ljudi s različitim ukusom kada su jaja u pitanju, svakako razmislite da ih ubacite u lonac i odjednom skuhate više. Pripazite samo na vrijeme kuhanja i jednostavno ih napravite po guštu svakog gosta za stolom bez previše truda. Plus, tu je još jedan način poširanja za one s nešto više iskustva.

KAKO SAVRŠENO ISPEĆI JAJE?

image
Berislava Picek/Cropix

OMLET NA 5 NAČINA

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO PRAVILNO SKUHATI JAJA?

image
Berislava Picek/Cropix

IMA LI BRUNCHA BEZ AVOKADO TOSTA?

Avokado tost nije tost s guacamoleom ili tanko rezanim kriškama avokada. Definicija avokado tosta su hrskavi kruh i usitnjeni avokado na koji se onda dodaju začini po želji. Najosnovniji su sol i papar, a dobra opcija mogu biti i pahuljice čilija, različiti umaci i preljevi poput srirache ili aceta balsamica, ali i svježe povrće, pa čak i slanina. Nije neobično da u restoranu avokado tost dobijete poslužen s prepolovljenim cherry rajčicama, feta sirom, šunkom, ranije spomenutim jajima i lososom.

MALO DRUGAČIJI AVOKADO TOST

image
Berislava Picek/Cropix/

Stoga, ne postoji univerzalan recept za avokado tost već sve što trebate jest usitniti avokado vilicom, premazati ga po tostiranom kruhu, a zatim slušati sami sebe i nadijenuti ga dodacima po želji. Mi ga, primjerice, volimo s mladim lukom i sitno sjeckanom, slatkom rajčicom.

Osim klasičnog načina, jednostavan dodatak brunchu bit će i hrskavo zapečeni kruh poslužen s tanko rezanim ploškama avokada koje ste samo poprskali s malo limunova soka i začinili po želji. Izgledat će efektno, a bit će i ukusno.

Ono što bismo svakako voljeli dodati jest da je avokado prilično mastan te mu neće biti potrebno dodavati maslac, kiselo vrhnje ili maslinovo ulje.

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO NAPRAVITI ONAJ SVILENKASTI ŽUTI UMAK?

Umak koji se najčešće poslužuje uz jaja za brunch nosi naziv hollandaise, najpoznatiji je kao jedan od sastojaka jaja Benedikt i radi se od žumanjaka, maslaca, limunova soka i papra.

Kako biste ga napravili, najprije pripremite 120 grama maslaca, 3 veća žumanjka, jednu žlicu svježeg limunova soka, prstohvat soli i malo papra. Maslac najprije otopite u posudi, neka se stvori pjena, ali nemojte dopustiti da poprimi smeđu boju. Zatim pripremite posudu s vodom, a na nju stavite drugu posudu u kojoj ćete na pari kuhati umak. Gornja posuda ne smije dodirivati vodu. U nju stavite umućene žumanjke i limunov sok i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dodajte otopljeni maslac i nastavite miješati dok ne dobijete umak. Pazite da jaja ne skuhate i da se ne pojave grudice. Pripazite i da umak ne postane prevruć i razdvoji se. Maknite umak s izvora topline, začinite ga soli i paprom i odmah poslužite s jajima.

Osim s jajima, hollandaise umak se odlično slaže i uz šparoge, meso i ribu, ali i artičoke. Ukradite nam ovaj recept.

image
Scot Eckersley/Unsplash /

Naš je savjet da, prije nego što se upustite u pripremu, za svaki slučaj ipak pogledate i koji video recept. Cijela stvar bit će vam daleko jasnija. U nastavku vam, stoga, ostavljamo onaj Jamie Olivera.

AKO IMATE VIŠE VREMENA, NAPRAVITE SLANU PITU

Slane pite idealne su za veća društva, praktične su za pripremu i već samo jedna zadovoljit će veći broj ljudi, posebice ako su ljubitelji klasičnog quichea ili jednostavnije slane galette pite. Osim toga, napraviti možete i mini preokrenute pite od lisnatog tijesta priprema kojih će vam oduzeti 10-ak minuta, a mogu biti odličan finger food i prilagoditi ih možete samo svom ili ukusu svojih gosti.

QUICHE S TRI VRSTE LUKA

image
Berislava Picek/Cropix

PREOKRENUTE BRZE PITE OD LISNATOG TIJESTA

image
Lidija Lončarić/

ŠTO MI JOŠ TREBA?

Kada već obilazite klupe na tržnici, kupujete najbolji kruh i peciva, tražite domaća jaja i zavirujete na police supermarketa, opskrbite se i dimljenim lososom, koji je uvijek dobar dodatak jelima s jajima, zatim finom šunkom (naša preporuka je odlazak u Salumeriu Mangiju gdje nude stvarno dobru iz Italije) i pršutom, a cijelu stvar uvijek možete začiniti i dobrom burratom. Poslužiti je možete na svježoj salati, uz koju slatku cherry rajčicu, malo cvijeta soli i maslinova ulja.

Ne zaboravite niti zapečeni kruh koji, ako vam toster oduzima previše vremena, možete napraviti i u pećnici. Stari kruh narežite na šnite, poprskajte ga maslinovim uljem, rasporedite po papiru za pečenje i pecite 5-10 minuta na 200 stupnjeva, ovisi koliko želite da bude hrskav. Kada je gotov, natrljajte ga režnjem češnjaka i ubacite u zdjelu za posluživanje.

Slanim jelima možete dodati i pečene breskve ili marelice, grožđe koje se sjajno slaže uz pršut i sir, a uvijek ga možete ubaciti i na kakvu platu za klasičare kojima je za dobar brunch dovoljna i selekcija domaćih narezaka i sireva.

