Riječne ribe stoljećima su bile srce kontinentalne kuhinje, iako ih danas mnogi podcjenjuju u usporedbi s morskim delicijama. Nema boljeg primjera od šarana, nekada česte delicije na jelovnicima građanskih obitelji, u gostionicama i boljim restoranima, čije je meso od davnina cijenjeno kao izdašno i zdravo.
Pržena ikra šarana služila se kao luksuzno predjelo u europskim hotelima, dok su njegovi odresci i fileti zahvalni za kuhanje, pečenje ili pirjanje. Da bi meso ostalo sočno i spriječilo raspadanje, dovoljno ga je prije pripreme marinirati u limunovu soku, octu ili začinjenom vinu.
ZAŠTO JE ŠARAN NESTAO S NAŠIH TANJURA? JESMO LI GA ZABORAVILI ILI ŠARAN VIŠE NIJE ONO ŠTO JE BIO?
Ipak, šaran nije jedini junak naših rijeka. Smuđevi i somovi donose raskoš okusa i teksture. Bijelo, masno meso, savršeno za paprikaš, pečenje ili prženje, a u kombinaciji s vinom, lukom i začinskim biljem postaju pravo gurmansko iskustvo. Pastrva, nježna i slatkastog okusa, idealna je za pečenje u pećnici ili prženje na laganoj vatri, dok dodatak naranče, majčine dušice i peršina otkriva punu aromu ove rijeke ribe.
PERKELT S REZANCIMA ILI PEKA? OVA SLATKOVODNA RIBA JE FENOMENALNA, A NEPRAVEDNO ZANEMARENA
Ne smijemo zaboraviti ni štuku, kraljicu podunavskih voda, ili jegulju, koja u obliku brudeta ili na žaru oduševljava karakterističnim okusom. Njihova prisutnost u baranjskim čardama, uz tradicionalni fiš paprikaš ili složene riblje složence, podsjeća da slatkovodne ribe imaju svoj prostor i u modernoj gastronomiji.
Cijela paleta riječne ribe, od šarana, soma i smuđa do pastrve, štuke i jegulje krije mogućnosti za beskrajne kulinarske eksperimente. Mariniranje, začini, temeljac i vino pomažu da se iz njih izvuče najbolje, dok različiti načini pripreme, od kuhanja i pirjanja do pečenja i prženja nas podsjećaju kako idealan riblji ručak ne mora doći iz mora.
Tradicionalni recepti kojima se vraćamo
U restoranima uz Dravu, Savu, Dunav i Neretvu, ali i u kućnim kuhinjama, ponovno se otkrivaju stari recepti koji su nekoć bili simbol doma i zajedništva.
Miris fiša koji se lagano dimi iz kotlića na obali, štuka koja se peče ispod peke dok krumpiri upijaju njezine sokove, ili šaran koji u pećnici tiho krčka u bijelom vinu, sve su to prizori koji podsjećaju da istinski okus nije u egzotičnosti, nego u jednostavnosti i poštovanju prema namirnici.
U nastavku donosimo pet provjerenih recepata koji pokazuju svu raskoš i raznolikost okusa naših rijeka, od baranjskog fiša do pijanog šarana, od štuke pod pekom do mirisnog perkelta. Svako od ovih jela potvrđuje da slatkovodna riba, kad se pripremi s ljubavlju i znanjem, nimalo ne zaostaje za morskom, nego joj nerijetko i parira.
PERKELT OD ŠTUKE S REZANCIMA SA SIROM I SLANINOM
PIJANI ŠARAN PO RECEPTU BAKE NADE
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....