LOKALNI IZBORI

Tomašević novi gradonačelnik Zagreba, uvjerljiva pobjeda Ivice Puljka u Splitu

Marko Filipović je pobijedio u Rijeci ispred Davora Štimca, dok je novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić
Ivica Puljak i Tomislav Tomašević
 Vesna Veselić

Bez obzira na to što je iz tabora dviju najvećih političkih stranaka već sinoć novinarima servirana statistika ukupnih rezultata po svim (i nevjerojatno brojnim za ovako malenu državu) općinama, gradovima i županijama, a prema kojoj su i HDZ i SDP ostvarili iste ili čak i mrvicu bolje rezultate nego na prošlim lokalnim izborima održanima u proljeće 2017. godine, hrvatskom političkom scenom ipak se od jučer počeo se valjati veliki val (dugoročnih?) promjena.

Najveće promjene dogodile su se u dva najveća grada. U Zagrebu i Splitu pobijedili su kandidati političkih stranaka/platformi koje su prije samo par godina bile usko lokalizirane mikro opcije.

Lider platforme Možemo! Tomislav Tomašević uzeo je najveći "skalp" ovogodišnjih lokalnih izbora - postao je gradonačelnik Zagreba, najvećeg i ekonomski daleko najmoćnijega grada u Hrvatskoj. Nakon dvadesetogodišnje ere Milana Bandića, Zagrepčanke i Zagrepčani ulaze u novo doba. Barem su im takvu budućnost obećali "Možemosi". Njegova pobjeda, a time i snaga promjena koju birači glavnoga grada očito žele, naprosto je brutalna. Na jučerašnjim izborima Tomašević je osvojio 200 tisuća glasova, gotovo pa dvostruko više od svog protukandidata, čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore. I, još bitnije, lider platforme Možemo! osvojio je jučer čak 30 tisuća glasova više od dosadašnjeg rekorda lokalnih izbora koji je od 2013. godine držao Milan Bandić.

Kandidat relativno mlade stranke Centar Ivica Puljak pobijedio je HDZ-ova kandidata Vicu Mihanovića također uvjerljivom razlikom (trinaest postotnih poena) i time zadao veliki udarac na nacionalnoj razini vladajućoj stranci koja je dosad vladala i Splitom, uz asistiranje Željka Keruma i njegova HGS-a. Dakle, biračice i birači su rekli "ne" dosadašnjim politikama i metodama vladanja u Splitu, a pogotovo u Zagrebu, gradu čiji se visoki dužnosnici administracije (pokojnog) Bandića već godinama vucaraju po sobicama USKOK-a i po sudnicama zbog sumnje na koruptivna djela i raznorazne zloporabe položaja i ovlasti.

HDZ-u najviše županija

Vratimo se još jednom na stare stranke, kako su one zapravo prošle na ovim izborima? Uspoređujući njihove brojke s ovih i prošlih lokalni izbora održanih 2017. - a ne zamarajući se širim kontekstom i "sitnicama", kao što je primjerice činjenica da u Zagrebu i Splitu živi više stanovnika nego u svim gradovima koje su skupa osvojili HDZ i SDP – onda moramo reći da su obje stranke - pobjedničke opcije. Kandidati i kandidatkinje HDZ-a (ponegdje uz pomoć partnera) osvojili su čak 15 od ukupno 20 županija, a prije četiri godine osvojili su "samo" dvanaest. SDP se hvali da je zadržao vlast u obje županije (Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj) te da je osvojio tri grada više nego na prošlim izborima.

No, stvari ipak nisu tako sjajne ni za HDZ ni za SDP. Dok je vladajuća partija osvojila vlast u svih pet najistočnijih županija, a prvi put od samostalnosti Hrvatske i gradonačelničku fotelju u Osijeku, činjenica je da su na istoku zemlje nakon dugo vremena (i propasti HDSSB-a) dobili jakog rivala na desnici. Domovinski pokret zajedno sa svojim partnerima, od kojih je najjači ponovni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, osvojio je respektabilan broj glasova.

Promjena u Istri

Istina, HDZ je ojačao svoju poziciju u središnjoj Hrvatskoj – osvojio je vlast u Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj (s partnerom Darkom Korenom), a veliki uspjeh im je i pobjeda Anđelka Strička na izborima za varaždinskog župana. Zadržali su vlast i u Gradu Dubrovniku (Mato Franković) i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić pobijedio, doduše s malom razlikom, lidera Mosta Božu Petrova. HDZ je uspio s vlasti izbaciti i svog odmetnika Darka Milinovića, novi župan Ličko-senjske županije njihov je Ernest Petry. No, primjetan je trend slabljenja njihove dominacije u Dalmaciji. Osim što su izgubili Split i Šibensko-kninsku županiju, u oporbi će sjediti u brojnim dalmatinskim općinama i gradovima.

SDP-ovi župani Zlatko Komadina i Željko Kolar ostali su na vlasti, kao i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, a uspjeli su zadržati i vlast u svojoj jedinoj velikoj utvrdi – Rijeci. Međutim, pobjeda Obersnelova nasljednika Marka Filipovića nije uvjerljiva, baš kao ni ona u Sisku. Kako su u preostala tri najveća grada ostvarili vrlo slabe rezultate, slaba im utjeha može biti što su vlast osvojili u Varaždinu, gdje je njihov kandidat Neven Bosilj pobijedio dosadašnjega gradonačelnika Ivana Čehoka.

