AFERA MREŽA: UŽIVO

Bačić objavio tko će zamijeniti Davora Filipovića

Sve reakcije i vijesti vezane uz veliku aferu u Vladi pratimo iz minute u minutu

Branko Bačić

 Goran Mehkek/Cropix

KLJUČNI DOGAĐAJI

- Nacional jučer objavio transkripte: Suradnik ministra Filipovića obećavao javni novac, ali da ga onda podijele

- Plenković smijenio ministra Filipovića i njegovog savjetnika Lovrinčevića

- Jurica Lovrinčević navodno zastupnicima Mosta dilao informacije

- USKOK pokrenuo izvide

- Oporba u Saboru: Afera Mreža je nova Fimi media, vodi do Plenkovića

- Filipović je već 30. smijenjeni ministar u Plenkovićevim mandatima

- Danas novi transkripti Nacionala, Lovrinčević: Ove godine izvukao sam 140 hiljada eura, mogu i iduće

- Filipović na presici dan nakon smjene: O porukama ništa nisam znao, ali iskreno... Ne vjerujem da je moj savjetnik to napravio


Premijer Andrej Plenković jučer je razriješio dužnosti ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevića radi mogućeg, kako kaže, školskog primjera koruptivnog djelovanja vezanog uz medijsko oglašavanje Ministarstva i političko komplotiranje.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.


NOVO 14:55 Za vršitelja dužnosti ministra gospodarstva imenovan je sadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović koji će tu dužnost obavljati do izbora i imenovanja novog ministra, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić nakon sjednice Vlade u srijedu.

Predsjednik Vlade jučer je razriješio dužnosti dosadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, a Vlada na telefonskoj sjednici razriješila dužnosti posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića, podsjetio je Bačić.

"Danas je na sjednici Vlade, vršiteljem dužnosti ministra gospodarstva imenovan dosadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović koji će tu dužnost obavljati do izbora i imenovanja novog ministra", rekao je potpredsjednik Vlade.

Plan je da se u najskorije vrijeme izabere novi ministar gospodarstva, dodao je Bačić.

"Vjerujem da će predsjednik Vlade vrlo brzo uputiti u Sabor kandidata za ministra gospodarstva. Sazvali bismo izvanrednu sjednicu Sabora i izabrali novog ministra", rekao je.

Upitan hoće li to biti idući tjedan, rekao je kako ne može točno determinirati termin izvanredne sjednice, ali s obzirom na to da su pred nama božićni i novogodišnji blagdani, Bačić je rekao kako je dinamika da se što prije završi s postupkom i da se provede rasprava na nadležnom saborskom radnom tijelu. Nakon toga bi zastupnici glasovali o izboru novog ministra gospodarstva.

Na upit novinara potvrdio je da će slušanje i glasovanje na plenarnoj sjednici biti u jednom danu.

image

Hrvoje Bujanović

Dragan Matic/Cropix

Državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva Hrvoje Bujanović je imenovan u kolovozu 2022. godine i tada je ocijenjen kao jedno od najjačih kadrovskih akvizicija kod prelazaka iz privatnog u javni sektor, pisao je Jutarnji u prosincu 2022.

Reputacija Bujanovića bazirala se na prestižnom obrazovanju - bio je američki student s dodatnom vrlo cijenjenom titulom Charterd Financial Analysta (CFA) te još dvije MBA diplome iz Beča i Minnesote - i na 20-godišnjoj karijeri u Privrednoj banci Zagreb.

Međutim, u Jutarnjem listu upozoreni smo kako je iza njega vrlo upitna situacija s transakcijama dionicama Plive sada već davne 2006. godine, kada je radio kao direktor Sektora investicijskog bankarstva PBZ-a. Naime, zbog njegovih postupaka Hanfa je nakon provedene istrage u studenom 2006. čak izdala rješenje drugoj najvećoj banci u RH o oduzimanju dozvole za trgovinu vrijednosnima papirima, ali su to oduzimanje uvjetovali novim kršenjima Zakona o tržištu vrijednosnih papira godinu dana od pravomoćnosti svog rješenja. Bila je to vrlo neugodna i delikatna situacija po Privrednu banku Zagreb u vremenu dok je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe još bio Ante Samodol, u čije vrijeme je oduzet poveći broj dozvola za rad.