A ŠTO JE S ONIMA KOJI VOLE SLATKI BRUNCH?

Ne brinite, nismo zaboravili na one koji uvijek radije biraju slatke zalogaje. Kada je u pitanju brunch, dobra opcija bit će slatki pohani kruh koji možete poslužiti s javorovim sirupom ili medom, dodajte voće, a u kombinaciju možete ubaciti i čokoladu.

image
Brooke Lark/Unsplash/

Slatki pohani kruh napravite s mliječnim kruhom. Dobar odabir bit će japanski shokupan koji možete kupiti u zagrebačkoj zanatskoj pekarnici Korica, a kada se dobro natopi mješavinom jaja i mlijeka ili slatkog vrhnja, pecite ga na ulju (ili pomiješajte ulje i maslac), kako bi poprimio finu aromu i zamirisao cijelu kuhinju.

SLATKI POHANI KRUH KAKO GA RADE U ROUGEMARINU

image
Bojan Haron Markicevic/

Osim pohanog kruha, dobra opcija bit će i američke ili klasične palačinke, ali i slatki kruh. Zaigrajte se i napravite ga s tikvicama ili mrkvom, dodajte mu kockice čokolade ili omiljeno voće po želji. Biskvit kolači uvijek su hit, posebice ako ostaju sočni i nakon što ih narežte i poslužite. U nastavku donosimo nekoliko naših favorita.

BANANA BREAD

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

DVA SLATKA KRUHA S BOROVNICAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/

SLATKI KRUH S KIKIRIKIJEM I ČOKOLADOM

image
Berislava Picek/Cropix/

Za raskošan slatki dio stola razmislite i o kakvom dobrom sezonskom galetteu, muffinima, košaricama od lisnatog tijesta i sličnim poslasticama.

GALETTE PO RECEPTU JANJE BENIĆ

image
Neja Markicevic/Cropix/

Granola, zobene pahuljice i slična jela također mogu biti dio vašeg bruncha. Granolu lako možete napraviti i sami, a od zobenih pahuljica možete napraviti kašu ili, još bolje, overnight oats s orašastim maslacima, kokosom ili čokoladom, koje ćete zatim samo staviti na stol i prepustiti gostima da odaberu kombinaciju i okus koji im najbolje odgovara.

RECEPT ZA GRANOLU

image
Lidija Lončarić/

KAKO POSTAVITI STOL ZA DOBAR BRUNCH?

I na kraju, kako bi vaš stol izgledao što privlačnije, pažnju vrijedi usmjeriti i na to kako ga postavljate, posebice ako vam u goste dolazi veća ekipa gurmana koje je teško impresionirati. Hranu koju ste pripremili rasporedite u zdjelice i suđe različitih veličina, dodajte i pokoji plići i dublji tanjur u koji ćete staviti svježe voće, a dobra ideja mogu biti i zdjelice s različitim namazima i dipovima kao što su humus i tzatziki, različite paštete i džemovi za slatki dio stola.

image
Colin Michel/Unsplash/

Pobrinite se i da je kruh koji poslužujete kvalitetan, a želite li da stol izgleda zbilja bogato, ubacite i koji kroasan, cimet rolicu ili što već pronađete u omiljenoj pekarnici. Osim kruha, više nego dobra opcija bit će i focaccia.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI KAKO BISTE NAPRAVILI NAJBOLJU FOCACCIU

image
Sandra Rončević/

Poslužujete li kuhana jaja, ogulite ih i ostavite cijela, a tek poneko prepolovite kako bi na tanjuru izgledalo efektnije. Poširana jaja završite tek pred samu konzumaciju, a isto vrijedi i za pečena jaja.

Ne zaboravite niti na veliki vrč vode i pića po izboru, čaja i kave. Na kraju sve zajedno zaokružite vazom koju ćete ispuniti cvijećem i uživajte u ugodnom društvu, ambijentu i hrani. I ne zaboravite, u nekim dijelovima svijeta brunch može potrajati i do 16 sati poslijepodne, stoga, ne dajte da vas vrijeme ograničava. Vikend je, vrijeme za maksimalno opuštanje, uživanje i - brunch!

GDJE U ZAGREBU NA BRUNCH?

U slučaju da ste uspjeli doći do kraja ovog teksta, ali ipak niste zainteresirani za pripremu bruncha kod kuće, u nastavku ostavljamo nekoliko zagrebačkih adresa s provjereno dobrom ponudom bruncha.

EGGSPRESS je uvijek dobra ideja ako želite uživati u top jelima s jajima.

BROOM 44 na tržnici Dolac nudi odličnu kavu i druge tople i hladne napitke, a ovdje volimo pojesti i njihove hrskrave rolice. Nude i odlične veganske opcije.

SALO je sjajna ideja ako tražite mjesto s dobrim sendvičima i slasticama od dizanog tijesta. Preporučujemo i njihov tost s jajem, štrukle, a za desert se obavezno zasladite nekom od slastica Petre Jelenić.

Nedavno otvoreni LE KOLAČ u Parku kneževa također je dobra opcija za brunch, a nedavno su i proširili ponudu pa svakako svratite na njihove društvene mreže.

Na istoj adresi, nekoliko koraka dalje, nalazi se i BOOGIE LAB, gdje možete pojesti sendvič, pizzu, naručiti shakshuku ili neko drugo, jednako slasno jelo.

MELT je mjesto na koje se odlazi na zdravije varijante bruncha, a isti je slučaj i s ROOTS barom.

MEET MIA nudi različite sendviče nakon kojih se također možete zasladiti kakvom slasticom, a dobra opcija za brunch bit će i DEŽMAN BAR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:08