Na sjeverozapadu zemlje očito pušu neki novi vjetrovi. Osim što je reizabrani međimurski župan Matija Posavec sa svojom novom strankom i kandidatkinjom Ljerkom Cividini uvjerljivo pobijedio dosadašnjeg SDP-ova gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, neočekivan i potencijalno politički smrtan udarac birači su jučer zadali, izbacivši ih iz županskih fotelja, i Damiru Bajsu (Bjelovarsko-bilogorska) i Radimiru Čačiću (Varaždinska županija). Zapravo, Čačićevi Reformisti jedni su od najvećih gubitnika lokalnih izbora, jer gradonačelničku poziciju izgubio je u Petrinji Darinko Dumbović.

Iako nisu nigdje osvojili vlast, prehrabro bi bilo tvrditi da su veliki gubitnici ovih izbora Domovinski pokret i njihov lider Miroslav Škoro. Spasilo ih je od te titule Škorinih 100 tisuća glasova u Zagrebu. Most je pak gubitnik izbora, jer značajniju pobjedu ostvario je samo Miro Bulj koji je postao gradonačelnik Sinja. Baš kao i nova stranka LiPO Darka Milinovića. Osim njega, izbore su izgubili i predsjednik Glavnog odbora stranke i dosadašnji gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, te potpredsjednik stranke i dosadašnji gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Vjetrovi političkih promjena zatresli su snažno i istarskog dosadašnjeg hegemona. Osim što je Boris Miletić jedva, sa samo 54 glasova više, pobijedio SDP-ova Danijela Ferića u utrci za istarskog župana, IDS je vlast izgubio u Puli gdje je njihova kandidatkinja Elena Puh Belci izgubila od nezavisnog Filipa Zoričića. A gradonačelnica Pazina postala je Suzana Jašić iz platforme Možemo! koja je pobijedila njihova dugogodišnjeg gradonačelnika Renata Krulčića.


Izbornu večer pratili smo iz minute u minutu

>>>NOVO<<< 23:08 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u nedjelju je po okončanju lokalnih izbora poručio da je pred njima okupljanje građanske, lijeve progresivne Hrvatske te najavio kontrolu izbornih listića za istarskog župana jer je SDP-ov Ferić izgubio za samo 54 glasa od IDS-ova Miletića.

"Birači su nam dali povjerenje, ali i veliku zadaću da gradimo bolju Hrvatsku. Ovi izbori su pokazali nešto važno, od Pule preko Zagreba, Splita, Varaždina do Korčule birači su rekli ne korupciji, ne klijentelizmu, ne nepotizmu", izjavio je predsjednik SDP-a.

Dodao je da ih to obvezuje da kao jedna od vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj to nastave činiti i u budućnosti, boriti se i graditi bolju i jaču Hrvatsku u kojoj će svi biti ravnopravni i neće bolje živjeti samo šačica privilegiranih pojedinaca nauštrb svih ostalih.

"To je Hrvatsku kakvu želimo, ali i Hrvatska kakvu želi velika većina birača", rekao je.

Najavio je da ih nakon lokalnih izbora čeka puno posla u Saboru i diljem Hrvatske, "a taj posao možemo napraviti samo na jedan jedini način – okupljanjem građanske, lijeve, progresivne Hrvatske".

To počinjemo činiti već sutra jer je to jedan i jedini način da naša država napokon postane bolja, najavio je Grbin, zahvalivši svim biračima koji su podržali SDP u Primorsko-goranskoj županiji, Rijeci, Varaždinu, Sisku i brojnim drugim sredinama.

Grbin je potvrdio da će tražiti kontrolu prebrojavanja glasova u Istarskoj županiji jer je SDP-ov kandidat Danijel Ferić u natjecanju za dužnost istarskog župana od predsjednika IDS-a Borisa Miletića izgubio za samo 54 glasa, pri čemu je bilo više od dvije tisuće nevažećih listića.

"Velik je broj nevažećih listića, između ostalog u Puli, a postoji i ogromna razlika između nevažećih listića u izborima za gradonačelnika i izborima za župana. Naravno da ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju i sve ono što nam zakon daje za pravo da provjerimo jesu li ti listići doista bili nevažeći.

To je naša obveza prema biračima. Ako su birači glasali za promjene, a čini se da jesu, onda mi svakako moramo napraviti sve što nam stoji na raspolaganju kako bismo utvrdili je li se ta promjena dogodila. Dakle, čeka nas kontrola izbornog materijala", kazao je Grbin.

Dodao je da su Ferića mnogi otpisivali prije ovih izbora, a ovi izbori su pokazali da on uživa veliko povjerenje građana diljem Istre.


22:38 Tomislav Tomašević u nedjelju je u drugom krugu lokalnih izbora postao gradonačelnikom Zagreba s dosad najvećim brojem glasova birača, njih 199.630, dok je dosad najviše glasova osvojio Milan Bandić na izborima 2013. godine - 170.798 glasova.

Tomašević, kandidat za gradonačelnika platforme Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH i Za Grad, osvojio je 65,25 posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru, kandidata Domovinskog pokreta i Zelene liste, koji je dobio 34,75 posto (106.300 glasova).

Na lokalnim izborima 2013. Bandić je kao kandidat grupe birača osvojio 65,67 posto (170.798 glasova), dok je njegov protukandidat Rajko Ostojić, kandidat SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZS-a i Zelenih osvojio 32,37 posto.

Na izborima 2009. Bandić je kao kandidat SDP-a i HSU-a osvojio 61,84 posto (149.991 glasova), dok je njegov protukandidat nezavisni Josip Kregar imao 36,62 posto glasova Zagrepčanki i Zagrepčana.

Najneizvjesnije bilo je na izborima 2017., kada je Bandić kako kandidat svoje stranke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti osvojio 51,79 posto glasova (147.680 glasova), a njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš kao kandidatkinja SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Naprijed Hrvatska i SU-a 46,07 posto.


