Naši stari, što iz neimaštine, što iz praktičnosti, smišljali su kako maksimalno iskoristiti namirnice, a ujedno su bili praktični želeći da uživaju bez previše nakuhavanja, ali i trošenja. I tako smo u jednom od naših gastronomskih razgovora, hvaljenja tko je što jeo i kako nešto spremiti, bacili sami sebi rukavicu da se od jeftinih namirnica mogu spremiti simpatične delicije za koje ne treba ni puno gastronomskog znanja, ni vremena, ali ni novca.
Presudnu ulogu u ovom odabiru recepta imao je Đelo Hadžiselimović koji je cijeli život proveo birajući raznorazne TV sadržaje, ali i putujući po svijetu. S jedne strane pedantan kakav je, a s druge avanturist u duši, put ga je na putešestvijama uvijek tjerao da isprobava razne recepte i kuhinje, a kako sam kaže, prvo uvijek ode na tržnicu, gleda što se nudi i što se kupuje.
Ako na tržnici zamiriše neka klopa iz malog restorana i konobe, tu priča prestaje i kreće uživanje - s ciljem da se poneki recept zapamti i ocijeni. “Ajmo se kladiti da ću spremiti sedam jela za četiri osobe u dva-tri sata, od kojih niti jedno neće koštati više od četrdesetak kuna”, baca rukavicu Đelo, a mi je, naravno, dječački naivno prihvaćamo, pitajući se - OK, što je ovaj put smislio i odabrao.
Krenuli smo kuhati, ja sa štopericom i tajmerom, a Đelo s nožem i daščicom - dobro, i pokojom čašom pjenušca. Jela koja su se pripremala većinom su vezana uz morski kraj, a posebnost im daje spretnost kod kupnje namirnica.
Kod trlja omotanih pršutom tražimo na ribarnici male trlje koje nisu skupe (one od kamena su veće i bitno skuplje), svega oko 30 kuna za kilogram, pršut u koji ćemo ih omotati treba biti što tanje narezan - što će reći da za ovaj recept koristimo standardnu kvalitetu koju možemo nabaviti u dućanu. Piletina s paprikama u woku je apsolutno fantastična, a može se spremiti za desetak minuta. Za tortu od palente koristimo čak i grašak iz konzerve jer ćemo ga ionako pretvoriti u “paštetu” te obogatiti začinima.
Rižoto od vongola je najjednostavniji mogući: školjke, malo luka, vino i riža. Jednostavno i ukusno, upravo onako kako bi se pripremao u nekoj domaćinskoj kući u okolici Trsta i Venecije. Potom desert - izbjegli smo pripremu sladoleda te koristili već gotov, ali smo ga oplemenili bučinim uljem. Jedino složenije jelo koje se treba pripremiti unaprijed je jezik, koji je delicija sam za sebe, a od količine se može najesti popriličan broj osoba.
I to više puta. Još kad pridodamo kavijar od gacke pastrve, treba Đeli skinuti kapu jer je ispunio svoje obećanje pa stoga, gospodo, uživajte u odabiru našeg legendarnog TV urednika.