U osnovi je Hanfa nakon vrlo detaljne istrage utvrdila kako je Bujanović davao naloge za transakcije dionicama Plive pripravnicima koje nisu imali dozvole za obavljanje trgovine vrijednosnim papirima, pisao je Jutarnji.


14:35 Nakon saborske rasprave u najnovijoj aferi HDZ je na Facebooku objavio izjave svojih zastupnika Ante Deura i Nikole Mažara koje su iznijeli u Saboru uz komentar.

- HDZ-ovi zastupnici razmontirali su posrnulog predsjednika SDP-a koji je pokušao zaštititi svoje partnere i provokatore iz Mosta - uhvaćene u vlastitu mrežu trgovanja i korupcije. Grbin je napravio medvjeđu uslugu svom ortaku Grmoji, pručuje HDZ preko Facebooka.

Deur je prozvao Peđu Grbina da je "otimač javnog novca“.

- Lagao je o svom prebivalištu kako bi uzimao naknade za odvojeni život i krao novac građana. Zašto, kolega Grbin, javno ne priznate „da, ja sam lagao, ja sam otimao, ja sam predsjednik SDP-a koji je na prevaru sebi pribavljao novac“?! Zašto spašavate raskrinkanog Grmoju?! Osim, naravno, zato što Vam je najpouzdaniji suradnik. Čega tu još ima?, upitao ga je.

- Svjedočimo presedanu - da jedna oporbena stranka, a to je SDP, traži da se Sabor raspusti zbog druge oporbene stranke, a to je MOST. Uvaženi Grbin, bilo bi Vam bolje da svoje nišanske sprave usmjerite prema MOST-ovcima, a da svoje komplekse prestanete liječiti HDZ-om, poručio je u Saboru Nikola Mažar.


13:58 Lijeva saborska oporba poručila je u srijedu da je vrijeme da premijer Andrej Plenković ode jer se ne može izuzeti od odgovornost za najnoviju aferu izvlačenja javnog novca, ustvrdivši da ministar gospodarstva Davor Filipović nije smijenjen zbog korupcije već zato što je prekršen zavjet šutnje, te da je sve postalo klaunijada.

„Nije razlog zašto je Filipović morao letjeti korupcija, niti je problem što frajer govori da je u godini dana digao 140 tisuća eura, problem je što je prekršen zavjet šutnje, problem je što smo imali cinkera u vlastitim redovima”, ocijenio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Ako prijedlog o raspuštanju Sabora ne dođe na dnevni red u roku od 60 dana, najavio je, sakupljat će potpise oporbe kako bi ga pogurali na raspravu.

Grbin je pritom podsjetio da je savjetnik ministra Jurica Lovrinčević ušao u Vladu uz suglasnost Plenkovića, uz njegovu potpis, postao član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša. Riječ je o novcu hrvatskih građana koji se „mažnjavao po principu za dva eura koji su išli iz ministarstva jedan se vraća njemu”, kazao je i upitao koliko je još takvih.

„To je kontinuitet politike HDZ-a. Može se lice na čelu stranke promijeniti, pa je to danas Andrej Plenković, a prije 15 godina je to bio Ivo Sanader. Imena se mijenjaju, politika i način rada HDZ-a ostaju isti”, ustvrdio je Grbin.

Sandra Benčić (Možemo!) kaže da najnovija afera nije razotkrila nego potvrdila ono što već dugo znamo, a to je da novci naših građana, novci iz državnog proračuna su zapravo bankomat za stranačke interese, ali i privatne interese. „ Ono što je afera pokazala je da je Andrej Plenković nastavio politiku Ive Sanadera korištenjem javnih sredstava za kupovanje medijske slike o sebi po principu ogledalce, ogledalce tko je najljepši na svijetu, onaj tko plati više”.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Plenković, izjavila je, sada je konsterniran što platformu koju je stvorio za zarobljavanje određenih medija koristi ponekad i neko drugi za svoje interese, te što je njegov ministar, „njegov space shuttle”, doveo u vladu Lovrinčevića koji je putem ministarstva, ministra i političkih stranaka rješavao svoje privatne interese. „ S jedne strane je Pavle Vujnovac, s druge strane Lovrinčević”, ustvrdila je .

