PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zoran Milanović je novi predsjednik Hrvatske!

 
 Boris Kovacev / CROPIX

“Ovo je trenutak u kojem želim podvući crtu. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika Hrvatske, republike svih građana, Hrvata i onih koji to nisu. U životu sam radio i neke druge stvari. Bio sam premijer, i to mi je bio teret na ovom putu”, istaknuo je u pobjedničkom govoru Zoran Milanović, novi predsjednik Republike Hrvatske.

Predsjednički kandidat SDP-a i lijevo-liberalnih stranaka ostvario je uvjerljivu pobjedu nad Kolindom Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora, koji su održani u nedjelju. Nakon 99,9 posto prebrojanih glasova, Milanović je stekao ogromnu i nedostižnu prednost. Za njega je glasalo više od milijun i 34 tisuća birača, a za Kolindu Grabar-Kitarović tek 928 tisuće, što u postocima iznosi 52,70 naprema 47,30.

U svakom slučaju, Hrvatska je doživjela veliku političku promjenu, i povratak nekadašnjeg premijera i dugogodišnjeg lidera SDP-a. Prije tri godine Milanović je bio proglašen luzerom, a sada je novi predsjednik Republike. To je, ujedno, i veliki trijumf lijevog centra, koji je na ovim izborima podržao Zorana Milanovića.

Odmah nakon objave prvi izlaznih anketa na Facebooku se oglasio i Milanović. “Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjeseci. Ljudi, hvala vam!” napisao je. Izlazeći iz svoje zgrade kratko je komentirao: “Zadovoljan sam, pobjeda je tijesna, ali čista. Večeras ću otići u Tvornicu, štedjeti malo glas, biti kratko s prijateljima i onda otići spavati”.

Milanovićev govor pred pristašama u Tvornici u Zagrebu bio je izrazito koncilijantan. Zatražio je da se ne zviždi Kolindi Grabar-Kitarović pa dodao kako će se truditi biti uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje. “Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Davat ću prijedloge i vjerujem da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih 4 milijuna, koliko nas ima, traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koja je usprkos svim problemima najbolje mjesto za život, projekt u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes”, najavio je novi predsjednik Republike.

Najavio je i kako će surađivati sa svakim tko bude vodio ovu zemlju, što je poruka premijeru Andreju Plenkoviću:

“Neće biti spletki, tajnih dealova ni poslova. Za mene će sve stranke biti iste, jer mi smo parlamentarna demokracija. Sve drugo je put u tiraniju i samovolju, a predsjednik tome mora biti brana. Jedina snaga je snaga govora i hrvatskog Ustava, u kojem ima dobrih i manje dobrih stvari, ali dok je na snazi, treba ga poštovati”, zaključio je Zoran Milanović.

Podjednako miroljubiva bila je prva reakcija predsjednice na odlasku:

“Ostanimo ujedinjeni. Poruka koju moramo izvući je da moramo biti više među ljudima. Zoran Milanović bit će predsjednik idućih pet godina. Neću reći riječi protiv svojih protivnika ni svojih suradnika. Pružam ruku Zoranu Milanoviću da pokažemo što je miran prijenos vlasti. Ono što Hrvatskoj treba je strpljivost. To sam nastojala pokazati posljednjih pet godina. Stavljala sam naglasak na Domovinski rat, na branitelje, na sve njihove obitelji”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je da Zoranu Milanoviću želi svaki uspjeh “jer je to za interes i moje i njegove djece, sve naše djece”, a obraćanje je završila porukom: “Ja sam tu. Ostajem u Hrvatskoj. Nadam se da ćete me shvatiti ako odem na odmor na 10 dana... nisam bila posljednjih pet godina. Moram dovršiti doktorat. Hvala svima.”

