SIROMAŠKA KUHINJA

ODABRAO I SKUHAO ĐELO HADŽISELIMOVIĆ: Recepti s potpisom prave televizijske ikone!

 Berislava Picek
Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene i de facto predmet čuđenja kako su ljudi to mogli nositi, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja. U gastronomskom pogledu, nešto što se smatralo siromaškom kuhinjom (cucinom poverom, rekli bi naši susjedi) danas je upravo prestižna poslastica ili delicija na našem stolu

Naši stari, što iz neimaštine, što iz praktičnosti, smišljali su kako maksimalno iskoristiti namirnice, a ujedno su bili praktični želeći da uživaju bez previše nakuhavanja, ali i trošenja. I tako smo u jednom od naših gastronomskih razgovora, hvaljenja tko je što jeo i kako nešto spremiti, bacili sami sebi rukavicu da se od jeftinih namirnica mogu spremiti simpatične delicije za koje ne treba ni puno gastronomskog znanja, ni vremena, ali ni novca.

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Presudnu ulogu u ovom odabiru recepta imao je Đelo Hadžiselimović koji je cijeli život proveo birajući raznorazne TV sadržaje, ali i putujući po svijetu. S jedne strane pedantan kakav je, a s druge avanturist u duši, put ga je na putešestvijama uvijek tjerao da isprobava razne recepte i kuhinje, a kako sam kaže, prvo uvijek ode na tržnicu, gleda što se nudi i što se kupuje.

Berislava Picek

Ako na tržnici zamiriše neka klopa iz malog restorana i konobe, tu priča prestaje i kreće uživanje - s ciljem da se poneki recept zapamti i ocijeni. “Ajmo se kladiti da ću spremiti sedam jela za četiri osobe u dva-tri sata, od kojih niti jedno neće koštati više od četrdesetak kuna”, baca rukavicu Đelo, a mi je, naravno, dječački naivno prihvaćamo, pitajući se - OK, što je ovaj put smislio i odabrao.

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Krenuli smo kuhati, ja sa štopericom i tajmerom, a Đelo s nožem i daščicom - dobro, i pokojom čašom pjenušca. Jela koja su se pripremala većinom su vezana uz morski kraj, a posebnost im daje spretnost kod kupnje namirnica.

Berislava Picek

Kod trlja omotanih pršutom tražimo na ribarnici male trlje koje nisu skupe (one od kamena su veće i bitno skuplje), svega oko 30 kuna za kilogram, pršut u koji ćemo ih omotati treba biti što tanje narezan - što će reći da za ovaj recept koristimo standardnu kvalitetu koju možemo nabaviti u dućanu. Piletina s paprikama u woku je apsolutno fantastična, a može se spremiti za desetak minuta. Za tortu od palente koristimo čak i grašak iz konzerve jer ćemo ga ionako pretvoriti u “paštetu” te obogatiti začinima.

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Rižoto od vongola je najjednostavniji mogući: školjke, malo luka, vino i riža. Jednostavno i ukusno, upravo onako kako bi se pripremao u nekoj domaćinskoj kući u okolici Trsta i Venecije. Potom desert - izbjegli smo pripremu sladoleda te koristili već gotov, ali smo ga oplemenili bučinim uljem. Jedino složenije jelo koje se treba pripremiti unaprijed je jezik, koji je delicija sam za sebe, a od količine se može najesti popriličan broj osoba.

Berislava Picek

I to više puta. Još kad pridodamo kavijar od gacke pastrve, treba Đeli skinuti kapu jer je ispunio svoje obećanje pa stoga, gospodo, uživajte u odabiru našeg legendarnog TV urednika.

Wok s paprikama i kikirikijem

Berislava Picek

Trljice omotane pršutom

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Torta od palente, mrkve i graška

Berislava Picek

Dimljeni jezik s kaparima i kapulom

Berislava Picek

Rižoto od vongola

Berislava Picek

Kavijar skromne kuhinje

Berislava Picek

Sladoled s bučinim sjemenkama

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:24