Benčić smatra da je Plenković sve znao, tko je Lovrinčević, tko je Pavle Vujnovac. „A mi ćemo se svi ovdje praviti da je to slučajno, da je 30 ministara otišlo slučajno, a da jedino Andrej Plenković nije ništa znao”. Jedino rješenje je raspuštanje Sabora i izbori, naglasila je.

Za HDZ-ov prebacivanje odgovornosti na Most, ali i ostalih stranka kao DP, Benčić kaže da se svi oni nadaju samo jednom, a to je da će zajedno s HDZ-om biti na vlasti. Mostu ne smeta HDZ već samo Plenković, a DP-u je svejedno, ustvrdila je. „ Ovo je klaunijada i zaista Plenković je postao klaun”, zaključila je zastupnica Možemo!


3:31 Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade govorio u jučerašnjim smjenama Filipovića i Lovrinčevića.

- Sve je vrlo jednostavno, Lovrinčević je praktički počinio koruptivna djela, zajedno s određenim medijima, a informacije koje su bile selektivne su ti predstavnici davali nekim strankama. Lažne oporbene teze o čovjeku koji čak nije ni član HDZ u potpunosti odbacujemo. Cijela operacija je napravljena kako bi se napravila šteta Vladi. Odabir Lovrinčevića je bila politička odgovornost Filipovića i zato je on razriješen. Ono što nije dobro je da se razotkriva sprega Lovrinčevića i dijela medija i dijela oporbe. Ovo je afera u kojoj nema članova HDZ-a, poručio je. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:14 Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan izjavio je u srijedu da je Mostov zastupnik Nikola Grmoja jedan od ključnih aktera afere zbog koje je smijenjen ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, ustvrdivši da se radi o napadu na Vladu i premijera Plenkovića.

"Iz transkripata se može zaključiti da se radi o određenom obliku koruptivnog djelovanja i da je državnim novcem, putem selektivnih podataka, ovo bio napad na Vladu i premijera Plenkovića", rekao je Habijan na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru. Opširnije pročitajte OVDJE.


12:51 Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić gostovala je u N1 studiju gdje je komentirala najnoviju aferu zbog koje je ministarstvo gospodarstva morao napustiti Davor Filipović.

Benčić smatra da je ovim činom Plenković kao premijer postao smiješan.

“Da ne kažem klaun. Imati vladu iz koje otišlo 30 ministra i tvrditi da on ni za jednu od tih afera on nije ništa znao je nakaradno, kao što je nakaradno podržavati takvu Vladu i premijera. To je jedan kroz jedan. Svaki puta kada Plenković kaže stabilnost mi se grohotom smijemo. Njemu se vlada permanentno raspada”, rekla je.

“Ova afera pokazuje unutarnje borbe u HDZ-u i frakcije unutar HDZ-a. Jučer smo tražili da dobijemo podatke o svim isplatama svih državnih tvrtki, ministarstava i agencija prema medijima. Ima i druga strana, i mediji mogu sada pokazati koliko novaca od različitijih državnih tvrtki dolaze pa ćemo vidjeti odakle ta sredstva dolaze i za što služe. Ovo ide u prilog onome čemu stalno govorimo, a to je da je Plenković zarobio sve institucije, a imamo i zarobljene medije, ne sve”, dodala je.

“Namjerno izbjegava regulirati način oko dodjele sredstava medijima. To je moguće, mi smo to u Zagrebu napravili sa sindikatom novinara i HDN-om, da to bude transparentno prema natječajima i da svatko to može vidjeti i da to bude u interesu javnosti, a ne stvaranje medijske slike o jednoj stranci”, navela je Benčić.

“Ova afera razotkriva da cijeli desni politički spektar ima neke spregu s određenim gospodarskim interesima. U ovoj aferi to su interesi trojice suvlasnika Pevexa – Lovrinčević, Radić i Vujnovac. Radić i Vujnovac imaju svoje političko krilo, to je Domovinski pokret, a Lovrinčević je izabrao Most, a svi oni zajedno imaju HDZ i svi se interesi kanaliziraju prema Plenkoviću i zato sam rekla da je mecena korupcije”, ustvrdila je.

“Ako premijer zaista o sve tome ništa ne zna onda je krajnje nesposoban. ne moguće da vam se sve godinama događa pod nosom, a da vi ništa ne znate”, dodala je.

Napomenula je da je najviše koristi od afere “plin za cent” imao Vujnovac.