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Kolinda Grabar Kitarovic obratila se javnosti nakon izgubljenih predsjednickih izbora
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Jakov Kitarovic
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

I u HDZ-u su priznali poraz odmah nakon objave prvih službenih rezultata. Milijan Brkić je čestitao pobjedniku i odbacio nagađanja o “crnom labudu”, kao uzroku poraza: “Ako Milanović pobijedi, bože moj, hrvatski narod je glasao i poslalo poruku - i kandidatima i onima u strankama koji su iza njih”, rekao je Brkić. Poraz je priznao i Gordan Jandroković, prema čijem post festum sudu, HDZ nije trebao voditi tako desničarski orijentiranu kampanju.

Najveću procentualnu razliku Milanović je ostvario u Istri gdje je dobio 77.000 glasova, a Kolinda 18.000, što je prednost od gotovo 50 tisuća glasova. U Varaždinskoj županiji je pobijedio s 27.000 glasova razlike, u Međimurju s 26.000 glasova više, u Zagrebu s 69.000, a Primorsko-goranskoj županiji s 43.000 glasova više. Osim Zagreba, trijumfirao je u Rijeci (20.000 više), Splitu (za 2000) te Osijeku (tisuću glasova više).

Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila, ali s malom razlikom, u Slavoniji, Dalmaciji i još nekoliko županija, međutim, osjetno tek u Splitsko-dalmatinskoj gdje je dobila 32.000 glasova viška. Naravno, i u dijaspori.

Nedjeljne izbore obilježio je ružan incident jer je Zorana Milanovića ispred Osnovne škole Petra Zrinskog, gdje je njegovo biračko mjesto, verbalno napao jedan birač pri izlasku iz zgrade. Nepoznati muškarac je pri izlasku iz zgrade počeo galamiti i izvikivati uvrede na Milanovićev račun, kojemu je dobacivao da je komunjara i da ne želi dati ruku njegovoj predsjednici. Dok su novinari čekali da Milanović izađe s glasanja, spomenuti provokator počeo je vikati: “Evo ga, komunjara, laže vas, birajte ga, evo vam ga. Milanović mu je pokušao pružiti ruku, ali čovjek je urlao da mu ne treba njegova ruka: “Nisi mi predsjednici dao ruku, ej, ajde briši”. Milanović ga je pokušao ignorirati, a kasnije je ljude pozvao da izađu na izbore.

Izbori su izazvali veliki interes posebno u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović glasao je u nedjelju ujutro u Mostaru. “Priželjkujem kontinuitet jednog razmišljanja predsjednice RH kada je u pitanju BiH u cjelini, a posebno hrvatski narod u BiH”, rekao je Čović, jasno dajući do znanja da je glasao za Kolindu Grabar-Kitarović. Na upit novinara je li HDZ BiH organizirao autobuse kako bi birači mogli doći na biračka mjesta, rekao je kako je “HDZ BiH poduzeo sve da svaki Hrvat koji želi glasati to može uraditi”.

Osim verbalnog napada na Milanovića, izbori su protekli bez većih incidenata, ali, kako je objavio GONG, građanke i građani prijavljivali su nepoštivanje izborne šutnje pa su tako prijavili da su se u Zadru dijelili leci koji su bili negativno usmjereni na kandidata, a u Splitu na kandidatkinju. GONG-u je prijavljen i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za kandidatkinju, što je nakon reakcije DIP-a uklonjeno. Tijekom izbornoga jutra prijavljen je i slučaj agitiranja svećenika za jednu opciju na biračkome mjestu u Petrinji.

Prema Državnom izbornom povjerenstvu, najozbiljniji incident na nedjeljnim izborima za predsjednika države dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao je, zbog čega je pozvana policija i pokrenut optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.

Na kraju, ništa nije moglo utjecati na uvjerljiv Milanovićev trijumf.

Tijek izborne noći koju smo pratili UŽIVO

-------------------------------------------------------------

>>>NOVO<<< 23:21 Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković u nedjelju navečer čestitao je na pobjedi Zoranu Milanoviću, koji će biti novi predsjednik Hrvatske, te najavio analizu rezultata nakon poraza njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović i ocijenio da će HDZ iz svega izaći jači.

