POPUT BIJELE TEHNIKE

Električni auti dobili oznaku energetske učinkovitosti: Evo kako stoji Nevera, a kako Tesla

Ocjena je formulirana korištenjem algoritma koji uzima u obzir koliko dobro auto pretvara električnu snagu u kilometre...

Nevera, energetska učinkovitost

 Rimac Automobili, electrifying.com screenshot

Britanski portal electrifying.com objavio je listu električnih automobila klasificiranih prema energetskoj učinkovitosti trošenja električne energije. Da, baš poput žarulja ili perilica za rublje i ostale tehnike i električni automobili dobivaju oznaku "energetske učinkovitosti".

image

Tesla Model 3

Tomislav Krišto/ CROPIX

Prema E-Rating listi klasificirana je većina električnih automobila na tržištu i to od AA+ koja je najbolja ocjena do E. Pritom samo Tesla Model 3 i BMW i4 zaslužuju najbolju ocjenu A++, dok u iduću skupinu najučinkovitijih A+ upadaju brojni modeli: Hyundai Ioniq, Citroen e-C4, Fiat 500e, Hyundai Kona Electric, Mercedes EQS, Kia EV6...

image

BMW i4

BMW

U idućoj kategoriji "A" našli su se modeli poput Audija Q4 e-tron, BMW-a iX3, DS3 Crossbacka, ili Forda Mustang Mach-e, dok su se u "B" kategoriji našli modeli poput Audija e-tron GT, BMW-a i3 i BMW iX, i tako dalje. Što su modeli "sportskiji", masivniji SUV-ovi, ili pak kombiji, tako dobivaju i slabije ocijene učinkovitosti, a zanimljivo, s ocjenom "C" Rimac Nevera i Porsche Taycan energetski su učinkovitiji od primjerice Audija e-trona ili Mercedesa EQC koji imaju ocjenu D.

Na začelju se pak našao Mercedes EQV, pokušaj električnog kombija za luksuzni prijevoz putnika koji se već pokazao kao model s limitiranim dosegom. U čemu je poanta? Kao i kod "bijele tehnike", energetskim oznakama se kupcima želi dati jasna informacija koliko će koji električni automobil opteretiti vlasnika kroz širu energetsku prizmu.

image

Rimac Nevera

Rimac Automobili

"Kako struja košta mnogo manje od benzina ili dizela (čega je potrošnja uvijek bitna stavka vozačima), lako je odbaciti učinkovitost električnih automobila i pomisliti da nije važna. No, trošak vožnje kod manje učinkovitog EV modela brzo se može povećati. Možda je još važnije da će električni automobil koji je učinkovitiji moći ići dalje i trošiti manje vremena na punjenje, što znači više udobnosti i manje stresa za vozača", pojašnjavaju na portalu electrifying.com.

"Ocjenu učinkovitosti E-Rating, pregledali su i potvrdili vodeći neovisni stručnjaci iz industrije i formulirana je korištenjem algoritma koji uzima u obzir niz čimbenika; uključujući koliko dobro automobil pretvara električnu snagu u kilometre na cesti, brzinu kojom se baterija može puniti i značajke kao što su toplinske pumpe za uštedu energije, inteligentna rekuperacija kočnica i predkondicioniranje kontrole klime. Tu je i naš osobni pristup koji se temelji na iskustvu našeg stručnog tima u vožnji, testiranju i pregledu električnih automobila u stvarnom svijetu. Klasifikacija je dizajnirana da vam pomogne pronaći najbolji automobil za vas i potrošiti manje novca i vremena na punjenje" stoji na njihovom portalu.

Lista

Tesla Model 3 : A++

BMW i4 : A++

Hyundai Ioniq : A+

Citroen e-C4 : A+

Fiat 500e : A+

Hyundai Kona Electric : A+

Mercedes EQS : A+

Kia EV6 : A+

Peugeot e208 : A+

SEAT Mii : A+

Tesla Model Y : A+

Vauxhall Corsa-e : A+

Citroen Ami : A+

Volkswagen ID.3 : A+

Renault Twizy : A+

Hyundai IONIQ5 A+

Audi Q4 e-tron : A

BMW iX3 : A

DS3 Crossback : A

Ford Mustang Mach e : A

Kia e-Niro : A

Kia Soul : A

Peugeot e2008 : A

Renault Zoe : A

Skoda Enyaq : A

Smart ForTwo EQ : A

Tesla Model S : A

Tesla Model X : A

Vauxhall Mokka : A

Volkswagen ID.4 : A

Audi e-tron GT : B

BMW i3 : B

BMW iX : B

Mercedes EQA : B

MG MG5 EV : B

MG ZS EV : B

Nissan Leaf : B

Polestar 2 : B

Volvo XC40 Recharge : B

Honda e : C

Jaguar i-Pace : C

Lexus UX300e : C

Mazda MX-30 : C

Porsche Taycan : C

Rimac Nevera : C

Citroen e-Spacetourer : C

Vauxhall Vivaro-e : C

Audi e-tron : D

Mercedes EQC : D

Mercedes EQV : E

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:46