Kaže da bi ona, kada bi imala takvu informaciju, provjerila bi tko stoji iza nje.

“Kada shvatite da iza toga stoji privatni interes čovjeka koji je duboko umočen u različite afere preuzimanja tvrtki i da je bio u talu s Vujnovcem i da ima udio u Pevexu koji ne želi prodati, pa Vujnovac gubi, onda shvatite da nećete biti dio te igre, ali da to mora izaći u medije”, rekla je.


12:40 Zastupnik Mosta Nikola Grmoja bio je gost N1 Studija uživo gdje je komentirao aferu Mreža.

“Mislim da sam kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća obvezan informacije podijeliti s javnosti. Nevjerojatno mi je da Plenković problematizira to da bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević nisu šutjeli, nego to što su dostavljali informacije novinaru koji ih je dostavljao meni. To ga više zabrinjava od afere Pola-pola ili afere Mreža gdje je očito savjetnik ministra kupovao naklonost medija javnim novcem”, rekao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

“Ovo je jedna ogromna afera, ovo je nova Fimi medija. Što se imaju HEP, JANAF, Hrvatske vode reklamirati u medijima? Da li tako vlada Andreja kupuje medije i anketne agencije i korupcijom ostaje na vlasti? Premijer je više zamjerio to da smo dobivali informacije o aferi Plin za cent nego što su oni sad uključeni u novu aferu. Informacije vjerojatno nisu dostavljene samo meni, nego su i drugi mediji to znali. Zadatak Mosta kao oporbene stranke je da sve ono što vlada loše radi prijavimo javnosti”, kazao je Grmoja.


11:49 Državnim novcem plaćane su kampanje Mosta i HDZ-a - poručio je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić, komentirajući razvoj afere Mreža.

Dakle, afere koju je otkrio tjednik Nacional objavom priče o tome kako je posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević lokalnoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca - nakon čega je predsjednik Vlade jučer rano poslijepodne hitno smijenio Lovrinčevića i ministra gospodarstva Davora Filipovića.

- Svi su analitičari jučer počeli povezivati aktere s pričom oko takozvane afere "Plin za cent", no postoje jake indicije, kao što sam ovdje govorio pred četiri mjeseca, da su to osobni interesi koje netko provlači preko Ministarstva gospodarstva i preko Vlade. Sve je krenulo s aferom vezanom uz milijardu kuna izvučenih iz Ine. Kao što znamo, gospodin Filipović je javno lagao, a kasnije više nije mogao demantirati, da je imao redovitu komunikaciju s Goranom Husićem i Damirom Škugorom. S tom dvojicom je ručao u konobi ‘Dida‘ u Zagrebu. Cijela ta priča očito je krenula s tim stručnjacima za plin koji su uzeli milijardu kuna. Oni su tumačili situaciju oko plina Lovrinčeviću i Filipoviću, a oni su to dalje preko novinara Vlahovića davali Mostovim zastupnicima Nikoli Grmoji i Zvonimiru Troskotu. Mi pričamo o aferi od 150 milijuna eura. Pred četiri mjeseca jedino je Domovinski pokret govorio da moraju otići i Plenković i Filipović i Barbarić (Frane, direktor HEP-a, nap. a.). Cijela oporba je tražila ostavku Plenkovića i Barbarića. Ovdje imate nalogodavce, Plenkovića i Filipovića, koji stavljaju uredbu na snagu i naređuju HEP-u da mora otkupljivati plin od Ine. HEP provodi tu odluku. Postoji li ijedno kazneno djelo gdje nalogodavac nije kriv, a izvršitelj jest? - poručio je Radić. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Mario Radić

Damjan Tadic/Cropix

11:15 Početak konferencije za novinare dojučerašnji ministar Davor Filipović iskoristio je da istakne uspjehe u svom mandatu na čelu Ministarstva gospodarstva.

- Dužnost mi je ne biti teret niti hrvatskoj Vladi niti HDZ-u niti hrvatskoj državi. Što se tiče komunikacije prema novinaru i medijskoj kući, o tome nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost. Što se tiče napisa o Lovrinčeviću, meni to zvuči vrlo nelogično, u to ne vjerujem. Moj savjetnik je jedan od najimućnijih u našoj domovini, da se upliće u takve sitne stvari, mene to jako iznenađuje, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:47 SDP je u srijedu u saborsku proceduru uputio prijedlog za raspuštanje Sabora zbog „afere Mreža” za koju kaže da je vrlo slična mehanizmu izvlačenja javnog novca kakav je primijenjen u slučaju „FIMI Media“.