22:26 Ispred izbornog stožera Tomislava Tomaševića, pobjednika zagrebačkih izbora, dogodio se incident. Muškarac odjeven u crno i s crnom kapom naguravao se sa zaštitarima, i prijetio im.

Zatim je poštpricao pod zapaljivom tekućinom i zapalio vatru te se pokušao popeti stepenicama do stožera, no uspjeli su ga zaustaviti. Nakon što su ga otjerali zaštitari, dizao je desnicu i pokazivao srednji prst njima novinarima koji su sve snimali i urlikao.

Video incidenta pogledajte OVDJE!


22:25 SDP-ov Neven Bosilj novi je gradonačelnik Varaždina nakon što je u drugom krugu izbora dobio 8249 glasova ili 50,52 posto, a dosadašnji gradonačelnik Ivan Čehok 8080 glasova, odnosno 49,48 posto.

Bosilj je istaknuo da je uspio u drugom krugu izbora mobilizirati sve snage koje žele promjenu u Varaždinu.

"Imali smo veću izlaznost u drugom, nego u prvom krugu. Ta želja za promjenom naših sugrađana je presudila sadašnjem gradonačelniku”, rekao je Bosilj dodavši da će Gradsko vijeće biti stabilno jer SDP ima pet vijećnika, platforma Budimo grad četiri, a Reformisti dva vijećnika.

"One stranke koje su željele promjenu u ovom gradu imaju 11 od 21 vijećnika, tako da ćemo imati stabilno Gradsko vijeće”, naglasio je Bosilj.

Bivšem je gradonačelniku poručio da se nada da će biti kvalitetan gradski vijećnik i da neće opstruirati dobre prijedloge. Na pitanje što slijedi nakon slavlja, Bosilj je odgovorio da najprije treba pričekati službene rezultate.

"Nakon toga ćemo imati primopredaju, onda moramo potražiti kosture po ormaru i krenuti s radom”, kazao je.

Ivan Čehok, kandidat grupe birača, čestitao je novom varaždinskom gradonačelniku, ali i novom županu Anđelku Stričaku (HDZ).

"Očito je da se glasovi HDZ-a ipak nisu prelili u drugom krugu prema meni što mi je iznenađenje, obzirom na činjenicu da su se glasovi mojih birača prelili Stričaku u gradu”, rekao je Čehok te dodao da je izbore izgubio u višestambenim naseljima te u 5. mjesnom odboru.

"To je razlika od 200 glasova, to nam je malo čudno. Moramo vidjeti je li to dom umirovljenika, jesu li možda umirovljenici voženi na glasanje posebnim vozilima, je li tu sve bilo u redu, to ćemo još provjeriti”, poručio je Čehok.


22:00 Javnosti se obratio novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- Hvala Zagrebe! Hvala na povjerenju, na nadi, na ustrajnosti. Hvala na mandatu za pravu promjenu. Hvala što ste vjerovali u mene, u sebe, u sve nas... Dat ćemo sve od sebe da vaše povjerenje opravdamo. Hvala i svima onima koji nam nisu dali glas, jer ćemo dati sve od sebe da dobijemo vaše odobravanje, rekao je Tomašević.

- Čitav život se borim za ovaj grad, protiv loših odluka onih koji ga sustavno zanemaruju. Moja kampanja počela je još 1998. godine kad sam se borio protiv onečišćenja šljunčaka. 23 godina kasnije evo nas zajedno s najboljim timom za Zagreb. To su ljudi s kojima dijelim viziju za Zagreb koji je zeleniji i transparentniji. Iza nas nije bilo velikih donatora, već puno vas, malih donatora. Bit ću gradonačelnik svih građana jer vjerujem da svi građani žele bolje uvjete života u svojim kvartovima, poručio je Tomašević.

- Zagrebe, dali ste mi povjerenje, a ja vas tražim sudjelovanje. Sudjelovanje u donošenju odluka za razvoj ovog grada. Molim i za strpljenje jer sve promjene koje su ispred nas neće biti ni brze ni jednostavne. Krenimo zajedno u bolju budućnost! Svi zajedno to - možemo!, poručio je Tomašević u pobjedničkom govoru.

Više pročitajte OVDJE!

image
Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

21:59 Nezavisni Miro Duspara osvojio je u nedjelju peti uzastopni mandat gradonačelnika Slavonskog Broda jer je u drugom krugu pobijedio je Dragana Jelića (HDZ).

Prema prvim neslužbenim podacima Duspara je osvojio 10.154 glasa, dok je Jelić osvojio 9.265 glasova.

U Slavonskom Brodu u drugom krugu izbora na birališta je izašlo 39 posto birača.

Duspara je rekao da je rezultat očekivanio.

"Brođani su i u prvom krugu rekli da bi trebalo nastaviti dalje u ovom smjeru. Razlika je da se sada udružila cijela oporba. Ja se zahvaljujem građanima koji su prepoznali jednu konstantu i nešto što je dobro za razvoj Grada Slavonskog Broda", rekao je Duspara nakon objave rezultata izbora.

Na upit novinara Duspara je rekao da slijede razgovori o većini slavonskobrodskom Gradskom vijeću, ali kako ne vjeruje da će večeras početi razgovori.

"Većina ljudi nije zadovoljna ovim rezultatom. Treba sjesti i razgovarati hladnom glavom. Očekujem već sutra neke kontakte. Svi dolaze u obzir koji su za razvoj Grada Slavonskog Broda, a svi su obećavali", rekao je Duspara.

Uz zahvalu biračima protukandidat Dragan Jelić (HDZ) čestitao je i Duspari na izbornoj pobjedi.

