Posljednjih dana naišli smo na vijesti o hrani u studentskim menzama i odmah se prisjetili vlastitih studentskih dana. Bilo je to doba kada smo se sve više počeli interesirati za kuhanje i svaki višak novaca koji bi nam ostao od izlazaka koristili za kupovinu namirnica, za kakav bolji komad mesa ili svježe povrće na kvartovskoj tržnici. Učili smo na vlastitim pokušajima i pogreškama, nekad skuhali jela koja ne bismo ponudili niti najgorem neprijatelju, a ponekad sami sebe ugodno iznenadili.
Povremeno bismo, u nedostatku inspiracije, vremena i novaca, ipak zavirili i u menzu nekog od fakulteta pa smo ih tako za vrijeme studiranja obišli solidan broj u čak nekoliko gradova. Iako nikada nismo naišli na neželjene dodatke kakvi su u posljednje vrijeme tema brojnih hrvatskih medija, na kraju bismo se uvijek ipak vratili svojim malim studentskim kuhinjama i kakvom jednostavnom varivu ili tjestenini koju smo pripremili sami u pauzi od učenja za ispite. Upravo zato, današnjim smo studentima odlučili pokloniti mali vodič s 25 jednostavnih i jeftinih jela koje mogu pripremiti i totalni amateri u kuhinji i koje smo i sami kuhali ili bismo danas voljeli da su nam tada pala na pamet. Odabrane recepte potražite u nastavku.
PILETINA MOŽE BITI SOČNA, A MLJEVENO MESO VIŠE OD UMAKA
Kada uhvatite malo vremena između učenja za ispite i predavanja, razmislite o tome da napravite jednostavnu piletinu s rižom i gljivama iz jedne posude. Tu je i lažni burek s ostacima piletine koji bi mogao oduševiti ekipu s faksa, a o tortiljama da i ne govorimo. Dobra opcija za brzi ručak su i polpete od mljevenog mesa, a svakako razmislite i o piletini u cornflakesu za koju vam ne trebaju ni jaja, a ni brašno. Dio sastojaka u ovim jelima možete zamijeniti pristupačnijim opcijama ili ih, po svom ukusu, potpuno izbaciti. Također, uvijek možete kupiti jeftinije gljive poput šampinjona, manji komad piletine ili određenu količinu mljevenog mesa na nekom od kioska na tržnici.
LAŽNI BUREK OD OSTATAKA PILETINE
TJESTENINA ZA DANE PRED ISPIT
Iako domaća tjestenina zvuči itekako komplicirano, s trgancima to uopće nije slučaj. Trebat će vam samo malo brašna i volje. Zamijesite tijesto, otkidajte komadiće i ubacujte u vrelu vodu, a zatim poslužite uz kiselo vrhnje ili malo slanine, tunu iz konzerve ili umak od rajčice, ma što god vam je u tom trenutku pri ruci. Jeftina i brza, ova tjestenina slaže se sa zbilja svime.
U slučaju da biste se ipak držali kupovne tjestenine, trebat će vam brz i jeftin umak. Napravite prejednostavan pesto od blitve ako pri ruci imate blender ili tjesteninu s graškom i šunkom ako su vam na raspolaganju samo nož i daska. U slučaju da je dobar sir nešto što si od svog studentskog džeparca ipak ne možete priuštiti, možete u potpunosti izbjeći dodavanje i uživati u jednostavnom kremastom umaku. Dobra opcija također će biti i jednostavna pašta s konzervom pelata koja će vam pokazati da od samo nekoliko sastojaka zbilja možete napraviti sjajno jelo.
KONZERVE SPAŠAVAJU STVAR
Konzerve nekad zbilja mogu biti pravi spas. Primjerice, od jedne konzerve tune možete napraviti predobru paštetu kad u vaš stan dolaze prijatelji s fakulteta prije izlaska, a ako konzervi dodate i malo šalše te mlince, dobili ste kompletan obrok. Slanutak je isto jedna od konzervi koje posebno volimo. Naravno, kupiti možete i suhi pa ga skuhati sami, no onaj u konzervi bit će daleko jednostavnija opcija za brzi doručak koji se može pretvoriti i u ručak ili jednostavan dodatak riži. Ne zaboravite niti ribice u konzervi i od sardina napravite predobar, brzi ručak.
SLANUTAK NA TOSTU ZA DORUČAK I RUČAK
BRZA PAŠTETA OD TUNE I KREKERI
SLANUTAK S RIŽOM (PLUS, OVERNIGHT OATS S ČOKOLADOM I KIKIRIKIJEM)
JELA S JAJIMA PRED KRAJ MJESECA
Kad s džeparcem zaškripi i shvatite da biste idućih nekoliko dana pred kraj mjeseca trebali preživjeti na 50-ak kuna, paket jaja spasit će stvar. Kupite ranije spomenute šampinjone i spojite ih s jajima, spohajte stari kruh i poslužite samog ili s umakom od jabuka ili napravite zasitnu shakshuku. Skuhati je možete i samo na bazi rajčica, paprike i začina koji su vam pri ruci, a sve ostalo bit će samo dodatan plus.
JELA NA ŽLICU SPAS ZA MAMURNE NEDJELJE
Povrtna juha jedno je od naših omiljenih jela na žlicu, a jednostavna je za napraviti i u nju možete ubaciti sve što trenutno imate u ladici s povrćem. Malo luka, poriluka, krumpir, mrkva, koji komadić cvjetače, malo smrznutog graška i dobili ste juhu koja vraća u život. Osim toga, ne smijemo preskočiti niti prejednostavno varivo s grahom i kiselim kupusom u koje možete, ali i ne morate ubaciti suho meso i kobasice, a tu je i jednostavno varivo sa slanutkom s kojim nema greške.
KRUMPIR JE VIŠE OD PIREA
Iako obožavamo pire krumpir, od ove jeftine namirnice može se napraviti puno više. Ispecite ga u pećnici, napravite jednostavan francuski krumpir ili ga ubacite u roladu s porilukom. Jede vam se salata, ali bojite se da vas neće zasititi? Napravite krumpir salatu na malo drugačiji način i još će vam ostati za idući dan.
ROLADA S KRUMPIROM I PORILUKOM
KRUMPIR SALATA NA DRUGAČIJI NAČIN
PEČENI KRUMPIR S KUHANIM JAJIMA
I RIBA MOŽE BITI JEFTINA
Na kraju, svi oni koje vole ribu, ne trebaju očajavati. Izabrali smo dva jednostavna recepta s jeftinim ribama koje mogu biti itekako ukusne. Srdele i oslić kupite na kvartovskoj ribarnici u količini koja vam je potrebna, a zatim od njih napravite jednostavan ručak s povrćem ili slastan sendvič.