U tjedniku Nacional 12. prosinca objavljena je korespondencija Jurice Lovrinčevića, posebnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, i novinara lokalne zagrebačke Mreže tv, te su na portalu tog tjednika objavljene i audio snimke prenesenih razgovora.

Iz navedenih razgovora vidljivo je da se radilo o vrlo sličnom mehanizmu izvlačenja javnog novca kakav je primijenjen u slučaju „FIMI Media“, kada su državne tvrtke, počevši od 2007., u vrijeme kad je predsjednik Vlade i HDZ-a bio Ivo Sanader, novac iz javnih tvrtki uplaćivale toj marketinškoj agenciji, a onda je isti podizan i dalje dijeljen po dogovoru, navodi SDP u prijedlogu odluke za raspuštanje Sabora.

Podsjeća kako su u tom slučaju pravomoćno osuđene tri osobe i jedna politička stranka, HDZ.

Nedugo nakon objave korespondencije iz „afere Mreža“, predsjednik Vlade Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, te je Vlada razriješila njegovog posebnog savjetnika sa svih funkcija.

„Nakon što je i trideseti ministar morao otići iz Vlade, te nakon što je i nakon 15 godina nepromijenjen obrazac viđen u slučaju ‘FIMI Media‘ te kako bi se odmah zaustavila bezočna pljačka kojoj sad već svakodnevno svjedočimo, smatramo da su se stekli uvjeti da se, u svrhu povratka povjerenja građana u najviše institucije zakonodavne i izvršne vlasti u Hrvatskoj, mandat vrati građanima tako da se odmah raspusti Hrvatski sabor i raspišu izbori na kojima će građani odlučiti o novom sazivu Hrvatskoga sabora koji će dati povjerenje novoj Vladi”, stoji u obrazloženju prijedloga.

Oporbene stranke najavile su da će podržati SDP-ov prijedlog o raspuštanju Sabora.


10:15 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu u Hrvatskom saboru da agonija koja se zove Plenkovićeva Vlada mora doći kraju, najavivši da će SDP danas uputiti prijedlog za njegovim raspuštanjem.

"Hajdemo prekinuti ovu igrariju i hajdemo stati na kraj ovoj nevjerojatnoj pljački koja se događa iz dana u dan. Hajdemo dati građanima priliku da odluče u kojem smjeru treba Hrvatska krenuti - a taj smjer je velika promjena", rekao je Grbin, tražeći stanku prije početka rasprave o zakonskom prijedlogu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države.

Grbin je upozorio da se iz države i državnih agencija i tvrtki izvlači novac u ogromnim količinama, gdje je u glavnoj ulozi ponovno HDZ. "Ova agonija koja se zove Plenkovićeva Vlada mora doći kraju. A to može jedino i isključivo na način da vratimo mandat građanima", poručio je Grbin.

"Na potpuno isti način kao prije 15 godina. I mi ćemo sada raspravljati o državnoj imovini", rekao je, podsjetivši na raniju aferu Fimi Media i novu aferu Mreža.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix
image

Peđa Grbin, Bojan Glavašević

Damjan Tadic/Cropix

Na to je reagirao HDS-ov Hrvoje Zekanović poručivši da bi Grbin sada raspustio Sabor kao što je raspustio svoju stranku. "Govori o krađi državne imovine a upravo je on krao državnu imovinu i izvlačio novac iz proračuna i neovlašteno ga konzumirao"; rekao je.

I HDZ-ov Ante Deur rekao je da je "otimač Grbin" propustio reći da je lagao o svom prebivalištu i krao javni novac.

Nikola Mažar (HDZ) pozvao je Grbina da prestane obmanjivati hrvatsku javnost, kazavši i da SDP po prvi put traži raspuštanje Sabora zbog druge stranke.

"Akteri afere nisu iz HDZ-a, Lovrinčević je strateg, PR stručnjak i medijski savjetnik Mosta. Nišanske stranke usmjerite negdje drugdje a svoje komplekse prestanite liječiti HDZ-om", poručio je.

Javila se i Marija Selak Raspudić.

- Što je vama ovo raspuštanje Sabora kada se u Vladi svakodnevno raspuštate.

