Isprobajte recepte

Ovo će vam se svidjeti: Na popis superhrane za 2024. stigle su neke nove namirnice

 Gbh007/Getty Images/istockphoto
Ovogodišnji je popis dopunjen namirnicama koji mnoge vole jesti, a dosad se nije toliko isticalo da su i zdrave

Pitate li se što je trend u zdravoj prehrani, niste jedini. Upravo je to bila tema, odnosno pitanje godišnje ankete koju provode Pollock Communications i Today’s Dietitian, a koje su postavili 564 registrirana dijetetičara, piše realsimple.com. Rezultati koje su prikupili od stručnjaka otkrili 10 namirnica koje su službeno u trendu za 2024. godinu.

Vjerojatno ste već znali da su namirnice poput ribe, gljiva, graha i leće dobre za vas i vaše zdravlje, no jeste li znali da stručnjaci za prehranu neke od njih smatraju i superhranom? I dok su prijašnjih godina u fokusu kao super zdrave bile borovnice, avokado i zeleni čaj, ove su godine popisu dodane i neke nove, a one su - ovo će vam se vjerojatno svidjeti - losos, mahunarke i gljive.

image
Gbh007/Getty Images/istockphoto

Što je superhrana?

Kao pojam “superhrana” se posljednjih godina često koristi za namirnice čija konzumacija pokazuje benefite po naše zdravlje, međutim, službena definicija ne postoji ili ju je teško svesti u nekoliko riječi. Najjednostavnije rečeno to je ona namirnica koja je izuzetno bogata vitalnim nutrijentima i ima važne funkcionalne zdravstvene prednosti jer obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima...

Na popisu top 10 namirnica koje su dijetetičari ove godine proglasili superhranom u spomenutom istraživanju su: fermentirana hrana, borovnice, sjemenke, avokado, orasi, zeleni čaj, mahunarke, gljive, žitarice i losos.

image
Monticelllo/Getty Images

Zašto mahunarke, gljive i losos?

Tri nove namirnice na listi, rekli su stručnjaci, itekako treba češće uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a evo i zašto.

Mahunarke (jestive sjemenke mahunarki koje se beru suhe - poput graha, slanutka, leće i graška): izvrstan su izvor vlakana, kao i biljnih proteina, željeza, magnezija, folata i kalija. Zanimljive su jer su klasificirane i kao protein i kao povrće te su posebno dobar izvor topivih vlakana, pa samim time dobre za probavu i kontrolu razine kolesterola u krvi.

image
Unsplash

Gljive: bogatog su okusa, svestrane primjene i zdrave. Bogate su mikronutrijentima koji uključuju vitamine i minerale, a posebno su dobre jer su bogate vlaknima, selenom, kalijem i bakrom, odnosno antioksidativnim spojevi koji pomažu tijelu u borbi protiv stresa povezanog s oštećenjem tkiva, kroničnim bolestima i starenjem.

Losos: bogat je izvor nemasnih proteina, sadrži omega-3 masne kiseline, eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje su korisne za neurološko zdravlje i stanične membrane te mogu sniziti razinu triglicerida u krvi.

Ako vas je ovo istraživanje ponukalo da pripremite zdrav obrok od jedne od super namirnica, evo nekoliko ideja.

image
Ficlek/Ustupljena fotografija

FICLEKOVI TRGANCI S GLJIVAMA

image
Privatni album

ŠUŠKAVA PITA S GLJIVAMA I PILETINOM (+ još dva recepta sa šampinjonima)

image
Cropix

5 RECEPATA S GRAHOM: OD PAŠTA FAŽOLA DO MORSKOG GRAHA

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

SLANUTAK I LEĆA U JEDNOM

image
Marko Miščević/CROPIX

LOSOS PEČEN S POVRĆEM

image
Marko Miščević/CROPIX

PITA OD LOSOSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18