PLUS DOBRI SAVJETI

Ovih 10 jednostavnih ljetnih recepata pravi su dokaz da salate zaista mogu biti zasitan ručak

 Berislava Picek/Cropix/
Postoje salate od kojih smo gladni nakon 20 minuta, a postoji i ovih 10 laganih nakon kojih smo siti do kraja dan

Ako ste do sada salate izbjegavali zato što smatrate da vas neće zasititi, pogledajte naše recepte i promislite još jednom. Izdvojili smo nekoliko laganih, ljetnih kombinacija priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena, a zasitit će vas i nakon pripreme neće ostati prevelik nered. Nasjeckajte sve sastojke, u zdjelu ubacite i tjesteninu ili rižu od jučer i uživajte u laganim jelima idealnim za ove teške ljetne vrućine.

KOJE SASTOJKE KORISTITI?

Ljeto je godišnje doba koje posebno obožavamo upravo zbog raznolikog voća i povrća. U salatama tako najčešće kombiniramo sezonske plodove poput rajčice, paprika, grilanih ili svježih tikvica, krastavaca, a za dozu slatkog, u salate ubacujemo i koju bobicu borovnice, jagode ili na kockice nasjeckane marelice i breskve. Divno podižu cijelu kombinaciju i daju joj dozu svježine.

NAPRAVITE SALATU SA ŠPINATOM I MARELICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Osim voća, salatu možete upotpuniti i mahunarkama, orašastim plodovima ili sirom. Orašaste plodove je potrebno tek tostirati kako bi bili intenzivnijeg okusa, a sir nasjeckati na veličinu jednog zalogaja. Koristiti možete kockice obične gaude, ali i gorgonzolu, mozzarellu i feta sir.

SALATA S PILETINOM, JAGODAMA I GORGONZOLOM

image
Berislava Picek/Cropix/

A UMAK?

Zaboravite teške umake na bazi majoneze i ljeti se okrenite što jednostavnijim opcijama. Formula koja uvijek pali bit će malo limunovog soka, maslinovo ulje, sol i papar, a uz ljetne kombinacije dobra ideja bit će i kremasti dressing na bazi grčkog jogurta. Dodati mu možete i žličicu senfa, meda, limunova soka, maslinovo ulje ili začinsko bilje po želji. Upamtite samo da je salati ponekad dovoljno dodati tek kiselinu (limun, limeta, jabučni ili rižin ocat, vinski ili balzamični), što laganiju masnoću (najbolje maslinovo ulje, ali i bučino će biti dobar odabir) i začine po želji. Kada pomiješate navedene sastojke, zbilja ne možete previše pogriješiti.

image
Berislava Picek/Cropix/

ZAČINSKO BILJE I ČEŠNJAK UVIJEK SU DOBRA IDEJA

Kada je svježe začinsko bilje u pitanju, tu stvarno nema nikakvih ograničenja. Ako imate svoj kućni vrt, za što vam ne treba puno prostora, iskoristite ga za igru okusima. Koji listić bosiljka, vlasca, peršina, kadulje, timijana, ali i korijandera podići će vaš umak na višu razinu. Poželjno je začinsko bilje prvo sitno nasjeckati pa dodati ulju da pusti svoju aromu.

Ako koristite češnjak u pripremi dresinga, svakako ga usitnite malenom prešom da bude poput pirea, jer nije baš zahvalno ako naiđete na veći komad, s obzirom na njegovu aromatičnost i jačinu. Ista stvar vrijedi ako dodajete čili papričicu ili đumbir, potrudite ih se pošteno usitniti.

U KONZERVI TUNE JE SPAS

Kada pomislimo na laganu ljetnu salatu koja se priprema u 10-ak minuta, na pamet nam najprije padaju sastojci poput rajčice, krastavaca, luka i – tune. Preskačemo stajanje za štednjakom, otvaramo konzervu, sve zajedno povezujemo u velikoj zdjeli, dodajemo dressing po želji i ručak je gotov u rekordnom roku.

U nastavku ostavljamo recept za najbolju tuna salatu po receptu Davida Changa i salatu s tunom i rižom nakon koje sigurno nećete ostati gladni.

NAJBOLJA TUNA SALATA S TJESTENINOM

image
Lidija Lončarić/

SALATA OD TUNE S RIŽOM

image
Berislava Picek/Cropix/

PILETINA ĆE VAS ZASITITI

Osim u salatu s jagodama i gorgonzolom, piletinu možete ubaciti i u jednostavnu varijantu s bulgurom pa sve zajedno spremiti u staklenku i ponijeti na posao. Bulgur jednostavno možete zamijeniti i prosom ili ječmom. Ostatak ječma potom možete iskoristiti za pripremu brze salate s piletinom i brusnicama koju efektno možete poslužiti u "zdjelici" od paprike.

SALATA OD PILETINE I BULGURA U STAKLENCI

image
Marko Miscevic/cropix/

SALATA S JEČMOM I PILETINOM

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATE KOJE PODSJEĆAJU NA RUČAK NA MORU

U slučaju da tražite inspiraciju za salate u kojima ćete iskoristiti morske plodove, i za vas smo pripremili jednostavne recepte. Tu je naša salata s grahom i hobotnicom, koju vrlo jednostavno u manjoj količini možete poslužiti i kao predjelo, te salata s lignjama i krumpirom koja će biti idealan i itekako zasitan ručak na vruć ljetni dan.

LJETNA SALATA OD HOBOTNICE I BIJELOG GRAHA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

SALATA S LIGNJAMA, KRUMPIROM, PEČENOM ROG PAPRIKOM, LUKOM I BRZIM PRELJEVOM​

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATE SA SVIME ŠTO IMATE U HLADNJAKU

Atraktivna i jeftina ideja je i šarolika povrtna zdjela koju možete složiti po svojem guštu. Rajčicu, mladi luk i mladi špinat dovoljno je samo oprati. Za kuhanje jaja dovoljno je nekoliko minuta, noodlese je potrebno samo staviti u ključalu vodu i pustiti da odstoje 4 minute. Orašasti plodovi nutritivno će obogatiti jelo i na kraju, ova zdjela s povrćem i noodlesima bit će odlična ideja za brzi ručak usred tjedna.

SALATA S JAJIMA, ŠAMPINJONIMA, ORAŠASTIM PLODOVIMA I POVRĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Još jedna dobra ideja bit će probrati povrće iz hladnjaka, ubaciti ga u posudu za pečenje s malo začina i maslinova ulja, a zatim sve zajedno pomiješati s tjesteninom ili drugim dodacima po želji. Brzo, zasitno i bez previše truda.

SALATA S TJESTENINOM I PEČENIM POVRĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:21