Smatra kako i u HDZ-u prepoznaju da je Most snaga koja dolazi a HDZ snaga koja je prošlost.


10:05 Predsjednik Vlade ima ovlast birati svoj tim, ima ovlast i smjenjivati kad procijeni da je ili izgubio povjerenje određenog člana vlade ili kada se događa nešto ovakvo što je za svaku osudu. Premijer je povukao jedini mogući potez, rekao je ministar rada Marin Piletić komentirajući smjenu ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića.

- U situaciji kada imate jasan narativ svjetskih kreditnih agencija da hrvatsko gospodarstvo raste uzastopno 11. kvartal, rekordno niska nezaposlenost, najveći broj zaposlenih u RH i nikad veći izvor financiranja iz europskih i drugih izvora, što je rezultat političke stabilnosti Vlade, u najmanju ruku je čudno da netko tko treba biti dio te uspješne priče s Mostom pokušava rušiti Vladu, rekao je Piletić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ističe kako Most nema program niti viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati, a istodobno konstantno iznosi fabricirane afere.

- Oni selektivno preko bivšeg savjetnika dojučerašnjeg ministra žele destabilizirati hrvatsku političku scenu u godini u kojoj ulazimo u predizbornu kampanju gdje ćemo imati priliku ponuditi viziju Hrvatske za sljedeće četiri godine, rekao je ministar.


10:00 Odmah nakon današnje sjednice Vlade, koja je na rasporedu u 13 sati, premijer Andrej Plenković putuje u Bruxelles.

Naime, čelnici država članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na samitu koji je sigurno jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina.

Plenković je jučer najavio da neće žuriti s imenovanjem novog ministra jer, kako je rekao, ministri se ne pronalaze samo tako.

Imenovanje može biti i početkom iduće godine, jer neće biti izvanrednog zasjedanja Sabora koji s radom završava u petak, poručio je jučer premijer.


9:50 Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva, obratit će se javnosti u 11 sati. Izjavu novinarima dat će u Ministarstvu iz kojega odlazi.


9:18 Nakon objave transkripata u tiskanom izdanju i tonskih zapisa na portalu nacional.hr, premijer Andrej Plenković u utorak je smijenio i Juricu Lovrinčevića i Davora Filipovića. U obraćanju medijima Plenković je rekao: “Sadržaj te korespondencije između savjetnika ministra i novinara je takav da smo svi u Vladi pa tako i ja ostali konsternirani i zgroženi, a time i ja”.

Danas Nacional donosi transkript najduže snimke, u trajanju od 18 minuta i 20 sekundi. U njoj Lovrinčević pojašnjava raspodjelu novca, spominje se tu i jedan Davor, a pred kraj snimke kaže: “Ja sam ove godine izvukao 140 hiljada eura, mogu i iduće. Barem dok sam tu u Ministarstvu, tu di pada lova…”

- Dobro, al’ sad je on zvao, on je recimo sad je nekom slao ekipe, snimali su ovoga direktora tamo HBOR-a, on će im nešto odradit, ima troška, mora plaćat te ljude i to. Nije baš da neće ništa jebo te. Kužiš i on je stalno na raspolaganju, ta cijela televizija egzistira po tome što servisira državne agencije, snima, ne znam ovaj, pa ima dogovore s nekim gradovima pa njih prati…, kaže Vlahović Lovrinčeviću u jednom trenutku, a ovaj mu odgovara:

- Sve je, sve je okej, ali znaš… Kužiš ne znam tko to njega plaća?! Ne mislim ja da mi njega moramo plaćat ništa. Mi možemo imat samo problema jebi ga, ako ne možemo to realno… Ja sam mislio da mogu osigurati da ti funkcioniraš, da Marko funkcionira i to mi je bila ideja. Svatko na svoj način, ali je** ga, znaš…


9:10 Danas se očekuju nove reakcije na smjenu Filipovića i najnoviju aferu. Sabor u 9.30 sati nastavlja sjednicu, a šef SDP-a jučer je najavio da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

image

Plenković i Filipović

Damir Skomrlj/Cropix

Sjednica Vlade Republike Hrvatske na rasporedu je u 13 sati. Prije toga premijer Andrej Plenković sudjelovat će na svečanoj sjednici povodom Dana grada Velike Gorice gdje je predviđen prigodni govor premijera.