"Ne bih rekao da sam razočaran, ali sam malo… Naravno, to je poraz, to treba priznati. Čestitamo još jednom gospodinu Milanoviću na pobjedi. Treba sada malo smiriti strasti, dojmove, onda za par dana analizirati cijelu ovu situaciju i donijeti najbolje odluke za pripremu za parlamentarne izbore", rekao je Butković novinarima.

Nije htio govoriti o tome tko je najodgovorniji za poraz Grabar-Kitarović. "Nije na meni da sada ovdje uperim prstom. Ljudi su odlučili. Vidjet ćemo što će voditelj stožera reći u svome izvješću. Vidjet ćemo, analizirajući rezultate, u samoj stranci gdje smo mogli bolje i iz toga izvući pouke i donijeti neke odluke", rekao je.

Nije htio iznositi ni svoje osobne dojmove, čime je najnezadovoljniji. "Ne bih nešto posebno izvukao. Naravno, nezadovoljan sam rezultatom u konačnici. Očekivali smo pobjedi, ona se nije dogodila i treba vidjeti…", rekao je.

Dodao je kako je općenito teže, kad se vodi Vladu i državu, braniti mjesto predsjednika Republike. "Uvijek je lakše napadati, uvijek je lakše ići u osvajanje vlasti nego je obraniti", ocijenio je.

Na pitanje hoće li se posljedice današnjeg poraza osjetiti na unutarstranačkim izborima odgovorio je kako će sve biti u redu te da će HDZ "iz svega izaći jači", a na dodatno pitanje o Andreju Plenkoviću odgovorio je: "To morate njega pitati. On je predsjednik stranke i Vlade i dao je izjavu večeras".

-------------------------

22:59 Iako su na nizu biračkih mjesta imali razliku od svega nekoliko glasova, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u Lumbardi, na otoku Korčuli su ih dobili jednak broj.

Za svakog od njih glasovao je po 271 birač, pokazuju rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Od 1110 birača u Lumbardi, glasovalo ih je 570 (51,35 posto), nevažećih je bilo 28, a važećih 542 listića.

---------------------

22:11 Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenkoviću zahvalio je na ovih pet godina mandata.

Čestitao je i Zoranu Milanoviću na pobjedu. "Želim mu uspjeha u radu", izjavio je Plenković.

"Mi ćemo analizirati rezultate i razloge zašto se ovo dogodilo. Ja sam već rekao da svi glasovi od centra prema desno koji su išli Miroslavu Škori zapravo davali prednost Milanoviću", kaže Plenković.

Jesu li birači poslušali Škoru?

"On je u prvom krugu izgovarao rečenice koje mu pišu zastupnici Mosta ili pak neki drugi, to je nešto što mi koji pratimo vidimo u sekundi, ali to je njegov izbor i odgovornost. Sve stvari koje su od nacionalnog interesa mi smo rješavali, sve nepravde smo riješili, jačanje vojske i policije, čuvanje granice, sve na način kako treba..."

Najavio da će nazvati Milanovića već večeras i čestitati mu na pobjedi na predsjedničkim izborima, a kada je riječ o suradnji s novim predsjednikom, Plenković kaže:

"Bit će to tvrda kohabitacija u skladu sa Ustavom".

Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------

22:06 Obrađeno je 99,85 posto biračkih mjesta. Milanović ima 52,70 posto, a Grabar-Kitarović 47,30 posto glasova.

---------------------

21:52 U svoj stožer je stigla i Kolinda Grabar-Kitarović koja će sada održati govor.

"Zahvaljujem svima koji su danas izašli na birališta", rekla je Grabar-Kitarović u uvodu.

"Moramo biti više među građanima, među ljudima i to je poruka koju smo danas dobili. Čestitam Milanoviću na pobjedi", rekla je Grabar-Kitarović nakon čega su krenuli zvižduci u njezinom stožeru.