Za razliku od Duspare, Jelić je i u nedjelju navečer ponovio da je u Gradskom vijeću formirana većina nasuprot Nezavisnoj listi Mirka Duspare.

"Građani su izabrali i to treba poštovati. Nažalost izlaznost je bila mala. Nadam se da će to na slijedeći izborima biti bolje. Sutra je novi dan. Imali smo preliminarne razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima. Ono što za sad imamo je većina u Gradskom vijeću. Bazirana na programima i projektima koji su bili jako slični i koje ćemo se truditi kroz vijeće provoditi. Jutro je pametnije od večeri", rekao je Jelić potvrđujući da se vraća u Zagreb na mjesto državnog tajnika, te da je i dalje spreman pomagati Slavonskom Brodu i svima oko provođenja projekata.

U gradskom vijeću Slavonskog Broda Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je devet mjesta HDZ osam, Kandidacijska lista grupe birača Slavica Lemaić dva mjesta, Domovinski Pokret jedno mjesto i SDP jedno mjesto.


21:58 U Sisku se, nakon izbornih rezultata, slavilo i u HDZ-ovom stožeru zbog pobjede njihovog kandidata Ivana Celjaka za sisačko-moslavačkog župana.

Prema očekivanju, Celjak je zadržao prednost iz prvog izbornog kruga ispred protukandidata, nezavisnog Daniela Berdaisa, koji je imao potporu SDP-a.

- Jedva čekam da se obave sve formalno-pravni postupci pa da odmah prionem poslu, kako bi bio na usluzi svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Prioritet nam je obnova, jer je ova županija stradala u Domovinskom ratu, poplavama, klizištima i sada u potresu. Moram napomenuti da sam zadovoljan i rezultatom HDZ-a u Petrinji gdje je naša Magdalena Komes dobila povjerenja građana da u naredne četiri godine vodi taj grad umjesto Darinka Dumbovića, rekao je Ivan Celjak.

Iako je pobjeda Celjaka bila uvjerljiva, Berdais nije bio razočaran rezultratima drugog kruga.

- Bila mi je čast sudjelovati na izborima i upozoriti kako je bilo dosta 'kokošarenja' s našom županijom. Naime, županija je bila već desetak godina zapostavljena i mladi su je napuštali. Izabranom županu Celjaku čestitam i poručujem "obnova odmah i sada, jer nam to mora biti prioritet, zaključio je Berdais.


21:57 Zlatko Komadina ostaje župan primorsko-goranski. SDP-ov župan uvjerljivo je pobijedio HDZ-ovog Garija Cappellija.


21:56 Građani Karlovačke županije odabrali su kandidate HDZ-a na svim listama drugog kruga, za župana, gradonačelnike Karlovca i Ozlja, te načelnika Josipdola.

Martinu Furdek Hajdin (HDZ) je u drugom krugu postala županica, pobijedivši SDP-ovog Stjepana Mikulandrića s 21.353 glasa prema 17.186 glasova.

U prvom je krugu Furdek Hajdin osvojila 46,2 posto glasova, a Mikulandrić 32,8 posto.

Arhitektica Furdek Hajdin je prije četiri godine izabrana za zamjenicu župana Damira Jelića (HDZ), zadnju godinu mandata je obnašala dužnost županice, nakon što je Jelić dao ostavku i napustio politiku.

Novoizabrana županica će u Županijskoj skupštini imati apsolutnu većinu svoje stranke HDZ.

Novi/stari gradonačelnik Karlovca je Damir Mandić koji je osvojio 10.383 glasa i pobijedio nezavisnog Davora Petračića koji je imao potporu SDP-a, osvojivši 8489 glasova.

Karlovački birači gradonačelnika su birali gotovo identično kao i 2017., tada su također u drugi krug ušli HDZ-ov kandidat Damir Mandić i nezavisni Petračić, te je pobjeda Mandića bila tijesna.

U Ozlju je nova gradonačelnica Lidija Bošnjak, nezavisna kandidatkinja s potporom HDZ-a koja je osvojila 1365 glasova, dok je SDP-ova suparnica Biserka Vranić dobila 1261 glas.

Bošnjak je bila gradska pročelnica i jedna od najbliskijih suradnica aktualne gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić koja je na prošlim izborima također kao nezavisna kandidatkinja imala potporu HDZ-a.

U Josipdolu je Dragan Rudančić (HDZ) s 1023 glasa pobijedio dugogodišnjeg načelnika Josipa Mihaljevića koji je dobio 722 glasa.

Predsjednica županijske organizacije HDZ-a Nada Murganić izjavila je da je HDZ neće iznevjeriti birače od kojih su dobili povjerenje. "Zadovoljni smo jer je HDZ zadržao vodstvo u županiji, Karlovcu i drugim sredinama", kazala je.


21:45 Obrađena su sva biračka mjesta u Zagrebu. Tomašević je dobio 199.630 glasova, a Škoro 106.300 glasova.


21:41 - Čestitam svima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Želim zahvaliti svih građanima koji su sudjelovali na izborima. Želim iskazati jedinstvane stav HDZ da je HDZ kolosalni pobjednik lokalnih izbora. Osvojili smo 15 od 20 županija, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- Nažalost, nismo pobijedili u Šibensko-kninskoj županiji i napravit ćemo analizu što moramo ondje učiniti, rekao je Plenković.

- Žao mi je da Vice Mihanović nije nastavio na pobjedi Krstulovića Opare. Mislim da je to šteta. Ostat će teška ljaga i stigma da su izabrali Puljkovog zamjenika. Očekujem da će se Puljak od njega distancirati, izjavio je Plenković.

