ZA RUČAK I DESERT

Obišli smo tržnicu i od sezonskog voća i povrća skuhali 20 jednostavnih jela za svaki dan

 Berislava Picek/Marko Miscevic/Cropix/
Napravite krug po najbližoj tržnici, napunite platnene vrećice i bacite se na kuhanje

Iako su klupe na tržnici u vrijeme zimskih mjeseci daleko praznije nego što je to slučaj za vrijeme toplijih dana, još uvijek se može pronaći pokoji domaći plod koji ručak ili večeru usred tjedna čini još bogatijom i ukusnijom. Pripremili smo vam tako kratak vodič kroz jela s kiselim kupusom, lisnatim i korjenastim povrćem te nekoliko slatkih zalogaja s omiljenim agrumima.

KISELI KUPUS

Kiseli kupus zimi je jedna od obaveznih namirnica u našim hladnjacima. Obožavamo ga na salatu s malo bučinog ulja i papra, u sarmi, a još nam je draži kada ga pripremimo na žlicu, u kombinaciji s ječmom, grahom ili krumpirom. Odlična ideja ovog siječnja bit će i kiseli kupus u s aromatičnom palentom i jetricama, a svakako razmislite i o pripremi jednostavne jote.

VARIVO OD KISELOG KUPUSA, JEČMA I GRAHA

image

varivo od ječma i kiselog kupusa

JETRICA S PALENTOM I KISELIM KUPUSOM

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA JOTU

image
Berislava Picek/Cropix

KELJ

Ovih smo dana na tržnici naišli i na pokoju glavicu kelja i odmah su nam na pamet pali slasni popečci od kelja po receptu Nastasje Chiare Petrić. Dio glavice svakako ćemo iskoristiti i za kelj varivo s faširancima, a sve što ostane pretvorit ćemo u hrskavu grickalicu za filmske večeri.

POPEČCI OD KELJA

image
Berislava Picek/Cropix

KELJ VARIVO S FAŠIRANCIMA

image
Boris Kovacev/Cropix

ČIPS OD KELJA

image
Berislava Picek/Cropix

PORILUK

Dok smo kiseli kupus i kelj upakirali u variva, ono od poriluka ovog puta odlučili smo preskočiti. Ovog siječnja iskoristit ćemo ga na nešto slasniji način pa tako radimo wok s rezancima, janjećom jetricom i povrćem, a tu su i brze hrskave rolice te bogata povrtna pita. Oni najveći ljubitelji jetrica koji ih se nikako ne mogu zasititi, u kakvoj posebnoj prilici svakako bi trebali razmisliti i o efektnoj terini s porilukom.

WOK S JETRICAMA, POVRĆEM I REZANCIMA

image
Berislava Picek/Cropix

HRSKAVE POVRTNE ROLICE

image
Berislava Picek/Cropix

POVRTNA PITA

image
Berislava Picek/Cropix

TERINA S PORILUKOM

image
Marko Miscevic/Cropix

CELER I MRKVA

Ovo doba godine također je rezervirano za korjenasto povrće. Iako ga najčešće koristimo kao bazu za najrazličitija jela, ono može biti itekako dobro glavno jelo. Od celera tako možete napraviti slasni zapečeni ručak ili pak ga, uz recept chefa Yotama Ottolenghija, pretvoriti u zvijezdu stola. Mrkvi dodajte kakav neuobičajen začin pa je uparite sa sočnim pečenjem ili joj dodajte još pokoju namirnicu, od nje napravite kremastu coleslaw salatu i ubacite je u dobar pulled pork sendvič.

ZAPEČENI CELER

image
Marko Miscevic/Cropix/

PEČENA MRKVA S CIMETOM UZ PEČENJE

image
Berislava Picek/Cropix

BBQ PULLED PORK S COLESLAW SALATOM

image
Marko Miscevic/cropix/

LIMUNI, NARANČE I GREJP

Dok u platnene vrećice spremamo limun, naranču i grejp, ne možemo si pomoći, a da pritom ne razmišljamo o slatko kiselkastim kombinacijama okusa u omiljenim slasticama. Ovog siječnja tako zbilja teško odolijevamo tartu od čokolade i naranče, biskvitu s limunom i makom i cheesecakeu, posebno nas vesele i jutra uz napitak citrusa i kurkume, a više nego zanimljiv izbor bit će i pečeni grejp.

TART OD ČOKOLADE I NARANČE

image
Marko Miscevic/Cropix

PRHKI KOLAČIĆI S KARDAMOMOM I NARANČOM​

image
Neja Markicevic/Cropix/

PEČENI GREJP S JOGURTOM

image
Mario Kucera/

NAPITAK OD CITRUSA I KURKUME

image
Berislava Picek/Cropix

BISKVIT KOLAČ S MAKOM I LIMUNOM

image
Berislava Picek/Cropix

CHEESECAKE OD KOKOSA I LIMUNA

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:45