"Nemojte, nemojte, želim mu svako dobro na obnašanju ove dužnosti", rekla je još uvijek aktualna predsjednica.

Više pročitajte OVDJE!

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Kolinda Grabar Kitarovic obratila se javnosti nakon izgubljenih predsjednickih izbora
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

-------------------------

21:47 Izabrani predsjednik Zoran Milanović u svom se stožeru pojavio oko 21:35 sati i održao pobjednički govor.

Milanović je na početku govora čestitao protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović nakon čega su se Tvornicom prolomili zvižduci. Međutim, Milanović je brzo prekinuo negodovanje među njegovim pristašama.

Opširnije OVDJE!

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: obracanje Zorana Milanovica. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

-------------------------

21:35 Obrađeno je 99,66 posto biračkih mjesta nakon kojih je Milanović osvojio 52,70 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,30 posto.

----------------------

21:25 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić stigao je na pozornicu uz povike okupljenih 'Pobjeda, pobjeda' i pjesmu 'Happy Birthday' pošto danas slavi rođendan.

Zahvalio je Bernardić svim glasačima, suradnicima, članovima stranke...

"Izabrali ste nadu umjesto straha, budućnost umjesto prošlost, normalnu Hrvatsku umjesto Hrvatsku podjela", rekao je Bernardić.

"Ovo je pobjeda Zorana Milanovića, pobjeda SDP-a i naših partnera!", rekao je Bernardić.

"Siguran sam da će Hrvatska pod njegovim vodstvom napraviti nužan zaokret, zaokret prema boljem", rekao je šef SDP-a.

Više pročitajte OVDJE!

--------------------

21:24 Obrađeno je 99,07 posto biračkih mjesta: Milanović osvaja 52,69 posto, a Grabar-Kitarović 47,31 posto glasova.

---------------------

21:23 Prvu izjavu nakon pobjede na predsjedničkim izborima dao je Zoran Milanović

"Zadovoljan sam, rezultat je dobar, pobjeda je tijesna, ali čista. Malo ću danas štedjeti glas, biti malo s prijateljima i ići spavati", kratko je rekao Milanović za RTL.

Buduća prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović rekla je da od supruga "očekuje promjenu, na bolje".

---------------------

21:03 Nakon što je obrađeno 97,24 posto biračkih mjesta. Milanović ima 52,73 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović osvaja 47,27 posto glasova.

--------------------

20:56 Zoran Milanović je peti predsjednik Republike Hrvatske! Kandidat SDP-a ima nedostižnu prednosti nad Kolindom Grabar-Kitarović!

------------------------------

20:52 Obrađeno je 95,07 posto biračkih mjesta, a rezultati su ovakvi: Zoran Milanović osvaja 52,83 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,17 posto glasova.

---------------------

20:49 Nakon 82,85 posto obrađenih biračkih mjesta, Milanović vodi s 52,84 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 47,16 posto glasova.

----------------------

20:47 "Mislim da su građani dobro izabrali. Želim čestitati Zoranu Milanoviću, novom predsjedniku, na pobjedi. Vjerujem da će Milanović biti najbolji predsjednik", izjavio je bivši predsjednik Ivo Josipović.

--------------------

20:43 Zoran Milanović osvaja 52,92 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,08 posto nakon 89,77 posto obrađenih biračkih mjesta.

Zanimljivo, dosad je registrirano 75.412 nevažećih glasačkih listića.

-------------------------

20:40 "Poruka birača ide svima nama. Najodgovorniji su oni koji kreiraju politiku, ali mi smo svi zajedno u istom brodu. Sad nije vrijeme za nekakve kritike, mi smo poruku primili", rekao je Miro Kovač.

--------------------------

20:37 U stožer je stigao i Ljubo Ćesić Rojs.