Više pročitajte OVDJE!

image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix

21:38 Vice Mihanović obratio se javnosti nakon objavljenih rezultata i priznao poraz, javlja Slobodna Dalmacija.

"Čestitam Ivici Puljku na izbornoj pobjedi, HDZ će nastaviti raditi u Gradskom vijeću kao opozicija. Ne bih ovo nazvao velikim porazom, u drugom krugu skinule su se rukavice, ja sam nastojao voditi pozitivnu kampanju, ne bih istraživao tko je kriv za izborni poraz", kazao je Vice Mihanović, dodavši kako neće dati ostavku na mjesto predsjednika splitskog HDZ-a.

"Pobjeda je pobjeda, poraz je poraz", bio je konkretan Mihanović.

"Čuo sam se s premijerom Plenkovićem, dao nam je podršku, rekao je idemo raditi dalje. U Gradskom vijeću bit ćemo opozicija, kako će oni funkcionirati pitajte pobjednike i partnere. Ne vidimo se u koaliciji s Puljkovima, nemamo ništa zajedničko. Možda bih čak razmislio o suradnji s Puljkom ali s njegovim zamjenikom Bojanom Ivoševićem ne vidim mogućnost suradnje", otkrio je Mihanović planove za budućnost, navodeći kako je uvjeren da gradsku i komunalnu problematiku Splita poznaje bolje od Puljka.

Više pročitajte OVDJE!


21:35 Predsjednik Hrvatskog sabora i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom lokalnih izbora istaknuvši da su HDZ-ovi kandidati pobijedili u 15 od 20 županija.

"Želio bih iskazati zadovoljstvo rezultatom lokalnih izbora i drugim krugom jer su brojke vrlo pozitivne za HDZ. Pobijedili smo u 15 od 20 županija", rekao je Jandroković novinarima u Središnjici HDZ-a.

Više pročitajte OVDJE!


21:33 Branko Dukić ostaje zadarski gradonačelnik! HDZ-ov kandidat pobijedio je Marka Vučetića u drugom krugu.


21:29 Gradonačelnik Rijeke u sljedeće četiri godine bit će Marko Filipović (SDP).

Prema rezultatima izbora s obrađenih 94 posto biračkih mjesta, kandidat koalicije SDP-HSU-IDS-HSS osvaja oko 55 posto glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 45 posto.

Filipović je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je "Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovati će u naredne četiri godine".

Upitan nudi li kakve promjene u odnosu na prethodnika odgovorio je kako je "ovo definitivno promjena". "Ja sam Marko Filipović, zahvaljujem se Vojku Obersnelu na 21 godinu obrane socijaldemokratskih vrijednosti u Rijeci.

image
Marko Filipović
Matija Djanjesic/Cropix

Istaknuo je da će među prvim projektima koje će početi ostvarivati biti gradnja dva nova vrtića, 1000 novih stanova i otvaranje Rijeke moru.

Upitan o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, istaknuo je da pregovori traju od zaključenja prvog kruga izbora te da njegova koalicija nastavlja razgovore sa svima od centra prema lijevo.

"Siguran sam da ćemo u idućim tjednima formirati većinu i konstituirati Gradsko vijeće te izabrati predsjednika i nastaviti raditi u novom ritmu u sljedeće četiri godine".

Zahvalio se svima koji su izašli na izbore i čestitao protukandidatu na ostvarenom rezultatu.

image
Marko Filipović i Vojko Obersnel
Matija Djanjesic/Cropix

21:28 - Hvala vam što ste nam dali povjerenje. Čestitam i Vici Mihanoviću na ostvarenom rezultatu. Kampanja je bila neugodna. Za neke od grešaka u prošlosti smo se ispričali i tražili oprost. Grad Split će od sutra biti drugačiji grad, grad pun optimizma, rekao je pobjednik splitskih izbora Ivica Puljak.

image
Ivica Puljak
Damir Tolj/slobodna Dalmacija

Više pročitajte OVDJE!


21:22 HDZ-ov Ernest Petry novi je ličko-senjski župan nakon što je pobijedio Darka Milinovća u drugom krugu izbora!


21:20 Boris Miletić ostaje istarski župan! Pobijedio je na koncu za 54 glasa ispred SDP-ovog Danijela Ferića!

Više o drami u Istri pročitajte OVDJE!


21:19 - U drugom krugu smo ostvarili svoje ciljeve. Penava je ostao gradonačelnik Vukovara, osvojili smo Slatinu, Županju, Gradinu... Domovinski pokret je ozbiljna politička snaga. Moramo se boriti čak i kad je izvjesno da nećemo pobijediti. Znam da će brojni analitičari reći - eno, Škoro je opet izgubio. Ali mi stranka koja ima svoj put, nismo kontaminirani, novo smo svjetlo na putu demokršćanstva, rekao je Miroslav Škoro koji je uvjerljivo izgubio izbore u Zagrebu.

Škoro je potom čestitao Tomaševiću na pobjedi i zatražio od okupljenih u stožeru da pljeskom pozdrave novog gradonačelnika što su oni i učinili.

Više pročitajte OVDJE!


21:16 HDZ-ov Nikola Dobroslavić ostaje dubrovačko-neretvanski župan. Ostala su samo dva biračka mjesta za obraditi, a vodi ispred Bože Petrova za gotovo dvije tisuće glasova.


21:14 Nevjerojatna utrka vodi se za mjesto župana Istarske županije. IDS-ov Boris Miletić ima 26.190 glasova, a SDP-ov Danijel Ferić 26.133 glasa. Dakle, razlika je tek 57 glasova, a ostalo je samo još jedno glasačko mjesto za prebrojati.


