VIKEND PROJEKT

Svi vole slasne gyoze, evo kako ih napraviti kod kuće i gdje u Zagrebu pojesti stvarno dobre

Svilenkasto pareno pa do hrskavosti zaprženo tijesto možete napraviti i sami, evo kako!

Hrskavi azijski jastučići punjeni omiljenim mesnim, vegetarijanskim ili veganskim mješavinama možda se na prvu čine previše složenima za pripremu kod kuće, no svatko tko ih je u svojoj kuhinji motao, pario i pržio barem jednom, reći će kako čitav proces nije ništa složeniji od, primjerice, motanja sarme. U pitanju su meki zalogaji posebno oblikovanog tankog tijesta kod kojih je posebno važno pažnju obratiti na omjer mesa, povrća, začina i samog omotača, a kada su gotovi, poslužuju se uz jednostavne umake na bazi soja sosa ili uz, po mnogima omiljeni, slatko ljuti umak.

Vjeruje se kako se gyoze u Japanu jedu još od ranih 1800-ih, no kako su japanski stil yaki-gyoza, kakve poznajemo i najčešće u restoranima jedemo danas, proslavili japanski vojnici tek po povratku iz Drugog svjetskog rata.

image
Mario Kucera/Cropix

ŠTO VAM SVE TREBA ZA PRIPREMU?

Za pripremu tijesta trebat će vam svega tri sastojka, brašno, vruća voda i sol, a punjenje, pak, u potpunosti možete prilagoditi samo svom ukusu. Čak i ako niste preveliki ljubitelj azijskih okusa, tijesto za gyoze trpi baš svaku smislenu kombinaciju koja vam padne na pamet, a pojavi li se ipak kakva dvojba, sjetite se kako je, primjerice, chef Tvrtko Šakota u tijesto za gyoze svojevremeno upakirao svježi sir pa ga poslužio u juhi od sirutke dimljene na ugljenu, na misu od domaćeg bijelog graha i kod svojih gostiju, pa i kod nas samih, izazvao potpuno oduševljenje.

No, želite li ipak vjerno pratiti recepturu, odlična ideja za punjenje za gyoze uvijek će biti mljevena svinjetina ili junetina, na rezance sjeckani kineski ili običan kupus, u obzir dolazi čak i kelj, a zatim su tu i dodaci poput ribanog đumbira, ribljeg umaka i sezamovog ulja koji će cijelu kombinaciju podići na jednu novu razinu.

image
Mario Kucera/Cropix
image
Mario Kucera/Cropix

NEKOLIKO DOBRIH SAVJETA

Kako nam je svojevremeno savjetovao chef Mario Mihelj, postoji nekoliko važnih koraka koji će vam pomoći da vaše gyoze ispadnu još bolje. Najprije, obavezno pripremite vlažnu krpu kojom ćete pokriti tijesto za gyoze kako se ono, kad jednom dođete do samog kraja pripreme, ne bi osušilo. Pokraj krpe odmah stavite i zdjelicu s mlakom vodom. Naime, s obzirom na to da se sve radi prstima, dobro je imati mjesto gdje ćete ih oprati, a tu istu vodu možete koristiti i za spajanje rubova tijesta. Također, savjetuje Mihelj, obavezno koristite teflonsku tavu jer se u onima od inoxa gyoze lijepe za dno.

Mi bismo, pak, još dodali, u slučaju da i niste previše spretni s pripremom tijesta, kupiti možete i već unaprijed pripremljeno i oblikovano tijesto namijenjeno baš izradi gyoza. Kupiti ih možete u specijaliziranim trgovinama koje drže azijske namirnice.

U nastavku ostavljamo i dva recepta, jedan je s nama podijelio upravo chef Mario Mihelj, a drugi smo zapisali kada nam je svojevremeno mladi chef Dino Popović održao malu radionicu parenog tijesta.

RECEPT ZA GYOZE DINE POPOVIĆA

GYOZE PO RECEPTU MARIJA MIHELJA

Trebat će vam:

350 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
180 ml vruće vode

Priprema:

Sve sastojke prvo kuhačom pomiješajte, a onda tijesto izradite rukama. Podijelite u tri dijela i ostavite da malo odmori na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljajte u valjak i podijelite na manje dijelove širine oko 10 mm. Razvaljajte u tanke krugove debljine oko 1 mm.

Punjenje:

(za oko 40 komada gyoza)

1 kg mljevene svinjske potrbušine

200 g sitno rezanog kineskog kupusa

1 dcl soja umaka

200 ml ribljeg umaka

200 ml srirache

100 ml sezamova ulja

100 ml soka limete

50 g ribanog đumbira

1 čajna žličica sode bikarbone

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte rukom i ostavite da odstoji 1 sat u hladnjaku. Prije samog punjenja na tavici ispecite malo smjese da testirate okus.

Slaganje gyoza:

Uzmite jedno tijesto u ruku, stavite u sredinu cca 30 g smjese, lagano premažite unutarnje rubove vodom te preklopite tijesto. Vanjsku stranu ruba preklopite pet do šest puta kako biste dobili faldice. U teflonsku ili keramičku tavu (obavezno) stavite malo ulja, zagrijte tavu i slažite gyoze u krug jednu do druge. Kad gyoze dobiju laganu koricu, zalijte ih s 3 dcl vode, poklopite i kuhajte dok voda potpuno ne ispari. Kada voda nestane, otklopite i pecite još par minuta da se ponovno dobije korica na donjem dijelu gyoze i da se počnu odvajati od tave.

image
Marko Miscevic/ Cropix/

GDJE U ZAGREBU POJESTI DOBRE GYOZE?

U slučaju da i niste od kuhanja, a baš jako volite gyoze, izlazak u restoran također može biti dobra ideja. Odlične primjerke isprobali smo u Tori Street Foodu u Španskom, gdje nude varijantu s piletinom i svinjetinom, ali i u We are 50 u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, gdje gyoze možete naručiti u tri varijante - s piletinom, junetinom i vege s kvinojom i dimljenim tofuom.

Nude ih i u SOI-u u Ilici (piletina i tofu), u restoranu Tekka u Radničkoj pune ih s teletinom, a brojne pohvale u posljednje vrijeme stižu i na račun gyoza iz nedavno otvorenog All Saints restorana u Tkalčićevoj ulici gdje možete naručiti varijantu sa svinjetinom ili tofuom. Nalazite li se ipak malo izvan centra grada, dobra opcija bit će i Izakaya u Selskoj ulici te odličan JING YUAN Teahouse & Bistro u Gajnicama.

image
Berislava Picek/Cropix/
image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:08