O, KAKO ĆEMO OMASTITI BRK!

Ovaj petak spremamo slatkovodnu ribu kroz pet provjerenih recepata. Od štuke pod pekom do pijanog šarana, teško je odlučiti se koji je ukusniji

Slatkovodna riba, nepravedno zanemarena u odnosu na morsku, zapravo je ključni sastojak kontinentalnog kulinarskog identiteta

Riječne ribe stoljećima su bile srce kontinentalne kuhinje, iako ih danas mnogi podcjenjuju u usporedbi s morskim delicijama. Nema boljeg primjera od šarana, nekada česte delicije na jelovnicima građanskih obitelji, u gostionicama i boljim restoranima, čije je meso od davnina cijenjeno kao izdašno i zdravo.

image
Danijel Soldo/Cropix

Pržena ikra šarana služila se kao luksuzno predjelo u europskim hotelima, dok su njegovi odresci i fileti zahvalni za kuhanje, pečenje ili pirjanje. Da bi meso ostalo sočno i spriječilo raspadanje, dovoljno ga je prije pripreme marinirati u limunovu soku, octu ili začinjenom vinu.

ZAŠTO JE ŠARAN NESTAO S NAŠIH TANJURA? JESMO LI GA ZABORAVILI ILI ŠARAN VIŠE NIJE ONO ŠTO JE BIO?

Ipak, šaran nije jedini junak naših rijeka. Smuđevi i somovi donose raskoš okusa i teksture. Bijelo, masno meso, savršeno za paprikaš, pečenje ili prženje, a u kombinaciji s vinom, lukom i začinskim biljem postaju pravo gurmansko iskustvo. Pastrva, nježna i slatkastog okusa, idealna je za pečenje u pećnici ili prženje na laganoj vatri, dok dodatak naranče, majčine dušice i peršina otkriva punu aromu ove rijeke ribe.

PERKELT S REZANCIMA ILI PEKA? OVA SLATKOVODNA RIBA JE FENOMENALNA, A NEPRAVEDNO ZANEMARENA

Ne smijemo zaboraviti ni štuku, kraljicu podunavskih voda, ili jegulju, koja u obliku brudeta ili na žaru oduševljava karakterističnim okusom. Njihova prisutnost u baranjskim čardama, uz tradicionalni fiš paprikaš ili složene riblje složence, podsjeća da slatkovodne ribe imaju svoj prostor i u modernoj gastronomiji.

image
Berislava Picek/Cropix

Cijela paleta riječne ribe, od šarana, soma i smuđa do pastrve, štuke i jegulje krije mogućnosti za beskrajne kulinarske eksperimente. Mariniranje, začini, temeljac i vino pomažu da se iz njih izvuče najbolje, dok različiti načini pripreme, od kuhanja i pirjanja do pečenja i prženja nas podsjećaju kako idealan riblji ručak ne mora doći iz mora.

Tradicionalni recepti kojima se vraćamo

U restoranima uz Dravu, Savu, Dunav i Neretvu, ali i u kućnim kuhinjama, ponovno se otkrivaju stari recepti koji su nekoć bili simbol doma i zajedništva.

Miris fiša koji se lagano dimi iz kotlića na obali, štuka koja se peče ispod peke dok krumpiri upijaju njezine sokove, ili šaran koji u pećnici tiho krčka u bijelom vinu, sve su to prizori koji podsjećaju da istinski okus nije u egzotičnosti, nego u jednostavnosti i poštovanju prema namirnici.

image
Berislava Picek/

U nastavku donosimo pet provjerenih recepata koji pokazuju svu raskoš i raznolikost okusa naših rijeka, od baranjskog fiša do pijanog šarana, od štuke pod pekom do mirisnog perkelta. Svako od ovih jela potvrđuje da slatkovodna riba, kad se pripremi s ljubavlju i znanjem, nimalo ne zaostaje za morskom, nego joj nerijetko i parira.

ŠTUKA ISPOD PEKE S KRUMPIROM

image
Berislava Picek/

BARANJSKI FIŠ PAPRIKAŠ

image
Berislava Picek/Cropix

BISTRA JUHA OD ŠARANA

image
/ Vedran Peteh/cropix

PERKELT OD ŠTUKE S REZANCIMA SA SIROM I SLANINOM

image
Berislava Picek/

PIJANI ŠARAN PO RECEPTU BAKE NADE

image
/ Vedran Peteh/cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 22:12