PALAČINKOM PO SVIJETU

Kažu da je danas Svjetski dan palačinki. Nemamo baš ništa protiv i donosimo vam provjereno dobre recepte

Ako su vam dosadile priče o krafnama i same krafne, možda je danas dan kada ćete se zasladiti palačinkama

Gotovo na svim krajevima svijeta, u svakoj kuhinji svakog naroda, postoji jelo koje se radi tako da se rijetka ili gusta smjesa peče na vrućoj ploči ili tavi, a zatim se dobiveni oblik puni, rola ili jednostavno premazuje i posipa različitim nadjevima. Tako Francuzi imaju crepes, Amerikanci pancakes, u Aziji postoji čitav niz jela koja se pripremaju sličnim metodama, ali u posljednje vrijeme prilično su popularne souffle palačinke, Rusi imaju bline, Nizozemci poffertjes, a postoji i nešto što se zove Dutch baby palačinka, ali zapravo uopće ne dolazi iz Nizozemske. Palačinke su, dakle, jedno od najpopularnijih jela na svijetu, bez obzira na sastav i formu u kojoj dolaze.

TRIKOVI ZA BOLJE PALAČINKE

image
Elina Fairytale/Pexels/
image
Maria Borisenko/Pexels/

Ipak, palačinke kakve su najpoznatije nama zapravo su francuske crepes. Vjeruje se da su nastale još u 13. stoljeću, kada je jedna kućanica iz Bretanje slučajno prolila heljdinu kašu po ploči za pečenje. Iako je upravo to najpoznatija priča o nastanku, postoji i vjerovanje da su prve palačinke napravljene 472. godine, kada su ponuđene francuskim katoličkim hodočasnicima u Rimu. Jour des Crepes dan je kojim se obilježava upravo taj trenutak, a slavi se 2. veljače u Francuskoj i Belgiji. Tamo palačinke imaju i dublje značenje, odnosno njihov okrugli oblik simbolizira novčić ili sunce.

Osim Jour des Crepes, 2. veljače je i dan kada se obilježava La Chandeleur. Datum označava 40 dana nakon Božića i zapravo je dan Isusova prikazanja u hramu. U Francuskoj se danas na taj dan uglavnom jedu palačinke, i to u društvu prijatelja i obitelji.

image
Pexels/
image
Mtreasure/Getty Images

Pa iako Francuzi i Belgijanci palačinke slave početkom veljače, a mi u to vrijeme tek počinjemo sanjati o prvim krafnama i palačinke nam nisu niti na kraj pameti, ostatak svijeta odlučio je da će se Svjetski dan palačinki održavati krajem veljače ili početkom ožujka. S godinama, datum se počeo pomicati na sve ranije u mjesecu pa tako ove godine pada na utorak, 13. veljače.

NAJPOZNATIJE PALAČINKE NA SVIJETU: CREPES SUZETTE

image
Smarina/Getty Images/istockphoto

Sreća je naša što smo to saznali na vrijeme pa će nam današnji dan poslužiti kao dobra izlika da se zasladimo omiljenom poslasticom. A dok mi razmišljamo u kojoj ćemo ih formi napraviti i s kojim dodacima puniti, vama ostavljamo nekoliko provjereno dobrih recepata. Potražite ih u nastavku.

image
Pexels/

RECEPTI ZA KLASIČNE PALAČINKE

Kada su u pitanju recepti za klasične palačinke po uzoru na francuske crepes, uvijek se okrećemo jednom od dva provjereno dobra recepta. Jedan je s nama podijelio chef Nautic Cluba Pojoda, Christian Misirača, a drugi Anja Maršić, na društvenim mrežama poznata i kao Hungry Anja. Upravo ta dva recepta ubrajamo među one po kojima palačinke uvijek uspiju baš kako treba, čak i najvećim amaterima u kuhinji. Osim toga, ostavljamo i recept za klasične palačinke na ruski način, koji su s nama svojevremeno podijelili u bistrou Rusko.

RECEPT ZA PALAČINKE CHRISTIANA MISIRAČE

image
Marko Miscevic/Cropix/

RECEPT ZA PALAČINKE ANJE MARŠIĆ

image
Vuk Saric/Getty Images/istockphoto

KLASIČNE PALAČINKE NA RUSKI NAČIN

image
Berislava Picek/Cropix/

PALAČINKOM PO SVIJETU

Osim za klasične, tu su i recepti za palačinke iz različitih dijelova svijeta. Započnite s dutch baby palačinkom, okušajte se i u pripremi američkih palačinki te malih blini palačinki, a zatim testirajte i neke složenije recepte, poput onog za crespelle ili slane japanske palačinke.

SLATKA I SLANA DUTCH OVEN PALAČINKA

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO SU CRESPELLE?

image
Shutterstock/

SLANE JAPANSKE PALAČINKE

image
Berislava Picek/Cropix

AMERIČKE PALAČINKE

image
Ablokhin/Getty Images/istockphoto

BLINI

Trebat će vam:

70 g heljdinog brašna

70 g pšeničnog brašna

1/3 žličice praška za pecivo

180 ml toplog mlijeka

1 jaje (odvojen bjelanjak i žumanjak)

125 g maslaca

1/3 žličice suhog kvasca

kiselo vrhnje i dimljena riba po izboru

Priprema:

Pomiješajte brašna, dodajte kvasac i prašak za pecivo, malo soli i maslac narezan na kockice. Prelijte toplim mlijekom, dodajte žumanjak pa miješajte pjenjačom dok se maslac ne rastopi, a smjesa sjedini. Na kraju dodajte i bjelanjak koji ste s prstohvatom šećera istukli u mekan snijeg. Umiješajte ga pažljivo, bez puno miksanja da smjesa ostane pjenasta. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na vreloj tavi samo ovlaš namazanoj uljem pecite po žlicu smjese. U tavi ne smije biti gužva jer će se blini slijepiti. Pecite samo dok ne porumene s obje strane. Servirajte s kiselim vrhnjem i dimljenom ribom, ali blini su neodoljivi i sami. Odlično će im pristajati i svježi sir, skuta s mladim lukom ili vlascem.

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 09:58