Jedan od najstarijih aromatičnih začina poznat čovječanstvu, cimet ima zanimljivu i bogatu povijest. Zbog svog mirisa, okusa, ali i jakih ljekovitih svojstava, cimet se ubrajao u iznimno vrijedan začin kroz različite civilizacije. Stoga ne čudi da je njegova potražnja otvorila mnoge trgovačke puteve i istraživanja. Cimet se prvi put spominje u drevnim zapisima Kine, Indije i Egipta prije više od 4000 godina. U antici je bio iznimno vrijedan, a u srednjem vijeku u Europi cimet je postao najtraženiji začin. Kao i papar, imao je poseban status - mogli su si ga priuštiti samo najbogatiji plemići i trgovci pa je u to vrijeme bio znak bogatstva i društvenog statusa.
Cimet se dobiva iz unutarnje kore drveta Cinnamomum, koji raste u tropskim krajevima, na Šri Lanki, u Indiji, Kini i jugoistočnoj Aziji. Razlikujemo dvije vrste: cejlonski (Cinnamomum verum), poznat još i kao pravi cimet, ima suptilniji i slađi okus - gotovo cvjetan; drugi je kasija cimet (Cinnamomum cassia), intenzivnijeg okusa, snažniji i puniji s intenzivnijom mirisnom notom. Bez obzira na to koju vrstu odabrali, njegova je uloga uvijek ista - donijeti toplinu i stvoriti dojam posebnog trenutka. Dovoljan je tek prstohvat ovog začina da oplemeni prostor i stvori osjećaj ugode, topline i prazničkog raspoloženja.
PUNJENA MUŠKATNA TIKVA SA SVJEŽIM ZAČINSKIM BILJEM I CIMETOM
Na spomen cimeta u jelima mnogi pomisle na deserte: na štrudlu od jabuka, kuhano vino ili mirisne kekse. No cimet je sjajan dodatak i nekim slanim jelima. U arapskoj i indijskoj kuhinji koristi se u mesnim i povrtnim varivima, posebno se fino slaže s janjetinom, teletinom, piletinom, bundevom, a neizostavan je sastojak u aromatičnim marinadama.
Koliko je cimet sveprisutan u kuhinji, pokazuju i naši mali rituali - prstohvat ovog začina završi u smoothieju, kavi, voćnoj salati, džemu ili pak na prepečenom tostu. Teško je zamisliti jesenske dane bez mirisa cimeta koji se širi iz kuhinje. Kolači s jabukama, štrudle, cimet rolnice, keksi i torte samo su neka od finih jela gdje ovaj začin dolazi do izražaja. U kombinaciji s voćem, posebice jabukama, kruškama i šljivama, cimet naglašava prirodnu slast samog voća.
Upravo ta svestranost ono je što ga čini nezaobilaznim saveznikom u svakoj kuhinji. Osim navedenih recepata, u nastavku ostavljamo i onaj za koktel od kave i cimeta, idealan za jesenske i zimske dane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....