MALA ŠKOLA FERMENTACIJE

Prezrena, ismijavana, obožavana, prenapuhana, lažno promovirana, mistificirana, kombucha je jedina kultura koja je preživjela i hipije i hipstere

U restoranskim kuhinjama i na Instagramu fermentacija je relativno nov trend, ali u povijesti hrane ona je sveprisutna: kruh, sir, jogurt, ocat, salame i kobasice, pivo i vino - sve su to rezultati ovladavanja procesima fermentacije

Fermentacija je moderna riječ za prehrambene prakse koje su stare koliko i sama civilizacija. U različitim dijelovima svijeta ljudi su radili isto - pokušavali produljiti rok ili sačuvati neku namirnicu da bi u vremenu oskudice imali kakve-takve zalihe. Znanja su se stjecala slučajno, kroz brojne pokušaje i pogreške, promatrajući utjecaj prirode i nastojeći da se tim procesima ovlada u svoju korist. Rezultat je bio puna smočnica, bila ona špilja, rupa u podu ili lijepo uređen podrum.

image
Berislava Picek/Cropix

Čuvanje viškova s vremenom je urodilo dubokim znanjima i empirijskim spoznajama, pa su se namirnice određenim uvjetima izlagale planski - da bi se dobio određeni rezultat, odnosno postigao željeni okus. Ukratko, fermentacija je upravo to: izlaganje najrazličitijih namirnica određenim uvjetima koji pogoduju razvoju korisnih mikroorganizama. Fermentacija je čudo metamorfoze koje promatrate u tegli ili bačvi, fascinantan proces promjene namirnice kroz vrijeme, koji je uvijek pomalo magičan, a konačni rezultat veliko je veselje.

TESTIRALI SMO ČAK 35 KOMBUCHA NA NAŠEM TRŽIŠTU, NEKIMA SE NIKAKO NE BISMO VRATILI

FERMENTACIJA VOĆA IDEALNA JE ZA POČETNIKE! OD SEZONSKIH PLODOVA NAPRAVITE ODLIČAN PAC ZA MESO​

Kombucha, kefir, miso, kimchi, natto - sve su to fermentirani proizvodi iz drugih dijelova svijeta koji su uz pomoć popularnih trendova i globalizacije svijeta stigli i u naše dvorište. Oni su sjajni dodaci našoj domaćoj prehrani, ali nisu ništa više kul od obične kisele repe ili kiselog kupusa.

image
Berislava Picek/Cropix

Kombucha - simbiotska kultura bakterija i kvasaca (scoby)

Ima li više išta što nije rečeno o kombuchi? Čudnovata kul - tura, odnosno kolonija različitih kultura, bakterija i kvasaca ko - ja živi u želatinastoj tvorevini nalik na meduzu, koja zlokobno pluta na vašem kuhinjskom pultu, hrani se šećerom i proizvodi ljekoviti napitak, jedino bezalkoholno piće koje je ikad itko do - živio imalo zabavnim. Prezrena, ismijavana, obožavana, prena - puhana, lažno promovirana, mistificirana, kombucha je jedina kultura koja je preživjela i hipije i hipstere, i još je tu.

image
Berislava Picek/Cropix

Gljiva kombuche, koja uopće nije gljiva, bilo koji zaslađeni čaj pretvara u kiselkasto osvježavajuće piće. Ako je želite dalje dorađivati - prije druge fermentacije dodajte voće, začine ili još šećera pa ovaj put fermentirajte dobro zadihtano, tako da po - stane gazirano. Mogućnosti su beskonačne, a okusi i boje koje dobijete dodatkom svježih malina, smokava ili grožđa čine ih ljekovitim, barem koliko i sve druge očaravajuće lijepe stvari na ovom svijetu.

image
Berislava Picek/Cropix

Plus - djeca ih obožavaju, što ih čini savršenim za početak privikavanja nevinih nepca i trbuha na živahne pro - dukte fermentacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 23:37