21:12 SDP-ova Kristina Ikić Baniček pobijedila je u Sisku ispred Željke Josić (HDZ).


21:10 IDS je izgubio Pulu! Filip Zoričić novi je gradonačelnik nakon što je pobijedio IDS-ovu Elenu Puh Belci.

IDS je poražen i u Pazinu gdje je pobijedila Suzana Jašić iz platforme Možemo!.


21:07 Vukovarsko-srijemski župan postao je HDZ-ov Damir Dekanić koji je pobijedio Josipa Dabru.


21:05 U Zagrebu je obrađeno 99,17 posto biračkih mjesta. Tomašević je osvojio 197.845 glasova, a Škoro 105.185 glasova.


20:53 Radimir Čačić napušta mjesto varaždinskog župana. Porazio ga je HDZ-ov Anđelko Stričak.


20:51 Ivan Penava ostaje vukovarski gradinačelnik! Pobijedio je HDZ-ovog Nikolu Mažara.


20:49 Kandidat HDZ-a i HSLS-a Marko Marušić novi je župan Bjelovarsko-bilogorske županije koji je prema neslužbenim podacima, nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta osvojio 19.415 glasova dok je za njegova protukandidata dosadašnjeg župana Damira Bajsa glasovalo 14.065 birača.

- Želim biti župan svih građana bez obzira na političke boje i svjetonazor. Hvala stranci i našim partnerima, gradonačelnicima i načelnicima koji su mi dali potporu i veselim se suradnji. Samo zajedničkom suradnjom župana, gradonačelnika i načelnika zajedno s Vladom možemo maknuti županiju iz društva najnerazvijenijih, rekao je Marušić. Zahvalio je dosadašnjem županu Bajsu na svemu što je napravio za Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Marušić je 36-godišnji diplomirani ekonomist i predstojnik Područnog ureda Bjelovar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a član je HDZ-a od 18-te godine života.


20:48 Marko Jelić novi je župan šibensko-kninski! Jelić je uvjerljivo pobijedio ispred HDZ-ovog Gorana Pauka.


20:41 SDP-ova Kristina Ikić Baniček proglasila je pobjedu u Sisku, iako po rezultatima DIP-a vodi za tek stotinjak glasova ispred HDZ-ove Željke Josić.


20:35 U Zagrebu je obrađeno 86 posto biračkih mjesta i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević je osvojio 171.956 glasova. Za Škoru je glasalo 89.244 birača.


20:30 U Osijeku su prebrojani svi glasovi i u utrci za gradonačelnika uvjerljivo je pobijedio Ivan Radić!

image
Ivan Radić
Vlado Kos/Cropix


20:29 Kandidat grupe birača Viktor Šimunić, široj javnosti poznat jer je u aferi "Kaj bi ti štel biti?" objavio audio snimku iz koje proizlazi da mu je HDZ nudio protuuslugu u zamjenu za podršku na lokalnim izborima, pobijedio je u drugom krugu izbora za gradonačelnika Oroslavja.

Šimunić je s 1456 osvojenih glasova pobijedio aktualnog gradonačelnika Emila Gredičaka (HDZ, HSU,HSLS) koji je osvojio 1224 glasa.

Obrađena su sva biračka mjesta, njih sedam, objavio je DIP.

Krajem siječnja u medijima je objavljena snimka razgovora bivšeg predsjednika Krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka te Gredičaka s Šimunićem, tada nezavisnim vijećnikom.

Iz tog razgovora, koji je Šimunić snimio, proizlazi da su Tušek i Gredičak nudili Šimuniću protuuslugu u zamjenu za njegovu podršku na lokalnim izborima.

Šimunić je o cijelom slučaju dao i iskaz Uskoku.


20:26 Nevjerojatno napeta borba između dvije kandidatkinje vodi se u Sisku. Nakon 52 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ-ova Željka Josić je osvojila 4291 glas, dok ih SDP-ova Kristina Ikić Baniček ima 4280.


20:12 Tomašević i dalje izgleda uvjerljivo. Nakon 47 posto obrađenih glasačkih mjesta osvaja 93.122 glasa, dok je za Škoru glasalo 45.446 birača.

Prevedeno u postotke - Tomašević osvaja 65,80 posto, a Škoro 32,11 posto.


20:08 U Zadru je obrađeno 30 posto biračkih mjesta i čin se da će se voditi neizvjesna utrka do kraja prebrojavanja. HDZ-ov Dukić osvaja 2853 glasova, dok Vučetić ima 2616 glasova.

Marko Jelić vodi u utrci za šibensko-kninskog župana ispred Gorana Pauka. Jelić osvaja 9457 glasova nakon 58 posto obrađenih glasačkih mjesta, a Pauk 7141 glas.

Radimir Čačić je pred porazom u Varaždinskoj županiji. Anđelko Stričak ima 16.367 glasova, a Čačić osvaja 14.693 glasa. Obrađeno je 75 posto glasačkih mjesta.


20:05 U Rijeci je obrađeno 22 posto biračkih mjesta. Filipović je dobio 3675 glasova, a Štimac ima 3125.

U Osijeku Radić ima 11.549 glasova, a Mlinarević 6911 nakon 76 posto obrađenih biračkih mjesta. U Osijeku tako nema veće dileme - Ivan Radić novi je gradonačelnik Osijeka.


20:00 Počeli su pristizati i prvi rezultati iz DIP-a.

Tomislav Tomašević u Zagrebu u 20 sati osvaja 55.184 glasa, a Miroslav Škoro 26.119 glasova. Obrađeno je 28 posto biračkih mjesta.