- Ja sam im i ranije govorio da ne treba stavljati u kampanju i Vasu i Anušića, a oni su i još ih pojačali. Pa evo im! Što će biti s HDZ-om? HDZ će opstati, a za Plenkovića treba tek vidjeti. Neka se raspišu unutarstranački izbori pa da vidimo.

Više pročitajte OVDJE!

----------------------

20:36 Zoran Milanović osvaja 53,01 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,99 posto nakon 87,13 posto obrađenih biračkih mjesta.

--------------------------

20:31 Nakon 83,35 posto obrađenih biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 53,26 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 46,74 posto glasova.

-----------------------

20:26 Zoran Milanović osvaja 53,37 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,63 posto nakon 78,89 posto obrađenih biračkih mjesta.

---------------------

20:24 Predsjednik Reformista Radimir Čačić, jedne od stranaka koja je dala podršku predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću, izjavio je nakon objave prvih izbornih rezultata koji daju prednost Milanoviću kako su građani poslali jasnu poruku i odabrali "europski i civilizacijski stav".

"Mislim da nema objektivno realne šanse da se promijene izlazne ankete, ali neka to bude i jedan posto i jedan glas - poruka je potpuno jasna", dodao je.

---------------------------

20:21 Zoran Milanović osvaja 53,28 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,72 posto nakon 75,29 obrađenih biračkih mjesta.

-------------------------

20:17 Nakon 71,05 posto obrađenih biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 53,58 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 46,42 posto glasova.

--------------------------

20:15 Pričekajmo da se pribroje svi glasovi, pričekamo rezultate do kraja. Poraz nije problem nikada priznati i čestitati pobjedniku, problem je čestitati bilo samo Zoranu Milanoviću prije pet godina čestitati Grabar-Kitarović kad je bio predsjednik SDP-a - rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Više reakcija iz Kolindinog stožera pročitajte OVDJE!

-----------------------

20:11 Nakon 65,97 posto obrađenih biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 53,51 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 46,49 posto glasova.

--------------------------

20:07 Stanje nakon više od 60 posto obrađenih biračkih mjesta: Zoran Milanović je osvojio 53,58 posto (503.645 glasova), dok je za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo 46,42 posto birača (436.395 glasova).

------------------------

20:00 Državno izborno povjerenstvo upravo je objavilo prve izborne rezultate. Prema njima, Zoran Milanović osvaja 54,01 posto glasova, dok Kolinda Grabar-Kitarović ima 45,99 posto glasa.

Ovi rezultati stoje nakon 53,62 posto obrađenih biračkih mjesta.

-----------------------

19:46 Objavljene su nove izlazne ankete zaključno s 19 sati. Po njima, Milanović osvaja 53,22 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović 46,78 posto.

---------------------

19:33 "S predsjednicom se još nisam čuo, s premijerom jesam. Izlazne ankete nam ne idu u prilog, razlika je veća no što se realno može dostići. Napravit ćemo analizu kad dobijemo rezultate svih županija", rekao je Gordan Jandroković nakon izlaznih anketa za RTL.

"Strategija nam nije bila pobjednička, a bila je desnija kampanja no što je u stilu HDZ-a. Ta odluka bila je na razini stožera, koji je odlučio voditi kampanju", poručio je predsjednik Sabora.

Više pročitajte OVDJE!

---------------------

19:29 U izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović sat vremena prije zatvaranja birališta dogodio se incident kad je Vinko Gegić Bobetko počeo vikati i izvoditi performans pred novinarima.

O čemu se radilo, pročitajte OVDJE!

------------------------------

19:21 "Čestitao bih Milanoviću na jako dobrom rezultatu, a čestitao bih i Grabar-Kitarović. Ja sam uvijek onaj koji kaže da sačekamo konačni rezultat. Uvijek sam nadam. Kako bilo, narod je poslao poruku. Kome je poruka poslana? Hrvatski narod uvijek šalje poruku kandidatima, i jednom i drugom. Ali šalje i poruku strankama koje su iza kandidata", izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Više pročitajte OVDJE!

