MRZLO LJETO 2023.

Ovo ljeto naučite raditi fantastične sladolede, imamo 11 odličnih ideja s kojima možete početi

Finu vaniliju, osvježavajući mango, svježe borovnice, maline i lubenice stavite u kalupe kako biste stvorili ukusno ljetno osvježenje

Sladoled je poslastica popularna stotinama godina, ali je postao svakodnevan u našim životima tek nakon širenja upotrebe rashladnih uređaja. Riječ je o mješavini mlijeka, vrhnja, šećera i začina koja je posebnim tehnikama zamrznuta u mekani kremasti užitak, a njegova iznimna popularnost dovela je do brojnih varijacija, uključujući smrznutu kremu, smrznuti jogurt, verzije s kokosovim mlijekom... Sladoledi s većim udjelom masnoće uglavnom imaju glađu teksturu jer sadrže manju količinu vode, a samim time i manje kristala leda. Zbog toga je kao bazu dobro koristiti kondenzirano mlijeko koje doprinosi dodatnoj kremoznosti i finijem okusu.

image
Berislava Picek/Cropix

Da biste u ovom ledenom desertu uživali kad god poželite, posebice u ljetnim mjesecima koji slijede, potreban vam je aparat za sladoled ili dobar blender. Bitno je samo znati nekoliko trikova koje treba poštovati pri izradi kućnih sladoleda. Primjerice, ako posudu s mlijekom ili vrhnjem stavite u zamrzivač, na kraju ćete dobiti tvrdi blok smrznute tekućine, a ne mekani, kremasti sladoled na koji ste navikli. Fora je u zraku koji se unosi u smjesu ručnim ili mehaničkim miješanjem. Metoda miješanja osigurava da se ne formiraju čvrsti kristali leda unutar smjese. Sam proces mućkanja tijekom pripreme sladoleda također osigurava zračne balončiće i stvaranje teksture nalik pjeni, što doprinosi finoj teksturi smjese.
image
Berislava Picek/Cropix

Sladoled kod kuće je zaista lako napraviti. Štoviše, možete prilagoditi sastojke svojim željama i stvoriti kombinacije koje su za vas pravi favoriti. Sladoled je onoliko dobar koliko su dobri sastojci od kojih se pravi. Stoga, ako možete, kupujte proizvode iz organskog uzgoja, pazeći da sve bude svježe. Ako dodajete arome ili sastojke poput čokolade, vanilije i voća, kupujte proizvode visoke kvalitete. Nemasne verzije mlijeka za pripremu domaćeg sladoleda baš i nisu poželjne. Upravo su te masnoće zaslužne za stvaranje kremaste teksture, a ne ledene sante u posudi. Arome, posebno ekstrakte ili alkohol, dodajte kada je krema hladna. Ako ih dodate u toplo, okus neće biti isti. Možete čak pričekati da ih umiješate neposredno prije nego što ulijete bazu za sladoled u aparat za sladoled.
image
Berislava Picek/Cropix

BAZNI RECEPT ZA SLADOLED OD VANILIJE
Dodavanje komadića slatkiša, orašastih plodova ili sušenog voća poželjno je za dodatnu bolju aromu i zanimljiviju teksturu, no prije dodavanja u smjesu dobro ih je ohladiti u hladnjaku da se što više ubrza proces smrzavanja. Uz malo vježbe i nekoliko dobrih recepata na pravom ste putu da napravite ukusan domaći sladoled na oduševljenje prijatelja ili obitelji. Bilo da je riječ o klasičnom sladoledu od vanilije ili nekom autorskom receptu punom voća i zanimljivih začina i aroma, kad ih poslužite na vašim ljetnim druženjima - dobra je zabava zagarantirana.
SLADOLED OD VANILIJE I BOROVNICA NA ŠTAPIĆU
image
Berislava Picek/Cropix

SLADOLED OD MANGA, ŠAFRANA I ĐUMBIRA
image
Berislava Picek/Cropix

SLADOLED OD LUBENICE, MENTE, JAGODA I AMARETTA NA ŠTAPIĆU
image
Berislava Picek/Cropix

SLADOLED U KEKSU
image
Berislava Picek/Cropix

LEDENI ŠTAPIĆ OD MALINA I ČILIJA
image

,

Berislava Picek/Cropix

KUGLICA SLADOLEDA OD BANANE, LIMUNA, VANILIJE I NEVENA
image
Berislava Picek/Cropix

AROMATIČNE KUGLICE SLADOLEDA OD ŠLJIVA, ANANASA I LAVANDE
image
Berislava Picek/Cropix

TROBOJNA KOCKA - KIVI, NEKTARINA I KOKOS
image
Berislava Picek/Cropix

SLANI KIKIRIKI, PIRE OD MALINE, ČOKOLADA I KURKUMA SLADOLED NA ŠTAPIĆU
image
Berislava Picek/Cropix

MATCHA SLADOLED
image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj editorijal i brojne druge recepte za sladolede, slastice i razna ukusna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana 6/2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:34