U Splitu vodi Ivica Puljak s 7768 glasova, a Vice Mihanović ima 4730 glasova. Obrađeno je 25 posto biračkih mjesta.

Prerađeno u postotke, Puljak osvaja 62,15%, a Mihanović 37,85.


19:55 Kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet (Možemo! i partneri) ocijenio je u nedjelju da je teško da se prednost koju imaju po izlaznim anketama može preokrenuti u korist protukandidata Miroslava Škore do kraja večeri.

- Mislim da su građani nakon 20 godina upravljanja gradom poručili da im je dosta, ali isto tako da su se u drugom krugu kampanje odlučili za konstruktivno i pozitivno, dodao je Korlaet za Hinu.

Korlaet je kazao da je teško je da se taj postotak može promijeniti do kraja večeri, te da vjeruje da je Tomašević, zajedno sa njime i zamjenicom Danijelom Dolenec, novi gradonačelnički tim na čelu Zagreba.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:50 Objavljeni su osvježeni podaci izlaznih anketa:

- U Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Tomislav Tomašević sa 67,30 posto, dok Miroslav Škoro osvaja 32,70 posto.

- U Splitu pobjeđuje Ivica Puljak s 59,78 posto, dok Vice Mihanović osvaja 40,22 posto.

- Ivan Radić osvaja 62,61 posto u Osijeku, dok njegov protukandidat Berislav Mlinarević ima 37,39 posto podrške.

- U Rijeci pobjeđuje Marko Filipović s 56,65 posto, dok Davor Štimac osvaja 43,35 posto.


19:47 Davor Božinović u središnjici HDZ-a komentirao je izlazne ankete. Novinari su ga pitali za situaciju u Splitu, gdje njihov kandidat Vice Mihanović gubi od Ivice Puljka.

- Nakon što je Split doživio procvat pod vodstvom HDZ-a i nakon što su birači glasovali na način da nisu kaznili čak ni antisemitske izjave. To je sve o čemu se moramo odrediti i zamisliti, rekao je Božinović.

- Mi smo uložili puno, a onda se dogodilo da je pobijedio kandidat koji je slao poruke koje su neprimjerene 21. stoljeću. Da je to bio kandidat HDZ-a, nije mi teško zamisliti što bi se dogodilo pa ni od strane medijskih kritika. No, ono što je najvažnije, pobijedili smo prvi put u Osijeku. HDZ je pobjednik i to je glavna poruka ovih izbora. Čujem da su neke stranke ostvarile svoj cilj, a dobile su jednu ili dvije županije. Što da mi onda kažemo? HDZ vodi hrvatski narod, voljom hrvatskog naroda, tako će biti i dalje, rekao je Božinović.

image
Davor Božinović
Damjan Tadic/Cropix
image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix
image
Andrej Plenković
Damjan Tadic/Cropix
image
Gordan Jandroković
Damjan Tadic/Cropix
image
Davor Filipović
Damjan Tadic/Cropix
image
Karlo Ressler, Mislav Herman
Damjan Tadic/Cropix

19:44 U kninski stožer Marka Jelića, kninskog gradonačelnika koji se kandididrao za šibensko-kninskog župana, novinari još nemaju pristupa. Čuju se samo oduševljeni uzvici koji prate dojave rezultata s pojedinih izbornih mjesta.

- Imamo 700 glasova prednosti!, javljaju iz Jelićevog stožera ekipi koja nestrpljivo čeka ispred vrata, piše Slobodna Dalmacija.


19:31 Kandidat za zamjenika Ivice Puljka Bojan Ivošević u razgovoru za Novu TV je rekao kako je lijepo vidjeti ankete i čuti ovakav izlazni rezultat.

- Svejedno, treba sačekati rezultate. Otkad imam pravo glasa na izborima, ne sjećam se da je ikad bila ovakva razlika. Ali treba sačekati službene rezultate, rekao je Ivošević.

Na pitanje čime su privukli birače na ovim izborima, Ivošević kaže:

- Naš tim je sinergija poduzetnika, znanstvenika, aktivista, ali imamo istu viziju ovog grada.

Bitku za Split uživo pratimo OVDJE!


19:25 - Pričekala bih prve službene rezultate, a onda ćemo čestitati pobjednicima. Teško da se ovakva razlika može dostići, rekla je Škorina kandidatkinja za zamjenicu Ana Lederer.

- Mi ćemo s pričom o razotkrivanju aktivizma nastaviti i nakon izbora. Bit ćemo čvrsta oporba. Politika je proces. Nismo se služili lažima, već istinom na kojoj ćemo i dalje raditi, rekla je Lederer.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:20 Rezultate izlaznih anketa komentirala je za N1 Ivana Kekin iz platforme Možemo!.

- Trebamo sačekati prave rezultate. Nadali smo se što većoj razlici, ova je impresivna i daje nam legitimitet za promjene koje želimo donijeti. Ovako velik postotak još nitko nije imao u Zagrebu u drugom krugu, rekla je Kekin.

Dodaje kako su vodili pozitivnu kampanju, govoreći o problemima i rješenjima, dok je druga strana "vodila huškačku kampanju i nadamo se da se takve kampanje više neće događati".

O eventualnim tužbama rekla je: "Sutra ćemo o tome."

Govoreći o predaji dužnosti Kekin je rekla: "Krajem tjedna ide sastanak s vršiteljicom dužnosti, predaja zapisnika, financijsko izvješće itd. Mogu poručiti da će Zagreb prodisati, da će tranzicija vlasti biti blaga, građani neće osjetiti probleme u funkcioniranju gradskih službi. S dužnosnicima se mislimo naći i razgovarati".