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Pracenje izbornih rezultata iz stozera Kolinde Grabar Kitarovic. Atmosfera nakon prvih izlaznih anketa
Na fotografiji: Grlic Radman.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Milijan Brkić

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Pracenje izbornih rezultata iz stozera Kolinde Grabar Kitarovic. Atmosfera nakon prvih izlaznih anketa
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Stožer Kolinde Grabar Kitarović

------------------------

19:19 "S ovim smo presretni. Imamo na umu da su ovo samo ankete, treba pričekati službene DIP-ove rezultate. Htio bih zahvaliti svima koji su izašli. Naravno, prvenstveno našim biračima", Orsat Miljenić, šef Milanovićeve kampanje.

Zagreb, 050120.
Tvornica Kulture.
Pracenje rezultata za izbor predsjednika RH u stozeru Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: atmosfera u stozeru. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Stožer Zorana Milanovića

------------------------

19:16 Ovako se slavilo u Milanovićevom stožeru nakon objave izlaznih anketa.

----------------------------

19:13 Muk je zavladao u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa, ozbiljna i zabrinuta lica okupljenih koji nisu još ni približno napunili veliku kongresnu dvoranu City Plaza centra.

Među njima je zasad gotovo da i nema viših članova HDZ-a, nego tek članovi stranačkih organizacija iz cijele Hrvatske. Pa nam tako gospićki HDZ-ovci priznaju i kako su im se pri objavi izlaznih anketa noge odsjekle, no dodaju kako nada umire zadnja pa možda se rezultat ipak preokrene.

Više o reakcijama iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović čitajte OVDJE!

--------------------------

19:10 Zoran Milanović se nekoliko minuta nakon što su objavljene izlazne ankete oglasio na Facebooku.

"Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mjesci. Ljudi, hvala vam!", napisao je Milanović.

Više o reakcijama iz Milanovićevog stožera čitajte OVDJE!

-----------------------------

19:04 "Ankete nisu ohrabrujuće, ali pričekajmo službene rezultate. Šest i pol posto će dosta teško biti stići, ako ćemo uopće mogli stići", prva je reakcija Ivana Anušića, voditelja stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Više pročitajte OVDJE!

---------------------

19:03 "Trend je jako dobar, jako smo zadovoljni. Nadamo se da će razlika i ostati. Građani su izabrali i izabrali su Republiku", izjavio je Siniša Hajdaš Dončić iz Milanovićevog stožera.

-----------------------

19:01 Naši reporteri su u izbornim stožerima Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića i iz minute u minutu će iz Plaza Event Centra, odnosno, Tvornice javljati sve novosti.

Zagreb, 050120. 
City Plaza.
Slavonska avenija 6.
Drugi krug predsjednickih izbora.
Pracenje izbornih rezultata iz stozera Kolinde Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Praćenje izbornih rezultata iz stožera Kolinde Grabar Kitarović

Damjan Raknić

------------------------

Izlazne ankete nakon drugog kruga predsjedničkih izbora koje je za tri nacionalne televizije HTV, Novu TV i RTL proveo Ipsos otkrivaju da je Zoran Milanović osvojio 53,25 posto glasova, dok je Kolindi Grabar-Kitarović povjerenje dalo 46,75 posto birača.

U 19 sati su zatvorena birališta diljem Hrvatske. Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, a pravo glasa u nedjelju je imalo 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će prve izborne rezultate objaviti u 20 sati na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

Podsjetimo, na izbore za hrvatskog predsjednika do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 milijuna birača, odnosno 43,52 posto, objavio je DIP.

Ta je izlaznost bolja od one u 1. izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina.

U odnosu na prvi izborni krug ove je nedjelje do 16,30 sati glasovalo 190 tisuća birača više, ali i 170 tisuća manje u odnosu na 2. krug prije pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:00