8:45 O najnovijoj aferi bilo je riječi jutro su emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘, gdje su gostovali Mostovac Zvonimir Troskot i Nikola Mažar iz HDZ-a.

Zaprepastilo me što je Plenković rekao da ga je zaprepastilo da su činjenice koje su izlazile iz Vlade o aferi plin za jedan cent, više od samog kriminala. Nadalje, Plenković je rekao kako je svog ministra zamijenio zato što je sebi birao lošeg savjetnika. Ako ćemo tom analogijom ići Andrej Plenković treba sam sebe smijeniti, jer je do sada smijenio 30 ministara, kazao je Troskot.

Nikola Mažar iz HDZ-a, naglasio su kako su Troskot i Most nastavili s obmanjivanjem javnosti upravo kada su oni razotkriveni.

- Gospodin Jurica Lovrinčević reketari s državnim novcem jednog novinara, a s druge strane, pušta selektivne informacije zastupnicima Mosta koji su nakon 6 mjeseci prije svega, rješavajući osobne borbe glede aktera u energetici, a paralelno s time pokušali su destabilizirati političku situaciju i rušiti Andreja Plenkovića, rekao je Mažar.

Mažar naglašava kako ovo nema veze s aferom FIMI media, ali ima veze s aferom Grizli iz 2016. godine.

- Modus operandi Mosta je jasan. Koristi selektivne informacije, a onda na temelju njih obmanjuje javnost i ide u smjeru kako bi nanio političku štetu aktualnoj Vladi. Most je umočen u ovu aferu, rekao je.

Troskot se osvrće na aferu plina za jedan cent gdje je uredbama Vlade u trenutku kada već počinju biti viškovi plina na EU tržištu, Vlada Andreja Plenkovića povećala proizvodnju iz INA-e koja je išla preko HEP-a i pojavili su se viškovi koji su završili u rukama Pave Vujnovca, naglasio je.

- Most je na temelju javnih podataka otkrio aferu. Pavo Vujnovac je tajkun koji je na temelju javnih politika došao do novaca i plaćao je plin jedan cent za megavatsat. Naši ljudi su plaćali 77 eura za isto, rekao je.

Mažar naglašava kako Most i Troskot lažu, kako su sve ovo radili na temelju javnih informacija.


8:20 Emisija HTV-a Otvoreno bavila se temom još jedne smjene u Vladi premijera Andreja Plenkovića. Damir Habijan iz HDZ-a dao je svoje viđenje afere.

- Hajdemo biti potpuno otvoreni. Tko su, nazovimo ih dionici, nazovimo to aferom? Dakle, imamo bivšeg savjetnika, bivšeg ministra, koji je nestranačka osoba, odnosno, ne znam je li nestranačka osoba, ali nije član HDZ-a, imamo novinara koji nije član HDZ-a i imamo trećeg dionika, to je Most. Imamo tri aktera, nitko od njih nije iz HDZ-a. Zato ne bih volio, odmah na početku da krenemo i ono što je danas u javnom prostoru, da se ponovno govori o nečemu i veže uz HDZ, objasnio je Habijan.

Nikola Grmoja je govorio o svojem izvoru informacija u aferi "plin za cent".

- Gospodin Habijan je besramniji od Plenkovića. Premijer je jasno razdvojio dvije situacije. Prva je situacija ova koruptivna afera, a druga situacija je da smo mi dobivali informacije vezano uz drugu aferu "Plin za cent", gdje je upletena dakle cjelokupna Plenkovićeva vlada, sam Plenković, gdje su tajkunu Vujnovcu prodavali plin za jedan cent. Gospodin Habijan je tu poslan, to je čovjek koji uopće ne vodi računa o tome kako će ga gledati. On će braniti ovu koruptivnu vladu do zadnjeg daha, istaknuo je Grmoja.

Što se tiče same afere "Plin za cent" Grmoja je rekao da je Most dobivao informacije s više strana.

- Ja sam bio u kontaktu s novinarom Vlahovićem, ne s gospodinom Lovrinčevićem, naveo je.

Rekao je kako je pretpostavljao da je Vlahovićev izvor informacija Lovrinčević.

