pogledajte VIDEO

Raznolika raskoš: U Singapuru postoje neke od najboljih svjetskih kolekcija rijetkih automobila

Bilo da želite voziti Corollu ili Pagani Huayru, mogućnost vožnje automobila u Singapuru ovisi o ‘Certificate of Entitlementu‘

Youtube screenshot

Nije uvijek lako biti zaljubljenik u automobile. Bez obzira na to radi li se o policajcu koji vas zaustavlja jer ste vozili svoj Hyundai u "race" modu, ili možda čak prijetnji da će vam vlada jednog dana pokucati i oduzeti vam auto koji troši gorivo, odabir automobila kao hobija je rijetko najjednostavniji put. Ali budite uvjereni, moglo je biti i gore. Mogli biste pokušati posjedovati auto u Singapuru.

Bilo da želite voziti Toyotu Corollu ili Pagani Huayru, vaša sposobnost vožnje automobila ovisi o "Certificate of Entitlementu". Skraćeno COE, je dozvola za kvote za posjedovanje vozila u gradu-državi Singapuru i jedan je od načina kojim singapurska vlada kontrolira broj vozila na cesti. Za vožnju automobila na ovom otoku potreban vam je spomenuti COE koji vrijedi samo 10 godina. U ograničenoj ponudi, a vlada koristi sustav za aktivno obeshrabrivanje vlasništva automobila pap ponekad treba biti i sretnik koji će na dražbi osvojiti dozvolu koja često prelazi vrijednost samog automobila.

Zazlog? Trenutačno je trošak za COE nevjerojatnih 130.000 singapurskih dolara (oko 90.000 eura po trenutnom tečaju).

Ali usprkos brojnim preprekama za posjedovanje automobila u Singapuru, postoji posvećena skupina automobilskih entuzijasta koji nastavljaju održavati svoju strast. Kako bi otkrio više o automobilskoj kulturi zemlje, Larry Chen iz Hagertyja odlučio je istražiti singapusrku auto scenu, otkrivši neke od najimpresivnijih, i najskupljih, kolekcija automobila koje smo dosad vidjeli.

Prvi koji im je otvorio vrata je Darren Ong, veliki štovatelj JDM-a. U njegovoj "štali" nalazi se pet Mitsubishi Evolutiona u savršenom stanju, Honda Civic FD2 Type R za stazu, Toyota AE86 stilizirana prema Keiichiju Tsuchiyi, FD-generacija Mazde RX-7, Nismo GT-R R35, Nissan Skyline R32, i Honda NSX. Ong procjenjuje da Evo vrijedi oko 130.000 eura, a obnavljanje COE-a za cijelu kolekciju koštalo bi Onga više od milijun eura.

Ali Ongova zbirka samo je "vrh ledenog brijega" auto scene u Singapuru. Chen nam zatim predstavlja Stevena, koji, unatoč tome što posjeduje neke od najegzotičnijih automobila u zemlji, vrlo je povezan s lokalnom automobilskom zajednicom na na auto događanjima.U njegovoj kolekciji je i Pagani Huayra Roadster, koja ga je koštao oko 10 milijuna eura.

Ipak, možda je još jedinstveniji Stevenov GT-R 50 tvrtke Ital Design, za koji se vjeruje da je jedini u Aziji i lakiran po narudžbi u boje odijelamarvelo Ironmana.

Konačno, tu je i kolekcija obavijena velom tajne za koju se vjerujeda je u vlasništvu jedne osobe. Cijeli vozni park vrijedan više milijuna dolara misteriozno je držan podalje od očiju javnosti, a automobili se navodno nisu koristili nekoliko godina. Unatoč tome što vlasnik nije želio pred javnost, timu Hagertyja dopušteno je snimiti dio zbirke, koja se nalazi na nekoliko posjeda. Kolekcija uključuje rijetke zvjerke - Lamborghini Aventadora SV, McLarena P1, Ferrari LaFerrari i Pagani Zondu Tricolore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:14