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:16 Sandra Benčić je za RTL komentirala prve izlazne ankete, rekavši da čestita svima Dan državnosti i da je to prekretnica u upravljanja gradova i općina, ali i u modelu razvoja.

Kako je kazala, Tomašević je dobio 68 posto, no dodala je da treba pričekati rezultate DIP-a. Ako ostane tako, to je velika pobjeda, rekla je.

- Mislim da su se svi građani uvjerili da u programu Možemo! nema ničeg ekstremnog. Ono što ima je ozbiljan zaokret u modelu upravljanja grada, u njegovom razvoju i u odnosu prema građanima koji plaćaju usluge u grada Zagreba i ono što im želimo pružiti za ono što plaćaju je kvalitetnija usluga i više usluga, rekla je Benčić za RTL.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:13 Ivan Radić, novi gradonačelnik Osijeka, ako je suditi prema projekcijama izlaznih anketa, po prvi put doveo je HDZ na čelo toga grada.

- Zadovoljni smo rezultatom, fenomenalan je. Ali nema mjesta euforiji, rekao je Radić za Novu TV.

Bitku za Osijek uživo pratimo OVDJE!


19:12 Marko Filipović, koji po anketama pobjeđuje na izborima za gradonačelnika Rijeke, rekao je da je rezultat u okviru njegovih očekivanja.

- Nema razloga da ne ostanu ovakvi rezultati, izlazne ankete su i u prvom krugu bile vjerodostojne, rekao je Filipović u prvoj reakciji za Novu TV.

Dodao je da nastavljaju razgovore s prirodnim partnerima, sa svima od centra lijevo.

- Sve ide u tom pravcu da ćemo imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću, rekao je Filipović.

Bitku za Rijeku uživo pratimo OVDJE!


19:10 Nakon što su objavljene prve izlazne ankete u stožeru Ivice Puljka slave. Kandidat za Puljkovog zamjenika, nezavisni Antonio Kuzmanić, dao je izjavu za Novu TV.

- Za nas su ove izlazne ankete odlične. Očekivali smo ovako nešto, ali bih se prvo zahvalio biračima koji su izašli i dali nam povjerenje, rekao je Kuzmanić.

- Mislim da su ljudi prepoznali promjenu i pošteni odnos prema gradu, rekao je Kuzmanić.

Iz Stožera Vice Mihanovića zasad nisu željeli dati izjavu za medije.

Bitku za Split uživo pratimo OVDJE!


19:06 Igor Peternel iz Domovinskog pokreta komentirao je rezultate izlazne ankete.

- Prije dva tjedna izlazne ankete su Miroslava Škoru smjestile na treće ili četvrto mjesto. U izlaznim anketana uglavnom sudjeluju lijevo-liberalni birači. No, ako rezultati ostanu ovakvi, mi ćemo prvi čestitati, izjavio je Peternel.

Dodaje i kako je ovo rezultat kakav je očekivao od prvih izlaznih anketa, ali i da se i dalje nadaju i priželjkuju pobjedu.

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:02 Bili smo u stožeru platforme Možemo! u trenutku kad su objavljene izlazne ankete i, očekivano, rezultati su dočekani s oduševljenjem.

image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix
image
Stožer platforme Možemo! i Tomislava Tomaševića
Goran Mehkek/Cropix

Bitku za Zagreb uživo pratimo OVDJE!


19:00 Zatvorena su birališta u Hrvatskoj. HRT i Nova TV objavili su prve izlazne ankete koje je proveo Ipsos, a rezultati su sljedeći:

- U Zagrebu uvjerljivo pobjeđuje Tomislav Tomašević sa 68,27 posto, dok Miroslav Škoro osvaja 31,73 posto.

- U Splitu pobjeđuje Ivica Puljak s 59,19 posto, dok Vice Mihanović osvaja 40,81 posto.

- Ivan Radić osvaja 63,14 posto u Osijeku, dok njegov protukandidat Berislav Mlinarević ima 36,86 posto podrške.

- U Rijeci pobjeđuje Marko Filipović s 57,84, dok Davor Štimac osvaja 42,16 posto.


U 19 sati zatvaraju se birališta u drugom krugu lokalnih izbora. S krajem glasanja u Hrvatskoj, završava i izborna šutnja pa će točno u 19 sati biti poznati i rezultati izlazne ankete.

Do nedjelje u 16,30 glasovalo je 29,18 posto, što je 6,36 posto manje nego u prvom krugu kada je glasovalo 35,54 posto. U drugom krugu lokalnih izbora prije četiri godine do 16,30 glasovalo je 27,45 posto birača.

Od tri milijuna i 230 tisuća birača s pravom glasa, svoje je biračko pravo ove nedjelje iskoristilo njih 875 tisuća.

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34,33 posto, približno kao u prvom izbornom krugu (34 posto).

Slabiju izlaznost nego u prvom krugu imaju Split, gdje je glasovalo 32,3 posto birača (prije 14 dana 33,7 posto), ali i Osijek gdje je glasovalo 21,53 (28,7 posto) i Rijeka 26,33 posto (28,2 posto).

Rekorderi po izlaznosti među gradovima su Gospić, gdje je glasovalo čak 51,05 posto birača, i Pazin gdje je to učinilo 38,84 posto.

Među županijama rekorderi po izlaznosti su Ličko senjska (44,03 posto) i Krapinsko-zagorska županija (40,56), najmanju izlaznost imale su Zagrebačka (22,91 posto) i Istarska županija (23,32 posto).

Dobru izlaznost, 31,4 posto, bilježi i Sisačko-moslavačka županija u kojoj se uz 311 'normalnih' biračkih mjesta glasuje i u 25 šatora.

Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, te 14 župana.

Drugi se krug održava 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:28