- On ga je u porukama oslovljavao s "J" i rekao je da su podaci točni. No sve te podatke provjeravao sam i s kolegom Troskotom koji je s drugih strana imao informacije. Na kraju se sve pokazalo točnim. Ja sam ispred DORH-a prvi izašao s informacijom da je PPD preuzeo 63% plina kojeg je HEP otkupio od INA-e po cijeni i to odlukom Vlade u 47 eura po megavatsatu i onda ga tajkunu Vujnovcu prodavao za 1 cent. Dakle, sve se pokazalo točnim, pojasnio je Grmoja.

Naveo je i što on smatra da je danas bilo skandalozno na pressici premijera.

- Njemu je jednako, čak mu je možda gore ovo da dvojica u ministarstvu, Filipović i Lovrinčević, dostavljali informacije o kriminalu Vlade. Dakle, trebali su šutjeti o vladinom kriminalu, nisu smjeli nikome otkriti aferu "Plin za cent". To je ono što je njemu puno problematičnije od toga da mu je savjetnik ministra javnim novcem kupovao medije i tražio još dio novca, naglasio je Grmoja.

Grmoja je na pitanje misli li da je bio dio nečijeg igre ili interesa odgovorio kako to ne misli. Dodao je da su oni bili dio borbe njihove borbe da Hrvatsku oslobode od korupcije i klijentelizma.

image

Davor Filipović

Goran Mehkek/Cropix

- Tko je od nas stradao? Otišao je Barbarić, otišao je Filipović, otišao je Lovrinčević, otići će i Plenković. Vrijeme je da ode, otišlo je 30 ministara. Ovo je afera njegove vlade. Ne mogu vjerovati da nekom pada na pamet kritizirati oporbenu stranku zato što je dobila informacije koje su se pokazale točnim i što je s tim informacijama upoznala javnost. Sve ono što smo mi govorili, a to je da je PPD Pavle Vujnovca preuzeo 63% plina iz HEP-a, pokazalo su se točnim. HEP je viškove plina tajkunu Vujnovcu u nekim danima prodavao i po 1 cent po megavatsatu. Neka hrvatski umirovljenici, hrvatski građani dobiju takvu cijenu energenata, rekao je.

Ponovio je da će sa svakom informacijom koju dobije, a koja razotkriva korupciju, upoznati javnost.

- Kao predsjedniku antikorupcijskog vijeća to je moj zadatak, ja ne smijem nikoga štititi. Ja moram sa svim informacijama koje imam, a koje se tiču korupcije ključnih ljudi u državi, izaći u javnost, naglasio je Grmoja.


Premijer Andrej Plenković smijenio je jučer s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, priopćeno je iz Vlade, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebnim savjetnikom u Filipovićevom kabinetu.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

U priopćenju iz Banskih dvora navodi se da je predsjednik Vlade potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja te time "ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra".

U priopćenju se dodaje da je danas održana i telefonska sjednica Vlade "na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada.

Plenković je kasnije pojasnio da je do smjene došlo radi mogućeg, kako kaže, školskog primjera koruptivnog djelovanja vezanog uz medijsko oglašavanje Ministarstva i političko komplotiranje.

- Riječ je o situaciji bez presedana, svašta jesmo, ali ovakvo nešto još nismo doživjeli i reagirali kako smo reagirali", ocijenio je Plenković odbacivši teze da je bivši ministar gospodarstva bio njegov miljenik ili pouzdanik. "To je zlonamjerna teze koja se ničim ne može potkrijepiti", ustvrdio je premijer.

Jučerašnja događanja izazvala su žestoku raspravu u Saboru, a oporba je ocijenila da je afera Mreža nova Fimi Media koja vodi do premijera Andreja Plenkovića.

- Riječ je o strahovitoj pljački koja je usporediva samo s aferom Fimi Media, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin, koji je rekao da će SDP u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

- Odlazak Filipovića i Lovrinčevića ne znači ništa. Ovdje mora otići Plenković, glava hobotnice, poručio je.

U slučaj Mreža umiješan je i Mostovac Nikola Grmoja. Večernji list je, naime, u utorak objavio preslike WhatsApp poruka između Lovrinčevića i Marina Vlahovića, koje je novinar potom prosljeđivao Nikoli Grmoji, drugom čovjeku Mosta. Grmoja nam je potvrdio autentičnost poruka. Sad je posve jasno da su informacije oko afere plin za cent Mostu dostavljene iz Ministarstva gospodarstva, i to preko Jurice Lovrinčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:40