S dolaskom kasnog proljeća i ranog ljeta, tržnice i voćnjaci ožive jednim od najslađih plodova - trešnjama. Trešnje nas često vraćaju u djetinjstvo - u one trenutke kad su prsti bili ljepljivi od slatkog soka, a osmijeh crven od prvih plodova koje smo ubrali sa stabla u dvorištu. Danas su trešnje i zvijezde tanjura: od korištenja za pripremu finih deserata do neobičnih kombinacija u slanim jelima. Cijena im na tržnicama na početku sezone nije bila mala, za jedan kilogram morali smo izdvojiti između 8 i 12 eura, no vrijedne su tog novca.
Pri kupnji birajte trešnje koje su čvrste, glatke i sjajne, s peteljkama koje su još zelene. Ne perite ih prije nego što ih jedete ili spremate u hladnjak - voda potiče brže kvarenje. A ako ste ih nabrali ili kupili više nego što možete pojesti, zamrznite ih bez koštica i koristite kasnije za smoothieje ili kolače.
Postoji mnogo sorti trešanja - od mesnatih koje pucaju pod zubima do sitnijih, ali vrlo slatkih, ima ih i u svim nijansama crvene, čak gotovo crnih, ali i bijelih... Slatke trešnje savršeno se uklapaju u pite, biskvite, panna cottu, tiramisu ili domaći sladoled. Ako ih kratko prokuhate s malo šećera, dobit ćete aromatičan preljev za palačinke ili cheesecake.
No, prava čarolija nastaje kada se trešnje kombiniraju u nečemu neočekivanom. Na primjer, u chutneyju uz pečenu svinjetinu ili patku, u umaku od crnog vina i trešanja za goveđi biftek, ili pak u kombinaciji s kozjim sirom i orasima u svježoj ljetnoj salati.
Njihova voćna kiselost i duboka slatkoća dodaju ravnotežu svakom zalogaju. Isto tako, njihova prirodna kiselost odlično se nadopunjuje sa sastojcima poput mascarponea, grčkog jogurta, badema i čokolade. Za one koji vole jednostavnost, dovoljno je malo meda, mente ili par kapi limunova soka da se istakne njihov fantastičan okus.
Trešnje nas na neki način potiču da budemo kreativni i da razmišljamo izvan okvira. Bilo da ih jedemo ravno s grane ili ih pretočimo u kulinarske kreacije, uvijek donose radost. U slatkom ili slanom ruhu, trešnje ostaju vječni simbol ljeta - nježan, ali snažan okus koji se pamti.
U nastavku donosimo sedam recepata - ideja kako iskoristiti ovu voćku.
PEČENE TREŠNJE S GRILANIM CAMEMBERTOM
TORTA S TREŠNJAMA, MEDOM I GRČKIM JOGURTOM
CHUTNEY OD TREŠANJA S PEČENIM LUNGIĆEM
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....